Omavaraisuus

Maailma elää monenlaisten kriisien keskellä nyt, kuten vuosia jatkunut Covid 19 pandemia ja sen aiheuttamat yhteiskuntien sulkeminen ja sairaalaresurssien äärirajoille meno, ja nyt uutena ongelmana Ukrainan sodan tuomat pakotteet ja vastapakotteet, mitkä on jakanut maailman leireihin pois globalisaatiosta ja sen seurauksena nälänhätä lisääntyy. Näiden syiden seurauksena raaka-aineiden saatavuuden vaikeutuminen, pakolaisuus sodan keskeltä ja sen tuomat kuormat muulle maailmalle jne. Myös ilmastonmuutoksen edellyttämät toimet ovat juuri samaan aikaan päälle, mikä aiheuttaa energiakriisiä siirryttäessä nopeassa tahdissa fossiilisista polttoaineista pois mm. sähköön. Suomenkin maatalous elää kriisissä huonon kannattavuuden seurauksena, koska tuotannossa tarvittavien raaka-aineiden, kuten lannoitteiden hintojen lähdettyä voimakkaaseen nousuun, sekä työkoneiden poltoainekustannusten moninkertaistuessa. Näiden syiden seurauksena maailmassa alkaa olla pulaa ruuasta ja jopa paikoitelleen arvellaan tulevan nälänhätää. Tähän tulisi varustautua nostamalla valtioiden, kuten Suomeen omavaraisuusastetta, myös yksityisten perheiden ja ihmisten tulisi miettiä kuinka omissa kotipuutarhoissa voisi varautua tähän tulevaan ongelmaan, johon ei ole näkyvissä ratkaisua,

Raamatussa on kertomus Joosefista ja silloisesta suuresta nälänhädästä, sekä kuin Joosef seliliti Faaraon merkillisen unen ja sen seurauksena löytyi ratkaisu, kuinka selvitä nälänhädästä. Tästä voimme ottaa oppia tänäkin päivänä tutkimalla tätä kertomusta Raamatusta.

Opinnäytetöitä:

Suvi Kuusisto ”OMAN MAAN ANTIMET Opas omavaraiseen ruokatuotantoon Onnellisten kylässä” (Hortonomi opinnäytetyö Rakennetun ympäristön koulutusohjelma 2021)
http://omavaraopisto.fi/wp-content/uploads/2022/03/Opas-omavaraiseen-ruokatuotantoon_Opinnaytetyo_Kuusisto.pdf

Heidi Kemppainen ”ENERGIATEHOKKAIDEN ASUINALUEIDEN TAVOITTEITA JA KOKEMUKSIA SUOMESTA JA OULUN RESCA-HANKKEESTA” (Oulun ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2014)
http://www.rescaoulu.fi/wp-content/uploads/Kemppainen_Heidi-ENERGIATEHOKKAIDEN-ASUINALUEIDEN-TAVOITTEITA-JA.pdf

Mikko Jouppi ”Omavaraisuus kiinteistön energiantuotannossa” (Tampereen ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2021)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/510626/Jouppi_Mikko.pdf?sequence=3

Kirjallisuus:

Bella Linde, Lena Granefelt ”Omasta maasta: omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja” (Minerva 2016)
Maria Österåker ”Unelma omavaraisuudesta” (Nemo 2016)
Lasse Nordlund, Maria Dorff ”Elämämme perusteista: pohdintoja työstä, rahasta ja energiasta omavaraisen elämänkokemuksen valossa” (Palladium 2008)
Paavo Hiltunen ”Joosef, Egyptin valtias” (Päivä 1987)

Linkkejä:

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: