Pakanuuden paluu

Pakana sana löytyy Raamatussa kansaa merkitsevinä sanoina, jotka ovat ’am ja goy monikossa goyim. Molemmat sanat merkitsevät paitsi kansoja myös yhteen kuuluvia ryhmiä, mutta tarkempaa puhtaasti kansatieteellistä (rotua, kieltä jne. koskevaa) tai maantieteellistä määritelmää sanoista ei anneta. Sanaa ’am käytetään Israelista, pyhästä kansasta, ja sanaa goyim pakanakansoista. Israelilaiset pitivät pakanoina niitä kansoja, jotka elävän Jumalan sijasta palvelivat vieraita jumalia. Pakanat ovat jumalattomia ja epävanhurskaita ja siksi Jumalan vihan ja tuomion alaisia, Jes. 34:2, Sak. 1:15. Israelin kuningas ja kansa rukoilevat, että Jumalan vanhurskas rangaistus kohtaisi pakanoita, Ps. 9:59,79. Mutta Jumala on myös pakanoiden herra ja kuningas, Jes. 10. Hän hallitsee pakanoita, 2Aik. 20:6, Ps. 47:9,10 ja tekee tyhjäksi heidän aikeensa, 33:10. Jumala saattaa ottaa pakanat palvelukseensa. Hän käyttää heitä monesti ’vitsana’. Jumala rankaisee pakanoiden välityksellään Israelia sen käännettyä selkänsä Jumalalleen, Tuom. 2:13-23. Mutta Jumala kurittaa myös pakanoita niistä synneistä, joita he ovat tehneet toisiaan ja Israelia vastaan, Jes. 10:12-16. Toisaalta on myös raamatunkohtia, jotka osoittavat, että Herralla on halu pelastaa pakanat ja saattaa heidät pelkäämään Hänen pyhää nimeään, 1Kun. 8:41-43. Kutsuessaan kantaisä Aabrahamin ja valitessaan itselleen omaisuuskansan Jumala lupasi, että Aabrahamissa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä, 1Moos. 12:3. Toisin sanoen myös pakanakansat pääsevät osallisiksi tästä siunauksesta.

Paavalin kirjeissä myös sanaa ”kreikkalaiset” käytetään usein juutalaisten vasta­kohtana tarkoittaen pakanoita.

Sid Rothin Yliluonnollista TV-ohjelma haastaa maallisen tiedonvälityksen, joka ei puhu mistään yliluonnollisesta. Tosiasia on kuitenkin se, että monilla ihmisillä on kokemuksia yliluonnollisesta. Sid Roth vieraana on ihmisiä, joita Jumala on koskettanut jollakin yliluonnollisella tavalla. 16.12.2022 vieraana oli messiaaninen rabbi Jonathan Cahn, joka kertoo pakanuuden uudelleen tulosta kristittyjen asuttamaan maailmaan, käy katsomassa https://www.tv7.fi/arkki/yliluonnollista/vieraana-jonathan-cahn_p87540/

Uuspakanallisuuden muodot saattavat yhdistellä aineksia useista uskonnoista ja uusista uskomuksista ja ajatuksista. Toiset uuspakanallisuuden muodot taas pyrkivät alkuperäisyyteen ja usein tietyn historiallisen pakanauskonnon elvyttämiseen. Monet uuspakanat kannattavat yksilöllistä uskonnon harjoittamista ja tutkimista. Kaikille uuspakanallisille liikkeille on yhtenäistä läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunne luontoa kohtaan. He eivät etsi pelastusta tai valaistusta, vaan ajattelevat maan henkiseksi kodikseen. Heitä yhdistää myös luonnon kiertokulun kunnioittaminen ja myönteinen moraalikäsitys, joka sallii ihmisen toimia mielensä mukaan, mikäli he eivät vahingoita toisia. Suomessa uuspakanallisuus alkoi vallata alaa 1980-luvulla.

Opinnäytetöitä:

Iiro Arola ”’Ni sit mä tajusin, et on muitakin kuin minä’ – Suomenuskoisten sosiaalinen identiteetti” (Uskontotieteen pro gradu –tutkielma Teologinen tiedekunta 10.10.2010)
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/24871/nisitmat.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kirjallisuus ja lähteet:

Jonathan Cahn ”The Return of the Gods”
Jones, Prudence & Pennick, NigelA history of pagan Europe” (London: Routledge, 1995) 
York, MichaelPagan theology: Paganism as a world religion.” (New York: New York University Press, 2003) 
Digi IRT (Iso Raamatun Tietosanakirja)
Wikipedia

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: