Eksytys, eksyttää

Nykyajan ihmisille on epäselvää mistä kristinuskossa on kysymys, koska media ja kulttuuri, joka kieltää enevässä määrin Jumalan olemassaolon, on syrjäyttänyt ihmisten mielenkiinnon isien uskoa kohtaan. Uudessa testamentissa kutsutaan tätä kehitystä eksytykseksi ja tiedostetaan eksytysten väistämättömyys. Sekä Jeesus, että apostolit varoittavat uskovia niistä. Kristityt ovat menneet mukaan joogaan ja käyttävät tarot kortteja saadakseen johdatusta jne. ja pitävät näitä normaalina asioina. Tästä puhutaan 3 Mooseksenkirjassa luvussa 18:1-5 ”Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: ”Puhu israelilaisille ja sano heille: Minä olen Herra, teidän Jumalanne. Älkää tehkö, niinkuin tehdään Egyptin maassa, jossa te asuitte, älkääkä tehkö, niinkuin tehdään Kanaanin maassa, johon minä teidät vien; älkää vaeltako heidän tapojensa mukaan. Vaan seuratkaa minun säädöksiäni ja noudattakaa minun käskyjäni vaeltaaksenne niiden mukaan. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. Noudattakaa minun käskyjäni ja säädöksiäni, sillä se ihminen, joka ne pitää, on niistä elävä. Minä olen Herra.” On tärkeää muistaa kristittyinä, ettemme pelastu Jumalan lakia noudattamalla, vaan uskomalla Jeesukseen, koska Hän on täyttänyt lain meidän edestämme, jotka uskomme Hänen sen tehneen.

Apostoli Paavali sanoo Efeson seurakunnan vanhimmille: ”ja teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka väärää puhetta puhuvat. Paavali kirjoittaa efesolaisille ”eksytyksen kavalista juonista”, Ef. 4:14.  Apostoli Johannes varoittaa uskovia eksytyksistä, 1Joh. 3:7, ja sanoo, että monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan. Antikristillinen pääeksytys on Jeesuksen jumaluuden kiistäminen, sen kieltäminen, että Jeesus on Kristus Jumalan poika 1Joh. 4:2-3.  Eksytykset ovat erityisen tunnusomaisia aikojen lopulle, Matt. 24:4-5,11. Antikristus on ”tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen”, 2Tess. 2:9-10. Tämä eksytys on Jumalan tuomio niille, jotka uskovat valheen. Toisin sanoen Jumala sallii nämä eksytykset sen vuoksi, että ihmiset ovat hylänneet evankeliumin totuuden. Antikristillinen eksytys huipentuu ”väärässä profeetassa”, joka eksyttää maan asukkaat suurilla ihmeillä ja saa puheellaan heidät palvomaan Antikristuksen kuvaa, Ilm. 13:13. ”Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin”, Matt. 24:24. Juuri tähän raamatunkohtaan, joka puhuu eksytyksen valtavasta voimasta, sisältyy myös lupaus varjeluksesta Herran valituille.

Paavali mainitsee Janneksen ohella Jambreksen Mooseksen vastustajina. Nähtävästi tässä viitataan tapahtumiin, joita 2Moos. 7:11,12, 8:6,7 kuvaavat. Mainittujen egyptiläisten noitien ja tietäjien nimiä ei esiinny Vanhassa testamentissa, mutta kylläkin myöhemmässä juutalaisessa kirjallisuudessa, lähinnä targumeissa (VT:n aramelainen käännös) sekä myös kreikkalaisilla ja roomalaisilla kirjailijoilla. On myös todisteita sellaisesta apokryfisesta kirjoituksesta, jolla oli Janneksen ja Jambreksen nimi. Apostoli käyttää näitten egyptiläisten tietäjien esiintymistä kuvaamaan väärien opettajien menettelyä. Hekin vastustavat totuutta ja eksyttävät samalla muita, mutta heidän pahuutensa ja petollisuutensa paljastuu lopulta, kuten kävi noille tietäjillekin, 2Tim. 3:6-9.  

Kirjallisuus ja lähteet:

Digi IRT (Raamatun Iso Tietosanakirja)
Tapani Suonto ”Kuinka tunnistaa eksytys” (One Way Mission 2015)

Linkkejä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tarot-kortit
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jooga

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: