Manipulointi noituutta?

Manipuloinnilla ymmärretään, että manipuloinnin kohteen ennalta-arvattavien reaktioiden käyttämistä manipuloijan hyödyksi valheiden ja kontrollin avulla. Manipulointia voi tapahtua kaikissa tilanteessa, jossa ihmiset toimivat keskenään, kuten houkutella erilaisiin huijauksiin mukaan taloudellisen hyödyn toivossa jne. Manipuloinnin kohteeksi joutuneesta tuntuu siltä, että hän joutuu tekemään jotain vastoin tahtoaan tai omia etujaan toisen ihmisen hyväksi. Ensimmäinen manipulointi on luettavissa Raamatusta 1 Moos. 3:1-19 ”Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: ’Onko Jumala todellakin sanonut: ’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?’ Niin vaimo vastasi käärmeelle: ’Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa, mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: ’Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.’ Niin käärme sanoi vaimolle: ’Ette suinkaan kuole; vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan.’ Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi. Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot. Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan. Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: ’Missä olet?’ Hän vastasi: ’Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin.’ Ja hän sanoi: ’Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ’Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin.’ Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: ’Mitäs olet tehnyt?’ Vaimo vastasi: ”Käärme petti minut, ja minä söin.” Ja Herra Jumala sanoi käärmeelle: ’Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi.  Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.’ Ja vaimolle hän sanoi: ’Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva.’ Ja Aadamille hän sanoi: ’Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen: ’Älä syö siitä’, niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi; orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle, ja kedon ruohoja sinun on syötävä. Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.’”

Itse muistan omakohtaisen tapauksen nuoruudesta, kun halusin saada melkein pakkomielteenä Tarzan kirjan luettavakseni, jolloin yritin manipuloida äitiäni ostamaan niitä luettavakseni, mutta hän sanoi minun puhuvan kuin Ruuneperi, eikä se auttanut, kun ylimääräistä rahaa ei ollut. Nyt käsitän, että manipuloinnin juuret ovat noituudessa, joka saattaa saada aikaan ikävän yhteyden demonien maailmaan, kun sitä harjoittaa.

Andreas Edmüller ja Thomas Wilhelm kirjoittavat teoksessaan Manipulointitekniikat (1999), että tehoton keino vastata manipulointiin on vaistonvarainen reagointi, kuten alistuminen tai pakeneminen tilanteesta. Manipuloinnin torjuminen jakautuu heidän mukaansa kolmeen vaiheeseen: manipulointitekniikan tunnistaminen ja torjuminen (suojautuminen), manipuloinnin tavoitteen tunnistaminen sekä vastatoimet. Vastatoimien tarkoituksena on valvoa omia etujaan rehellisin keinoin. Maltillisuus ja asiallisuus heikentää manipuloinnin tehoa. Manipulointia sisältävässä keskustelutilanteessa on keskityttävä omien tavoitteiden eteenpäinviemiseen ja manipuloivan henkilön toimintatapojen havainnointiin.

Harhaanjohtavien perusteiden käsittely alkaa niiden tunnistamisesta. Tämän jälkeen niihin vastataan rehellisellä vastaväitteillä. Manipuloijalle voidaan esimerkiksi kertoa, että hänen tekniikkansa on tunnistettu, esitetyistä perusteista voidaan tehdä kriittisiä kysymyksiä tai voidaan vaatia tosiasioita kuultavaksi tai nähtäväksi.

Esimerkki manipulaatiosta

Tommy Lilja ”Näkymätön ulottuvuus” (Semnos Förlag 2022), josta lainaus sivulta 93: ”Kun olin 20-vuotias, niin teeskentelin usein saaneeni akuutin noidannuolen manipuloimalla ympäristöäni. Valehtelin lääkärille ja työnantajalleni. Isäni oli säännöllisesti saanut noidannuolen, kun olin lapsi. Tiesin täsmälleen, miltä se näytti, mitä lääkäri sanoi ja miten hän teki diagnoosin. Kun tein asepalvelusta niin useita kertoja teeskentelin saaneeni noidannuolen, kun minun tarvitsi olla kotona viikon… Kerron tätä siksi, että joitakin vuosia myöhemmin, ennen kuin olin täyttänyt 30, niin silloin todellakin sain noidannuolen, vaikka selkäni oli tosi vahva ja terve. Sairauden teeskenteleminen on ympäristönsä manipulointia. Jos teet niin usein, niin vaarana on kehittää teeskentelemäsi sairaus itsellesi.”

Kirjallisuus ja lähteet:

Tommy Lilja ”Näkymätön ulottuvuus” (Semnos Förlag 2022)
Petri Parviainen, Manne Pyykkö ”Vaikuttaminen ja manipulointi” (Docendo 2020)
Thomas Erikson ”Psykopaatit ympärilläni: kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi” (Atena 2018)
Robin Stern ”Manipulaatiosokeus” (Viisas elämä 2019)
Saara Huhtasaari ”Manipuloiva kieli” (Books on Demand 2018)
Henry Hokanen ”Vaikuttamisen psykologia” (Arena-Innovation 2016)

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: