Joonan kirja

Raamatussa on Joonan kirja. Joona nimi merkitsee kyyhkystä. Profeetta Joona, Amittain poika, oli kotoisin Sebulonin Gat-Heeferistä. Hän on viides 12:sta pikkuprofeetasta. UT käyttää Joonasta kreikkalaistettua nimimuotoa Joonas. Joona tunnetaan profeettana, joka profetoi Niniven kaupungin tuhoutumista 40 päivän kuluttua, mutta Jumala oli armahtavainen, kun kuningas ja kansa teki parannuksen Joonan sanoman takia, mikä vihastutti Joonaa koska hänen antamansa profetia ei toteutunut ja se tuotti pettymystä, eikä hän välittänyt kansasta jolle julisti Jumalan antaman sanoman. Joona olisi halunnut nähdä viholliskansan tuhoutuvan Jumalan tuomiossa, mutta Jumala oli armahtavainen ja pitkämielinen. Joona jäi odottamaan tuomion totetumista kaupungin ulkopuolelle. Asioiden saama käänne närkästytti Joonaa, sillä hänen mielestään tuomiojulistus oli mennyt hukkaan.

Profeetta Joona eli luultavasti joko ennen Jerobeam II:n hallituskautta tai sen aikana. Hän ennusti Jerobeamin valloittavan takaisin Israelin menetetyt alueet, mikä tapahtuikin, 2Kun. 14:25. Muut tiedot Joonasta ovat peräisin hänen nimellään tunnetusta Raamatun kirjasta. Siinä kerrotaan Jumalan käskeneen Joonaa menemään Assyrian pääkaupunkiin Niiniveen julistamaan Herran tuomiota. Aluksi Joona yritti päästä eroon vaikeasta tehtävästään ja nousi laivaan, jonka oli määrä purjehtia Jaafosta Tarsiiseen. Kun hän oli ihmeellisellä tavalla pelastunut hukkumiskuolemalta ja ollut suuren kalan vatsassa kolme vuorokautta, Herra käski häntä uudelleen menemään Niiniveen julistamaan sanomaa, jonka Hän lupasi antaa. Enää Joona ei uskaltanut vitkastella. Joonan tuomiojulistuksen seurauksena kansa, kuningas (mahdollisesti Adad-Nirari III, Assyria) ensimmäisenä, kääntyi pahuudestaan, ja Jumalan viha kaupunkia kohtaan asettui.

Joona 3:6-9 ”Kun Joonan sanat tulivat Niniven kuninkaan korviin, hän nousi valtaistuimeltaan, riisui viittansa, pukeutui säkkivaatteeseen ja istuutui tomuun. Hän käski kuuluttaa koko Ninivessä: ’Tämä on kuninkaan ja hänen hovinsa määräys: Eivät ihmiset eivätkä eläimet, eivät lehmät eivätkä lampaat saa edes maistaa ruokaa eivätkä juoda vettä. Karjaa ei saa päästää laitumelle. Kaikkien, niin ihmisten kuin eläintenkin, on kuljettava säkkivaatteeseen puettuina, kaikkien on huudettava Jumalaa täysin voimin. Jokainen kääntyköön pahoilta teiltään ja hylätköön väärät tekonsa. Ehkä Jumala silloin luopuu aikomuksestaan, leppyy ja antaa hehkuvan vihansa laantua, ja me pelastumme.’ Jumala näki, että he kääntyivät pahoilta teiltään. Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.” Ja 4:11 ”Enkö minä säälisi Niniveä, tuota suurta kaupunkia! Siellä on enemmän kuin satakaksikymmentätuhatta ihmistä, jotka eivät pysty edes tekemään eroa oikean ja vasemman käden välillä, ja lisäksi paljon eläimiä.”

Jumala näki, että he kääntyivät pahoilta teiltään. Niin hän muutti mielensä eikä sallinutkaan onnettomuuden kohdata niniveläisiä, vaikka oli sanonut tuhoavansa heidät.

Jeesus puhuu profeetta Joonaan merkistä, Matt. 12:39 ”Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki.” Hän jätti heidät siihen ja lähti pois.”, 16:4, Luuk. 11:29. Joonan kalan vatsassa viettämät kolme vuorokautta viittaavat vertauskuvallisesti Jeesuksen haudassa viettämiin kolmeen vuorokauteen ennen ylösnousemusta, Matt. 12:40 ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä. Niniven asukkaat nousevat tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja langettavat sille tuomion. He kääntyivät, kun Joona saarnasi heille, ja tässä teillä on enemmän kuin Joona!” Niin kuin Joona oli merkkinä Niiniven asukkaille, samoin Jeesus, Ihmisen Poika, oli merkkinä omalle sukupolvelleen, Luuk. 11:30. Joonan saarnan vaikutuksesta kääntyneet niiniveläiset olivat tuomioksi sille sukupolvelle, joka oli kuunnellut monin verroin suurempaa kuin Joona, ts. Jumalan täydellistä ilmoitusta, Jeesusta Kristusta, Matt. 12:41. Joonan julistus kohdistui pakanoihin, ei-israelilaisiin, ja siksi profeetta Joona onkin kristillisen pakanalähetystyön esikuva. Häntä onkin joskus nimitetty VT:n pakanalähetyssaarnaajaksi.

Kirjallisuus ja lähteet

Veli Anreas, Al Janssen ”Operaatio Ninive” (Päivä 2018)
J. J. Simelius, Profeetta Joonas (1902);
Wilhelmi Malmivaara ”Kaita tie Joonan kirjan valossa” (Herättäjä 1938).
Digi IRT

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: