Koti

Koti voidaan määritellä paikaksi, jota ihminen käyttää vakituiseen asumiseen, jossa säilytetään henkilökohtaisia tavaroita, jossa vietetään vapaa-aikaa, sekä paikka, jossa perheen jäsenet asuvat. Koti olisi kaikille meille välttämätön, mutta erilaisista syistä on myös kodittomuutta.

Kodin merkitys on niin tärkeä, että sinne saavat tulla vieraat vain luvalla ja koti nauttii kotirauhaa. Kotirauhalla voidaan myös viitata muuhun asumista häiritsevään tekoon, vaikka se ei tapahtuisi nimenomaisen kodin sisällä. Kodin rajat eivät välttämättä ole tarkat ja täsmälliset vaan suhteelliset. Esimerkiksi lapsuudenkotia kutsutaan usein aikuisenakin kodiksi, vaikkei siellä enää asutakaan. Ihmisellä voi siis olla useita koteja, ja koti onkin sekä paikka että mielentila. Kodittomuus on hyvinvointiin liittyvä käsite. Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia, se on paikka, jossa ihminen kokee olevansa oma itsensä ja jossa hän voi tehdä itselleen tärkeitä asioita. Kodilla on siis yhteys ihmisen identiteettiin. Kodiksi voidaan sanoa myös muita kuin paikkoja. Ihminen voi kokea löytäneensä kodin vaikkapa uskonnosta, taiteesta tai hän voi kokea toisen ihmisen läheisyyden kotona olemisen tunteena. On ajateltu, että koti-sanan tulevan kota-sanasta.

Jeesus puhui Johanneksen evankeliumissa 14:1-3, että Jeesus rakentaa kodin meille hänen omilleen taivaaseen: ”Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa? Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.” Englannin kielellä (Updated King James Version): ”Let not your heart be troubled: all of you believe in God, believe also in me. In my Father’s house are many mansions: if it were not so, I would have told you. I go to prepare a place for you. And if I go and prepare a place for you, I will come again, and receive you unto myself; that where I am, there all of you may be also.”, eli Englanninkielisessä Raamatussa sanotaan: ”Isäni kodissa on monia kartanoita”.

Billy Graham ”Elämästä on kysymys!” (Päivä Oy 1987), josta lainaus sivulta 75: ”Särkyneistä kodeista on tullut yhteiskuntamme suurin sosiaalinen ongelma ja se voi lopulta johtaa sivilisaatiomme tuhoon. Koska kaikkien yhteiskuntien perusyksikkö on koti, niin sen hajotessa yhteiskuntakin alkaa hajota. Särkyneet kodit ovat uhka elämäntavallemme… Yhdysvaltojen korkein oikeus julisti jokin aika sitten, että ’avioliitto on instituutio, jonka puhtaana pitämisestä kansa on syvästi vastuussa, sillä se on perheen ja yhteiskunnan perusta, jota ilman ei olisi siviilisaatiota eikä kehitystä’ ja että ’sellainen suuntaus tai järjestelmä, joka hyökkää kotia vastaan, tuomitsee itse itsensä syylliseksi vihamielisyyteen yhteiskunnallista ja yksilöllistä hyvinvointia vastaan’… Lähes kaikki historioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että Rooman imperiumin tuhoutuminen johtui suurelta osin siitä, että kodit alkoivat hajota. Kreikan, Persian ja Babylonian moraalisesta tilasta tehdyssä viime aikaisessa tutkimuksessa tiedemiehet olivat yhtä mieltä siitä, että avioerot ja rikkoutuneet kodit olivat enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä vaikuttamassa näiden kansakuntien tuhoutumiseen. Joka päivä minulle tulee kirjeitä ihmisiltä, joiden sydän on särkynyt, koska he ovat särkyneiden kotien uhreja. Miljoonat ovat ottaneet kevyesti avioliittoa solmittaessa annetut lupaukset… Kun Jumala asetti avioliiton, hän ei antanut eromahdollisuutta miehelle ja vaimolle. Heidän on tarkoitus olla uskollisia toisilleen ja pysyä yhdessä. Jumalan säätämyksen mukaan avioliitto on koko elämän kestävä liitto… Eräässä kokouksessamme työntekijämme luo tuli muuan nainen ja sanoi: ’Alkoholi tekee kodeistamme maanpäällisen helvetin. Meillä on pieniä lapsia, ja mieheni juo jatkuvasti… Me eroamme.’ … ’Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut niin myös sinun perhekuntasi.’ (Apt. 16:3122)”

Raamatussa puhutaan ensimmäisestä perheestä Adamista ja Eevasta, jotka olivat karkotettu paratiisista, koska olivat olleet tottelemattomia Jumalan sanalle. Siitä seurasi yhteyden katkeaminen Jumalaan ja kirouksen tuleminen ihmisen elämään, sillä ensimmäisen perheen poika Kain tappoi veljensä kateudesta. Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirjassa sanotaan Kainista näin: ”Aadamin vanhin poika, Aabelin veli, oli peltomies. Hän toi Herralle kiitosuhriksi oman maansa satoa, mutta hänen mielialansa ei ollut oikea, ja siksi uhri tuli hyljätyksi. Sen jälkeen tuli ilmeiseksi hänen suljettu luonteensa: kateutta, vihaa, murhanhimoa ja rikoksen peittelemistä. Tuomionkaan edessä hän ei osoittanut katuvansa syntiään, vaan tunsi ainoastaan rangaistuksen pelkoa. Kain on tyypillinen esimerkki ”maailman” ihmisestä. Häneltä puuttui synnintunto ja siksi myös sovituksen tarve. Samanlaista luonnetta kuvaa 2. Piet. 2. 
Kainin omatekoinen jumalanpalvelus tarjoaa Herralle omien kättensä töitä; hän vihastui Jumalalle, kun tämä ei sitä hyväksynyt, ja hän kieltäytyi tuomasta syntiuhria. Aabelin uhri oli samalla tunnustus syntisyydestä ja uskon ilmaisu sijaisuhrin tarpeesta. Hepreassa sama sana merkitsee syntiä ja syntiuhria. Jumala huomauttaa Kainille, että samalla tavoin kuin synti on sydämen ovelta sisään pyrkimässä, syntiuhrikin on teltan ”ovella”, läheltä saatavissa. Jumala oli varmaan tämän tahtonsa jo ennenkin ilmaissut, koska Aabel sen tunsi ja uhrasi uskosta, Hepr. 11:4,  mutta Kain ei tästä huomautuksestakaan ottanut huoliakseen, vaan niskoitteli Jumalan tahtoa vastaan.
Maanpakoon lähetettynä Kain meni itään Eedenistä, Noodin maalle, ja tuli rakentamassaan linnoitetussa kaupungissa taiteita ja metalliteollisuutta harrastavan suvun perustajaksi, 1. Moos. 4:1-24; 1 Joh. 3:12; Juuda 11. Ensimmäinen vedenpaisumuksen hukuttama sivistys oli Kainin suvun perustama. Jonkin aikaa säilyi Jumalan tuntemus, mutta pian se sammui, Room. 1:21-23. Kainin jälkeläisten nimetkin viittaavat suvun turmeltumiseen, esim. Aada ja Silla, 1. Moos. 4:19, jotka merkitsevät nautinnonhimoa ja koreutta. Sitä vastoin Seetin jälkeläisten nimet viittaavat nöyrään mielenlaatuun niin kuin esim. Enos ”heikko ihminen”, 1. Moos. 4:26.”

Kalevi Kalemaa ”Historian erottamat – Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä” (Into 2020), josta lainaus sivulta 56: ”Englantilaisen luonnontieteilijä Charles Darwinin teoria luonnollisesta valinnasta synnytti sosiaalidarwinismin, joka soveltui vaivattomasti 1800-luvun lopulla voimistuneeseen nationalismiin: fyysisesti ja psyykkisesti vahvat ihmiset veivät ihmiskuntaa kohti parempaa, ja sen vuoksi heillä oli oikeus alistaa, jopa tuhota heikkoja ja elinkelvottomia yksilöitä. Näin päädyttiin rotuhygieniian, jonka mukaan yhteisöt vaativat kehittyäkseen heikoimmilla lahjoilla varustettuja yksilöiden poistamisen. Alettiin puhua vammaisten yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista ja psyykkisesti vammaisten ympäristölleen aiheuttamista ongelmista.”

Opinnäytetöitä:

Minna Suokas ”Omasta kodista hoivakotiin – Tervetuloa opas uusille asukkaille Männikönkotiin” (Opinnäytetyö 2017 SeAMK Sosiaali- ja terveysala Sosionomi)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/124457/Suokas_Minna.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: