Iisebel

Iisebel nimi tarkoittaa korottamaton tai naimaton. Raamatussa Vanhassa testamentissa kerrotaan Tyyron ja Siidonin kuninkaan Etbaalin tytärestä Iisebelistä. Kuningas Ahabin puolisona hän oli pohjoisen valtakunnan (Israelin) kuningatar. Hän toi maahan Baalin, Astarten ja muitten foinikialaisten jumalien palveluksen. Sen lisäksi hän levitti Israeliin paljon muita paheita, joiden takia Jumala oli vihastunut kanaanilaisiin. Kuningas Ahab salli Iisebelin jakaa hallituksen kanssaan, vieläpä toisinaan yksinään määrätä. Iisebel salli Raamatun Jumalan profeettain vainoamisen. Iisebel pyrki muuttamaan oikeuskäsitystä ajanmukaiseksi siten, että kuningas ei olisi ollut enää Mooseksen lain alla muiden juutalaisten kanssa, vaan hänellä olisi ollut asemansa vuoksi erioikeuksia, mikä näkyy Nabotin tuomitsemisena kuolemaan siksi, että hän kieltäytyi myymästä maataan kuningas Ahabille. Isebelin näkemyksen mukaan olisi riittänyt se, että kuningas olisi takavarikoinut maan korvauksetta asemaansa perustuen. Nimi Isebel on siirtynyt vuosisatojen halki yleisnimenä tarkoittaen kaikkia pahoja ja ilkeitä naisia. Juutalaisten ja kristittyjen vastenmielisyys Isebeliä kohtaan johtuu ihmisuhrien (erityisesti lasten) uhraamisesta Baal-kultin mukaisesti. Iisebelin johdolla laajeni epäjumalanpalvonta niin, että lopulta oli jäljellä vain seitsemän tuhatta miestä, jotka eivät palvoneet Baalia. Profeetta Elia hävitti melkein kokonaan kaikki Baalin palvelijat, 1. Kun.19:1. Mutta Eliakin pelästyi Iisebelin raivoa, kun tämä oli saanut tietää pappiensa surmaamisen, ja pakeni pelastaakseen henkensä. Iisebel oli voimakastahtoinen, häikäilemätön ja intohimoinen nainen. Kuultuaan Elian tappaneen miekalla kaikki väärät profeetat, 1. Kun. 19:1, Iisebel vannoi surmaavansa hänet. Hän ei kuitenkaan onnistunut aikeessaan, sillä profeetta Elia pakeni Beerseban erämaahan

Ahabin kuoleman jälkeen Isebel jatkoi vallassa poikansa Joramin ja pojanpoikansa Ahasjan kanssa. Hänen tyttärensä Atalja puolestaan oli naimisissa Juudan kuninkaan Joramin kanssa. Raamattu kuvaa Ataljan hyvin samanlaiseksi kuin äitinsä – vallanhimoiseksi, kovatahtoiseksi ja läpeensä pakanaksi. Iisebel eli 14 vuotta Ahabin kuoleman jälkeen. Kun Jeehu saapui Jisreeliin, surmattuaan Israelin kuninkaan, Ahabin pojan Jooramin, ja Juudan kuninkaan Ahasjan, hän antoi syöstä Iisebelin alas linnan ikkunasta. Hänen vertansa pirskui muurille ja hevosiin, ja koirat söivät hänen ruumiinsa, 2. Kun. 9:30-35. 

Ilmestyskirjassa Jeesus puhuu esimerkkinä siitä, että Tyatiran seurakunnassa vaikutti naisprofeetta, jolla oli sama henki kuin Iisebelillä Vanhassa testamentissä, katso Ilm. 2:18-29: ” Ja Tyatiran seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo Jumalan Poika, jolla on silmät niinkuin tulen liekki ja jonka jalat ovat niinkuin kiiltävä vaski: Minä tiedän sinun tekosi ja rakkautesi ja uskosi ja palveluksesi ja kärsivällisyytesi ja että sinun viimeiset tekosi ovat useammat kuin ensimmäiset. Mutta se minulla on sinua vastaan, että sinä suvaitset tuota naista, Iisebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja opettaa ja eksyttää minun palvelijoitani harjoittamaan haureutta ja syömään epäjumalille uhrattua. Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä eikä luopua haureudestaan. Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta ja luovu hänen teoistansa; ja hänen lapsensa minä tappamalla tapan, ja kaikki seurakunnat saavat tuntea, että minä olen se, joka tutkin munaskuut ja sydämet; ja minä annan teille kullekin tekojenne mukaan. Mutta teille muille Tyatirassa oleville, kaikille, joilla ei ole tätä oppia, teille, jotka ette ole tulleet tuntemaan, niinkuin ne sanovat, saatanan syvyyksiä, minä sanon: en minä pane teidän päällenne muuta kuormaa; pitäkää vain, mitä teillä on, siihen asti kuin minä tulen. Ja joka voittaa ja loppuun asti ottaa minun teoistani vaarin, sille minä annan vallan hallita pakanoita, ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, niinkuin saviastiat heidät särjetään – niinkuin minäkin sen vallan Isältäni sain – ja minä annan hänelle kointähden. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'”   Iisebelin nimeä käytetään vertauskuvana profeetasta, joka viettelee Herran palvelijoita haureuteen. Iisebel johti harhaan uskovia Tyatiran seurakunnassa opetuksellaan niin, että nämä osallistuivat pakanallisiin menoihin langeten haureuteen ja epäjumalille uhratun lihan syömiseen. Hänen oppiaan kuvataan ’saatanan syvyyksiksi’. Tyatira oli merkittävä kauppakaupunki, ja siellä oli sen tähden suuri kauppiaskunta, jolla oli läheinen yhteys pakanallisiin menoihin ja uskontoihin. Näistä mainittakoon kaldealaisen tietäjänaisen Sambaten eli Sambeten palvonta. Jotkut arvelevat monien Tyatiran kristittyjen antaneen johtaa itsensä harhaan hakeutumalla hänen luokseen.

Kirjallisuutta ja lähteitä:

Niilo Tuomenoksa ”Raamatun naiskohtaloita II” (Otava 1929)
Aapeli Saarisalo Raamatun Sanakirja
DIGI IRT (Raamatun Iso Tietosanakirja)
Wikipedia

Linkkejä:

https://www.tv7.fi/vod/series/89833/ (Valerie Ellis opettaa Iisebelin hengestä)
https://www.kotimaa.fi/blogit/iisebel/
https://sansa.fi/rkk/kuuntele/ (Raamatun opetuksia kuunneltavana)
https://www.tv7.fi/arkki/derek-prince/jumala-pitaa-seurakuntaa-tilivelvollisena-1-2_p11175/

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: