Kapinallisuus

Olen miettinyt mitä kapinallisuus käytännössä voisi tarkoittaa, käsittääkseni se on tyytymättömyydestä kumpuavaa kritiikkiä johtajia vastaan, joka saattaa johtaa vakaviin seuraamuksiin, kuten vainoamisena jne. Kapinallinen henkilö voi olla myös uppiniskainen. UT:ssa uppiniskaisen merkitysryhmään kuuluvat myös, itsekkyys, juonittelu, sanoa tai väittää vastaan, vastaväite, vastustelu, sekä, olla tottelematon, aktiivinen vastustaja. Ensimmäinen tottelemattomuus ja kapina tapahtui Aadamin ja Eeva ollessa tottelematomia Jumalan antamalle käskylle Paratiisissa, olla syömättä hyvän ja pahan tiedon puusta. Käärme petti ihmisen valheellisella lupauksella ja vääristelemällä Jumalan sanan merkityksen toiseksi. Aadam ja Eeva uskoivat mieluummin valheen, kuin Jumalan neuvon. Heistä tuli ensimmäiset kapinalliset ja heidät karkoitettiin Paratiisista ja menttivät hengen yhteyden Jumalaan. Ihmiset tulivat osalliseksi perisynnistä sielussaan, joka on fyysisessä ruumiissa esiintyvän DNA:n kaltainen, jonka perimme vanhemmiltamme, sillä se määrittelee millaisia meistä tulee. Käärmeen takana oli käärmeen muodon ottanut entinen langennut enkeli, joka johti ylistystä taivaassa, eli Lucifer, josta tuli Saatana, joka heitettiin pois taivaasta maan päälle kapinansa takia. 1 Moos. 3:1-24 ”Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: ”Onko Jumala todellakin sanonut: ’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?” Niin vaimo vastasi käärmeelle: ”Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa, mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: ’Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.'” Niin käärme sanoi vaimolle: ”Ette suinkaan kuole; vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan.”  Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi. Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot. Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan. Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: ”Missä olet?” Hän vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin.” Ja hän sanoi: ”Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin.” Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: ”Mitäs olet tehnyt?” Vaimo vastasi: ”Käärme petti minut, ja minä söin.” Ja Herra Jumala sanoi käärmeelle: ”Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.” Ja vaimolle hän sanoi: ”Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva.” Ja Aadamille hän sanoi: ”Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen: ’Älä syö siitä’, niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi; orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle, ja kedon ruohoja sinun on syötävä. Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.” Ja mies antoi vaimolleen nimen Eeva*, sillä hänestä tuli kaiken elävän äiti. Ja Herra Jumala teki Aadamille ja hänen vaimollensa puvut nahasta ja puki ne heidän yllensä. Ja Herra Jumala sanoi: ”Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!” Niin Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hän oli otettu. Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä.”

Vieraillessani Venäjän Karjalassa Lahdenpohjassa äitini puolen kuudensien serkkujen ja lastenkotien lapsien luona, niin tutustuin paikalliseen helluntaiseurakuntaan, joka oli huolissaan siitä ettei mikään seurakunta ollut lähettänyt minua sinne, että olenko kapinallinen? Myöhemmin seurakunnan pastorin vaimo rukoili asian puolesta ja koki etten ole kapinallinen.

Kapinallisuudesta on tehty elokuviakin, kuten tämä Nuori kapinallinen (Rebel Without a Cause) on yhdysvaltalainen elokuva, jonka ohjasi Nicholas Ray 1955. Pääosissa esiintyivät James Dean, Natalie Wood ja Sal Mineo. Alun perin elokuva oli Warnerin B-luokassa ja se oli tarkoitus kuvata mustavalkoisena. Elokuvan teemana on sukupolvien välinen kuilu ja nuorison vieraantuminen.  tunteisiin vetoavana draamana kolmesta lukiolaisesta. Kunkin nuoren ongelmien taustalla ovat ymmärtämättömät, etäiset ja valheellisia kulisseja yllä pitävät vanhemmat.  Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa äänesti kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Nuori kapinallinen oli mukana heistä kahdentoista listalla. Nuori kapinallinen valittiin vuonna 1990 Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteetti­sesti, historialli­sesti tai kulttuuri­sesti merkittäviä amerikkalais­elokuvia.

Monilla lapsilla ja nuorilla on ongelmana ettei kykene kunnioittamaan vanhempiaan, vaikka Jumalan kymmenen käskyä neuvoo niin tekemään, kuten tuo nuori kapinallinen elokuva osoittaa. Katso Martti Lutterin katekismuksesta, mitä hän tästä sanoo:
https://www.tunnustuskirjat.fi/ik/4kasky.html

Tässä on esimerkkinä Mooseksen sisko Mirjan, joka kadehti Mooseksen valta-asemaa, muuttui kapinalliseksi niin, osoitetaan hänellekin, että Mooseksen vastustaminen ei jää rankaisematta. Tässä 4. Moos. 12:1-15 ” Mutta Mirjam ja Aaron parjasivat Moosesta etiopialaisen naisen tähden, jonka hän oli ottanut vaimokseen; sillä hän oli ottanut vaimokseen etiopialaisen naisen. Ja he sanoivat: ”Ainoastaan Mooseksen kauttako Herra puhuu? Eikö hän puhu myös meidän kauttamme?” Ja Herra kuuli sen. Mutta Mooses oli sangen nöyrä mies, nöyrempi kuin kukaan muu ihminen maan päällä. Niin Herra sanoi äkisti Moosekselle ja Aaronille ja Mirjamille: ”Menkää te kaikki kolme ilmestysmajalle.” Ja he menivät kaikki kolme sinne. Silloin Herra astui alas pilvenpatsaassa, asettui majan ovelle ja kutsui Aaronia ja Mirjamia; molemmat menivät sinne. Ja Herra sanoi: ”Kuulkaa minun sanani. Jos keskuudessanne on profeetta, niin minä ilmestyn hänelle näyssä, puhun hänen kanssaan unessa. Niin ei ole minun palvelijani Mooses, hän on uskollinen koko minun talossani; hänen kanssaan minä puhun suusta suuhun, avoimesti enkä peitetyin sanoin, ja hän saa katsella Herran muotoa. Miksi ette siis peljänneet puhua minun palvelijaani Moosesta vastaan?” Ja Herran viha syttyi heitä kohtaan, ja hän meni pois. Kun pilvi oli poistunut majan päältä, niin katso, Mirjam oli lumivalkea pitalista; ja Aaron kääntyi Mirjamiin päin, ja katso, tämä oli pitalinen. Silloin Aaron sanoi Moosekselle: ”Oi, herrani! Älä pane meidän päällemme syntiä, jonka olemme tyhmyydessä tehneet. Älä anna hänen jäädä kuolleen sikiön kaltaiseksi, jonka ruumis on puoleksi mädännyt, kun se äitinsä kohdusta tulee.” Silloin Mooses huusi Herran puoleen sanoen: ”Oi, Jumala! Paranna hänet!” Herra vastasi Moosekselle: ”Jos hänen isänsä olisi sylkenyt häntä silmille, eikö hänen olisi ollut hävettävä seitsemän päivää? Olkoon hän nyt suljettuna ulos leiristä seitsemän päivää, ja sitten hän pääsköön takaisin.” Niin Mirjam oli suljettuna ulos leiristä seitsemän päivää, eikä kansa lähtenyt liikkeelle, ennenkuin Mirjam oli tuotu takaisin.”

Guillermo Maldonado ”Yliluonnollinen vapautuminen – Sielulle, mielelle & tunteille” (LifeNow Oy 2016), josta lainaus sivulta 72: ”Sanakirja antaa kapinalle seuraavia määritelmiä: ’määräysvallassa tai auktoriteettiasemassa olevan vastustaminen’ ja ’avoin, aseistettu ja yleensä tulokseton virkavaltaan kohdistuva uhma tai vastustus’… Eräs Raamatun esimerkki kapinan hengestä on se ihmisjoukko, joka rakensi Baabelin tornin. Jumalan kunnioittamisen sijaan he halusivat saada nimeä itselleen, uhmaten Häntä ja Hänen tarkoitustaan maan täyttämiseksi. He eivät seuranneet Jumalan suunnitelmaa vapaaehtoisesti ja päätyivät ’hajoitetuiksi kaikkialle maailmaan’ (ks. 1. Moos. 11:1-9)… Kiihottamaan pyrkivä henkilö erottautuu joukosta saadakseen aikaan epäsopua johtajaa vastaan. Juonitellessaan laillisen auktoriteetin horjuttamista hän etsii toisia tyytymättömiä, niitä, jotka hautovat samaa kapinallista henkeä (tai ovat alttiita sille)… Manipuloinnin ja kontrollin kautta paha henki pyrkii anastamaan vallan tai syrjäyttämään Jumalan asettaman auktoriteetin. ’Sillä kapinointi on taikuuden syntiä ja niskoittelu kotijumalien palvelusta’ (1. Sam. 15:23). Tässä kohdassa kapinointi nimetään noituudeksi ja myös lihasta nouseva niskoittelu epäjumalanpalveluksi. Meidän tulee olla äärimmäisen varovaisia tämän suhteen. Epäjumalanpalvelusta ja noituutta harjoittavat eivät peri Jumalan valtakuntaa (ks. Gal. 5:19-21)… elämme kapinallisessa yhteiskunnassa, jossa monet tieten tahtoen hylkäävät auktoriteettiasemassa olevat tehdäkseen lihallisten halujensa mukaan. Siihen kuuluu myös toisten kontrolloiminen… Aina pakottaessamme ihmisiä toimimaan oman itsekkään tahtomme mukaan toimimme noituuden hengen alaisina ja ilmennämme jotain manipulaation lajia.” Tästä manipuloinnista seurakunnassa minulle tuli mieleen ovela kysymysansa, onko sinulla nyt mitään erityistä tekemistä mielessä, jos erehdyt vastaamaan ettei ole, niin kysyjällä on tehtävä, johon sinulla ei ole syytä kieltäytyä vastauksesi perusteella, jos sinulla ei ole juuri silloin mitään erikoista tekemistä.

John Bevere ”Näinkö sanoo Herra?”  (KKJMK), josta lainaus sivulla 127 ”Itse olen kokenut, että petollisin kapinallisuus näyttäytyy siistinä tai uskonnollisena. En koskaan unohda, kuinka Jumala opetti minulle tämän, kun Englannin prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Monet surivat hänen kuolemaansa. Myös minä olin surullinen. Hän näytti ystävälliseltä ja oli tehnyt paljon hyväntekeväisyyttä julkisessa elämässään. Mutta murheessani tunsin jonkin olevan vialla. Kysyin Herralta, miksi tunsin sillä tavoin. Jumala osoitti minulle Ilmestyskirjasta, kuinka maailman asukkaat ja heidän johtajansa itkevät ja valittavat Babyloniksi kutsutun naisen kuolemaa (Ilm. 17:2; 18:1-19). Hän oli tuonut rikkautta ja menestystä, siksi he surivat hänen kuolemaansa. … Sitten ajattelin hänen yksityiselämäänsä. Hän oli itse kertonut, että hänellä oli useita avioliiton ulkopuolisia suhteita, ja muutenkin hänen elämäänsä oli jumalattomia piirteitä. Sitten ajattelin: Mutta Jumalani, hän teki niin paljon hyvää. En tajunnut, että hyvällä voi olla omaa etuaan tavoitteleva, itsekäs päämäärä. Jumala puhui jotakin sydämelleni, joka muutti näkökantaani voimakkaasti. ’Eeva ei tuntenut vetoa hyvän ja pahan tiedon puun pahaa kohtaan. Hän tunsi vetoa hyvää kohtaan.’ Sitten Jumala puhui sanat, joita en koskaan unohda: ’On olemassa hyvää, joka on kapinassa minun auktoriteettiani vastaan.'”

Charles Swindoll ”Valo voittaa pimeuden” Päivä 2004, kirjasta lainaus: ”Meidän Herramme keskeinen päämäärä sen jälkeen, kun olemme tulleet tuntemaan hänet, on kuuliaisuus. Hän ei ole mikään taivaallinen hotellipalvelija, joka odottaa soittoasi ja kuuntelee innokkaasti tilaustasi voidakseen sanoa: ’Kyllä, kuten haluatte. Mielihyvin, totta kai, heti paikalla!’ Hän ei ole taivaallinen pullon henki valmiina toteuttamaan kaikki toiveesi tai hymyilemään ja vastaamaan kaikkiin rukouksiisi. Hän haluaa luoda omissa lapsissaan kyvyn kestäväisyyteen. Tuohon kykyyn harjaannumme pääasiassa vaikeuksien, pettymysten ja väärinymmärrysten kautta sekä myös fyysisen ja usein emotionaalisten kärsimysten ja sydänsurujen kautta. Odotahan nyt, sinä sanot. Eikö elämässä ole kysymys täyttymyksestä? Eikö siinä ole kyse siitä, että löydämme tyydytyksen, naurun ja leikin kauniin valtaväylän? Eikö Jumala ensisijaisesti toivo meidän olevan onnellisia? Näytäpä vain minulle Raamatusta jae, joka lupaa keskeytymättömän onnea, niin saarnaan siitä mielelläni.”

Kuningas Saul sai Samuelin välityksellä Herralta käskyn rangaista amalekilaisia siitä, mitä nämä olivat tehneet Israelille autiomaavaelluksen aikana. Mitään ei saanut säästää, ei ihmisiä eikä karjaa. Saul kutsui kansan aseisiin ja piti katselmuksen; sotaväkeä oli nyt 200.000 jalkamiestä ynnä 10.000 Juudan miestä. Amalekilaiset lyötiin, mutta Saul oli jälleen uppiniskainen: amalekilaisten kuningas Agag säästettiin ja samoin paras osa karjaa. Profeetalle kuningas jälkeenpäin selitti, että säästetyt lampaat ja naudat uhrattaisiin Herralle. Mutta Samuel sanoi: ”Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva … Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana.” Surmattuaan omakätisesti Agagin Samuel palasi kotiinsa Raamaan, eikä hän enää nähnyt Saulia eläessään, ”ja Samuel suri Saulia”, 1Sam. 15. 

Anteeksianatamattomuus on myös kapinallisuutta Jumalan tahtoa kohtaan ja estää rukousvastauksia, sillä Markuksen evankeliumissa luvussa 11:24-26 ”Sentähden minä sanon teille: kaikki, mitä te rukoilette ja anotte, uskokaa saaneenne, niin se on teille tuleva. Ja kun te seisotte ja rukoilette, niin antakaa anteeksi, jos kenellä teistä on jotakin toistansa vastaan, että myös teidän Isänne, jo ka on taivaissa, antaisi teille anteeksi teidän rikkomuksenne. Mutta jos te ette anna anteeksi, niin ei Isännekään, joka on taivaissa, anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”

Raamatussamme ei esiinny niinkään monta kertaa itse sanoja ’uppiniskainen’, ’tottelematon’ jne., kuin niitä ilmaiseva ajatus. Uppiniskaisuus merkitsee vastustamista ja taipumattomuutta. Tottelemattoman suhteessa Jumalaan on havaittavissa kolme tuntomerkkiä: 1) Hän hylkää tiedon. Hän ei välitä siitä, mitä on oppinut ja kokenut Herran seurassa, eikä kaipaa syvempää tietoa Jumalasta. 2) Hän kääntää selkänsä Herran sanalle. Hän torjuu Sanan konkreettisesti, vääristelee tai väheksyy sitä. 3) Hän pitää halpana Herran johdatuksen, ja valitsee oman tiensä. VT:ssa kerrotaan monista henkilöistä, jotka olivat uppiniskaisia Herralle ja joutuivat sen tähden Hänen hylkäämikseen. Varsinkin kuningas Saulin tapaus on surullinen. Mutta myös koko Israelia sanotaan uppiniskaiseksi kansaksi.

Kirjallisuus ja lähteet:

Aapeli Saarisalo Raamatun sanakirja
Digi IRT (Raamatun Iso Tietosanakirja)

Linkkejä:

https://www.kingjesus.org/

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: