Mitä jooga on?

Jooga on Suomessakin varsin suosittu, mikä varmaan johtuu osaksi siitä, että länsimaissa materialismi ja materialistinen maailmankuva kieltää hengellisyyden ja henkien olemassaolon, sillä sitä ja henkiä ei voi nähdä tai tehdä materialisia havaintoja, eikä mitata materiaalisin keinoin, mutta joogassa hengellisyys on olennainen osa sitä, mikä kiinnostaa ja vetää puoleensa osaa joogaajista varmasti. Materialismi eli aineellinen maailmankuva, jota filosofiassa kutsutaan myös fysikalismiksi, on näkemys siitä, että kaikki tosiasiat (mukaan lukien tosiasiat ihmismielestä ja -tahdosta sekä ihmiskunnan historian kulusta) ovat riippuvaisia ​​fyysisistä prosesseista. Materialismin mukaan kaikki olemassa oleva koostuu tai palautuu aineeseen, aineellisiin voimiin tai fysikaalisiin tapahtumiin. Jooga harjoittavien on hyvä tutustua myös joogaamisen taustoihin.

Neil T. Anderson ”Enemmän kuin voittaja” (Päivä Osakeyhtiö 2006), josta lainaus sivulta 39: ”Viimeksi kuluneiden neljän vuosikymmenen aikana länsimaiset ihmiset ovat alkaneet kokea, että elämään kuuluu enemmän, kuin mitä tiede on paljastanut ja mitä he ovat viiden fyysisen aistinsa avulla kokeneet. Pinnalta katsottuna tämä uusi nälkä saattaa meistä, joilla on kristillinen maailmankuva, kuulostaa rohkaisevalta, mutta todellisuudessa monet näistä ihmisistä, jotka ovat pettyneet materialistiseen maailmaan, ovat pettyneet myös vakiintuneeseen uskontoon. Sen sijaan, että kääntyisivät Kristuksen ja Hänen seurakuntansa puoleen, he täyttävät hengellistä tyhjiötään vanhanaikaisella okkultismilla, joka on pukeutunut parapsykologian, holistisen terveyden, itämaisen mystiikan ja lukuisten muiden New Age -liikkeen lipun alla marssivien kulttien moderniin kaapuun. Siinä ei ole mitään uutta, että koettaa täyttää hengellisiä tarpeitaan erillään Jumalasta.”

Ihmiset harjoittavat joogaa monista erilaisista syistä. Joogaa voi harjoittaa liikuntamuotona, terapiana, eettisenä elämäntapana, hengellisenä kokemuksena tai keinona saavuttaa tyytyväisyys. Joogassa keskitytään ihmisen kokonaisuuteen, kuten kehoon, mieleen ja sieluun. Joogassa pyritään vapautumaan häiriötekijöistä ja saavuttamaan sisäinen rauha. Intiassa, jossa jooga on syntynyt, se on tuhansien vuosien aikana syntynyt kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykymuotoinen jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi, se levisi Intiasta länsimaihin, ja nykyään sitä voidaan harjoittaa myös ilman maagisuskonnollista merkitystä. Intiassa joogaan suhtaudutaan tärkeänä kansanperinteenä, jonka merkitystä hindujen identiteettiin on viime aikoina alettu korostaa. Jooga oli yleisnimitys Intian uskontojen piirissä syntyneille pelastusopillisille ja maagisille menetelmille, joiden päämääriin ovat kuuluneet esimerkiksi yliluonnolliset voimat, vapautuminen jälleensyntymisen kiertokulusta, kuolemattomuus tai yhteys jumaluuteen. Joogan asemaa intialaisena kansanperinteenä on 2000-luvulla voimakkaasti vahvistettu Intiassa. Maassa nimitettiin vuonna 2014 maailman ensimmäinen joogaministeri, kun Intian kansanpuolueen kansanedustajasta Shripad Yesso Naikista tuli joogan ja intialaisen perinnelääkinnän edistämiseen keskittyvän ministeriön johtaja. Astuttuaan virkaan joogaministeri Naik kertoi yrittävänsä osoittaa maailmalle, että jooga on intialainen taidemuoto, joka kuuluu intialaisille. Intiassa on myös perustettu perinnetietoutta keräävä ja säilyttävä digitaalinen kirjasto TKDL, johon on arkistoitu esimerkiksi joogaa koskevia tekstejä ja muita aineistoja. Arkiston tehtävä on osoittaa, että joogaharjoitukset ovat intialaista kansanperinnettä eikä kukaan yksityinen ihminen voi omistaa niitä. Joogasta on tehty Intiassa myös osa armeijan, peruskoulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten instituuttien ohjelmaa, ja joogaa opetetaan n. 600 000 koulussa. Pääministeri Narendra Modi on korostanut joogan kuulumista hinduidentiteetiin. Jooga on keskeisessä asemassa myös Intian tunnetuimman nykygurun Baba Ramdevin uskonnollisessa ja hindunationalistisessa poliittisessa ohjelmassa.

Kirjallisuus ja lähteet:

Ketola, KimmoGuruja, joogeja ja filosofeja: Intian filosofiaa” (WSOY 2008) 
Rautaniemi, Matti ”Erakkomajoista kuntosaleille: miten jooga valloitti maailman” (Basam Books 2015)
Wikipedia

Opinnäytetöitä:

Virve Repo ”Jooga-ilmiö 1960-luvun lopun ja 1970-luvun Suomessa” (Pro gradu-tutkielma Kulttuurihistoria Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Turun yliopisto Marraskuu 2011)
https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/74677/gradu2011Repo.pdf;jsessionid=D1B2AEFE854C598B0B62265F89E9EC77?sequence=1

Linkkejä:

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kristillista-joogaa-ei-ole-olemassa-hindulainen-ajattelu-vaikuttaa-kaikissa-suuntauksissa/

https://www.tv7.fi/arkki/yliluonnollista/vieraana-mike-shreve_p7911/ (TV7:n arkistosta: Joogaopettaja Mike Shreveristä tuli saarnaaja. Herra on myös parantanut heidän molemmat lapsensa, vaikka lääkärit eivät antaneet heille toivoa, käy katsomassa.

https://uusitie.com/ex-joogi-loysi-taivaan-tien/

https://areena.yle.fi/1-51002497 Documenttielokuvasa ”The Beatles and India” kerrotaan kuinka helmikuussa 1968 The Beatles matkusti Intiaan osallistuakseen meditaatiokurssille. Ohjaajana oli Aiov Bose. Tämä Beatlesien matka Intiaan teki tunnetuksi länsimaissa intialaisen uskonnon muodot. Transsendenttiseen mietiskelyyn perustuvan maailmanlaajuisen TM-liikkeen johtaja Maharishi Mahesh Yogi oli syntynyt 12. joulukuuta 1917 Mahesh Srivastavassa Keski-Intiassa. Maharishi tuli maailmankuuluksi 1960-luvun lopulla, kun tuon ajan suosituimman popyhtyeen The Beatlesin jäsenet osallistuivat hänen luennolleen ja innostuivat transsendenttisesta mietiskelystä. Maharishista tuli Beatlesguru, jonka perässä Intiaan matkustivat meditoimaan myös monet muut tunnetut viihdenimet laulaja Donovanista näyttelijä Mia Farrowiin. Länsimaissa into Maharishiin ja hänen oppeihinsa laantui sittemmin, mutta se oli jo tehnyt tehtävänsä. Maharishin tietä ovat myöhemmin seuranneet miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa. Transsendenttinen mietiskely perustuu ikivanhaan intialaiseen veda-filosofiaan. Siinä mieli pyritään tyhjentämään ajatuksista merkityksettömän sointisanan eli mantran avulla.

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: