Kirjojen kierrätys

Kirja on yksi hyvin tärkeä osa kulttuuriamme ja elämäämme, jota on syytä arvostaa, sillä kirjat ovat ravinneet meidän henkistä kasvuamme jo satojen vuosien ajan. Ajat ovat muuttuneet ja kirjojen arvostus on romahtanut uusien medioiden tulon myötä. Tähän tilanteeseen olisi hyvä saada korjaus ja palauttaa kirjojen arvostusta.

Kirjoja heitetään nykyään paljon roskiin kirjahyllyjen kanssa, kun kotikirjastoja ei pidetä enää arvossa, eikä se ole muotia pitää edes kotikirjastoja. Yksityiset ihmiset luopuu kotikirjastojensa kirjahyllyistä ja kirjoista heittäen ne roskiin. Kuolinpesät vie kaatopaikalle suuret kirjamäärät jne. ja kirjastotkin, koska uusia kirjoja hankitaan, eikä vanhoille ole enää hyllytilaa. Antikvariaatitkaan ei pysty ostamaan kirjoja kuin joitakin kirjaharvinaisuuksia, joilla saattaisi olla kysyntää, sillä kirjojen kysyntä on laskenut. Kirjojen poisheittämiseen ongelmaan on ratkaisuna egologinen kierrätys, mikä olisi järkevä ratkaisu, mutta sen toteuttamiseksi pitää nähdä vaivaa.

Kirjat eivät ole paperijätettä kansiensa vuoksi. Erilaiset kierrätyskeskukset ja järjestöjen kirpputorit ottavat vastaan hyväkuntoisia kiroja, kuten SPR, Fida, Pelastusarmeija jne., jotka myy niitä kohtuulliseen hintaan toimintaansa tukeakseen. Monissa kirjastoissakin on kierrätyshyllyjä. Ennen ihmisillä tärkeät Päätalon kirjat eivät tahdo kiinnosta enää nykypäivän lukijoita. Päätalon kirjoja löytyykin yleensä paljon kierrätyshyllyiltä. Mielestäni onkin kulttuuriteko hoitaa kierrätys kirjoille, kuten eräs kenkäsuutari pääkaupunkiseudun liikennekeskuksessa pitää käytävällä kierrätyshyllyä, sekä järjestelemällä siihen tuotuja kirjoa aina kun aikaa on. Me tarvitsemme enemmän hänen kaltaisiaan henkilöitä hoitamaan kirjojen kierrätys. Espanjassa Fuengirolassa Ev. lut. kirkon seurakuntakoti pitää yllä kirjastoa, jonka kirjat ovat vapaasti lainattavissa ja siellä on myös kierrätyskirjoja pois vietäväksi. Siellä yritin pitää lukupiiriä.

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

One thought on “Kirjojen kierrätys

  1. Minulle on kerääntynyt kirjoja satoja, on niitä nyt ainakin yli 1000. Siinä on mukana hengelliset kirjat, historiaa, klassikot, fantasia kirjat, romaaneja (suurin osa englanniksi). Isäni teologiset kirjat annoin lahjaksi Espoon helluntaiseurakunnalle käsikirjoiksi (niitä oli yli 300 nidettä). Kirjoja en ole heittänyt pois, valitettavasti heitin länkkärikirjat roskiin, niitäkin oli kertynyt lähes 50 nidettä (englanniksi ja niitä kun ei enää saa). Lasten kirjat (Enid Blyton, Anni Swan yms) annoin tyttärelleni, onhan hänelläkin nyt lapsia. Kirjat ovat arvokkaita, Raamattu tietenkin tärkein. Niitäkin löytyy suomalaisia, englantilaisia ja kiinankielisiä.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: