Unkari

Vaimon kanssa interrailmatkalla kävimme myös Unkarin Budapestissä 1970-luvun lopussa. Tämän vuoksi olen kerännyt tietoa Unkarista.

Antiikin aikana nykyisen Unkarin tienoilla oli kaksi Rooman provinssia, Pannonia ja Daakia. Rooma menetti Pannonian 300-luvun lopulla, minkä jälkeen sen valtasivat ensin germaaniheimot, sitten slaavit. Kaarle Suuren frankit valloittivat vuoden 800 aikoihin alueen länsiosan. Etelä- ja itäosat olivat löyhästi Bysantin ja Burlgarian alla. Unkarilaiset elivät 800-luvulla vielä nykyisen Ukrainan lounaisosissa. Unkarilaiset kärsivät kuitenkin ratkaisevan tappion Saksan kuninkaalle Otto I:lle vuonna 955. Vuonna 974 ruhtinas Géza kääntyi kristinuskoon ja hänen poikansa Vajk kastettiin Tapaniksi.

Paavi Sylvester III kruunasi Tapani I:n Unkarin kuninkaaksi joulupäivänä vuonna 1000 tai uutenavuotena 1001. Tapani hävitti lopullisesti vanhan heimo- ja klaanijärjestelmän ja loi pohjan sekä kirkolliselle että maalliselle hallinnolle. Tapanin pitkä hallituskausi oli suhteellisen rauhallista aikaa, mutta hänen kuolemaansa vuonna 1038 seurasivat monivuotiset levottomuudet. Valtataistelut aiheuttivat Unkarille paljon harmia.

Unkariin alkoi kehittyä feodaalinen yläluokka, ja osa ennen vapaista talonpojista joutui maaorjiksi. Kapinaliike pakotti kuningas Andreas II:n allekirjoittamaan vuonna 1222 Kultaisen bullan, joka on Unkarin vanhin valtio-oikeudellinen asiakirja. Siinä määriteltiin alemman aatelin oikeudet ja rajoitettiin kuninkaan valtaa eri tavoin. Mongolit hyökkäsivät Unkariin keväällä 1241 ja löivät kuningas Béla IV:n joukot hajalle Muhin taistelussa. Kun mongolit vetäytyivät vuoden kuluttua, laajat alueet oli hävitetty ja jopa puolet, varovaistenkin arvioiden mukaan 15–20 prosenttia, väestöstä saanut surmansa. Béla järjesti armeijan uudelleen, rakennutti ketjun uusia linnoituksia ja kutsui uudisasukkaita autioituneille alueille. Häntä onkin kutsuttu Unkarin toiseksi perustajaksi. Kun Andreas III kuoli 1301, Árpádien suvun miespuolinen linja sammui. Kuninkaiden ja suuraatelin välinen taistelu oli johtanut siihen, että laajat osat maata olivat paikallisten mahtisukujen hallussa ja kuninkaalla oli määräysvalta vain maan keskiosassa. Anjou-suvun Napolin haaraan kuulunut Kaarle Robert oli 13-vuotias, kun hänet valittiin kuninkaaksi. Hänen valtansa oli aluksi kiistanalainen, mutta hän kykeni kukistamaan kapinalliset mahtimiehet ja lopettamaan sekasorron. Kaarlen poika Ludvig (hallitsi 1342–1382) alisti sekä Moldovan, Valakian ja Sebian vasalleikseen ja valtasi Dalmatian rannikon. Vuonna 1370 Ludvig peri Puolan kruunun enoltaan Kasimirilta. Unkarissa Ludvigin aikaa onkin pidetty sen historian loistavimpana.

Tibor Klaniczay ”Unkarin kirjallisuus” (SKS 1986), josta lainaus sivulta 15: ”Aluksi Unkarin hallitsijat olivat maahantuloa johtaneen ruhtinas Árpádin jälkeläisiä, mutta vuonna 1301 suku sammui ja seuraavan kahdensadan vuoden aikana maa ehti nähdä monta eri kuningassukua. 1300-luvulla valtikkaa pitelivät ritarikulttuuria levittäneet ranskalais-italialaisen (napolilaisen) Anjou-suvun kuninkaat, 1400-luvulla mm. saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisariksi valittu kuningas Sigismund, hänen sotapäällikkönsä valtionhoitaja János Hunyadi sekä viimeinen tämän poika, kuningas Matias (Mátyás) Corvinus. 1400-luvulla unkarilaiset saivat uuden uhan v. 1452 jo Konstantinopolinkin valloittaneista turkkilaisista, mutta toistaiseksi vaara onnistuttiin torjumaan. Kulttuurin kukoistusta Unkarissa oli 1300-luvulla takaamassa jo noin 80 dominikaani- ja fransiskaaniluostaria ja vielä iso joukko pienempien munkkikuntien luostareita. Kirkkoja nousi tiheään, kun niitä rakensivat luostareiden lisäksi myös kaupungit. Maallisesta kulttuurista huolehti yhä kasvava aristokratia omissa hoveissaan… Unkariin perustettiin yliopistoja jo keskiajalla, mutta jokaisen toiminta jäi lyhytaikaiseksi (Pécs 1367, Óbuda 1395, Pozsony 1467). Kirjapainokin sai odottaa perustamistaan vielä pitkään, vaikka yksi lyhytikäinen kokeilu ehdittiin tehdä Budassa jo v. 1473 (András Hessin kirjapaino).”

Jukka Haverinen ”Budabest II” (Kustannus Oy Taifuuni 1998), josta lainaus sivulta 10: ”Ehkä halvin vaihtoehto matkustaa Budabestiin on mennä Tallinnasta junalla Varsovaan ja vaihtaa Krakovan junaan, josta liikennöi torstaisin ja sunnuntaisin unkarilainen Volán-bussi Budabestiin… Kun vielä 1869 Budapestin asukkaista 72 prosenttia tunnusti katolista uskoa, niin ennen toista maailmansotaa Budabest tunnettiin yhtenä suurimmista juutalaiskaupungeista: 30-luvulla kaupungin asukkaista oli 59,1 prosenttia katolisia, 23,2% juutalaisia (joita 1873 oli ollut vain 10,9%), 10,0% protestantteja ja evankelisia 4,8 prosenttia. Maailmansotien välillä Unkarin alueen väestöstä juutalaisia oli n. kuusi prosenttia. Juutalaiset tulivat kaksoisvaltakunnan itäisistä provinsseista. Noista Galitsian, Böömin, Määrin ja Puolan viheliäisistä kylistä ja kaupungeista. Heidän ansiostaan Budabestista tuli valtava pääkaupunki… Yksi maailman suurimmista, muttei varmaankaan kauneimmista synagogista on Budapestissä. Deák térin tuntumassa olevaan Dohány utcan synagogaan mahtuu 3400 henkeä, joten se on New Yorkin synagogan (jonka mallina Budabestin synagoga oli) jälkeen maailman toiseksi suurin synagoga… Pääsynagoga sijaitsee ’juutalaisen kaupunginosan’ reunalla, se oli myös vuonna 1944 perustetun juutalaisgeton raja… Budapestistä löytyy 20 synagogaa ja rukoushuonetta, jotka edustavat juutalaisen uskon eri suuntauksia.”

Unkarin noin sadan tuhannen juutalaisen yhteisö on elänyt maassaan kauan. Juutalaiset asettuivat asumaan Budaan mongolien invaasion jälkeen 1200-luvun keskivaiheilla. Turkkilaiset valloittivat alueen 1540-luvun alussa ja poistuivat 1600-lopulla. Sen jälkeen Unkari liitettiin Habsburgien valtakuntaan. Historiansa aikana juutalaisväestö on joutunut sopeutumaan eri valloittajien alaisuuteen, kuten turkkilaisten, itävaltalaisten, saksalaisten tai kaikkein viimeisimpänä venäläisten. Historiansa aikana yhteisö on joutunut asumaan eri maissa, ja tuona aikana Unkarin rajat ovat siirtyneet monta kertaa.

Opinnäytetöitä:

Maiju Hakkarainen ja Antti Rajala Debrecenin Suurmetsän nuoret kertovat – Unkarilaisten nuorten kokemuksia sosiaalisista verkostoista jokapäiväisessä elämässä” (Humanistisen ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2009)

Maria Tyni ”Ryhmäretkimateriaali Unkariin” (Kajaanin ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2011)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/37938/tyni_maria.pdf?sequence=1

Jenni Parviainen ”Opas Budapestin ruokamatkailuun” (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy, opinnäytetyö 2017)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/142158/parviainen_jenni.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Jutta Lehtonen ”Toisen luokan kansalaiset – Budapestin romanien huono-osaisuus ja elinolot paikallisesta näkökulmasta” (Tampereen ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2015)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/95422/Lehtonen_Jutta.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kirjallisuus:

Juhani Huotari ja Olli Vehviläinen ”Unkari: maa, kansa ja historia” (SKS 2004)
Reima Luoto ”Unkari: matkailijan tietokirja” (Fenix-kustannus 2001)
Mauritz Hellström ”Tonava kaunoisen Unkari” (Recallmed 2003)
Väinö Musikka ja Sándor Kulai ”Unkarin kirja” (WSOY 1942)
Peter Hajdu ”Suomalais-ugrilaiset” (SKS 1975)

Linkkejä:

http://www.unkarinkulttuuri.com/
https://suomiunkari.fi/
https://magyar-kozosseg.webs.com/suomeksi.htm

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, nykyään media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi. Erilaisissa vapaaehtoistöissä olen ollut vuodesta 1997 alkaen vieraillen lastenkodeissa Venäjällä ja Intiassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: