Israelin matkoistani

Israel on Raamatun maa ja Raamatun tapahtumapaikat löytyvät nykyisen Israelin alueelta. Ymmärtääkseen Raamatun sanomaa syvemmin, niin on hyvä käydä ja tutustua tähän argelogian ilmoittamaan historiaan Israelissa. Tässä on aineisto, jonka olen kokenut Israelin matkoillani ja kerännyt erilaisista lähteistä muistini tueksi.

Ihmiset ovat kautta aikojen saaneet sydämelleen vierailla Suuren Kuninkaan Jerusalemissa, kuten Norjan kuningas Sigurd I Jerusaleminkävijä (Jorsalafare) (1090-1130). Sigurd tuli kuninkaaksi veljensä Olavin ja Östenin (Østenin) kanssa isänsä Maunu Paljassäären kuoltua n. 1103. Sigurd teki ristiretken Jerusalemiin vuosina 1108-1111. Hän perusti piispanistuimen Stavangeriin. 

Klaus Karttunen ”Itää etsimässä – Eurooppalaisen Aasian-tutkimuksen vaiheita” (Yliopistopaino 1992), jossa mainitaan sivulla 53: ”Tarkkasilmäinen Pietro Della Valle (1616) antoi 1650 ilmestyneessä matkakuvauksessaan enemmän tietoa maan muinaisjäännöksistä kuin yksikään edeltäjänsä.” Katso lisätietoja https://en.wikipedia.org/wiki/Pietro_Della_Valle

Tässä on kerättyä tietoa Israelista, jota olen hankkinut käymällä Israelissa ja lähdekirjoista. Ensimmäinen matkani Israeliin 16-23.10.2006 oli Toiviomatkojen järjestämä. Oppaanamme oli Israelin hyvin tunteva Anna-Liisa Matikainen. Majoitumme Jad Hashmonassa, joka on kahdeksan juutalaisen muistoksi perustettu asutus 1970-luvulla suomalaisten toimesta. Anja Suomela, joka on Jad Hashmonan moshavin perustajajäseniä on kirjoittanut kirjan ”Villi oksa jalossa puussa – Saimaan rannalta Juudean vuorille” Päivä Oy 2005. Hän kertoi moshavin vaiheista meille. Pienten alkujen päivästä Jad Hashmona Guest House on kasvanut suureksi toiminnaksi.

Jad Hashmonassa on myös Raamattupuisto, jonka tehtävänä on saada Raamatun käsitteet ymmärrettäviksi ja eläviksi. Julia Fisher ”Israelin uudet opetuslapset – Miksi niin monet juutalaiset valitsevat Jeesuksen?” (Päivä osakeyhtiö 2010) lainaus sivulta 112: ”Jad Hashmona on kokoelma rakennuksia – sekoitus koteja ja yhteisiä tiloja. Arie (Arie Bar David) ja hänen perheensä ovat suomalaiskristittyjen vuonna 1971 perustaman kibbutsin ’jäseniä’. Suomalaisten saapuessa rakennuksia ei vielä ollut, vain paljas vuorenrinne. Vuoteen 1974 mennessä he olivat rakentaneet muutamia taloja. Arie saapui paikalle kahden veljensä kanssa useita vuosia myöhemmin. He olivat siihen aikaan nuoriso-ohjaajia, jotka pitivät messiaanisille juutalaisille nuorten leiriä… Arien tarina on poikkeuksellinen… Arie kertoi syntyneensä Jerusalemissa, Hadassahin sairaalassa, Mount Scopus -kukkulalla vuonna 1947. ’Isäni matkusti Bulgariasta Israeliin vuonna 1928.”

Pekka Parantainen ”Pipomies ja Israel – Pentti Holin tarina” (Päivä Osakeyhtiö 2013), joka kertoo tunnetusta vuosikymmenten ajan toimineesta matkaoppaasta Pentti Holista.
Voitto Viro on tehnyt ”Pyhän maan matkaopas” nimisen kirjan (WSOY 1963).

Kirjallisuutta Israelista

Monet ovat kirjoittaneet Israelista ja sen historiasta, kuten Pasi Turunen ”Israel Jumalan silmäterä, maailman silmätikku” (Kuva ja Sana 2017), Rony Smolar ”Täällä Rony Smolar, Jerusalem” (Aikamedia 2017) ja Ester Toivonen-Siirala on kirjoittanut Israelin matkaoppaan ”Israelissa tapahtui” (Kuva ja Sana 1970), josta tämä lainaus: ”Joskus kuulee vielä sanottavan, että kibutsi on jäljitelmä kolhoosista. Se on kyllä erehdys, sillä kibutsi on täysin vapaaehtoinen ja itsenäinen yhteistalous. Se ei ole valtion synnyttämä ja ylläpitämä kuten kolhoosi.” Ester Toivonen-Siiralan omaelämäkerta on ”Rikas on elämä” WSOY 1966. Lapsuuden muistelmakirja on nimeltään ”Lapsuuden ympyrät” WSOY 1967.” Ester Toivonen-Siiralan tunnemme siitä, koska hän voitti Miss Suomi -kilpailun 1933 ja oli elokuvanäyttelijä. Raakel Laamanen on kirjoittanut kirjan Israelissa olostaan nimellä ”Portinvartijan majasta, Iloa ja arkea Israelissa 1953-1989” Perussanoma 1991, jossa hän toteaa mm. ”Herra itse on minua opettanut, kuinka uskovaisten keskuudessa toinen toisensa kunnioittamisen puute johtaa negatiiviseen arvosteluun ja seurauksena siitä on, että satutamme kätemme Herran voideltuun”. 


Pia Tiusanen on toimittanut kirjan ”Toivosi tänään, Israel – Ajankohtaisia artikkeleita Luvatusta maasta” (Kustannus Oy Uusi Tie 2008), josta lainaus sivulta 135: ”Olen Ruut Ben-Yosef. Nimenihän on syntynyt Israelissa, muuttunut heprealaiseksi. Olen suomalaiselta nimeltäni Riitta Miettinen, ja sillä nimellä aikanaan tulin tänne Israeliin. Siitä tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Tulin siis vuonna 1988 – en kylläkään muuttaakseni, mutta tänne kuitenkin jäin. Sitä ennen opiskelin Suomen Raamattuopistolla nuorisonohjaaksi… Sitten siirryin kokopäiväiseksi Lähetysseuralle lapsi- ja nuorisotyöhön Shalhevetjah-seurakunnan alaisuuteen.”

Alex Kershaw ”Sotaa ja samppanjaa Robert Capan elämä” (Otava 2003) lainaus sivulta 267: ”Tammikuussa 1949 Israelin itsenäisyyssota päättyi viralliseen aselepoon. Capa sai kuulla, että Irwin Shaw aikoi selostaa sodanjälkeistä tilannetta New Yorkerille ja suostutteli hänet tekemään kanssaan kirjaa nimeltä Report on Israel. Miehet saapuivat Tel Aviviin toukokuun alussa, ajoissa kokeakseen Israelin ensimmäisen vuosipäivän. Yksi heidän ensimmäisistä kohteistaan oli presidentti Chaim Weizmann, jonka Capa kuvasi istumassa Tel Avivin kotinsa uima-altaan vierellä englantilaisen lapsenlapsensa Davidin kanssa.” Endre Friedmann syntyi Budabestissä 22.10.1913. Hänen vanhempansa olivat maallistuneita juutalaisia, jotka omistivat vaateliikkeen. Budapestin juutalaisyhteisö lähetti lahjakkaita nuoria ulkomaille opiskelemaan, ja Friedmann sai apurahan Berliiniin. Apurahaa ei ollut tarkoitettu suoraan Berliiniin matkustamiseen, vaan hän siirtyi usean juutalaisen isäntäperheen ja eri kaupunkien kautta saapuen lopulta Berliiniin, jonne hän saapui syyskuun 1931 alussa. Pariisissa 1930-luvulla Friedmann alkoi käyttää nimeä Robert Capa.

Ulla-Maija Saarilahti ”Arkielämää Pyhässä maassa” (Suomen Lähetysseura 2013), jossa mainitaan mm. SAT-7 järjestön satelliittiohjelmat https://sat7.org/ ”Kristillisiä TV-satelliittiohjelmia lähettävän SAT-7-järjestön keskustoimisto perustettiin vuonna 1995 Kyprokselle. Myös Libanonissa, Turkissa ja Egyptissä on toimisto ja studio. Ohjelmat ovat paikallisten kristittyjen tekemiä, ja niitä katsotaan yli 70 maassa Keski-Aasiassa, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Euroopassa… Ohjelmaa lähetetään vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Järjestö on tunnustusten välinen ja sen tukijoina on sekä vanhoja kirkkokuntia että vapaita suuntia.”


Valtiotieteen tohtori Timo R. Stewart ”Ja sana tuli valtioksi: Suomalaisen kristillisen sionismin aatehistoria (2015), käy lataamassa pdf 
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/154149

Matkakertomuksia Israelista

Toinen matkani Israeliin oli kesällä 2007 Håkan Westergård:n ja Dave Hasensonin opastamana. Jerusalemista alkoi toinen Israelin matkani. Tällä matkalla Carola Häggkvist konsertoi Israel museossa. Carola on edustanut Ruotsia kolmasti Eurovision laulukilpailuissa. Vuonna 1991 Roomassa Carola voitti Eurovision laulukilpailut.
Israeliin pääsee myös autolla, kuten sen voi lukea Risto Siltasen kirjasta ”Elämäntehtävänä Juutalaiset Jeesukselle Hannele & Hannu Suortti – Itätyön ja juutalaislähetyksen suomalaisten tienraivaajien uskomaton elämä” (Kuva ja Sana 2002), josta lainaus sivulta 196: ”Matkamme Israeliin suuntautui ensiksi Travemundeen, sieltä jatkoimme Itä-Euroopan kautta Romanian halki Kreikkaan ja sieltä jälleen laivalla Haiffan satamaan. Matka kesti viikon verran. Tulliin meno vähän jännitti. Mietimme miten selittäisimme saapumisemme suuren auton kanssa, jossa kaiken lisäksi oli matkatavaraa vähän enemmän kuin pari kassillista.”

Voitto Viro ”Rakas Pyhä maa” (WSOY 1954), josta lainaus sivulta 126: ”Saavumme Nablusiin ajettuamme 64 km. Sanokaamme entisajan mitoin ja varmuuden vuoksi 5 päivänmatkaa… Tuolle Jaakobin kaivolle, joka on noin 900 m:n korkuisten Garissimin ja Eebalin vuorten välillä, me nyt saavuimme. Samalla tiesimme tulevamme paikalle, jossa Jeesus varmasti oli käynyt, ja se on arvokas ja melko harvinainen tieto itsessään Palestiinassakin. Olipa meillä onni tulla kaivolle suunnilleen samaan vuorokauden aikaankin kuin Jeesus, sen mukaan kuin Johannes kertoo evankeliuminsa 4. luvussa, jonka lukemista tässä yhteydessä erityisesti suosittelen. Tie kuululle Jaakobin kaivolle johtaa alas oikealle. Odotan näkeväni jo kuvissa tutun kaivon; romanttiset kierreportaat johtavat puoliksi sortuneen holvin alle. Olen William Holen kauniin maalauksen lumoissa. Lumouksen on kuitenkin pakko haihtua, kun näemme, että kaivolle mennäänkin kirkkoraunioitten keskellä olevan peltikatoksen kautta: niin ovat ihmiset pilanneet tämänkin aidon paikan; monia näin kiistattomasti alkuperäisiä ei ole. Että pitääkin pilata aitous rakentamalla ensin ympärille kirkko, niinkuin ei tässä muutenkin olisi kirkkoa kylliksi. Ja toiseksi se peltikattoinen tekele… Katselimme kulisseja ja huomasimme, että kaivon ympärillä oli katolinen kappeli. Kaivon pitäisi olla 28 metrin syvyinen, mutta paras on kokeilla… (s. 265) Niistä jotka olivat ristiinnaulitsemisen todistajina, monet olivat elossa vielä kun Herodes Agrippa muutamia vuosia myöhemmin rakensi muurin – ns. ’kolmannen muurin’ – joka sulki sisäänsä sekä Golgatan että haudan. Koska hautoja pidettiin epäpyhinä, niiden paikalle ei rakennettu mitään. Siten Jeesuksen haudan seutu pysyi muuttumattomana 30 vuoden ajan ristiinnaulitsemisesta Jaakobin, Herran veljen, marttyyrikuolemaan saakka. Jaakobin jälkeen tuli seurakunnan johtajaksi Simeon, Kleopaan poika ja Jeesuksen serkku, joka vei seurakunnan vuonna 66 pakomatkalle poikki Jordanin. Traditio säilyi siis katkeamattomana. Eikä Tituksen toimeenpanema Jerusalemin hävitys vuonna 70 ollut sekään täydellinen. Kaupungissa oli leiriytyneenä kymmenes legioona (Fretenis), ja varmasti myös Jerusalemin omia asukkaita asui siellä entisissä taloissaan. Tämä ilmiö on niin luonnollinen, ettei sitä välttämättä tarvitse kirjallisesti todistaa. Sitä paitsi kristityt eivät olleet varsin pitkään poissa Jerusalemista. Simeon johdatti heidät takaisin. Seurakunnan jokainen johtaja on senkin jälkeen tunnettu Hadrianuksen aikaan saakka, kirkollinen jatkuvuus – successio – on valinnut, ja pyhät paikat ovat ehdottomasti olleet tunnetut. Simeon kuoli v. 107 marttyyrinä Trajanuksen toimesta. Häntä seuranneeseen sukupolveen kuului mm. Narkissus, joka oli syntynyt Palestiinassa noin vuonna 96 ja tuli piispaksi suunnilleen vuonna 190. Hän oli siis noin 40-vuotias siihen aikaan, jolloin Hadrianus teki Jerusalemista Aelia Capitolinan. Ja näin voidaan tradition jatkamista seurata aina Konstantinuksen aikaan saakka.”

Automatka Tanskasta Israeliin ja takaisin


Arne Falk-Rønne ”Tie Betlehemiin” (K. J. Gummerus OY 1963), jossa tunnettu tanskalainen maailmanmatkaaja, kirjailija ja lehtimies kulkee asuntovaunulla vaimonsa ja ystävänsä kanssa Tanskasta Jugoslavian, Anatolian aron yli Taurusvuorten Paavalin jalanjälkiäpitkin Turkin ja Syyrian kautta Juudean autiomaahan Jerusalemiin ja Betlehemiin. Lainaus tästä kirjasta sivulta 90 alkaen: ”Jeesuksen tutki ensin vanha ylimmäinen pappi Hannas, ja sitten hänet vietiin sanhedrinin eteen, jonka jäsenistä oli läsnä niin monta kuin niin aikaisin aamuhetkeä oli saatu kokoon… Valtaosa sanhedrinin jäsenistä oli Jeesuksen leppymättömiä vihollisia, mutta ainakin kaksi heistä, Nikodeemus ja Joosef Arimatialainen, ehkä useammatkin, olivat kuulleet hänen toiminnastaan ja tunsivat myötätuntoa häntä kohtaan, vaikka eivät uskaltaneetkaan sitä myöntää. He olivat joka tapauksessa vähemmistönä, sillä neuvoston valta oli Hannaan ja Boetoksen suvuilla, ja he kannattivat kaikin mahdollisin keinoin sukunsa suosimista… Oli tosiaan tärkeää kuulua oikeaan perheeseen: Hannaan ja hänen vävynsä Kaifaan lisäksi läsnä oli Eleasar, Hannaan poika ja ylimmäinen pappi vuosina 16-17 jKr. Neuvostoon kuuluivat vielä Jonathan, joka oli myös Hannaan poika ja myöhemmin Kaifaan seuraaja, samoin Theofilos, Matthias ja Hannas – kaikki vanhan Hannaan poikia ja myöhemmin kukin vuorollaan ylimpiä pappeja; Elionaios, Kaifaan poika, joka oli ylin pappi vuosina 43-44 jKr.; ja vihdoin Johannes ja Aleksanteri, jotka olivat luultavasti myös Hannaan vävyjä, vaikka eivät saavuttaneetkaan koskaan ylimmän papin asemaa. Läsnä oli vähintään kymmenen ylipappia Hannaan suvusta… Lisäksi hän oli suorastaan häirinnyt Hannaan suvun lisätulojen hankkimista. Hän oli mennyt pyhäkköön ja ryhtynyt ajamaan tiehensä rahanvaihtajia huutaen heille: ’Kirjoitettu on: Minun huoneeni on oleva rukoushuone, mutta te olette tehneet siitä ryövärien luolan.’ Se oli isku vasten Hannaan kasvoja, sillä hänen suvullaan oli ’Hannaan halleiksi’ sanotut kaupat, joista pyhiinvaeltajat voivat ostaa kaikkea, mitä he tarvitsevat uhratessaan temppelissä… Neuvoston puheenjohtajana toimi tuossa tilaisuudessa Joosef, jonka liikanimi oli Kaifas, ’inkvisiittori’. Ymmärrämme nimestä, miten pelätty mies hän oli. Juuri Kaifas ryhtyi kuulustelemaan Jeesusta kutsuen todistajia, ilmeisesti urkkijoita, jotka olivat seuranneet Mestaria temppeliin ja kaikkialle muualle, missä hän oli puhunut. Mutta he eivät kyenneet pääsemään yksimielisyyteen siitä, mitä hän oli sanonut, ja oikeusjuttu oli jo menemäisillään myttyyn. Kaifas menetti maaperää, mutta häntä ei turhaan sanottu inkvisiittoriksi. Hän kysäisi odottamatta vangilta: ’Oletko sinä Kristus, sen Ylistetyn poika?’ – ’Minä olen; ja te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvessä.’ Nämä sanat tuomitsivat Jeesus Nasaretilaisen, sillä jo sanojen Minä olen (Ani-hu) lausuminen oli juutalaisten mielestä rienausta. Kun herjaus oli tapahtunut juutalaisten korkeimman uskonnollisen tuomioistuimen edessä, oli kuolema ainoa mahdollinen rangaistus… Pontius Pilatuksesta oli tehty Juudean prokuraattori vuona 26 jKr., ja hän pysyi virassaan kymmenen vuotta… Rooman keisarikunnan Juudean maaherralla oli pysyväinen toimipaikkansa rannikolla Caesareassa, kukoistavassa, uudenaikaisessa kauppakaupungissa, mutta ennen juutalaisten suuria juhlapäiviä hän tavallisesti matkusti Jerusalemiin. Vaikka korkeita roomalaisia viranomaisia oli kielletty ottamasta vaimojaan mukaan maakuntiin, Claudua Procula seurasi usein miestään noille matkoille. Claudia Procula ei ollut mikään merkityksetön nainen. Hänen sanotaan olleen keisari Augustuksen lapsenlapsi, ja siitä oli etua Pilatuksen uralle… Hän oli Sejanuksen suosikkeja, ja tuo Sejanus oli ainoa henkilö, johon keisari Tiberius luotti…
Tuodessaan joukkonsa ensimmäisen kerran Jerusalemiin Pilatus oli sallinut heidän kantaa keisarin kuvia lipuissaan ja keisarillisia kotkia kilpien koristeina. Närkästyneet juutalaiset olivat nousseet avoimeen kapinaan, sillä Pilatuksen edeltäjä oli Mooseksen kuvain kieltoa kunnioittaen antanut aina peittää nuo kuvat. Pilatuksen oli ollut pakko perääntyä, kun lähetystöt olivat ensin piirittäneet hänen palatsiaan viisi päivää aamusta iltaan huutaen, että kansa kuolee mieluummin kuin suostuu kaikkien pyhimpien tapojensa ja uskomustensa häpäisemiseen. Maaherra oli ymmärtänyt, että verilöyly ja väkijoukon hajottaminen rynnäköllä eivät kohottaisi hänen arvoaan Sejanuksen ja Tiberiuksen silmissä. Hän oli siis käskenyt poistaa sekä kotkat että keisarin kuvat näkyvistä, mutta siitä lähtien hän oli inhonnut juutalaisia koko sydämestään… Julma ristiinnaulitsemalla teloittaminen ei ollut roomalaisten keksintö, vaikka se keski-idässä olikin tavallinen kuolemanrangaistuksen muoto,  jos rikollinen ei ollut Rooman kansalainen. Ilmeisesti tapa oli peräisin Persiasta, – tammikuussa 519 eKr. ristiinnaulittiin 3000 ylhäistä kapinallista Babylonissa, ja Dareios Suuren tapana oli surmata ristiinnaulitsemalla entiset hallitsijatoverinsa ja heidän kannattajansa. Juudeassa käytti ristiinnaulitsemista ensimmäisenä Aleksanteri Jannai noin sata vuotta ennen Kristusta. Juhliessaan rakastajattarensa seurassa suurta voittoaan farisealaisista hän antoi juhlan kunniaksi ristiinnaulita 800 farisealaista. Vuonna 71 eKr. ristiinnaulitsi Crassus 6000 kapinoivaa orjaa Via Appialle Rooman ja Capuan väliselle taipaleelle. Tuomittu naulattiin kädet levällään poikkipuuhun, joka kohotettiin sen jälkeen kahden tai kolmen metrin korkuisen pystysuoran pylvään varaan. Viimeksi naulattiin jalat kiinni pylvääseen. Armeliailla naisilla oli tapana antaa tuomituille huumaavaa juotavaa, mutta Jeesus ei ottanut juomaa vastaan… Jerusalem on valloitettu kymmenen kertaa ja hävitetty viisi kertaa Jeesuksen päivien jälkeen. Kun Titus piiritti sitä vuonna 79 jKr., suurin osa rakennuksista ja temppeleistä paloi perustuksiaan myöten, ja kuusikymmentä vuotta myöhemmin roomalaiset tukahduttivat Bar-Kokhban kapinan.

Keisari Hadrianus perusti Jerusalemin entisen raunioille ja antoi sille nimen Aelia Capitolina oman sukunimensä mukaan. Aikalaisten kertomuksista tiedetään, että pyhän haudan kohdalle rakennettiin pengermä tai terassi ja sille Venuksen temppeli. Vasta pari sataa vuotta myöhemmin tuli bysanttilainen keisarinna Helena juutalaisten maahan rakennuttaakseen kirkon melkein kaikkiin niihin paikkoihin, joilla oli yhteyttä Jeesuksen elämään ja kuolemaan. Silloin löydettiin hauta. Kysymys on vain siitä, voimmeko olettaa Golgatan ja Jeesuksen haudan sijainneen Venuksen temppelin alla… Monien uusien ja kauniiden rakennusten joukossa oli myös Venuksen temppeli, joka oli rakennettu aivan Jerusalemin muurien ulkopuolella sijaitsevalle kukkulalle. Se on voinut olla vain Golgatan kukkula. Paulinus Nola, neljännellä vuosisadalla vaikuttanut kirjailija kirjoitti keisari Severukselle, että Hadrianuksella oli ollut erikoinen tarkoitus rakentaessaan temppelin tuolle kärsimyksen paikalle, sillä ’hän oli tehnyt sen siinä uskossa, että hän voisi tehdä lopun kristinuskosta häpäisemällä tuon paikan… Jerusalemin piispa Makarios sai luvan keisarilta hajottaa Venuksen temppelin. Rakennusjätteet siirrettiin syrjään. Läsnä oli luultavasti keisarin äiti Helena, joka oli pyhiinvaellusmatkalla Pyhässä maassa. Silloin löydettiin kalliosta luola, jonka pääteltiin olevan Jeesuksen hauta. Samanaikainen kirjailija Eusebius kertoo, että Helena löysi haudan läheltä myös Kristuksen ristin. Ensimmäinen kirkko, Konstantinuksen basilika, rakennettiin tälle paikalle. Myöhemmät hävityksetkään eivät ole täysin tuhonneet sitä. Vuonna 614 Persian kuningas Kosroes hajotti Jerusalemin maan tasalle. Jonkin ajan kuluttua, vuonna 637, kalifi Omar valloitti kaupungin. Vuonna 1072 sen valloittivat turkkilaiset seldzukit, vuonna 1099 ristiritarit, vuonna 1187 sulttaani Saladin, joka jätti uudelleen löydetyn haudankoskemattomaksi ja järjesti sen vartioinnin. Turkkilaiset ottomaanit valloittivat ja hävittivät Jerusalemin vuonna 1617. Vuonna 1917 marssivat sinne riemukulussa brittiläiset, ja nelikymmenluvun loppupuolella pyhän kaupungin omistamisesta taistelivat israelilaiset ja arabialaiset – ja Pyhän haudan kirkko kohoaa kaikesta huolimatta yhä Jeesuksen haudalla… Nykyaikaiset arkeologit ovat selvittäneet Nehemian rakennuttamien kaupunkimuurien paikan ja todistaneet, että ne kulkivat Golgatan eteläpuolitse. Joten jos tuo kaupunginmuuri oli yhä kaupunginmuurina roomalaisten aikana, on Golgatan tarkka sijainti kyetty tieteellisesti todistamaan…
Argeologit löysivät useita luolia, joissa oli käsikirjoitusten jäännöksiä. Lisäksi he löysivät rakennuksen rauniot, joita ryhdyttiin kaivamaan. Tuosta autiosta paikasta oli tehty toinen suuri löytö; oli löydetty essealaisten luostari… Siitä on kirjoittanut kolme eri kirjailijaa ensimmäisellä vuosisadalla Kristuksen syntymän jälkeen: PliniusJosefus ja Filon. Plinius kirjoittaa lyhyemmin kuin muut, mutta hänen kuvauksellaan on suuri arvo, koska hän kertoo hyvin yksinkertaisesti essealaisten luostarin sijainnista: ’Kuolleen meren länsirannalla asuvat essealaiset ovat vetäytyneet kyllin kauas merestä välttääkseen sen epäterveellisen vaikutuksen; he ovat yksinään elävää väkeä ja omituisen paljon kaikista muista maailman ihmisistä eroavia. He elävät ilman naisia ja ovat luopuneet kaikesta yhteydestä Venukseen, ja lisäksi he elävät ilman rahaa. Palmut ovat heidän ainoa seuransa. Heidän lukumääränsä lisää loppumaton pakolaisten virta, joka kääntyy heidän puoleensa suurin joukoin, ihmisiä jotka kohtalon nurjuuden takia elämäänsä kyllästyneinä omaksuvat heidän elintapansa. Siten tuhansia vuosisatoja, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, on ollut olemassa kansa, jossa ei koskaan ole kukaan syntynyt. Niin tuottavaa on muiden ihmisten masennus heidän lukumääränsä lisääntymiselle. Heidän jalkojensa juuressa sijaitsi kerran Engedda, jonka palmuille ja viljavuudelle veti vertoja vain Jerusalem, vaikka molemmat nykyään ovatkin tuhkakasoja. Toisella puolella on Mosada, kalliolla oleva linnoitus, sekin sijoitettu lähelle Kuollutta merta. Juudea ulottuu sinne asti… Arkeologit ovat jo aikoja tunteneet muinaisen Engeddan (Engedin) keitaan jäännökset… Essealaisten luostarin raunioilta käsin totesin itse voivani paljain silmin nähdä muinaisen Engeddan paikan noin 20 kilometrin päässä etelään. Sekä luostarin että Engedin palmut ovat jo aikoja hävinneet… Juutalainen Josefus, joka tunnetaan erityisesti Jerusalemin piirityksen ja valloituksen kuvauksestaan melkein sata vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen, oli liittänyt teokseensa pitkiä kuvauksia essealaisten tavoista. Hänen kertomuksensa eroaa monessa kohdassa Pliniuksen lyhyestä selostuksesta. Mutta hänen pitäisi kai tietää, mistä puhuu, sillä hän kertoo, että hänen elinaikanaan juutalaisten maassa oli kolme tärkeätä lahkoa: farisealaiset, saddukealaiset ja essealaiset. Hän oli itse tutkinut niiden kaikkien opetuksia ja elänyt essealaisena hurskaan erakko Bannuksen seurassa erämaassa kolme vuotta… Löydetyistä rahoista voitiin myös päätellä, että luostarissa oli asuttu noin vuodesta 136 eKr. noin vuoteen 68 jKr., paitsi vuosina 37 eKr. – 4 jKr… Luostarin ja rannan väliin jäävässä, hyvin alavassa maastossa on jäänteitä hautausmaasta, jossa on ollut yli sata hautaa… Löydetyissä käsikirjoituskääröissä ei ole käytetty sanaa ’essealainen’, ’pyhä’. Se näyttää olleen ulkopuolisten heille antama nimitys. Munkkien järjestyssäännöissä puhutaan ’Saadokin pojista’, ja Saadok oli Salomon kuninkaaksi voidellut pappi. He eivät olleet Jerusalemin papiston kannattajia, he olivat kapinallisia, he puhuivat ’oikeamilisyyden opettajasta’ lahkonsa perustajana… Mutta Filon väittää heitä olleen noin 4 000, ja se on kaikesta huolimatta ollut jo melkoinen määrä tuohon aikaan Palestiinassa…
On melko varmaa, että AabrahamSaaraIisakRebekkaLeea ja Jaakob lepäävät Al-Ibrahimissa, kuten jordanialaiset moskeijaa nimittävät. Aabraham kuuluu yhtä lailla kristityille, juutalaisille ja muslimeille… Hänen hautansa, Makpelan luola, oli ensimmäinen juutalaisten omistama maapalanen Kaanaan maassa… 3500 vuotta sitten Hebron astuu historiaan, ja syvällä Al-Haramin moskeijan alapuolella on Makpelan luola… Itse saan kiittää C. Skovgaard-Petersenin teosta ’Landet hvor kilderne sprang’ siitä sain tietää sen olemassaolosta. Selostuksen on kirjoittanut joskus vuoden 1119 jälkeen joku tuomari oleskellessaan latinalaisessa luostarissa, joka perustettiin vähän sen jälkeen kun ristiretkeläiset olivat valloittaneet kaupungin. Ristiretkeläiset muuttivat Makpelan haudan päälle pystytetyn moskeijan kristilliseksi kirkoksi, ja kirjoittaja ei siis ollut vain aikalainen, vaan kaikesta päätellen myös kuvaamiensa tapausten silminnäkijä…”

Matkaoppaiden kertomaa

Kolmas Israelin matkani oli  maaliskuussa 2017 turkulaisten pappien ja työntekijöiden mukana, jolloin oppaana oli Ariel Livson.

Jerusalemissa kävimme kaikilla näillä matkoilla länsimuurilla ja sen yhteydessä olevassa synagoogassa.

Maija ja Hannu Nyman 
”Tapani Oksanen – Tammelantorilta Toiviomatkoille” (Kuva ja Sana 2019), josta lainaus sivulta 152: ”Opastamisen rinnalla Iris Amoyal työskentelee Rishon LeZionin kaupunginmuseossa. ’Tämän museon teemana on uuden Israelin syntyminen. Onhan Rishon LeZion myös tärkeä paikka itsenäisen Israelin vaiheissa. Täällä syntyi muun muassa Israelin valtion lippu, tuo sinivalkoinen, Daavidin tähti keskellä oleva kansallinen symboli.’ … Vaikka Iris Amoyal on opastanut vasta vuodesta 2005 lähtien, hän on ehtinyt nähdä  myös muutoksen Israelin matkailussa. Menneiden vuosien lukuisat ryhmät ovat määrältään vähentyneet ja kooltaan pienentyneet, ja tilalle on tullut uutena nuoremman sukupolven omatoimimatkat. ’Haluaisin opastaa heitäkin, jotka ovat omatoimimatkalla. Jos tulee tänne vain sokkona palloilemaan, on kova työ päästä sisälle tähän maahan ja etenkin sen historiaan. Jos vanhat eivät enää tule ja nuoret tulevat omatoimisesti, niin edessä on kysymys: onko oppaiden ammattikunta katoavaa kansanperinnettä. Toivoisin suuresti, että työikäisten joukko innostuisi matkustamaan Israeliin.'”


Kaikilla näillä matkoillani kävimme Jerusalemin Öljymäellä ja Getsemanen puistossa. Tutustuminen Jeesuksen kärsimysten kulkureittiin Via Dolorosalla Jerusalemin arabikaupunginosassa. Jeesuksen Via Dolorosan (Tuskien tiestä) tiestä on olemassa vihkonen, jossa 14 asemaa, eli pysähdyskohdetta. Käynti länsimuurilla (itkumuuri) ja siellä olevaan Synagogaan tutustuminen. Jerusalemin Siionin vuorella kävimme tutustumassa mm. yläsaliin. Juutalaiset odottavat vieläkin messiasta tulevaksi, sillä Jeesus heidän mielestään ei ollut juutalaisten odotettu messias (voideltu kuningas). Pakanakristittyjen mukaan taas juutalainen Daavidin sukuun Pyhästä Hengestä syntynyt Jumalan poika Jeesus on Vanhassa Testamentissa luvattu messias. Johanneksen evankeliumissa luvussa 19 jakeissa 19-22 asia mainitaan: ”Ja Pilatus kirjoitti myös päällekirjoituksen ja kiinnitti sen ristiin; ja se oli näin kirjoitettu: ”Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas.” Tämän päällekirjoituksen lukivat monet juutalaiset, sillä paikka, jossa Jeesus ristiinnaulittiin, oli lähellä kaupunkia; ja se oli kirjoitettu hebreaksi, latinaksi ja kreikaksi. Niin juutalaisten ylipapit sanoivat Pilatukselle: ”Älä kirjoita: ’Juutalaisten kuningas’, vaan että hän on sanonut: ’Minä olen juutalaisten kuningas.'” Pilatus vastasi: ”Minkä minä kirjoitin, sen minä kirjoitin.” Aapeli Saarisalon sanakirjassa Jumalan nimi on Minä olen ” jhvh:n alkuperäinen ääntäminen on jehovan asemesta todennäköisesti jahve. Eräs tämän nimen lyhennys on ja sanassa hallelu-ja (kiittäkää Herraa). Usein tämä jumalannimi sisältyy erisnimiin, kuten esim. Joosuan ensimmäiseen tavuun (hepr. Jeho^sua`), samoin Jesajan ja Jeremian loppuun (hepr. je^sa`jahu, jirmejahu). 2. Moos. 3:14:n mukaan nimi merkitsee ’Minä olen’. Mutta ’olen’, jota Jumala tässä itsestään käyttää, ei tarkoita olemassaolemista sellaisenaan, vaan toimivaa olemista.”​

Risto Santala on kirjoittanut Israelista paljon, hän syntyi 1929 Helsingissä ja kuoli 2012. Risto Santala oli suomalainen rovasti, teologian kunniatohtori ja kirjailija. Santala opiskeli teologiaa Helsingin yliopistossa ja hänet vihittiin papiksi 1953. Hän työskenteli aluksi nuorisopastorina Helsingissä ja merimiespappina Haifassa ja oli sitten opettajana ja pastorina Suomen Lähetysseuran ylläpitämässä hepreankielisessä Shalhevetjah-työkeskuksessa ja koulussa Jerusalemissa 1957–1968. Santala oli sen jälkeen Helsingin Raamattukoulun rehtorina 1968–1975, teki kirjallisia töitä Israelissa 1976–1986 ja oli viimeksi 1988–1992 Joutjärven seurakunnan kirkkoherrana Lahdessa. Santala on kirjoittanut yli 20 kirjaa, niistä tunnetuimpia ovat tutkielmat Messiaasta Vanhassa ja Uudessa testamentissa rabbinistisen kirjallisuuden valossa sekä tutkielma Paavali ihmisenä ja opettajana jotka on julkaistu useilla kielillä. Santala on myös luennoinut näistä aiheista Yhdysvalloissa ja Sveitsissä.

Aapeli Saarisalo ”Elämäni mosaiikkia” (WSOY 1977) lainaus sivulta 188: ”Kaarlo Syväntö oli Jyväskylässä pikatavaratoimiston päällikkönä, kun hän vastasi Herran kutsuun. Hänen piti lähteä Suomesta Israeliin. Hän jätti toimensa ja pääsi pariksi vuodeksi Pohjanmaalle Luodon eli Larsmon raamattukouluun. Kesällä 1946 hän osallistui Ruotsissa erääseen konferenssiin, jossa etsittiin tulkkia Inkerin pakolaisille. Syväntö otti tehtävän. Syksyllä hän pääsi kolmen kuukauden englannin kielen kurssille. Oli ihmeellistä miten Herra avasi tien ja ystävät auttoivat. Kurssin jälkeen teki mieli Englantiin mutta sinne oli vaikea päästä. Luultavasti Larsmon lähetyskoulun johtaja oli kirjoittanut Englantiin, mistä tuli kirje, että Studdin ystävien lähetyspiiri ottaisi hänet koulunsa oppilaaksi… Lontoossa Syväntö sai opiskella kieltä ja valmistautua Palestinaan pääsemistä varten. Se ei näyttänyt kuitenkaan helpolta ja odottajan aika on pitkä… Syväntö matkusti laivalla Palestinaan Egyptin kautta. Kun Jerusalem oli katsottu, hän meni Safediin, missä vuokrasi asunnon skotlantilaiselta lähetykseltä. Perhe odotteli Suomessa, missä vaimo kansakoulunopettaja elätti perheen. Nyt Syväntö suunnitteli, että perhe muuttaisi jouluksi 1947 Palestinaan mutta marraskuulla teki YK päätöksen Israelin valtion perustamisesta. Sen jälkeen alkoi sisällissota… Perhe oli jo valmiina lähtöön, mutta vasta vuonna 1949 siitä tuli totta… Toisella matkallaan Syväntö asettui heti Tiberiaaseen. Hän hankki asunnon ja aloitti raamattulähetystyön. Heprealaisista Raamatuista tuli heti puute… Vuonna 1967 kuoli amerikkalainen Sackett, joka oli ja on tähän asti ollut ainoa suurlahjoittaja. Hänen kuoltuaan jäi raamatunpainosten kustantaminen Syvännön vastuulle. Sackett rakasti tätä työtä ja ennätti painattaa jo parisataatuhatta Raamattua. Uskon varassa Syväntö on painattanut Raamattuja jo yli miljoonan dollarin arvosta. Nyt Syvännöllä on oma jatkuvasti voimassa oleva Raamattujen tuontilisenssi… Myös arabit ovat kiinnostuneita Raamatusta.”

Aapeli Saarisalon nettikirja… http://lbl.jesusanswers.com/saarisalo/

Monet pitää Raamattua pelkkänä satukirjana tutkimatta asiaa sen kummemmin, koska arkeologia ei tukisi Raamatun ilmoittamaa historiaa, niin tämä johtunee Egyptin historian tapahtumien ajoitusvirheestä, joka on n. 530 vuotta väärin liian aikaiseksi määritelty, minkä vuoksi arkelogit eivät löydä väärin määritetyistä raunioiden kerrostumista muiden kansojen ja Raamatun historiaan sivuavia yhteyksiä. Tästä ajoitusvirheestä kertoo mm. arkeologi Ariel Livson kirjassaan ”Israel luvattu maa”, ja Ninarose Maoz on kirjoittanut kirjan Ariel Livsonista ”Luvatun maan Ariel – Ariel Livson legenda eläessään” (Kuva ja Sana 2016). Vuonna 1967 Ariel lähti kuuden päivän sotaan, opiskeli Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa arkeologiksi ja suoritti vaativan Israelin valtion opaskurssin. Se antoi hänelle myös ammatin. Livson on ottanut osaa kaivauksiin Megiddossa, Negevissä ja Siinailla. Työskennellessään Israelin Museoviraston palveluksessa Jerusalemissa vuonna 1975 Ariel Livson restauroi matkailijoillekin tunnetut Nehemian ja jebusilaisten muurit Daavidin Jerusalemissa lähellä Giihonin lähdettä ja teki tutkimuksia ensimmäisen temppelin aikaisissa hautaluolissa Jaffa-portin luona. Tuhannet pyhiinvaeltajat ovat tutustuneet Arielin ryhmissä kiehtovan maan saloihin: sen historiaan, arkeologiaan ja pyhiin paikkoihin. Samalla on saatu vilkaista Arielin oman ajatusmaailman saloihin: perinteisistä  poikkeaviin  näkemyksiin.

Toinen häntä aiemmin tämän ajoitusvirheen huomannut henkilö on Immanuel Velikovsky syntyi Venäjällä 10 kesäkuuta 1895 ja kuoli 17. marraskuuta 1979. Vuodesta 1939 lähtien Yhdysvalloissa asunut psykiatri ja psykoanalyytikko, joka kirjoitti monia väittelyjä herättäneitä kirjoja Maapallon muinaishistoriasta. Immanuel Velikovsky on kirjoittanut myös muinaishistoriaa käsittelevän kirjasarjan Ages in Chaos. Siinä hän väitti, että yleisesti hyväksytty ja varmana pidetty käsitys Egyptin muinaishistorian kronologiasta olisi varsinkin Uuden valtakunnan osalta täysin väärä ja että jo Manetho ja samoin nykyisetkin egyptologit olisivat sijoittaneet Egyptin dynastiat väärään aikajärjestykseen. Täten niistä yleisesti käytetyt järjestysnumerotkin olisivat varsinkin myöhäisimpien osalta täysin harhaanjohtavia. Koska useiden muidenkin maiden kuten Mesopotamian, heettiläisten ja minolaisen kulttuurin historia perustuu pitkälti Egyptin kronologiaan, on hänen mukaansa yleinen käsitys myös niiden historiasta pahasti vääristynyt.

Myös tässä kirjasarjassa yhtenä lähtökohtana oli Ipuwer-papyrys, joka hänen mukaansa käsittelee egyptiläisestä näkökulmasta samaa tapahtumasarjaa kuin Toinen Mooseksen kirja. Hänen mukaansa se olisi kirjoitettu pian keskivaltakunnan tuhoutumisen jälkeen hyksojen vallattua maan. Hyksot hän samasti Vanhassa Testamentissa mainittuihin amalekilaisiin, jotka olivat israelilaisten vihollisia satojen vuosien ajan, kunnes Saul voitti heidät. Velikovskyn mukaan vasta Saulin voitto noin 1050 eKr. teki egyptiläisille mahdolliseksi perustaa uuden valtakunnan ja 18. dynastian, jonka hän siis sijoitti noin 500 vuotta yleisesti hyväksyttyä ajoitusta myöhemmäksi. Saban kuningatar oli hänen mukaansa Egyptin kuningatar Hatšepsut, ja Punt, jossa Hatšepsut mainitsi käyneensä, sama kuin Salomon aikainen Israel. Niin sanottu 19. dynastia taas olisi hänen mukaansa sama kuin 26. dynastia, joka hallitsi noin 650–525 eKr., ja esimerkiksi Ramses II ja Nekau II saman henkilön kaksi nimeä. Myöhemmät tutkijat Manethosta nykyaikaan saakka olisivat luulleet näiden nimien tarkoittavan kahta eri hallitsijaa ja sijoittaneet toisen niistä satoja vuosia liian varhaisiksi.

Ramses III:n osalta Velikovskyn väittämä ajoitusvirhe olisi vieläkin suurempi. Tämä 20. dynastian faarao hallitsi yleisen käsityksen mukaan 1100-luvulla eKr., mutta Velikovskyn mukaan kyseessä olisikin sama, lähinnä kreikkalaisista lähteistä tunnettu faarao Nektanebo, joka 300-luvulla eKr. onnistui joksikin ajaksi vapauttamaan Egyptin persialaisvallasta. Hänen monumenteissaan mainittu vihollinen, Peleset, jonka yleensä on tulkittu tarkoittavan filistealaisia, tarkoittaisikin siis persialaisia, ja merikansat, joiden myös sanotaan samaan aikaan hyökänneen Egyptiin, olisivatkin olleet tuon ajan kreikkalaisia palkkasotureita. Hän on myös kirjoittanut kirjan Oidipus, joka olisi ollut faarao Ekhnaton ”Oedipus and Akhnaton” (1960), eli Oidipus oli kreikkalainen sankari, Theban kuninkaan Laioksen ja hänen puolisonsa Iokasten poika. Kuningas Oidipus. (Oidipus Tyrannos.) Suomentanut Veijo Meri. Helsingissä: Otava, 1988.

Immanuel Velikovsky on kirjoittanut myös kirjan ”Ramses II and His Time” (Abacus, 1981). Katso myös… https://www.velikovsky.info/

Jerusalem

Semy Kahan ”Ikkuna Jerusalemiin – kulttuuria, katuja, kulkijoita” (Kirjapaja 2004), josta lainaus sivulta 15: ”2000-luvulla eaa. Jerusalem mainitaan egyptiläisissä kirjoituksissa nimellä Rusalimum. Salemin kuningas siunaa Abrahamin (Salemin oletetaan olleen Jerusalem). 1500-luvulla kaupunki mainitaan nimellä Urusalim nk. Amarna-kirjeessä, joka liittyy diplomaattiseen kirjeenvaihtoon. n. 1000 kuningas Daavid valloittaa kaupungin jebusilaisilta jas Jerusalemista tulee Juudean ja Israelin pääkaupunki… Morian- eli Temppelivuoren kuuluisa kallionlohkare on vakuuttava esimerkki siitä, millaisen ’draaman’ pyhänä pidetty paikka voi aiheuttaa. Juutalaisen, kristillisen ja islamin uskon mukaan maailman luominen alkoi tällä paikalla. Vanha perinne opettaa, että Aadamin syntymä ja hautaus tapahtuivat tällä kalliolla. Raamatun kuvaileman ensimmäisen murhan, jossa Kain riisti veljensä Abelin hengen, uskotaan myös tapahtuneen täällä. Myös Abrahamin koettelemus, olisiko hän valmis uhraamaan Herralle poikansa Iisakin, lienee sekin joidenkin midrash-tekstien mukaan tapahtunut tällä kallionlohkareella… Juutalaisen matkaajan Obadiah Jaren vuonna 1488 kirjoittama kirje todistaa keskiajan vaikeista elinoloista kaupungissa. Obadia oli ilmeisesti päättänyt jäädä Jerusalemiin pitemmäksi aikaa, tai jopa pysyvästi: ’Tänne saapuessani täällä oli vaikea nälänhätä. Jerusalemilaisia, joiden oli muutamia päiviä aikaisemmin nähty kerjäävän leipää, löydettiin kuolleina kotoaan. Monet yrittivät ruokkia itsensä syömällä ruohoa ja heidän nähtiin vaeltavan niityillä etsimässä jotakin syötävää, kuin laiduntavien eläinten. Olen vuokrannut asunnon synagogan läheltä. Samassa talossa sisäpihan ympärillä asuu viisi naista. Talon ainoa mies on sokea. Hänen vaimonsa huolehtii myös minun tarpeistani. Olen Jumalalle kiitollinen, että hän on toistaiseksi säästänyt minut sairauksilta, jotka ovat niin tavallisia useimmille, jotka tulevat tänne muista maista. He sairastuvat nopeiden ilmastonvaihteluiden takia. Jos Jumala antaa minun elää, lähetän sinulle laivalla kirjeen joka vuosi piristääkseni sinua. Pojaltasi Obadiahilta, 8. Elul-kuuta 5248 juutalaisen kalenterin mukaan.’ Miten italialainen katolinen pappi Pietro Casola tarkastelee pyhiinvaelluksensa määränpäätä samoihin aikoihin (1494)? ’Jerusalemissa kulkiessani en tavannut kauniita rakennuksia. Suurin osa tiheästi vierekkäin sijaitsevista taloista ovat julkisivultaan rumia. Katot ovat tasaisia ja sisätiloissa puu on harvinainen materiaali. Mitä enemmän tästä kaupungista puhuu, sitä vähemmän on sanottavaa…’ Katsokaamme, mitä Moshe ben Israel Poryat, juutalainen pyhiinvaeltaja Prahasta, kertoo vuonna 1650 päivätyssä kirjeessään. Hänen neuvonsa oli osoitettu myös juutalaisille, jotka mahdollisesti olivat aikeissa muuttaa Palestiinaan.”

Jersusalemin historiaan liittyy merkittävästi Herodes I Suuri s. 73 eKr. Askalon, k. 4 eKr Jerusalemissa. Herodes oli Juudean prokuraattori Antipaterin ja tämän nabatealaisen vaimon Kyproksen (arabialaisen seikin tytär) toiseksi vanhin poika. Vuonna 47 eKr. hänen isänsä Antipater nimitti Herodeksen Galilean käskynhaltijaksi. Juudea oli osa Roomaa. Herodes tuki isänsä kanssa Julius Caesaria. Caesarin murhan jälkeen Herodes tuki Marcus Antoniusta, jonka avustuksella Rooman senaatti valitsi Herodeksen Juudean kuninkaaksi. Antoniuksen kärsittyä tappion sodassa Octavianusta vastaan, niin Herodes siirtyi Octavianuksen leiriin. Vaikka Herodes oli alkujaan idumealainen (Edom) oli hän kuitenkin suosittu, koska jälleenrakensi Jerusalemin temppelin. Toukokuussa 2007 oli uutinen, että Kuningas Herodeksen hauta löytyi Jerusalemin eteläpuolelta. Kaivaukset aloitettiin Länsirannalla 12 kilometrin päässä Jerusalemista vuosikymmeniä sitten. Samalla kukkulalla oli aikanaan Herodeksen palatsi. Sargofagi löytyi kolme viikkoa sitten totesi Heprealainen yliopiston professori Ehud Netzer. Kiviarkusta ei ole enää jäljellä kuin erikokoisia murikoita.

Toivo Rapeli ”Monikasvoinen itä” (Kirjapaja 1973) lainaus sivulta 20: ”Nykyaikainen Jerusalem syntyi 1870-luvulla, kun kaupunkiin alkoi saapua maahan muuttavia siirtolaisia. Englantilainen kenraali Allenby valloitti Palestiinan turkkilaisilta ensimmäisen maailmansodan aikana v. 1918, ja Jerusalemista tuli Palestiinan mandaattialueen pääkaupunki… 1880-luvulla olivat muutamat epätoivoiseen tilanteeseen joutuneet juutalaiset lähteneet liikkeelle Venäjältä toivossa löytää itselleen koti siinä maassa, joka oli joskus ollut juutalaisten kotimaa. Mutta Turkin hallitus, jonka omistuksessa Palestiina silloin oli, ei katsonut tulijoita suopein silmin…
Lainaus sivulta 39: ”Jerusalem – varsinkin vanha kaupunki – on täynnä kapeita kujia, käytäviä, piha-aukeita, onkaloita, pimeitä polkuja ja syvänteitä. Kaupungin sokkeloisuus ja sen pohjakerrostumien syvyys johtuu siitä, että asukkaat ovat aina rakentaneet uuden kaupungin entisen paikalle pystymättä siirtämään tai kuljettamaan raunioita pois. Edellä on jo todettu, että todellinen Via Dolorosa, Tuskien tie, sekä monet muut kadut ja tapahtumapaikat ovat syvällä maan uumenissa, kuten Betesdan lammikon luona tapahtuneet kaivausetkin osoittavat. Argeologiset kaivaukset voivat aikanaan tuoda päivänvaloon paljon uutta ja odottamatontakin… Saavuimme nimittäin vanhalle temppelialueelle, jonka keskellä kohoaa muhamettilainen Kalliomoskeija ja sen lähellä Aksamoskeija. Kalliomoskeijan paikalla oli noin 3000 vuotta sitten kuningas Salomon temppeli, jonka Babylonian kuningas Nebukadnessar tuhosi v. 586 eKr. Temppelistä on nykyisin jäljellä enää joitakin peruskiviä, joiden päälle on rakennettu korkea muuri. Tämä muuri, itkumuuri, on juutalaisille jatkuvasti mitä kallein kansallinen aarre, joka omalla tavallaan symbolisoi kaikkea juutalaisille pyhää ja rakasta. Pakkosiirtolaisuudesta palattuaan juutalaiset ryhtyivät rakentamaan uutta temppeliä. Tämä ns. Serubbaabelin temppeli valmistui muutamien vuosien kuluttua, mutta monet, varsinkin vanha kansa, joka oli nähnyt Salomon loistavan temppelin, itki valmistuneen temppelin mitättömyyttä. Herodes Suuri, joka oli tullut kuninkaaksi v. 40 eKr., pystytti uuden pyhäkön, jonka rakentaminen kesti 46 vuotta. Tämä oli se temppeli, jossa Jeesus kävi 12-vuotiaana… Historiasta tiedämme, että tuskin temppelin rakennustyö oli saatu lopulliseen päätökseen, kun se elok. 10 päivänä vuonna 70 jKr. sytytettiin liekkeihin. Keisari Hadrianus rakennutti Herodeksen temppelin paikalle pakanallisen temppelin, jonka keisari Konstantinus Suuri antoi kolme vuosisataa Kristuksen kuoleman jälkeen tuhota. Tyhjälle temppelialueelle alettiin Damaskon kalifin käskystä v. 685 rakentaa nykyistä Kalliomoskeijaa, joka valmistui v. 691. Sitä sanottiin aikaisemmin myös Omarin moskeijaksi, koska monet arabihistorioitsijat uskovat, että Omar-niminen kalifi, joka valtasi Jerusalemin bysanttilaisilta v. 636, rakensi moskeijan nykyiselle paikalle.”

Kirjassaan ’Where is Calvary’ L. T. Pearson esittelee useita perusteita, joita voisi sanoa biblisistisiksi. Hän esittelee Moorian vuoren Gordonin Golgatalta temppelialueen eteläosaan ulottuvan vuorenselänteenä, joka oli vanha uhripaikka. Juutalaisen tradition mukaan Aadam kuoli tällä harjanteella, samoin Jeesus, toinen Aadam. Vanhan Testamentin aikana täällä suoritettiin kivittäminen rangaistuksena jumalanpilkasta. Ylimmäinen pappi perusti samoin kuolemantuomionsa jumalanpilkkaan, mutta muutti rangaistuksen kivittämisestä ristiinnaulitsemiseksi. Paikka oli Jumalan valitsema uhripaikka jo Aabrahamin aikana (1 Moos. 22:2). Temppelialue täytti vain kolmannen osan Moorian vuoresta, jonka eteläpuolelle rakennettiin yli 50 m korkea muuri. Vuoren luoteisosaa sensijaan alennettiin yli 8 m, koska tällä kohtaa oli vuoren huippu. ”

Lydia & Derek Prince ”Tehtävä Jerusalemissa” (Päivä Oy 1983), jossa kerrotaan kuinka tanskalainen Lydia koki tehtäväkseen pelastaa hylättyjä juutalais- ja arabilapsia kärsimyksistä ja kuolemasta. Kokea osa nykyisen Israelin synnytyskipuja. Kaarlo O. Syväntö kertoo Derek ja Lydia Princestä näin: ”Kun tulin Jerusalemiin kesällä 1947, kuulin, että siellä on eräs tanskalainen neiti, Lydia Christensen, joka oli koonnut kotiinsa köyhiä orpolapsia. Hän piti lapsille koulua. Korkeakirkollisten piirissä häntä ei oikein ymmärretty, kun hän kuulemma puhui kielilläkin ja puhui lapsillekin Pyhästä Hengestä. Samoihin aikoihin Jerusalemiin ilmestyi hieno ja oppinut englantilainen tri Derek Prince. Hän oli nuori poikamies, jota monet nuoret kristityt neitoset haaveilivat puolisokseen. Derek Prince kuuli Lydia Christensenin orpokodista, ja meni tutustumaan siihen. Lydian kokonainen antautuminen lasten hyväksi ja hänen syvällinen kristillinen luonteensa teki Derek Princeen syvän vaikutuksen. Hän alkoi käydä siellä yhä useammin pitämässä raamattutunteja. Muistan hyvin selvästi kun sitten ’järkyttävä’ uutinen levisi Jerusalemin kristittyjen keskuudessa: Derek Prince on kihloissa. Hän aikoo mennä naimisiin itseään liki 20 vuotta vanhemman Lydian kanssa. Monien mielestä sellainen oli ihan sopimatonta, varsinkin kun Jerusalemissa olisi ollut paljon nuorempia ja kauniinpiakin saatavissa.” 

Kristillisiä järjestöjä Israelissa

Ulla Järvilehto ”Kutsuttu lohduttamaan – 30 vuotta Israel-työtä” (Päivä 2014), josta lainaus sivulta 11: ”Olin Suomen eduskunnan jäsenenä ja Suomen Kristillisen Liiton edustajana valittu Parlamenttien välisen liiton IPU:n Suomen valtuuskuntaann vuosina 1978-82. Näissä kokouksissa käsiteltiin paljon samoja asioita kuin YK:ssa. Erona oli kuitenkin se, että YK:ssa esitettiin hallitusten yhtenäinen kanta, IPU:ssa samankin maan äänet saattoivat hajautua eri parlamenttipuolueiden kannanottojen mukaan. Lähes joka vuosi asialistalla oli päätöslauselmaehdotus – yleensä arabimaiden tuottama – jossa tuomittiin Israelia milloin minkäkinlaisilla perusteilla. Lauselmat olivat aina yksipuolisia, heikosti perusteltuja tai perusteettomia. Omatuntoni ei mitenkään sallinut minun äänestää niiden puolesta, vaikka minua ’valistettiin’, että kauppasuhteiden ja öljyn vuoksi niin pitäisi tehdä. Vastasin, että valheeseen perustuva hyvinvointi on kuin korttitalo se ei kestä ajan myrskyissä. Olin useimmiten Suomen 11 henkilön suuruisen ryhmän ainoa edustaja, joka äänesti näitä päätöslauselmia vastaan, joskus mukana oli pari muutakin edustajaa… Seuraavana vuonna 1981 – äänestettyäni taas Israelin tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan – jouduin kotimaahan palattuamme tuomiolle IPU:n Suomen valtuuskunnassa. Pieniltä puolueilta vietiin enemmistön päätöksellä äänioikeus IPU:ssa. Tämä päätös nousi otsikoihin mediassa. Helsingin Sanomat kirjoitti, että päätös tehtiin siksi, että Kristillisen Liiton edustaja pullikoi Israel-äänestyksissä… Kun olin saanut varmuuden siitä, että työ ICEJ:ssä on Jumalan antama kutsumustehtävä minulle, ilmoitin Jerusalemin päätoimistoon, että olemme valmiita avaamaan ICEJ:n osaston.”

Israelin juhlat

Batya Wootten on kirjoittanut kirjan ”Israelin juhlat” (TV7 Kustannus 2015).

Kibbutsi

Bruno Bettelheim ”Kibbutsien lapset – Kollektiivisen kasvatuksen kokeilu” (Otava 1972), josta lainaus sivulta 34: ”Kibbutsilla on kaksi varsinaista alkulähdettä. Perustajajäsenet halusivat ensiksikin hylätä gettoelämän. Toiseksi he halusivat luoda uuden elämäntavan maassa, joka oli kerran ollut juutalaisten kotimaa. Mutta näiden molempien toiveiden saama muoto johtuu suureksi osaksi pienen ’eliittinuorisoryhmän’ kapinasta Keski-Euroopassa vuosisadan vaiheessa, nimittäin Wandervogel-liikkeestä. Wandervogel tarkoittaa muuttolintua saksaksi, ja liikkeen nuoret kannattajat halusivat muuttaa pois vanhempiensa maailmasta – aate, joka kaikkein voimakkaimmin vetosi tuon ajan gettonuorisoon. Wandervogel-liike oli kapina autoritaarisia perheitä vastaan, joissa nämä etupäässä keskiluokkaan kuuluvat nuoret olivat kasvaneet, ja saksalaisen kimnaasin autoritaarista koulumuotoa vastaan, jonka useimmat heistä olivat kokeneet. He etsivät aidompaa ja luonnonläheisempää elämäntapaa (Walter Laquer, 1962). Kaikki nämä aatteet viehättivät juutalaisgettojen nuorisoa, joka kapinoi niitä vieläkin sitovampia perinteitä vastaan, joiden mukaan heidän vanhempansa elivät, ja uskonnollista kasvatusjärjestelmää vastaan, joka oli paljon tukahduttavampi kuin mikään saksalainen koulu. Lisäksi on muistettava, että idässä asuvia juutalaisia viehätti erityisesti kaikki saksalainen. He olivat saaneet ajatuksensa emansipaatiosta Saksasta saksalaisen valistuksen muodossa; sosialismi marxilaisessa muodossa oli tullut heille Saksasta; jopa heidän kielensä jiddis, perustui keskiaikaiseen saksankieleen. Mutta vaikka Wandervogel-ideologia tekikin syvän vaikutuksen kibbutsin perustajiin, he yhdistivät sen sosialismiin, siionismiin ja tolstoilaiseen maalaiselämän hyveiden korostamiseen aivan ainutlaatuisella ja vain heille tyypillisellä tavalla.” 

Israelin historiasta jotakin

Herodes Antipas, (21 eKr.-39 jKr.), Herodes Suuren poika, hallitsi vasalliruhtinaana, tetrarkkina, 4 eKr.-39 jKr. Herodes Antipas toimi Jeesuksen aikana tämän kotimaakunnassa. Hän hylkäsi vaimonsa ja nai velipuolensa vaimon Herodiaan. Kun Johannes Kastaja nuhteli häntä, hän mestautti Johanneksen. Herodes Antipas karkotettiin hänen anottuaan keisarilta kuninkaan arvoa.

Herodes Agrippa I, Julius Agrippa I (k. 44) , sai vähitellen isoisänsä Herodes Suuren koko valtakunnan hallittavakseen (41-44). Herodes Agrippa järjesti ensimmäisen kristittyjen seurakunnan vainon.

Herodes Agrippa II, (k. n. 100), Herodes Agrippa I:n poika , hallitsi tetrarkkina osia Palestiinasta vuodesta 50. Yritettyään estää roomalaisten ja juutalaisten välistä sotaa Herodes Agrippa liittyi sodan syttyessä 66 roomalaisiin ja osallistui Jerusalemin piiritykseen.


Kirkkoisä Kyrillos ”Jerusalemin uskontunnustus – Kyrillos jerusalemilaisen katekeesit” (2013) lainaus sivulta 22: ”Juutalaiskapinan kukistamisen yhteydessä vuonna 70 roomalaisia joukkoja johtanut Titus (keisarina 79-81) valloitti Jerusalemin sekä tuhosi temppelin ja osan kaupunkia. Kaupunki perustettiin uudelleen 130-32 keisari Hardianuksen (117-138) toimesta. Siitä rakennettiin roomalainen kaupunki, jonka nimeksi annettiin Aelia Capitolia. Paikalle, jossa temppelin kaikkein pyhin oli sijainnut, pystytettiin keisarin patsas. Muillekin keskeisille paikoille rakennettiin temppeleitä ja monumentteja roomalaisten jumalien kunniaksi. Pakanallinen roomalainen kausi jäi kuitenkin lyhyeksi. Äitinsä keisarinna Helenan (k. 330) tukemana Konstantinus määräsi aloitettavaksi tutkimukset ja kaivaukset kristillisten pyhien paikkojen löytämiseksi. Kirkkohistorioitsija Eusebius (k. 340) kertoo tapahtumista teoksessaan Konstantinuksen elämä. Purettavien pakanallisten muistomerkkien joukossa oli Venuksen eli Afroditeen temppeli, joka oli Hardianuksen aikana rakennettu kaupungin laidalla olevan kallion päälle. Purkutoimien yhteydessä vuonna 325 tehtiin hämmästyttävä löytö, kun ’vastoin kaikkia odotuksia pyhitetty ja kaikkein pyhin Vapahtajan ylösnousemuksen muistomerkki tuli päivänvaloon…’ Kristuksen hautaluola eli ylösnousemuksen ja siten koko kristillisen uskon ydinsanoman konkreettinen historiallinen tapahtumapaikka oli löytynyt. Muutkin Vapahtajan viimeisten päivien keskeisten tapahtumien näyttämöt paikallistettiin; yläsali, jossa ehtoollinen asetettiin, Gertsemane, jossa Kristus annettiin vihollisten käsiin ja Öljymäki, jossa hän astui taivaisiin. Kaikille näille paikoille rakennettiin kirkko. Pyhän haudan kirkko vihittiin käyttöön 13. syyskuuta vuonna 335, vaikka se valmistui lopullisesti vasta vuosia myöhemmin.'”

Israelin museovirasto (IAA) ilmoitti lokakuussa 2007, että se on löytänyt louhoksen, josta saatiin Temppelivuoren kivijalan rakentamiseen käytetyt valtavat kivet. Kivilouhos sijaitsee neljä kilometriä vanhankaupungin luoteispuolella, Ramat Shlomon lähistöllä. Se löytyi sattumalta ennen erään peruskoulun rakentamista suoritettujen arkeologisten pelastuskaivausten aikana. Louhoksesta löydetyt valtavat kivet ovat jopa kahdeksan metriä pitkiä, ja ne ovat samanlaisia kuin Temppelivuoren rakennusten alaosissa olevat. Näiden erittäin korkealaatuisten kivien käyttö takasi Temppelivuoren rakenteiden vakauden tuhansien vuosien ajan ilman että tarvittiin laastia tai sementtiä. Kivilouhokselta löydettiin myös useita saviesineitä, kolikkoja ja työkaluja ensimmäiseltä vuosisadalta. Ramat Shlomo on noin 80 metriä korkeammalla kuin Temppelivuori. Tämä seikka ja muinaisen, pohjoisesta Jerusalemiin johtaneen valtatien läheisyys tukevat teoriaa, että tästä louhoksesta saatiin Temppelivuoren suuret kivet. Oletettavasti härät vetivät jättikivet rinnettä alas kaupungin rakennustyömaille. Rabbi Chaim Richman Jerusalemin Temppeli-instituutista kommentoi sensaatiomaista löydöstä Aruz-7:lle: ”Juuri nyt, kun muslimit yrittävät pyyhkiä kaikki jäljet pyhän temppelimme läsnäolosta ja kun jopa jotkut omien johtajiemme joukossa ovat taipuvaisia luopumaan siitä ja näkemään sen tarpeettomana taakkana – juuri nyt, tämän löydöksen kautta, Jumala lähettää juutalaiskansalle suudelman, kuin sanoakseen: Älkää murehtiko, en ole unohtanut teitä…” (Lähde: Word of Life Israel).

Toisella matkalla yövyimme autiomaassa beduiinien telttamajoituksessa Kfar Hanokdimissa. Kävimme myös Masadan kalliolinnoituksen rauniolla josta jatkoimme Kuolleen meren kautta Tiberiaksen kaupunkiin. Tel Danissa laskimme kumilautoilla Jordan-jokea pitkin. Matkamme päättyi Nasaretin kautta Tel Avivin upeisiin hiekkarantoihin.

Risto Santalan kirjasta ”Kenen te sanotte minun olevan?” (2008) sivulta 58 lainaus: ”Tukholman rabbi, prof. Gottlieb Klein. Hänen pientä, saksaksi kirjoitettua kirjaansa Onko Jeesus historiallinen henkilö, voidaan pitää eräänä ratkaisevimmista lausunnoista keskusteltaessa Jeesuksen historiallisuudesta. Kirjasen esipuheessa prof. Klein esitti toivovansa, että hänen esitelmänsä ’auttaisi tietämään, että tässä käsiteltävä ongelma ei ole lainkaan ongelma, vaan että Uuden testamentin historian laiminlyöty opiskelu rabbinistisista lähteistä käsin on ainakin osittain aikaansaanut määrätyissä piireissä vallitsevan kaaoksen’. Klein osoitti yksityiskohtaisesti, että Jeesuksen puheista fariseuksia ja saddukeuksia vastaan käy ilmi hänen opettajantoimensa uskottavuus. ’Jos Jeesus olisi ollut tekaistu henkilö, kulttisankari tai jotakin muuta, meillä olisi aivan toisenlaiset kertomukset hänen toiminnastaan.’ Kohdasta, missä Jeesus kehottaa parantamaansa pitalista näyttämään itsensä papeille ja uhraamaan Mooseksen säätämän lahjan (Matt. 8:4), Klein sanoo: ’Tässä näemme Jeesuksen aikansa kehyksissä. Voimme suorastaan kontrolloida nämä kertomukset. Tausta on niin aidosti juutalainen, että vain mitä hillittömin mielikuvitus voisi tehdä historian Jeesuksesta vain käsitteen tai kulttisankarin.’…
Klein esittää evankeliumeista useita eri pikkupiirteitä, jotka todistavat, miten tarkkaan Jeesus tunsi juutalaiset puolueolot ja juuri hänen ajalleen ominaiset tavat. Hän viittaa mm. Isä meidän rukoukseen. Matteuksen evankeliumin mukaan se käsittää seitsemän rukousta. ’Juutalaisen tavan mukaan rukouksessa tulee olla seitsemän pyyntöä. Toisaalta rukous jaetaan kolmeen pääjaksoon. Sen pitää alkaa hymnillä, Jumalan ylistyksellä, hepr. shevah. Sen jälkeen seuraa henkilökohtainen rukous tefillah ja lopun muodostaa doxologia eli kiitos, hodajah. Tämä järjestys on myös Isämeidän rukouksessa. ’Edelleen rukouksen, vieläpä yksityinenkin, tulee olla monikkomuodossa. Myös Isämeidän on monikkomuodossa. Tämä selittyy sillä, että rukoilija samastuu seurakuntaan. Näin on tehty keskiajalta tähän päivään asti. Merkillinen yksityiskohta valaisee ensimmäisen rukouksen mahdollista taustaa. Siitä sanoo Klein: ’Sanatarkasti kuuluu muuan kohta vanhassa midrashissa: Pyhä, siitä ylistys Hänelle, antaa kuolleitten nousta ylös tässä maailmassa, jotta Hänen pyhä nimensä pyhitettäisiin. Siksi rukoilkoon jokainen: Pyhitetty olkoon sinun nimesi, sinun valtakuntasi tulkoon, sillä näitten rukousten täyttymyksenä seuraa ylösnousemus. Tässä meillä on messiaaninen rukous, minkä vain Jeesus on osannut rukoilla sinä aikana.”

Öljymäellä Herra itki kappelissa, joka voi olla Ariel Livsonin mukaan kolmas Golgatan sijaitipaikka perustuen esim. Matteus 25:51-54, jossa kerrotaan temppelin esiripun repeämisestä jne., jonka sadanpäämies ja ne jotka hänen kanssaan vartioitsivat Jeesusta, näkivät mitä tapahtui, niin heidän täytyi olla silloin Öljymäellä nykyisen Herra itki kappalein kohdalla, sillä temppelin pääovi oli suoraan sitä kohti, eikä muuten olisi voinut nähdä mitä Temppelin esiripulle tapahtui jne. Mielenkiintoinen näkemys Raamatun sanan pohjalta.
Ensimmäisellä ja toisella matkallamme kävimme Jad Vashemissa juutalaisvainojen museossa, jossa eräs keskitysleirivanki näytti käteensä tatuoitua vankinumeroa. Jad Vashemen oli vaikuttava paikka juutalaisvihasta toisen maailmansodan aikoihin erilaisine todisteineen, jossa olisi voinut olla pidempäänkin.

Kävimme Kukonlaulun kirkossa, joka on rakennettu ylipapin palatsin paikalle, jossa Pietari kielsi tuntevansa Jeesusta. Ylipapin asunnon kellarissa oli vankihuoneita, jossa Jeesuskin oli ollut. Hasmonit pitivät ylipapin virkaa hallussaan vuoteen 37 eKr. Tämän jälkeen johdossa oli pappisjoukko, joka valvoi etujaan Herodesten ja roomalaisten vallanpitäjien kanssa. Rooman valtakauteen asti ylipappi oli, paitsi kultin johtaja, myös Suuren neuvoston puheenjohtaja ja kansan korkein edustaja vieraiden vallanpitäjien edessä. Getsemanen puisto on vastakkaisella rinteellä aikalailla lähellä. Kävimme Siionin vuorella ja Roninien Raamattukodissa (www.bibletranslators.org).

Tauno Kuosa ”Oman aikamme maailmantapahtumat I 1945-1953 – Hyökkäävä kommunismi” (WSOY 1965), josta lainaus sivulta 344: ”Englannin hallitus antoi v. 1917 ns. Balfour’n julistuksen, jonka mukaan Palestiinasta oli tehtävä juutalaisten kansalliskoti. Englanti antoi tämän lupauksen palkitakseen juutalaisia siitä avusta, jonka he olivat antaneet ympärysvalloille ensimmäisessä maailmansodassa. Englanti ei pitänyt kuitenkaan kiirettä tämän lupauksensa lunastamisessa, kun Palestiinasta oli sodan jälkeen tullut Englannin mandaatti. Juutalaisia loukkasi etenkin se kitsaus, millä Englanti myönsi juutalaissiirtolaisille maahantulolupia. Tämä johtui siitä, että Englanti ei halunnut loukata arabeja tukemalla juutalaisten pyrintöjä. Englanti piti arabien ystävyyttä juutalaisten myötätuntoa tärkeämpänä sekä Keski-Idän öljyn että tämän strategisesti tärkeän alueen rauhan turvaamiseksi… Arabit olivat päättäneet vastustaa ehdottomasti juutalaisten Palestiinaa koskevia suunnitelmia. He vetosivat tämän kantansa tueksi sekä historiallisiin tapahtumiin että Palestiinan kansallisuusoloihin. Arabit olivat pitäneet Palestiinaa hallussaan toista tuhatta vuotta… Presidentti Truman ryhtyi tukemaan näitä juutalaisten vaatimuksia. Hän esitti elokuussa 1945 Englannin pääministerille Attleelle vaatimuksen, että Englannin olisi myönnettävä 60-100 000 maahantulolupaa Saksan juutalaisten siirtämiseksi Palestiinaan… YK:n yleiskokous päätti toukokuun 15. päivänä 1947 asettaa erityisen 11 jäsentä käsittävän komitean Palestiinan kysymystä tutkimaan. Terroriteot jatkuivat edelleen Palestiinassa komitean valmistellessa ehdotuksiaan. Komitea päätyi yksimielisesti siihen käsitykseen, että Englannin mandaattihallinto on lopetettava. Palestiinasta on tehtävä mahdollisimman pian itsenäinen valtio. Komitean enemmistö suositteli Palestiinan jakamista juutalais- ja arabivaltioihin. Jerusalemista olisi tehtävä kansainvälinen kaupunki. Koko maa olisi kuitenkin säilytettävä yhtenä taloudellisena yksikkönä… Juutalaiset julistivat nimittäin heti keskiyön jälkeen Israelin valtion perustetuksi, kuten he olivat jo etukäteen ilmoittaneet… Uusi valtio sai hyvän vastaanoton suurimpien valtojen taholta. Yhdysvallat tunnusti sen jo keskiyön jälkeen toukokuun 16. päivän 1948 vastaisena yönä. Neuvostoliitto seurasi toukokuun 17. päivänä sen esimerkkiä.” 

Ristiretket

Michael Coren ”Radikaalin islamin sota kristinuskoa vastaan” (Perussanoma Oy 2015), josta lainaus sivulta 35: ”Tarkastelemme aluksi ristiretkien ajankohtaa. Ne alkoivat vuonna 1095, kun paavi Urbanus II teki saarnamatkan Ranskaan. Ensimmäisen ristiretken nimellä tunnettu operaatio tapahtui vuosina 1096-1102. Siihen liittyen kristityt valtasivat Jerusalemin muslimeilta kesällä 1099. Koska Jerusalem tarvitsi tukea ympäristön alueilta, kristittyjä siirtokuntia perustettiin myös Antiokiaan, Tripoliin ja Edessaan. Nämä kaikki saivat sotilaallista apua 1100-luvun alkupuoliskolla, jonka aikana tehtiin myös toinen ristiretki (1147-1149). Ristiretket eivät rajoittuneet tuona aikana Pyhään maahan; niitä tehtiin myös Espanjaan, Saksaan, Baltiaan, Puolaan ja Böömiin, ja taisteluja käytiin paavin vihollisia vastaan jopa Italiassa. Nämä tapahtumat eivät kuitenkaan ole yhtä lailla suuren yleisön tiedossa eikä niitä ympäröi samanlainen myyttien ja harhakuvitelmien verho kuin Palestiinan taisteluja. Tähän on olemassa erilaisia poliittisia, tunneperäisiä ja teologisia syitä. Jerusalem ja suuri osa sen ympäristöä joutui muslimipäällikkö Saladinin käsiin vuonna 1187. Vaikka kolmas ristiretki (1189-1192) ja saksalaisten ristiretki (1197-1198) valloittivat takaisin suuren osan menetetyistä alueista, Jerusalemin kaupunki pysyi muslimien vallassa. Seurasi suuren suosion saaneita, pääosin ei-sotilaallisia retkiä: lasten ristiretki vuonna 1212 ja paimenten ristiretki vuonna 1251. Sotilaallisia operaatioita olivat neljäs ristiretki (1202-1204), joka päätyi lopulta  Konstantinopoliin, ja viides ristiretki (1217-1229), jonka tuloksena Jerusalem vallattiin väliaikaisesti takaisin, kunnes se menetettiin uudelleen 1244…”

Qumranin kääröt

Kuolleenmeren kääröt tai Qumranin tekstit todistavat Raamatun muuttumattomuutta. Kääröt ovat reilun 900 käsikirjoituksen löydös, joka löydettiin vuosina 1947–1956 yhdestätoista Qumranin lähistöllä sijaitsevasta luolasta lähellä Kuollutta merta. Suurin osa löydöistä on säilynyt vain katkelmina, käsikirjoituspalasina. Vain kymmenkunta käsikirjoitusta on säilynyt kokonaisena tai lähes kokonaisena. Suurin osa on kirjoitettu nahalle, mutta joukossa on myös joitakin papyrusfragmentteja. Tekstit on kirjoitettu hepreaksi, arameaksi ja kreikaksi. Suurin osa käsikirjoituksista sijoittuu vuosien 200 eKr ja 100 Jkr. välille. Kääröillä on ollut satoja eri kirjoittajia. Qumranin kääröt kertovat kristinuskoa vanhemmasta juudealaisesta ryhmästä ja juutalaisista uskomuksista ja käytännöistä. Qumranin tekstien joukossa on Vanhan testamentin eli Heprealaisen Raamatun (Tanakin) kirjojen käsikirjoituksia, apokryfisiä ja pseudepigrafisia tekstejä sekä entuudestaan tuntemattomia uskonnollisia tekstejä. Katso digitoituja Kuolleenmeren kääröjä tästä linkistä:
http://dss.collections.imj.org.il/
https://www.imj.org.il/en/wings/shrine-book/dead-sea-scrolls

Ensimmäisen matkan torstaina siirryimme Kuolleenmeren ja Qumranin kautta Tiberiakseen. Kuollut meri (suolameri, aromeri) on Jordanin syvänteen eteläpuolella 394 m merenpinnan alapuolella, 76 km pitkä, 15-16 km leveä ja syvyys n. 400m. Jordan vuorivirrat tuovat päivittäin 6 miljoonaa tonnia vettä, eikä Kuolleela merellä ole laskujokea, joten vesi haihtuu ilmaan. Kuolleessa meressä suolapitoisuus on 30 prosenttia, minkä seurauksena on helppo kellua. Rannalla oli myös savea savikylpyjä varten. Kulleenmeren läheisyydessä on Ahavan kosmetiikkatehdas ja tehtaan myymälä, jossa turistit poikkeavat.

Nykyään ei järven rannalla ole kyliä eikä kaupunkia, mutta n. 4000 vuotta sitten siellä oli Sodoman kaupunki. Professori Aapeli Saarisalo kertoo kirjassaan ”Asuttu puolikuu” WSOY 1934 näin: ”Raamatun esitys Sodoman ja sen liittolaiskaupunkien perikadosta (1 Moos. 19) ei sellaisenaan ole tutkittavissa, mutta on löydettävissä sitä valaisevia todisteita. Professori Albright (amerikkalainen Johns Hopkins-yliopiston professori ja Jerusalemin muinaistieteellisen laitoksen esimies William E. Albright s. 1891, k. 1971) tutki Sodoman pyhäkkökukkulan (Bab ed-Dra’-kummun), josta koottu ruukunsirpalevarasto kuuluu kaikki varsinaiseen pronssikauteen. Sen luonteenomaisia piirteitä – tietynlaisia reunuskorvia, laskostettuja ynnä terävässä kulmassa pitkälle sisäänpäin käännettyjä astian reunoja sekä erikoisia koristeita – ei tavata enää missään aikakaudessa myöhemmin… Mutta Jordanin alajuoksun kaupungit (siis myös Sodoma naapuristoineen) ovat muinaisjäännöksistä päättäen joutuneet asumattomiksi jo varhaisen pronssikauden lopulla ja yht’äkkiä.” 1 Mooses 13:12-13 puhutaan Sodomasta sen kohtalosta.

Ninarose Maozin kirjasta ”Luvatun maan Ariel” (Kuva ja Sana 2016) lainaus sivulta 84: ”1980-luvun lopulla Kalifornian yliopiston arkeologian ja Raamatun professori Robert Eisenman aiheutti akateemisessa maailmassa aikamoisen skandaalin. Mikrofilmit, jotka oli otettu kääröistä, julkaistiin. Näin kääröjen tutkimus avautui kaikille, jotka sitä halusivat… Robert Eisenman kirjoitti 900-sivuisen kirjan Jeesuksen veljestä, Jaakob Vanhurskaasta, ja tuli siihen tulokseen, että Qumran oli yksi alkuseurakuntalaisten hengellisistä keskuksista, jolle alkuseurakuntalaiset antoivat nimen Damaskos. Essealaiset eivät itse tunteneet nimeä essealainen…” Katso lisää… http://roberteisenman.com/

Qumranista on löytynyt tuhansia vuosia vanhoja Raamatun kirjakääröjä joiden avulla on voitu päätellä, että nykyinen Raamattumme on muuttumaton. Ariel Livsonin kirjasta ”Israel luvattu maa” (2016) lainaus sivulta 316: ”Essealaiset kutsuivat hengellistä johtajaansa Vanhurskauden Opettajaksi ja tämän vihollista Vääryyden Opettajaksi. Välirikon alkaessa Vanhurskauden Opettaja lähti lähiempien kannattajiensa kanssa pois Jerusalemista Kulleenmeren pohjoispäähän Qumraniin, jonne he perustivat kylän ja koko yhteisön hengellisen keskuksen; tälle he antoivat nimeksi Damasko, joka on arameaa ja tarkoittaa turvapaikka. Lähi-idässä oli siis kaksi Damaskoa Jeesuksen aikana. Sen lisäksi, että essealaisilla oli Qumranissa yhteinen omaisuus, he myös viljelivät maata. He eivät myöskään menneet täällä naimisiin. Qumran oli näin samalla kertaa maailman ensimmäinen luostari- ja kibbutsiyhteisö. Koska he valmistautuivat viimeiseen sotaan, heidän täytyi jollain tavalla lisääntyä, ja näin he muun muassa adoptoivat orpolapsia muualta Israelista ja kasvattivat heidät ja kouluttivat heidät essealaisuuteen Qumranissa. Heidän Yhdyskuntasäännössään, joka löydettiin vuonna 1947, kerrotaan tarkoin miten heidän tuli elää ja olla ja miten jäseneksi päästiin… Essealaiset toimivat Qumranissa lähes 200 vuotta, lukuun ottamatta pientä taukoa 31 eKr. sattuneen maanjärjestyksen jälkeen. Kun roomalaiset hyökkäävät Jerikosta En-Gediin vuonna 69 jKr., he matkalla sinne tuhoavat ja polttavat Qumranin.” Ja lainaus sivulta 325: ”Teorian vastustajat siis väittävät, että Paavali oli ulkomailla, kun taas essealaisten Damasko oli Juudean alueella eli kotimaassa. Paavali siis toimi Jerusalemissa ennen Damaskoon lähtöä. Kreikankielisessä alkutekstissä ei mainita sanaa ulkomaat, khoora, vaan tas exoo, joka tarkoittaa ulkona tai ulkopuolella oleva. Oikea sanantarkka käännös kuuluu siis näin: Ja rankaisemalla heitä monta kertaa kaikissa synagogissa yritin pakottaa heitä tekemään peruutuksen, ja koska olin hulluna raivosta heitä vastaan, menin niin pitkälle, että vainosin heitä myös ulkopuolisissa kaupungeissa. Kun olin näissä yrityksissä matkalla Damaskoon… Tässä ei puhuta ulkomaista ollenkaan vaan Jerusalemin ympäristöstä ja yleensä Juudean alueesta…” Ja sivulta 86 lainaus: ”Argeologit olivat ihmeissään kun huomasivat, että lähes kaikki Qumranista löydetyt rahat ja esineet olivat alkuseurakunnan ajalta. Paikalla oli ollut hyvin vähän toimintaa ennen vuotta 30 jaa. ja jälkeen 70 jaa. Jaakobin kirje Uudessa testamentissa muistuttaa eniten Qumranin kommentaarien sisältöä…”

Raija Sollamo & Mika S. Pajunen ”Kuolleenmeren kirjakääröt” (Gaudeamus 2017), josta lainaus sivulta 53: ”Damaskon kirja on sikäli ainutlaatuinen Qumranin yhteisön tekstien joukossa, että se tunnettiin jo ennen kuin Qumranin ja sen lähiympäristön luolien kirjakääröt löydettiin. Vuonna 1896 Vanhan Kairon synagogan varastohuoneesta eli genizasta paljastui muiden tekstien ohella myös kaksi Damaskon kirjan käsikirjoitusta (A ja B). Ne julkaisi neljätoista vuotta myöhemmin romanialainen rabbi Solomon Schechter... Teoksen nimeksi on vakiintunut ’Damaskon kirja’ (The Damascus Document) tai ’Damaskon sääntö’ (Tge Damascus Rule). Nimet juontuvat siitä, että teoksessa viitataan usein uuteen liittoon, joka solmittiin ’Damaskon maassa’. Qumranin yhteisön jäsenet ymmärsivät olevansa uuden liiton kansaa. Suomennoksessa puhutaan tutumman Damaskoksen sijaan nimenomaan Damaskosta, sillä Damaskon maa maantieteellisenä suureena jää kirjassa epämääräiseksi… Damaskon kirja oli kohdistettu kaikkialla Palestiinan kaupungeissa ja kylissä asuville essealaisliikkeen jäsenille, joiden joukkoon myös naiset lukeutuivat. Alexandriassa vaikuttaneen hellenistijuutalaisen filosofin Filonin (n. 20 eaa – 40 jaa.) ja juutalaisen historioitsijan Josefuksen (n. 37 – n. 100) mukaan essealaisia asuikin monissa Juudan kaupungeissa ja kylissä – Filon tosin antaa ymmärtää, että essealaiset välttivät kaupunkeja ja asuivat kylissä.”

Holokausti

Holokausti oli Saksan natsien suorittama järjestelmällinen juutalaisten kansanmurha toisen maailmansodan aikana. Kuuden miljoonan juutalaisen lisäksi samassa yhteydessä surmattiin miljoonittain muitakin natsien halveksumia ihmisiä kuten slaaveja, romaneja ja kehitysvammaisia. Saksan juutalaiset olivat joutuneet natsien kiihtyvien sortotoimenpiteiden kohteeksi jo vuodesta 1933 alkaen, ja vainot levisivät Saksan miehittämille alueille toisen maailmansodan alettua. Päätöksen kansanmurhasta eli lopullisen ratkaisun saksalaiset tekivät vuoden 1941 lopulla, ja sitä alettiin toteuttaa järjestelmällisesti vuoden 1942 alusta. Aluksi juutalaisia oli teloitettu ampumalla. Sen osoittauduttua epäkäytännölliseksi saksalaiset perustivat Puolaan tuhoamisleirejä ja ryhtyivät kuljettamaan ghettoihin kokoamiaan juutalaisia niihin tapettavaksi myrkkykaasulla.

Shlomo Venezia ”Sonderkommando – Tarinani Auschwitzista” (LIKE 2008), josta lainaus sivulta 17: ”Nimeni on Sholomo Venezia, olen syntynyt Thessalonikissa Kreikassa 29. joulukuuta 1923. Sukuni lähti Espanjasta, kun juutalaiset karkotettiin maasta, mutta ennen asettumistaan Kreikkaan esi-isäni asuivat jonkin aikaa Italiassa. Siitä tulee sukunimeni Venezia. Espanjan juutalaisilla ei siihen aikaan ollut sukunimiä, heidän nimensä oli tyyppiä Isaac Salomonin poika. Italiassa he valitsivat sukunimekseen uusien kotikaupunkiensa nimiä. Siksi lukuisten juutalaisperheiden nimenä on kaupungin nimi. Minun sukuni sai Venezia-nimen ansiosta pitää Italian kansalaisuuden.”Peter Tsukahira ”Jumalan hyökyaalto – Israel ja lopun ajan profetiat” (Päivä Oy2003), josta lainaus sivulta 62: ”Niin tuskallista kuin se onkin, meidän tulee ymmärtää holokaustia Israelin kykenemättömyytenä pitää Mooseksen liittoa. Ymmärrämme, että on inhimillisesti mahdotonta noudattaa Tooran kirjainta ja henkeä. Laki annettiin saattamaan Israelin kansa siihen pisteeseen, jossa se tunnistaisi puutteensa ja syntinsä niin, että se huutaisi Jumalan puoleen Hänen armoonsa luottaen. Jeesuksen päivinä Hänen suurimmat vihamiehensä olivat uskonnolliset ihmiset, jotka luulivat olevansa vanhurskaita noudattamalla Tooraa eli Mooseksen lakia. Vielä nykyäänkin ääriuskonnolliset juutalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että kykenevät rabbiinisen viisauden avulla noudattamaan lakia ja siten ansaitsemaan Jumalan vanhurskauden. Jeesus varoitti vuorisaarnassaan, ettei Hän tullut kumoamaan Tooraa, vaan täyttämään sen. Tässä on lunastuksen lupaus sekä jyrkkä varoituksen sana. Jeesus sanoi, ettei edes pisteitä jätettäisi huomioon ottamatta! Kaikki siunaukset toteutuisivat, samoin kaikki kiroukset. Näkökulma holokaustista Jumalan liittokirousten täyttymyksenä ei ole vain minun ajatukseni. Rabbi Yisrael Meir Lau syntyi Puolassa vuonna 1937. Hän menetti molemmat vanhempansa juutalaisvainoissa, mutta hän ja hänen veljensä selvisivät Buchenwaldin keskitysleiristä ja muuttivat Israeliin vuonna 1946. Pitkän esi-isiensä ketjun seuraajana hänet vihittiin rabbiksi vuonna 1971, ja lopulta hänestä tuli Israelin ashkenasi-juutalaisten päärabbi vuonna 1993. Hän sai Israel-palkinnon toukokuussa 2005, ja tiedostusvälineet kertoivat, että häntä harkittiin jopa Israelin valtion presidenttiehdokkaaksi. Rabbi Lau kertoi Jerusalem Post -lehdelle: ’Kolmannen ja viidennen Mooseksen kirjan mainitsemat kiroukset toteutuivat holokaustin aikana’ (Jerusalem Post, 6. tammikuuta 2005, sivu 1)… Mitä Jumala teki juutalaisvainojen aikana? Hän itki liittokansansa puolesta. Hän itki niin kuin kuningas Daavid itki poikaansa Absalomia. Toinen Samuelin kirja 18:33 kertoo, että vaikka kuninkaan poika oli kapinoinut, hän meni huoneeseensa ja itki sanoen: ’Poikani Absalom, minun poikani, oma poikani Absalom! Jospa minä olisin kuollut sinun sijastasi! Absalom, poikani, oma poikani!’ Tällainen on Jumalan sydän, Hänen, joka on isä Israelille. Tällainen sydän on Jumalalla, joka ottaa rakkaudellisen vastuun kaikesta kuninkaallisella huolenpidollaan. Käyttikö Jumala natseja välikappaleena langettaessaan Israelille tuomion? Muistakaamme, että Saatana itse on Jumalan luoma mutta toimii tieten tahtoen ja johdonmukaisesti Jumalan hyvyyttä vastaan. Monta kertaa Raamatussa on kerrottu, että Jumala käytti Israelin vihollisia toteuttamaan tahtonsa kansan ojentamiseksi. Laulussa, jonka Mooses lauloi autiomaassa, kerrotaan selvästi, ettei mikään tappio voinut kohdata Israelia, ellei kaikkivaltias Jumala sallinut sitä. Hengen innoittamana Mooses lauloi: Kuinka yksi ajaisi tuhatta takaa, kuinka kaksi ajaisi pakoon kymmenentuhatta, jollei heidän kallionsa olisi heitä myynyt ja Herra luovuttanut heitä” (5. Moos. 32:30)… Jumala on oikeudenmukainen ja pitää sanansa. Jumalan sana sanoo: ’Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi!’ (Matt. 7:1). Apostoli Paavali opetti, että Jumala antoi Tooran, lain, Israelille, ’kasvattajaksi’, kunnes messiaaninen usko voisi syntyä heidän sydämiinsä. Paavali ymmärsi, että asettamalla luottamuksensa Jeesukseen Israel pelastuisi Tooran sisältämistä kirouksista.”

Exodus

Steve Lightle on saanut sydämelleen Israelin toisen Exoduksen Alian, sillä hän jo vuonna 1974 näki näyn, jossa Neuvostoliiton juutalaiset palaavat Israeliin, joka alkoi toteutua vuonna 1991, eikä ole vielä päättynyt. Vuonna 1982 Steve Lightle oli tutustunut Gustav Schelleriin, joka perusti vuonna 1991 Ebenezer Operation Exoduksen. Kutsuessaan juutalaisia palaamaan Israeliin, joka merkitsee Messiaan toista tulemista (Jer. 23:3-8). Steve Lightlen puheita voi kuunnella tästä linkistä https://raamattu365.fi/sermon/preacher/105 

James W. Goll ”Tuhkasta syntyi herätys” (Kuva ja Sana 2014) lainaus sivulta 52: ”Katso, minä käsken monta kalastajaa, sanoo Herra, ja ne heitä kalastavat, ja sen jälkeen minä käsken tulemaan monta metsästäjää, ja ne heitä metsästävät kaikilta vuorilta ja kaikilta kukkuloilta ja kallioiden rotkoista (Jer. 16:16)… Eräät, jotka muuten ovat hyvin perillä Raamatusta, kohottelevat kulmakarvojaan hämmästyksestä, kun esille nousee aihe ’kalastajat ja metsästäjät’. Mistä Jeremia oikein puhuu? Kalastajat käyttävät syöttiä houkutellakseen saalistaan haluttuun paikkaan. Metsästäjät ajavat takaa ja jäljittävät saalistaan, ja heidän lopullisena päämääränään on tuhoaminen. Jumala osoittaa armoaan ennen tuomion vapauttamista. Hän on kutsunut Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin palaamaan takaisin omaan kotimaahansa. Ensin Hän on hyväntahtoisesti lähettänyt kalastajia rohkaisemaan, houkuttelemaan ja viettelemään juutalaisia suostumaan Jumalan kutsuun. Nämä kalastajat ovat hyväntahtoisia, koska he haluavat juutalaisille pelkkää hyvää. Heidän tehtävänään on välittää armoa ja vapautusta ja houkutella juutalaisia kohti heidän jumalallista kohtaloaan, pois uhkaavan vaaran alta… Entä sitten metsästäjät? Historiallisesti he ovat osoittautuneet väkivaltaisiksi toimijoiksi. He tulevat sen jälkeen, kun kalastajat ovat ensin yrittäneet houkutella ihmisiä turvaan… Euroopan juutalaiset saivat monilta kalastajilta ennakkovaroituksen Hitleristä ja natsipuolueesta. Vain harvat ottivat vaarin varoituksesta. Hetki löi vuonna 1938, kun Hitler päästi irralleen Gestapon ja SS:n metsästäjät ajamaan takaa ja kokoamaan yhteen kaikki löytämänsä juutalaiset. Heidän päämääränään oli juutalaisten täydellinen tuho… Juutalaisviha paloi Hadrianuksen sisällä niin kirkkaana, että muutti Jerusalemin nimeksi Aelia Capitolina (Hadrianuksen etunimi oli Aelius) ja julisti sen ’ikuiseksi ajoiksi roomalaiseksi kaupungiksi, jonne yksikään juutalainen ei saanut tulla kuoleman uhalla’. Hän rakensi Jupiterin temppelin entisen temppelin paikalle, jossa oli uhrattu Jehovalle… Ensimmäiset Espanjaan (josta käytettiin enimmäkseen nimeä Tarsis) saapuneet juutalaiset olivat luultavasti israelilaisia kauppiaita, jotka neuvottelivat Salomon temppelin rakentamiseen tarvittavan kullan ja hopean ostosta ja laivauksesta. Alueesta tuli myöhemmin turvapaikka maanpakoon joutuneille juutalaisille babylonialaisten tunkeuduttua maahan ja tuhottua Salomon temppelin.”


Maija ja Hannu Nyman ”Tapani Oksanen – Tammelantorilta Toiviomatkoille” (Kuva ja Sana 2019), josta lainaus sivulta 140: ”Tunsin jo 1970-luvun alussa vahvaa sympatiaa niitä Neuvostoliiton juutalaisia kohtaan, jotka halusivat lähteä maastaan. Silloin se oli lähes mahdotonta. Tämän vuoksi muistan, miten pysähdyin oppaana Golaninen-retkellä Ayelet Hashaharin kibbutsilla ja ostin sen myymälästä suuren julisteen, jossa Neuvostoliiton symbolisilla työkaluilla oli kirjoitettu ’Let my people go’ (Päästä kansani lähtemään, Mooseksen sanat faaraolle). Tähän samaan exodusideologiaan oli moni suomalainen syttynyt 1980-luvun lopulla. Siinä oli perussyy heidän halukkuuteensa lähteä tammikuussa 1991 ’sodan jalkoihin’ Israeliin, jotta lentoyhteys säilyisi ja samalla Neuvostoliiton juutalaisille tarjoutuisi mahdollisuus hyödyntää näitä lentoja. Suomen hallitukselta ei ollut saatu lupaa täyttää näitä lentokoneita ainoastaan juutalaisilla emigranteilla. Näitä uskomattoman kritiikkiryöpyn alla tehtyjä lentoja myöhemmin arvioidessaan Tapani Oksanen kaivaa esille kolmen tammikuun 1991 matkan taloudelliset laskelmat. ’Minulla on edelleen tallessa kyseisten viikkojen taloudelliset laskelmat. Kaikki matkat menivät tappiolla. Asialla on selkeä logiikka, koska annoimme erityisen edulliset hinnat asiakkaille, mutta lentoyhtiön ja hotellien hinnat olivat normaaleja. Ulkopuoliset kuvittelivat meidän tekevän bisnestä sodan aikana, mutta totuus oli toisenlainen.’ Näitä kahta julkisuudessa ryöpytettyä lentoa seurasi tauko, ja kriisin jälkeen Toiviomatkojen ensimmäinen turistiryhmä Israeliin lähti 13.3.1991, mukana 97 ihmistä.”

Israelin muinaisuus

Armas Salonen kirjassaan ”Sumeri ja sen henkinen perintö” Otava 1962 mainitsee: ”Nimitämme nyt alkavaa aikaa Uurin I:n dynastian ajaksi. Aikaisemmin sitä nimitettiin Lagasa-kaudeksi, koska useimmat kirjalliset jäänteet olivat Lagasan kaupungista peräisin. Poliittinen painopiste siirtyy tällä kaudella taas etelään noin vuosiksi 2500-2350 eKr. Uur (Raamatusta tunnettu Kaldean UurAabrahamin kotikaupunki) oli Sumerin metropoli. Sen loistosta on todistuksena valtava kuninkaiden hautausmaa.” Ja ”Kuninkaiden ja kuningattarien seurassa haudattiin suuria seurueita, jopa 80 henkeä (miehiä ja naisia) käsittäviä. Nämä vapaaehtoisesti kuolemaan käyneet ihmiset (mies ihmisuhreista saattaa olla kysymys) uskoivat lujasti sen ajan sumerilaisen esi-isiltään perimään uskontoon, Inannan-Dumuzi-uskontoon, jonka mukaan he saisivat jatkaa elämäänsä jumaliksi korotettujen hallitsijain kanssa Inannan ja Dumuzin pyhän avioliiton, hieros gamoksen merkeissä. He halveksivat – tai heidät pakotettiin halveksimaan – tämän maailman elämää niin, että luopuivat siitä hallitsijainsa kanssa.” Jaakko Hämeen-Anttilan suomentaman ”Gilgamesh, kertomus ikuisen elämän etsimisestä” (Basam Books 2000) kirjan esipuheessa mainitaan, että 2800-2600 eKr. hallitsi Urukin kaupungissa, Raamatun Erekissä (1 Moos. 10:10), sumerilainen kuningas Gilgamesh. Sumerilainen kuningaslista mainitsee Gilgameshin ensimmäisen dynastian viidentenä hallitsijana, eli hän on historiallinen henkilö.

Galilea

Pohjois – Galilean retkellä, jossa näimme Pietarin kalasataman Tabghassa ja Kapernaumin, jossa Pietarin perheen asunto on ollut. Ester Toivonen-Siirala kirjoittaa kirjassaan ”Israelissa tapahtui” Kuva ja Sana 1970 näin: ”Ensimmäinen Kapernaumissa käyneen pyhiinvaeltajan kertomus lienee vuodelta 385 jKr. Kertoja oli nainen nimeltään Sylvia Aquitanilainen, jonka matkakertomus kuului: ’Kapernaumissa on tehty apostolien johtajan talon paikalle kirkko. Sen seininä ovat entiset talon seinät. Siellä Jeesus paransi halvatun. Kaupungissa on myös synagooga, jossa Jeesus paransi riivatun. Sinne mennään korkeita portaita myöten ja tämä synagooga on rakennettu neliökivistä. Aivan lähellä ovat myös kiviportaat, joilla tiedetään Herran seisoneen.'”

Ariel Livson ”Israel luvattu maa” (2016) lainaus sivulta 390: ”Tabghalla on kaikesta huolimatta pitkät perinteet. Jo vuonna 386 jKr. paikalla vieraili Egeria-niminen espanjalainen nunna. Hänen päiväkirjansa on osittain säilynyt ja siinä Egeria kertoo seuraavaa: Lähellä Kapernaumia on nähtävänä muutamia kivirappuja, joilla Herra seisoi. Siellä, järven rannalla, on ruohojen ja palmujen peittämä tasanko, jonka keskellä on seitsemän lähdettä, jokainen hyvin vesirikas. Se on se tasanko, jolla Vapahtaja ruokki kansanjoukon viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Sen kiven ylle, jolle Vapahtaja pani leivät, on rakennettu kirkko. Lähellä kirkkoa kulkee se tie, jonka varrella apostoli Matteus piti tullihuonettaan. Lähellä, vuorella, on luola, johon Herra meni julistettuaan autuudet.”
Ensimmäisellä ja toisella matkallamme vierailimme Golanin ylängöllä ja söimme Druusien pitämässä ruokapaikassa.

Kaikilla kerroilla vierailimme Tel Danin luonnonpuistossa, jossa on yksi Jordan joen lähteistä. Tel Danissa on kaivettu esille Daanin kaupungin rauniot ja Israelin kansan uhripaikka. Tel Danin piirtokirjoitus on musta basalttinen kivilevy, jolle on aremeaksi kaiverrettu aremealaisen kuninkaan kuvaus tämän voitoista heprealaisista. Kirjoitus on ajoitettu 800-700 luvulle eKr. ja siinä mainitaan Daavidin huone. Daan oli Kanaanin maan pohjoisin kaupunki. Sanontana oli ”Daanista Beersebaan asti”, so. maan pohjoisimmasta kolkasta eteläisimpään asti. Kaupungin vanha nimi oli Lais eli Lesem. Josefus sanoo sen sijainneen Libanus-vuoren lähistöllä, Jordanin lähteillä ja puolestaan päivänmarssin etäisyydellä Siidonista (Muinaishistoria 5.3.1). Eusebius sanoo sen olleen 4 roomalaisen peninkulman (n. 60 km:n) päässä Paneaasta (Filippuksen Kesareasta) Tyyron tien varrella. Siinä tapauksessa se olisi sijainnut Tell el-Qadissa (tuomarinkukkulalla) Baniasin länsipuolella olevalla tasangolla. Jordanin suurin lähde on sen länsipuolella. Raamatussa Tuomarien kirjassa luvussa 18 kerrotaan Daanin heimon siirtymisestä pohjoiseen.

Ensimmäisellä matkalla kävimme Nasaretissa, joka on (arabiaksi En-Nasira, hepreaksi Natseret) lepää ikäänkuin maljakossa, joka laskeutuu koillispuolella olevalta 573 m korkealta Jebel es-Sikh-vuorelta… Nasaretin nimeä ei ole mainittu VT:ssa eikä muinaisten historoitsijoiden teoksissa. Sen historia alkaa enkelin ilmestymisellä Marialle, (Luuk. 1:26-38). Kristinuskon vastustajien taholta on väitetty, ettei Nasaretia ollut olemassakaan, ennen kuin eräälle Galilean kylälle annettiin nimi nasaretilaisen lahkon mukaan. Mutta evankeliumien todistusta vahvistavat myöhemmät kirjallisuuden maininnat. Myös kirkkoisät tunsivat Konstantinuksen aikana Nasaret-nimisen juutalaisen paikan. Jeesuksen aikana oli joka tapauksessa aihetta pitää sitä vähäpätöisenä (Joh. 1:46). Juutalaissodassa Nasaret hävitettiin muun Galilean ohella, jo siitä syystä, että se sijaitsee sen kolmion sisällä, jonka muodostivat 3 Josfuksen muodostamaa linnoitusta: 4 km lounaaseen Yafa, 5 km kaakkoon Iskal ja 3 km koilliseen Ar Reine. Silloiseen pääkaupunkiin Sipporiinkin oli vain 8 km… Kaikkien kristittyjen oli pysyttävä poissa Nasaretista vv. 135-335. Pyhiinvaelluksen kohteena oli enkelin ilmoituksen (annuntiatio). paikka sekä Joosefin talo (nutritio). Jo v. 670 kummallakin paikalla oli Arnulfin mukaan hyvin suuri kirkko. Lisäksi käytiin Marian kaivolla (Ain Sitti Miriam). Nasaretin naisista sanoo v. 570 täällä käynyt kristitty toivioretkeläinen, että ’tämän kaupungin heprealaisten naisten viehättävyys on suurempi kuin koko maan muiden naisten’. 638 muhamettilaiset miehittivät Nasaretin, mutta hävittivät mm. suuren Ravitsemuskirkon vasta vv:n 671 ja 710 välillä, rakentaen sen kivistä samalle paikalle moskeijansa. Siten jäi Pyhän perheen talo unhoon… V. 970 Nasaretin valloitti kreikkalainen keisari Zimisces. Ristiretkeläiset miehittivät Nasaretin Tankredin johdolla v:n 1099 lopulla ja rakensivat pian uudelleen Ilmoituksen kirkon… 1187 Saladdin miehitti Nasaretin. 1263 Egyptin verenhimoinen sulttaani Baibars hävitti kaikki Nasaretin katoliset luostarit sekä Annuntiatiokirkon, ja kristittyjen täytyi valita joko uskosta luopuminen tai kuolema. 1272-1291 kristityt saivat jälleen asua Nasaretissa Hugo de Lusignanin ja Baibarsin välisen sopimuksen pohjalla, mutta Akkon menetyksen jälkeen Nasaretkin hävitettiin täydellisesti. V. 1551 ja 1564 fransiskaani Bonifatius Ragusalainen kävi Nasaretissa ja paikallisti esimmäisenä P. Gabrielin kirkon Joosefin kodin paikaksi. 1620 fransiskaanit saivat jälleen asettua Nasaretiin druusiemiiri Fakr ed-Dinin suojeluksessa. Peter Quaresmius, joka julkaisi pitkän esityksen kaupungin historiallisista paikoista, puhuu ensimmäisenä traditiosta, jonka mukaan Joosefin koti oli nykyisen P. Joosefin kirkon paikalla, fransiskaaniluostarin pohjois päässä.Hän puhuu myös ensimmäisenä ’Kristuksen pöydästä’, joka oli nykyisen Mensa Christi -kappelin paikalla…
Plinius nuorempi (Gaius Plinius Caecilius Secundus n. 61–113), roomalainen kirjailija. Plinius oli Plinius vanhemman sisarenpoika ja ottopoika, joka toimi 110-luvun alussa Trajanuksen käskynhaltijana Bithyniassa. Hänen tuotannostaan on säilynyt vain Trajanuksen ylistyspuhe ja kulttuurihistoriallisesti kiintoisa kirjekokoelma, josta on suomennettu valikoima Kirjeitä keisariajan Roomasta. Bitynian maaherran Pliniuksen kirje keisari Trajanukselle vuodelta 112 jKr. jossa hän kysyy keisarilta, miten tulisi suhtautua kristittyihin. Hän oli antanut kristityille mahdollisuuden luopua uskostaan, mutta jos he olivat kieltäytyneet, hän oli teloituttanut heidät. Rooman kansalaiset oli lähetetty Roomaan kuulusteltaviksi. Plinius kuvasi kristittyjen tapoja ja kysyi keisarilta, oliko hän menetellyt oikein. Vastauskirjekin on tallella. Keisari hyväksyi maaherransa menettelyn. Kirjeenvaihto kertoo, että kristinusko oli levinnyt laajalle Vähässä-Aasiassa ja että roomalaiset olivat ilmiön kanssa ymmällään. Kristityistä ainakin osa oli valmis marttyyrikuolemaan uskonsa tähden.

Tyros, muinainen foinikialainen satamakaupunki, joka sijaitsi nykyisen Surin paikalla Libanonissa. Sidonin ohella Tyros oli Foinikian merkittävin kaupunki. Sen suuruudenaika oli noin vuodesta 1100 eKr. vuoteen 332 eKr., jolloin Aleksanteri Suuri valloitti sen. Aleksanterin piiritys kesti seitsemän kuukautta ja sen jälkeen Tyros vallattiin, jossa syntyi hirmuinen verilöyly ja 8 000 kuoli sekä 2 000 ristiinnaulittiin rannalle ja 30 000 asukasta myytiin orjiksi. Ainoastaan Melkartin temppeliin paenneet Tyroksen kuningas Azemilkos, kaupungin johto ja Karthagon valtuuskunta säästettiin. Tyros oli tunnettu lasi-, metalli- ja purppuratuotteistaan. Aleksanteri palasi Egyptistä Tyrokseen, jossa oli kolme kuukautta. Samarian kaupungin asukkaat olivat nousseet kapinaan ja polttaneet makedonialaisen satraapin elävältä, minkä Aleksanteri kosti teloittamalla syylliset ja ajamalla väestön ulos kaupungista ja ottamalla tilalle uudet asukkaat.

Eero Junkkaalan ja Mikko Louhivuoren kirjassa ”Raamatun maa Pyhän maan arkeologiaa ja geologiaa” Otava 1993 mainitaan mm., että vuonna 1967 hollantilaisen Leidenin yliopiston suorittaessa kaivauksia H. J. Frankenin johdolla Tell Deir Alla -nimisellä rauniokummulla Jordanvirran itärannalla, niin he löysivät katkelmallisen tekstin, jossa mainittiin näkijä Bileam Beorin poika. Kalkkikiviseinään kirjoitettu teksti oli peräisin kerrostumasta, joka oli ajoitettu 700 -luvulle eKr.

Ensimmäisellä Galilean retkellä kävimme Kaanaan kylään Nasaretissa ja Vanhan testamentin profeetta Elian uhripaikka Muhrakalla, joka on Karmel-vuorella. Mediggossa kävimme myös, joka oli kuuluisa taistelupaikka. Sen lähistöllä Barak ja Debora olivat saaneet voiton Siseran johtamista kanaanilaisista (Tuomarien kirja 4-5; 5:19) ja siellä kaatui kuningas Josia taistellessaan faarao Nekoa vastaan (2 Kuningasten kirja 23:29). Mediggon kukkulalta ja teiden risteyspaikasta on hyvä näkymä Harmageddonin laaksoon, lopunajan suurelle taistelupaikalle Raamatun Ilmestyskirjan mukaan. Karmelin vuoren tapaus, jossa Elia kokosi kansan Jahven vanhan, hävitetyn alttarin ympärille, jonka hän pystytti uudelleen. Hän otti sitä varten 12 kiveä tahtoen siten osoittaa, että 12 sukukunnan jako kahteen kuningaskuntaan oli vastoin Jumalan tahtoa. Sitten hän huusi Herran puoleen. Taivaasta lankesi tuli, joka poltti uhrin ja hävitti alttarin. Jahve oli osoittanut olemassaolonsa. Baalin profeetat, jotka osoittautuivat pettureiksi, laahattiin Kiisonin purolle, vuoren juurelle, ja surmattiin Eliaksen käskystä, 1. Kun. 18:1-40; 5. Moos. 17:2-5; 5. Moos. 13:13-16. Kansa oli nyt tunnustanut Jahven ja totteli Jahven profeettaa.

Mesusa on oikeaan ovipieleen kiinnitetty pieni kotelo, jossa on pergamenttikäärö johon on kirjoitettu kolme raamatunkohtaa, mikä on juutalaisten uskontunnustus ja alkaa sanalla ”Shema” kuule 5 Moos. 6:4. Mesusan pergamenttirullasta näkyvää Jumalan nimeä koskettaa ohikulkijat kunnioittavasti sormellaan, jonka jälkeen suutelevat sormeaan.
Toisen matkan päätteeksi lomailimme Tel Avivin rannoilla ja kävin Jaffassa, joka on Raamatun Joppe, josta Apostolien teoissa kerrotaan. Sillä apostoli Pietari näki siellä näyn.

Juutalaisten historiaa

Eero Junkkaalan kirjassa ”Faktaa vai fiktiota” (Uusi Tie 2006) mainitaan, että keväällä 1980 Ebalin koillisrinteeltä oli Haifan yliopiston Adam Zertalin johtama tutkimusryhmä löytänyt Joosuan rakentaman alttarin, joka on ajoitettu 1200-luvulle eKr. Zertal on kirjoittanut löydöstään Biblical Archaeology Review lehteen otsikolla ”Onko Joosuan alttari Ebalilta löydetty?”.

Samuel Lamb:n kirjassa ”Jumalan mies” (kkjmk 2006) on paljon tietoa Israelin, Jerusalemin ja maailman historiasta, kannattaa lukea.

Aapeli Saarisalon kirjassa ”Vapahtajan kotijärveltä” (WSOY 1953) sivulla 206: ”Laakis-kirjeet löydettiin Raamatun mainitsemasta sen nimisestä kaupungista Jerusalemin eteläpuolelta v. 1935, ja niihin kuuluu 18 täyteen kirjoitettua ruukunkappaletta, yhteensä 90 riviä muinaisheprealaista tekstiä. Nämä ovat tärkeimmät alkuperäiset todistuskappaleet maanpaon edellisestä Israelista, ja ne on kirjoitettu juuri ennen Jerusalemin piiritystä tai sen aikana 587-586 eKr., ennen kuin Nebukadnessar vei kansan pakkosiirtolaisiksi, profeetta Jeremian aikoihin. Kuningas Omrin ja hänen poikansa Ahabin palatsia kaivattaessa löydettiin Samariassa samanlaisia ruukunkappalekirjoituksia sekä kirjoitusta täyteen hakattu sarkofagin kansi, jonka alla on levännyt foinikialaisten kuningas Ahiramin ruumis. Tämä hallitsija piti valtaa Bybloksessa 1200-luvulla eKr.”

Vuonna 2008 israelilainen arkeologian professori Josef Garfinkel ilmoitti, että kaikkien aikojen vanhin heprealainen teksti on kaivettu esiin muinaisen Elan linnakkeen kaivausten yhteydessä. Ela tai Khirbet Qeijafa kohoaa sen laakson laidalla, missä Daavid löi Goljatin, raportoi Reuters. Viisi riviä muinaista hepreaa on kirjoitettu mustalla musteella saviastian sirpaleeseen. Paikalta löytyneiden esineiden iänmääritys osoittaa, että teksti on kirjoitettu noin 3 000 vuotta sitten, jolloin se on Kuolleen meren kirjakääröjä 1 000 vuotta vanhempi. Asiantuntijat eivät ole vielä pystyneet tulkitsemaan tekstiä täysin, mutta useita sanoja, kuten ”tuomari”, ”orja” ja ”kuningas” pystyttiin tunnistamaan. Arkeologit sanoivat myös, että muutkin linnakkeen kaivauksissa löytyneet esineet osoittavat, että Jerusalemissa oli hyvin todennäköisesti vahva kuningas ja keskushallinto, mikä sattuu samaan aikaan, kun Daavid hallitsi muinaista Juudaa. ”Khirbet Qeijafan sijainti ja ajanlasku luovat ainutlaatuisen yhtymäkohdan mytologialle, historialle, historian tutkimukselle ja arkeologialle koskien kuningas Daavidia”, sanoi professori Josef Garfinkel. Tähän päivään mennessä vain neljä prosenttia Ela-linnakkeen alueesta on kaivettu, joten luvassa on lisää jännittäviä löytöjä.

Helsingin Sanomissa 30.10.2008 oli uutinen: ”Tutkija uskoo: Kuningas Salomon kaivokset Jordaniassa”. Eli Jordanian eteläosasta Khirbat en-Nahasista on löydetty 3000 vuotta vanha kuparikaivosalue, jota arvellaan argelogisissa piireissä kuningas Salomon kaivoksiksi, kertoo Science Daily -verkkolehti. Kuolleenmeren eteläpuolella olevaa Faynanin aluetta kutsuttiin Raamatussa Edomiksi, josta tämä merkittävä argeologinen löytö on tehty. Kalifornian San Diegon yliopiston tutkijaryhmä Thomas Levyn johdolla ja jordanialaisen Mohammad Najjarin johtamat arkeologit kaivoivat vain syvemmältä kuin aiemmin oli samasta paikasta kaivettu. Kaivauksissa löytyi puuainetta, siemeniä ja egyptiläisiä esineitä joiden iäksi Oxfordin yliopiston tutkija Thomas Higham määritti radiohiilimenetelmällä 1000-900 eKr.

Poul Borchsenius kertoo kirjassaan ”Pitkä vaellus” (Ristin Voitto 1976, että kreikkalainen maantieteilijä Strabo kertoo juutalaisia asuneen kaikissa kaupungeissa ja on ollut vaikea löytää paikkaa, missä tätä heimoa ei esiintyisi. Sibyllain kirjat sanovat, että ”kaikki maat ja kaikki meret ovat täynnä juutalaisia”. Strabon (n. 63 eKr.-20 jKr.), kreikkalainen maantieteilijä. Strabonin 17-osainen teos Geografika on arvokas antiikin maantieteen, mutta myös kirjallisuus- ja kulttuurihistorian sekä lääketieteen tuntemuksen lähde. Sibylla, antiikin kreikkalaisessa ja roomalaisessa maailmassa itämaista alkuperää oleva, Apollonin haltioittamana puhuva ennustajatar. Alkujaan ajateltiin sibylloja olevan vain yksi, myöhemmin useita. Tunnetuimmat olivat Delfoin ja Cumaen sibyllat. Sibyllan kirjat olivat ennustusten ja määräysten kokoelmia. Tärkein oli Cumaen sibyllan ennustuskokoelma Rooman Capitoliumilla. Sibylla on kuvallisesti ennustajatar. Strabonin Historia kirja on kateissa. Sen olemassaolo tidetään, koska Strabon lainaa sitä itse ja muutkin kirjoittajat mainitsevat sen. H. L. Jones on kääntänyt Strabonin kirjat englanniksi Geography v. 1… 8 Hardvard University Press 1969, jotka kuuluvat Loeb Classical Library sarjaan.
Professori F. Heman Baselista kirjassaan ”Juudaankansan historia Jerusalemin hävityksen jälkeen” mainitsee Ranskalaisen Jakob Basnagen, joka on tehnyt 5 niteisen ja 15 osaisen kirjan juutalaisten historiasta 1700 luvulla. Ja 1900 -luvulla tri H. Grätz on tehnyt 11 niteisen teoksen juutalaisten historiasta. Ruotsalainen historian dosentti Hugo Valentin (1888-1963) Uppsalan yliopistosta on kirjoittanut kirjan Judarnas i Sverige 1924.

Antiokhos seleukidien hallitsijasuvun usean kuninkaan nimi. Antiokhos III Suuri (223-187 eKr.), Seleukos II Kallinikoksen poika. Hän tuli kuninkaaksi murhatun vanhemman veljensä Seleukos III Keraunoksen jälkeen. Antiokhos teki useita sotaretkiä, kerran peräti Baktriaan saakka. Tästä uroteostaan hän sai lisänimen Suuri. Hänen valtakuntaansa kuului myös Palestiina, jonka hän kuitenkin menetti, samoin kuin Foinikian ja Koile-Syyrian, kärsittyään v. 217 eKr. tappion Rafian luona Gassan eteläpuolella taistelussa Egyptin kuningasta Ptolemaios IV Filopatoria vastaan. Antiokhos sai maan kuitenkin takaisin voitettuaan v. 198 eKr. egyptiläisen sotapäällikön Skopaan Paneaan luona lähellä Jordanin lähteitä. Siten Palestiina joutui lopullisesti Syyrialle. Antiokhos III suhtautui ystävällisesti juutalaisiin ja antoi Jerusalemin temppelille tietyt takuut. Vuonna 187 eKr. hän sai surmansa yrittäessään ryöstää erästä temppeliä Elymaisissa Persianlahden pohjoispuolella. Antiokhos IV Epifanes (loistava), Antiokhos III:n toinen poika. Vuosina 189-175 eKr. hän oli Roomassa panttivankina, mutta sitten hän tuli kuninkaaksi murhatun veljensä Seleukos IV:n sijaan. Palatessaan sotaretkeltä Egyptiä vastaan v. 170 eKr., jolloin hän otti Egyptin kuninkaan Ptolemaios VI Filometorin vangiksi, hän Jerusalemissa kukisti erottamansa ylipappi Jaasonin johtaman kapinan. Jonkin aikaa sen jälkeen hän rakennutti Jerusalemiin linnoituksen ja tuotti sinne makedonialaista sotaväkeä voidakseen paremmin pitää kaupunkia valvonnassaan. Juutalaisia Antiokhos IV pyrki kreikkalaistamaan. Hän yritti pakottaa heitä omaksumaan kreikkalaisten uskonnon ja kulttuurin. Jerusalemin temppelistä tehtiin Zeuksen palvontapaikka, ja Mooseksen lakiin pitäytyviä rangaistiin kuolemalla. Erityisesti vainottiin niitä, jotka ympärileikkasivat lapsensa. Lisäksi maata riistettiin aineellisesti. Kaikki tämä johti ns. makkabilaiskapinaan, joka alkoi v. 168 eKr. Antiokhos IV kuoli v. 163 eKr. yrittäessään ryöstää temppeleitä Persiassa. Häntä on nimitetty VT:n Antikristukseksi.

Eero Kuparisen kirjassa ”Antisemitismin musta kirja, juutalaisvainojen pitkä historia” (Atena 2008) näin: ”Tilanne muuttui kuitenkin huonompaan suuntaan seleukidi hallitsija Antiokhos IV Epifaneen (175-163 eKr.) aikana. Antiokhos julisti vuonna 167 eKr. Mooseksen lait kumotuksi sekä kielsi juutalaisen uskonnon kultin harjoittamisen. Myös juutalaiseen perinteeseen kuuluvat tavat, kuten sapatin vietto, tooran luku ja ympärileikkaus, kiellettiin. Vastaisuudessa juutalaisia vaadittiin kuolemanrangaistuksen uhalla uhraamaan myös kreikkalaisille jumalille. Jerusalemin temppeliin pystytettiin Zeus Olympioksen alttari, ja kun temppeliin olivat saaneet aiemmin astua vain juutalaiset, siitä tehtiin nyt avoin pyhäkkö kaikkien uskontojen harjoittajille.”

Juutalaisia Italiassa on ollut Pompeiuksen ajoista alkaen (Pompeius, Gnaeus, lisänimeltään Magnus, (106 eKr.-48 eKr.), roomalainen sotapäällikkö ja valtiomies). Pompeius nujersi merirosvot Välimerellä ja laajensi Rooman valtaa idässä. Vuonna 60 eKr. hän solmi triumviraatin Crassuksen ja Caesarin kanssa, mutta keskinäiset erimielisyydet johtivat kansalaissotaan, jossa Pompeius oli senaatin puolueen johtajana. Tappiollisen Farsaloksen taistelun (48 eKr.) jälkeen Pompeius surmattiin Egyptissä. Pompeius oli valloittanut Juudean ja Jerusalemin, niin hän toi vuonna 61 eKr. 5 000 juutalaista vankina Roomaan. Heille oli täytynyt lahjoittaa vapaus sen vuoksi, että he orjinakin ollessaan noudattivat tapojaan ja menojaan sekä pitivät kiinni uskontolaeistaan. Juutalaiskorttelit sijaitsivat Vatikaanikukkulan rinteellä sekä eräällä Tiberin saarella jonka juutalaissilta yhdisti rantaan. Vaikka he eivät olleet Rooman kansalaisia, saattoivat he kuitenkin lukuisuutensa takia esiintyä jonkinlaisena mahtina yleisillä paikoilla ja tuomioistuimien edessä. Pompeius oli ratkaissut Jerusalemissa ylipapin nimityskiistankin. Plutarkhos kirjoittaa Antoniuksesta ”Fonteius Capito sai tehtäväksi noutaa Kleopatra Syyriaan, ja heti tämän saavuttua Antonius antoi hänelle lahjaksi ei vähemmän eikä halpa-arvoisempaa kuin Foinikian, Koilee-Syyrian, Kyproksen, suuren osan Kilikiaa, samoin Juudeasta alueen, josta saadaan balsamia, ja Arabiasta sen osan nabatealaisten asumaa aluetta, joka rajoittuu Välimereen.” Josefus kirjoittaa näistä asoista myös ” Osa Kleopatran vaatimuksista sai Antoniuksen synkistymään. Näiden jalojen miesten ja merkittävien kuninkaiden tappamista hän piti katalana tekona. Lähempää ystävyyttä heitä kohtaan hän ei kuitenkaan osoittanut, Niinpä hän erotti heidän maistaan laajoja alueita, myös Jerikon palmualueen, jossa kasvaa balsamia. Ne hän lahjoitti Kleopatralle, samoin kaikki Eleutheros-joen eteläpuoleiset kaupungit Tyrosta ja Sidonia lukuun ottamatta.”

Saadia (Said) ben Josef Fajumin kaupungista Ylä-Egyptistä (892-942) saattoi alkuun juutalaisten uskonnollis-filosofisen tieteen. Hän oli talmud-taitoinen oppinut, joka oli kabbalistien jezirah-kirjan varustanut selityksillä ja koroitettu gaoniksi eli korkeimpaan oppiarvoon Suran talmudikoulussa. Hänen huomattavin teoksensa on ”Uskosta ja tietämisestä” (emunot we deot).

Roomassa Tituksen riemukaaren kohokuva esittää triumfikulkuetta, jossa kannetaan Jerusalemin valloituksen yhteydessä 70 jKr. temppelistä ryöstettyä Menorahia eli seitsenhaaraista kynttilänjalkaa.

Jaenistä kotoisin ollut Chasdailbn Schaprut (Hasdai Ibn Šaprut) (s. 915- k. 970) tutki lääketiedettä ja kieliä. Lähetystöjen matkoilla pikkuhoveissa Pohjois-Espanjassa, Leoniassa ja Navarrassa käytti Abderraman III (Abd al Rahman) häntä tulkkina. Hän kohosi pian tulkista kalifin kauppa- ja raha-asioiden hoitajaksi, jonka valvonnan alaisina olivat kaikki verot ja tullitulot ja jonka tuli ottaa vastaan vieraat lähettiläät ja heidän lahjansa, sekä jakaa heille taas vastalahjoja. Hän pääsi ruhtinaan erikoiseen suosioon silloin kun Kreikan kuninkaalta Konstantinus VIII:lta tuli lähetystö Kordovaan saadakseen Espanjan kalifin yhtymään liittoon itämaiden kalifia vastaan. Paljon vaivaa Chasdai näki saadakseen selvitetyksi, että asuuko vielä jossain päin maailmaa juutalainen kansa ja valtakunta kuninkaallisine hallitsijoineen. Hän sai selvitettyä, että eräällä Volgan saarella teltan kaltaisessa palatsissa asuu juutalainen kuningas Obadjasta, josta Kasaarien hallitsijasuku on saanut alkunsa. Kasaarien valtakunta koki lopun venäläisen suuriruhtinaan Svjatsislavin Kiovasta toimesta 969 valloittamalla Kasaarien pääkaupungin Itelin (Atel).


Jehuda Halevi syntyi Toledossa Espanjassa 1085 ja hän kirjoitti kirjan nimeltä ”Kusari”, eli se kertoo kasaarien pakanakuninkaasta, joka valitsi kansansa uskonnoksi juutalaisuuden ja heistä tuli käännynnäisiä.

Ruotsin juutalaisten historian kirjoittaja Hugo Valentin arvelee ruotsalaisten joutuneen juutalaisten kanssa tekemisiin jo 800-luvun alkupuoliskolla. Tähän aikaan, mahdollisesti jo 700-luvun lopussa, alkoivat silloin vielä pakanalliset ruotsalaiset käydä vilkasta kauppaa suureksi osaksi juutalaissekaisten kasaarien kanssa, mahtavan kauppakansan, joka hallitsi Volgan, Donin ja mahdollisesti myös Dnjeprin alajuoksuja, toisin sanoen tärkeimpiä Ruotsin ja suurten itämaisten kulttuurimaiden Bysantin ja Abbasidien kalifikunnan välisiä yhdysteitä. 800-luvulla muodostuivat Karpaatit Kasaarivaltakunnan länsirajaksi, vaikkakaan se ei merkinnyt lännessä asuville kansoille muuta kuin verovelvollisuutta. (Kasaarit olivat turkinsukuinen puolipaimentolaiskansa, joka perusti 800-luvulla valtakunnan Kaspianmeren pohjoispuolelle. 700-luvulla Kasaarien yläluokka oli kääntynyt juutalaisuuteen. 700-800 -luvuilla monet itäslaavilaiset heimot maksoivat veroja kasaareille. Heidän vaikutuksensa väheni, sillä varjagi Oleg siirtyi Novgorodista etelään ja karkoitti Kasaarit Kiovasta ja perusti Kiovan Rusin n. 880. Kiovan ruhtinas Svjataslav tuhosi Kasaarien valtakunnan 967).
Jerusalemin kuningaskunta, ristiretkeläisten 1099 perustama valtio, joka käsitti laajimmillaan Palestiinan, Tripoliin, Antiokian ja Edessan ja joka hajosi lopullisesti 1291 kristittyjen menetettyä Akkan. Jerusalemin kuningaskunta rakentui läänityslaitoksen pohjalle, ja sen puolustuksesta vastasivat hengelliset ritarikunnat.

Mose ben Maimun (Maimonides eli Maimunin poika), josta käytetään myös nimeä Rambam, joka tulee sanoista rabbi Moses ben Maimon syntyi pääsiäisiltana v. 4885 juutalaisen ajanlaskun mukaan, mikä vastaa meidän vuottamme 1135 Kordovassa Espanjassa ja kuului oppineeseen sukuun. Hänen isänsä Maimun ben Josef oli ollut talmudtutkimusten ohella harrastanut matematiikkaa ja tähtitiedettä ja hänen sukutaulunsa johti rabbi Juuda ha-Nasiin, joka oli toisella kristillisellä vuosisadalla toimittanut Mišnan ja polveutui suoraan kuningas Daavidista. Kun almohadit valloittivat Kordovan vuonna 1148 muutti perhe pois Espanjasta. Vaellusaikana isä opetti pojalleen talmudia, matematiikkaa ja tähtitiedettä. Muhamettilaisilta opettajilta poika oppi luonnon- ja lääketieteestä. Vuonna 1190 Mose ben Maimun julkaisi viimeisen suuren teoksensa joka julkaistiin usealla kielellä latinaksi Doctor perplexorum ”epäilijöiden opettaja”. Teos jakaantuu kolmeen pääosaan. Maailman luominen tyhjästä ja Jumalan kautta on Maimonidekselle ilmestyksenä järkkymätön totuus. Totuus on myös järkiperäinen. Tehtävän suoritus vaati filosofian perussyiden kumoamista ja luomista todistavien järkisyiden etsimistä ja esittämistä. Sulttaani Saladinin (1137-1193) aikana, kun Saladinista sai Egyptin, Palestiinan, Syyrian ja Eufratin maat valtaansa, niin hän antoi juutalaisille suuremmat vapaudet ja heidän olosuhteensa paranivat. Maimoniniksen olosuhteet paranivat myös, sillä visiiri Alfadhel otti Maimonideksen lääkärikseen ja antoi hänelle vuosipalkan sekä hänen nimensä kirjoitettiin lääkärien luetteloon. Maimonides kuoli 13.12.1204.

Dominikaanimunkisto jonka johtajana siihen aikaan oli Raymond Pennafortelainen katsoi munkiston tehtäväksi juutalaisten ja muhamettilaisten käännyttämisen. Tätä silmälläpitäen luostareiisa opetettiin hepreaa, kaldeaa, ja arabiankieltä, jotta lähetyssaarnaajat voisivat ymmärtää ja tutkia juutalaisten ja arabialaisen kirjallisuuden ja tieteen teoksiin. Munkkikunnan ensimmäinen juutalaislähetyssaarnaaja oli juutalainen Pablo Christiani ja oli liittynyt munkistoon Montpellerissä. Hän matkusteli Etelä-Ranskassa ja saarnasi juutalaisille kristusta sekä koetti väittelyillä, raamatun ja talmudin todisteilla johtaa heidät Jeesuksen jumalallisuuden ja messiaanisuuden ymmärtämiseen, vaikka se oli aikalailla tuloksetonta. Dominikaanimunkiston kenraali, joka oli myös kuningas Jayme I:sen rippi-isä sai aikaan suuren julkisen väittelyn Barcelonassa vuonna 1263. Hovin läsnäollessa rabbiini Nachmani Moses ben Nachman Gerudi (1195-1270) puolusti juutalaisuutta. Nachmani selitti, että juutalainen uskoo ainoastaan raamatun totuuteen ja talmudin selityksiin siinä määrässä kuin ne tarkoittavat lainkäyttöä. Mutta hagadalaiset selitykset voidaan hyväksyä tai hyljätä itsekohtaisen harkinnan mukaan. Heprealaiset kirjaimet merkitsevät myös numeroja eli kulakin kirjaimella on lukuarvo. Näitä sanojen lukuarvolaskuja ja vaihtoja juutalaiset nimittävät gematriaksi. Tämä on johtanut mitä mielivaltaisimmille selityksille. Vanhin kirja, jossa käsitellään gematriaa on Jezirah (luomisen kirja). Siitä tuli vertaiskuvallisen raamatunselittelyn oppikirja. Myös toinen laaja teos Sohar joka 13:nnella vuosisadalla tuli teosofisen salaopin kautta tunnetuksi perustuu samoihin periaatteisiin.

Helsingin Sanomissa 24.12.1999 oli Jyri Palon artikkeli ”Juutalaiset olivat Euroopan vainottuja läpi koko vuosituhannen”, jossa kirjoitetaan mm. että 31.3.1492 hallitsijat Isabel ja Fernando antoivat Espanjan juutalaisille karkotusmääräyksen. Juutalaisilla oli ollut viisi kuukautta aikaa lähteä maasta tai kääntyä katolilaisuuteen. Ehkä noin 200 000 juutalaista lähti. Lähtijöiltä vietiin omaisuus, sillä talon sai vaihtaa aasiin, viinitarhan vaatteeseen jne. Juutalaisia käännynnäisiä nimitettiin ’sioiksi’ ja heitä uhkasi inkvisitio, sillä inkvisitio halusi varmistaa etteivät harjoittaneet enää juutalaisia tapoja, jos epäilyissä oli perää niin heidän kohtalonsa oli polttoroviolla. Käännynnäisistä polveutui mm. diktaattori Francisco Franco. Nuori Espanja menetti hyvissä asemissa olleiden juutalaisten karkotuksessa valtavasti oppineisuutta ja kulttuuripääomaa. Englannista juutalaiset häädettiin 1290, Ranskasta 1306 ja Portugalista 1497. Juutalaisia ei ole ollut Espanjassa neljään vuosisataan, mutta nykyään heitä on 30 000. Espanjassa on ikivanhoja synagogia katolisen kirkon käytössä tai muistomerkkeinä. Mallorcan saarella, Palman kaduilla on arvokkaita vanhoja hopeasepän liikkeitä, joiden omistajia kutsutaan ”chueta”, eli he ovat juutalaisen käännynnäisen katolilaisia jälkeläisiä. Vuosisatoja he ovat kastaneet lapsensa kristinuskoon, mutta vieroksunta jatkuu.

Inkvisitio on katolisen kirkon tuomioistuin, jonka tehtävänä oli harhaoppisten etsiminen, tutkiminen ja rankaiseminen. Inkvisitio sai alkunsa varsinaisesti 1100-luvulla taistelussa harhaoppeja vastaan. Paavi Gregorius IX loi 1232 paavillisen inkvisitiolaitoksen, jonka hoito uskottiin pääasiallisesti dominikaaneille. Hän hyväksyi rangaistukseksi roviolla polttamisen ja Innocentius IV 1252 myös kidutuksen käytön kuulusteluissa. Aluksi inkvisitio toimi etenkin Italiassa ja Etelä-Ranskassa, mutta 1400-luvulla varsinkin Espanjassa. Katolinen reaktio elvytti 1500-luvulla inkvisition, mutta valistuksen seurauksena se lakkautettiin useimmissa maissa 1700–1800-luvun vaihteessa. Inkvisition langettamien kuolemantuomioiden kokonaismääräksi on arvioitu kymmenisen tuhatta tai enemmän. Innocentius IV oli ensimmäinen paavi, joka julkisessa virkakirjelmässään torjuu ja kieltää, että juutalaiset käyttävät pääsiäisenä kristityiden verta ja tappaisivat sen vuoksi salaa kristityiden lapsia. Lyonista hän lähettää vuonna 1247 bullan Ranskan ja Saksan kirkkoruhtinaille. Paavi sanoo moittien: ”Saksan juutalaisilta olemme saaneet kuulla tuskallisia valituksia siitä, että muutamat papit ja varsinkin maalliset ruhtinaat, aateliset ja mahtavat miehet maissansa ja hiippakunnissansa virittävät jumalattomia pauloja juutalaisia vastaan, jotta väärällä tavalla voisivat ryöstää heiltä heidän omaisuutensa ja anastaa se itsellensä. Vaikka raamatussa sanotaan muiden lakimääräysten ohella: ’Älä tapa’, ja kielletään pääsiäisenä pääsiäisenä mitään murhaa tekemästä, niin syyttävät he kuitenkin väärin juutalaisia, että he pääsiäisenä syövät ehtoollista murhatun lapsen sydämen ääressä. He luulevat juutalaisen lain muka määräävän sellaista, vaikka se on ilmeisesti lakia vastaan. Häijyydessään heittävät he juutalaisen eteen ruumiin, jos he jostain sellaisen löytävät. Tämän tapaisen sepustusten nojalla raivoavat he juutalaisia vastaan ja ryöstävät heiltä heidän omaisuutensa ilman syytöstä, ilman tunnustusta, ilman todistuksia, mikä on ristiriidassa apostolisen istuimen heille armossa suomiin etuoikeuksiin nähden… ”

Vuonna 1450 oli Saharassa käynyt pankkiasiantuntija Antonio Malfante Genovasta, joka kertoi kirjeessä ystävälleen Giovanni Marionille Genovaan Saharan matkastaan. Hän oli ollut arabien karavaanin mukana, jonka päämääränä oli Timbuktu, mutta olikin jäänyt Tuatin keitaalle, josta tämä lainaus: ”Täällä on paljon juutalaisia. Heidän on hyvä elää täällä, sillä he ovat siirtokuntien esimiesten suojatteja, minkä takia he saavat elää rauhassa. Kaupankäynti täällä on heidän käsissään ja monet heistä nauttivat täyttä luottamusta.” 
Espanjassa Aragoniassa vuonna 1507 kirjoitti inkvisition sihteeri Juan de Andrias kastetuista juutalaisperheistä sukuluettelon, jonka nimi oli Aragonian vihreä kirja, jossa todetaan, että löytyi vain yksi aatelisperhe jossa ei olisi ollut juutalaisverta. Kuningas Filip IV käski vuonna 1623 kenraali-inkvisitorin hävittämään tämän aatelistoa halventavan kirjan. Sevillassa löydettiin yksi kappale tätä kirjaa ja sen toimitti Amador de los Rios vuonna 1750 painoon. Vihreästä kirjasta sai kardinaali Mendoza y Bobadilla aiheen kirjaansa Tizon de la nobleza ”Aatelin häpeäpilkku”.

Benedictus (Baruch) de Spinoza (1632–77), alankomaalainen filosofi. Spinoza, jota pidetään yhtenä Euroopan suurimmista ajattelijoista, kuului Portugalista Alankomaihin vainoja pakoon siirtyneeseen juutalaiseen sukuun. Kokonaisvaltaista ja omaperäistä filosofiaansa Spinoza itse piti lähinnä Descartesin filosofian tulkintana. Spinozan ajattelua pidettiin pitkään pelottavana ateismina; yleisempää huomiota häneen alkoivat kiinnittää vasta 1800-luvun romanttisen filosofian panteismiin taipuvat edustajat.

Spinoza syntyi 24.11.1632 Amsterdamissa juutalais-portugalilaiseen perheeseen. Jo varhaisessa nuoruudessaan hän riitaantui synagogan rabbiinien kanssa, jotka ensin yrittivät huomattavaa vuotuista palkkiota vastaan saada hänet olemaan esittämättä julkisesti uskontoa koskevia kysymyksiään; Spinozan kieltäydyttyä he vainosivat häntä jopa murha-aikein. Spinoza erotettiin 1656 juutalaisesta seurakunnasta, mutta hän ei kuitenkaan liittynyt kristilliseen kirkkoon. Samalla hän muutti etunimekseen Benedictus. Hän eli Amsterdamissa ja Haagissa ansaiten elatuksensa hiomalla optisia linssejä; monet historioitsijat kuvaavatkin hänen läpikuultavan kirkasta kieltään vertaamalla sitä valon taittumiseen linssin polttopisteessä. Hän eli hyvin koruttomasti ja torjui ylhäisten ja varakkaiden suojelijoidensa lahjat, koska ei katsonut niitä tarvitsevansa. Pfalzin kuuriruhtinas Karl Ludwig (1617–80), joka tunnettiin harvinaisen ennakkoluulottomana hallitsijana, tarjosi hänelle professorin virkaa Heidelbergin yliopistossa. Spinoza kuitenkin kieltäytyi myös siitä, koska uskoi olevansa kykenemätön esittämään filosofiaansa tavalla, joka ei loukkaisi kuuriruhtinaan alamaisten uskonnollisia vakaumuksia. Spinoza kuoli 21.2.1677 Haagissa vain 44-vuotiaana. Hänen ympärilleen oli kerääntynyt laajahko oppilaspiiri, joka julkaisi hänen kirjallisen jäämistönsä.

Läpi hajaannuksen vuosisatojen Palestiina on säilyttänyt juutalaisten keskuudessa Pyhän maan asemansa, eikä juutalainen asutus ole koskaan täysin hävinnyt sieltä. Sir William Matthew Flinders Petrie (s. 3.6.1853, k. 28.7.1942 Jerusalemissa, oli englantilainen arkeologi ja egyptologi ja hän on kirjoittanut yli sata kirjaa, vaikka hänellä ei ollut muodollista koulutusta) teki vuonna 1896 faarao Merenptahin (hallitsi 1213-1203 eKr.) voittoja ylistävän piirtokirjoituslöydön Thebasta Egyptistä, jossa rivillä 27 mainitaan Israel Palestiinassa asuvaksi kansaksi. Tämä merkitsee sitä, että Israelin kansan Exodus on tapahtunut ennen sitä.

Jerusalemin juutalainen seurakunta perustettiin uudelleen 1267 ja on siitä lähtien ollut yhtäjaksoisesti olemassa. Paluumuuttoa alkoi vähäisessä määrin esiintyä varsinkin Turkin vallattua Palestiinan 1517-18. Järjestelmällinen, maataloussiirtoloiden perustamiseen pohjautuva juutalainen asutustoiminta alkoi 1870-luvulla jo ennen sionistisen liikkeen (Theodor Herzl) syntyä (1897). 1880-luvulla jättivät muutamat varattomat Venäjän juutalaiset kotimaansa. He saapuivat Palestiinaan ja asettuivat sinne asumaan, mutta siitä tuli pettymys, sillä Turkin hallitus, jonka vallan alla maa tällöin oli, ei katsellut heitä suopein silmin ja aiheutti heille paljon harmia. Koko asutuspuuha olisi kerrassaan pysähtynyt, ellei juutalainen miljonääri vapaaherra Edmond de Rothscild olisi puuttunut asiaan ja tukenut juutalaisia. Suomessa oli vuonna 1867 tuhoisa nälkävuosi, minkä vuoksi J. V. Snellman kääntyi tunnetun frankfurtilaisen pankkiirin C. von Rothschildin puoleen saadakseen lainaa. Loppujen lopuksi Rothschild antoi lainan omasta pussistaan viljan hankkimiseksi Suomeen..

Joosef II (Pyhän Rooman keisari ja Itävallan arkkiherttua 1741-1790) määräsi 4.7.1787 juutalaisten ottamaan saksalaisen sukunimen. Muut maat seurasivat perässä, Ranska 1808, Baden 1809. Jos ei ollut mietittynä uutta saksalaista sukunimeä, niin viranomainen keksi sen juutalaisten puolesta. Katso lisää…http://www.avotaynu.com (juutalaisten sukujen tutkimus).

Josefus

Josefus syntyi noin 37 jKr. ylhäiseen pappissukuun Jerusalemissa. Hän jatkoi opintojaan 19-vuotiaaksi, ja hänestä tuli farisealaisen uskonnollisen puolueen jäsen. Josefus lähetettiin 64 jKr. Roomaan anomaan eräiden siellä vangittuina olleiden juutalaisten pappien vapauttamista. Keisari Neron puolison Poppaean suosiollisella avustuksella hän onnistui tehtävässään. Josefuksen palatessa Jerusalemmin, niin kapinan merkit olivat jo ilmassa. Kapinan seurauksena roomalaiset hävittivät Jerusalemin 70 jKr. Josefus oli ollut Galilean alueen komentaja. Josefus oli tappioiden seurauksena paennut luolaan 40 miehen kanssa, jotka teki itsemurhan, mutta Josefus antautui Vespasianuksen armeijalle. Josefus ennusti Vespasianukselle, että tästä tulee Rooman keisari. Josefukselle myönnettiin Rooman kansalaisuus ja hän aloitti uuden elämän Flavius Josefuksena, Josefus ja hänen neljäs vaimonsa jalosukuinen periätär asettuivat samaan palatsiin asumaan, jossa Vespasianus oli aikaisemmin asunut. Hänen viimeinen kirjansa, Contra Apionem eli Apionia vastaan, kuvaa parhaiten hänen uskollisuuttaan omalle kulttuurilleen. Josefus kuoli noin 70-vuotiaana ja hänelle pystytettiin patsas Roomaan.

Siionismi

Eliezer Ben-Yehuda s. 7.1.1858 palautti Hebrean kielen puhutuksi kieleksi. Eliezer Yitzhak Perelman syntyi pienessä liettualaisessa kaupungissa, joka on nykyisessä Valko-Venäjällä. Hän opiskeli Hebreaa, Tooraa, Mishnaa ja Talmudia. Tutkinnon hän suoritti Pariisin Sorbonnen yliopistossa. Vuonna 1881 hän muutti Israeliin Ottomaanien valtakuntaan. Elizer Ben-Jehuda kuoli vuonna 1922. Kirjallisuutta: Jack Fellman Revival of classic tongue. Eliezer Ben Yehuda and Modern Hebrew Language. Mouton Publishers 1973 ISBN 9027924953. Robert st John Tongue of the prophets The Life Story of Eliezer Yehuda. Greenwood Press 1972 ISBN 0837126312 ja Suomeksi Robert St. John ”Profeettojen kieli – Nykyheprean isän kiehtova elämäkerta” (RV-kirjat).

Vuonna 1898 lahjakas Theodor Herzl wieniläinen kirjailija ja sanomalehtimies oli kiinnittänyt huomiota Pariisissa Dreyfus-juttuun, mikä oli osoitus juutalaisvihasta. Tämän seurauksena hän kirjoitti Der Judenstaat, Juutalaisvaltio, josta tuli siionismin klassillinen teos: ”Ajatus jonka haluan esittää tässä kirjoituksessa, on ikivanha: ajatus juutalaisvaltion jälleen pystyttämisestä. Ympäri maailman kuuluva juutalaisia vastaan nostettu huuto on herättänyt tämän uinuvan ajatuksen.” Kirjassa Herzl käy läpi juutalaisongelmaa, sillä juutalaisten sulautuminen muihin kansoihin on yrityksistä huolimatta epäonnistuneet ja kansat perinteisesti ovat pysyneet juutalaisvastaisina. Herzlin johtopäätös on ”Olemme yksi kansa, yksi kansa. Sen vuoksi ei kukaan muu kuin juutalaiset itse voi ratkaista juutalaiskysymystä.”

Šolom Aleichem eli Solomon Naumovitš Rabinovitš syntyi 2.3.1859 Perejaslav, Poltavan kuvermentissä, nykyisen Ukrainan alueella ja kuoli New Yorkissa 13.5.1916 oli venäjänjuutalainen. Hänen perheensä oli varakas, ja hän sai perinteisen uskonnollisen kasvatuksen. Neljätoistavuotiaana Rabinovitš lähti venäläiseen kymnaasiin. Valmistuttuaan hän työskenteli muutamia vuosia hallituksen palkkaamana rabbina. Rabinovitš julkaisi ensimmäiset teoksensa teoksensa venäjäksi ja hebreaksi vuonna 1879 käyttäen kirjailijanimeä Šolom Aleichem. Hän avioitui vuonna 1883 rikkaan juutalaisen tilanomistajan tyttären kanssa ja päätti ryhtyä kirjoittamaan jiddisin kielellä. Apen kuoltua hänestä tuli varakas, ja hän ryhtyi käymään kauppaa pörssissä. Hän julkaisi vuosina 1888–1889 aikakauskirjaa Di jidiše Folksbibliotek, mutta vuonna 1890 hän menetti kaiken omaisuutensa keinottelussa ja joutui pakenemaan velkojiaan. Vuonna 1891 hän muutti Odessaan ja sen jälkeen Kiovaan. Vuonna 1905 hän pakeni Venäjän juutalaisvainoja ja asui enimmäkseen Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa. Hän kirjoitti romaaneja, novelleja ja näytelmiä, joiden aiheena oli Venäjän juutalaisten arkielämä. Hän kuvasi yhteiskunnan heikko-osaisia surumielisen huumorin sävyttämänä. Musikaali Viulunsoittaja katolla perustuu hänen kertomuksiinsa Tewje, maitomies. (Tevje der Milchiger, 1917.) Saksankielestä suomentanut Liisa Ryömä. Jiddišinkielisen alkuteoksen mukaan tarkistanut Daniel Katz. Helsinki: Tammi, 1969.

Viulunsoittaja katolla (Fiddler on the Roof) on Norman Jewisonin tuottama ja ohjaama musikaalielokuva vuodelta 1971. Se perustuu samannimisen näyttämömusikaaliin vuodelta 1964, josta elokuvakäsikirjoituksen sovelsivat alkuperäismusikaalin tekijät Jerry Bock ja Joshep Stein. Elokuva sai kolme Oscar-palkintoa. Elokuvassa köyhää ukrainanjuutalaista maalaismiestä Tevjeä esittää musikaalin Lontoon-versiossa näytellyt Israelilainen Topol, ja muita päärooleja Leonard Frey, Paul Mann, Molly Picon ja Norma Crane.

Iso-Britannia valloitti Palestiinan Turkilta 1917 ja tuolloin annetulla ns. Balfourin julistuksella myönsi juutalaisille oikeuden kansallisen kodin perustamiseen sinne. Brittiläinen miehitys jatkui vuodesta 1923 lähtien Kansainliiton alaisuudessa mandaattina 25 vuoden ajan. Juutalaisten muuttoliike Palestiinaan jatkui ja voimistui erityisesti 1930-luvulla kansallissosialismin tultua valtaan Saksassa. Arabiväestö asettui vastustamaan muuttoliikettä, ja väestöryhmien välillä alkoi esiintyä aseellisia yhteenottoja, joihin sekaantui myös arabeja naapurimaista. Brittiläinen tutkimuskomissio ehdotti 1937 maan jakamista juutalaiseen ja arabialaiseen osaan, mutta ehdotus ei tyydyttänyt kumpaakaan osapuolta. Tasapainoilua yrittänyt brittiläinen mandaattihallinto kielsi lopuksi juutalaisten maahanmuuton lähes kokonaan 1940. Juutalaisyhdyskuntien suojaksi syntynyt aseellinen Haganah-järjestö aloitti sissitoimet brittejä vastaan 1943, vaikka Palestiinan juutalaisia toisaalta taisteli Euroopassa brittien joukoissa.

Sodan jälkeen Euroopan veteraaneja liittyi Haganahin riveihin. Ihmisten salakuljetus paisui suureksi Keski- ja Itä-Euroopan juutalaisten pyrkiessä esteistä välittämättä Palestiinaan. Kun mandaattikausi päättyi 14.5.1948 keskiyöllä, David Ben Gurion (1886-1973) johtama juutalaisyhteisön toimeenpaneva komitea julisti Israelin valtion itsenäiseksi.

Mary Bergin (Wattenberg) kirjassa ”Päiväkirja 1939-1944, kasvun vuodet Varsovan ghetossa” (Minerva 2007) kertoo olostaan Varsovan ghetossa ja ihmeellisestä pelastuksesta Amerikkaan, koska hänen äitinsä oli Yhdysvaltojen kansalainen. Juutalaiset pakotettiin asumaan rajatuilla alueilla joita kutsuttiin ghetoiksi. Kuuluisin ja suurin ghetto oli Varsovan ghetto johon siirrettiin 480 000 juutalaista. Marraskuussa 1940 gheton portit suljettiin ja juutalaiset joutuivat asumaan ahtaissa oloissa. Vuosien 1941-42 välinen talvi oli kylmä, eikä ollut ruokaa. Ghetossa puhkesi myös epidemioita joihin kuoli viisituhatta ihmistä kuukaudessa.

Ensio Lehtonen kirjoittaa kirjassaan ”Israelin toivo” Kuva ja Sana 1970 näin: ”Muinainen Keserea on avautunut vuosi vuodelta kaivauksien edistyessä yhä kokonaisempana historiallisena muistomerkkinä. On vain parikymmentä vuotta, kun Keserean vastaperustetun kibbutsin kyntäjän aura kolahti roomalaisen pylvään päähän. Siitä alkoivat kaivaukset, jotka yhä jatkuvat.” Turkulainen evankelista Aili Heinonen on useasti käynyt Israelissa ja kertonut näistä matkoistaan mm. ”En voi enää vaieta” NorthSky2005.

Juutalainen tarkoitti alkuaan Juudan kuningaskunnan kansalaista. Pakkosiirtolaisuuden jälkeen sanottiin uuden valtion israelilaisia juutalaisiksi. Kaikissa maissa, joihin he myöhemmin asettuivat, he herättivät huomiota eristyneisyytensä johdosta. He pitivät yhä edelleen itseään Jumalan valittuna kansana. Jerusalemin kukistuessa ja temppelin tullessa hävitetyksi juutalaiset lakkasivat olemasta itsenäisenä kansana. Sen jälkeen he asuivat levinneinä kaikkiin maihin, joissa he olivat muodostaneet suuria seurakuntia jo kauan ennen Tituksen valloitusretkeä.

Melkein kaikki nykyajan juutalaiset ovat farisealaisia opiltaan, vaikka eivät nimitä itseään farisealaisiksi. He ovat yhä yhtä kiintyneet isiensä perintöön. Kukaan ei avoimesti tunnustaudu saddukealaiseksi, mutta monet ”reformoiduiksi”, joiden mielipiteet ovat samanlaiset kuin saddukealaisten. Perinteisesti pidetään juutalaisena henkilöä, joka on syntynyt juutalaisesta äidistä. Hän säilyttää juutalaisuutensa siitä riippumatta, missä määrin hän noudattaa uskonnon sääntöjä.

Juutalaisia estettiin harjoittamasta maanviljelystä ja monia muita ammatteja, heidän oli pakko hakeutua aloille, joita kristityt halveksivat. Juutalaisten enemmistöllä ei ole ollut muita mahdollisuuksia kuin harjoittaa pikkukauppaa, eli käytettyjen tavaroiden osto, korjaus ja myynti, sekä panttilainausta. Myös rahakauppa, jonka kirkko oli kieltänyt kristityiltä, joutui sen vuoksi suurelta osin juutalaisten hoidettavaksi.

Tom Hess on kirjoittanut kirjan ”Päästä minun kansani” (Shalom – kustannus Oy).

Kaija Taival ”Iloa tuhkan sijaan – Messiaanisen juutalaisen Michael Yaronin tarina” (Päivä Osakeyhtiö 2015), lainaus sivulta 16: ”Uskonnolliset juutalaiset – miehet ja pojat – käyttävät kipaa: pientä pyöreää päähinettä. Sen tarkoitus on osoittaa kunnioitusta Jumalalle. Se merkitsee, että Jumala on pyhä ja ihmisen yläpuolella ja hänen ja ihmisen välillä on kuilu. Maallistuneina juutalaisina Michaelin isä ja molemmat pojat käyttivät kipaa vain juhlapäivinä. Näin maallistuneet yleensäkin tekivät.”

Alexander Walker ”Elizabeth” (Gummerus 1991) lainaus sivulta 23: ”Sara Taylor puolestaan suuntasi ehtymättömän energiansa joihinkin hyväntekeväisyyskohteisiin, kuten sionismiin, jota Cazaletit tukivat. On todennäköistä, että Elizabethin myöhempi kääntyminen juutalaisuuteen ja hänen elinikäinen tukensa Israelille on jollain tavalla perua nuoruusvuosina kotona kuulluista myötätuntoisista puheista.”

Israelin valtion perustamisvaiheista jotakin

Michael Freedland ”Frank Sinatra – Loppuun asti” (Like 1998), josta lainaus sivulta 174: ”Nancy nuorempi kertoo kirjassaan isänsä osallisuudesta rahojen salakuljettamiseen Yhdysvalloista otaksuttua juutalaisvaltiota varten, mutta hänen pyrintöjensä täydelliset yksityiskohdat ovat pysyneet tähän saakka salassa. Teddy Kollek, josta tuli Jerusalemin tarunhohtoinen pormestari ja joka on viimeisiä yhä hengissä olevia perustajia, kertoi yksinomaan minulle, mitä tapahtui. ’Meillä oli New Yorkista lähdössä laiva, jonka piti pysähtyä luullakseni Meksikossa noutamaan aseita Israelille’, hän sanoi. ’Yhsysvallat oli niihin aikoihin ottanut periaatteekseen olla tukematta maita, jotka aseistautuivat sotaa varten. Kaikilla ympäröivillä valtioilla oli aseita, mutta Israelilla ei ollut. Tarvitsimme aseita suojellaksemme itseämme – pysyäksemme hengissä.’ Sellaisen välttämättömyyden tuloksena syntyi ajatus tehdä Frank Sinatrasta rahankuljettaja. Kollek ja ryhmä ihmisiä, jotka pyrkivät kiihkeästi keksimään, miten kiertäisivät amerikkalaiskiellon, asuivat siihen aikaan pienessä newyorklaisessa Hotel 14 -nimisessä majatalossa. Se oli Copacabana-yökerhon yläpuolella. ’FBI piti meitä silmällä’, hän kertoi minulle. ’Olimme paljon heidän suurennuslasinsa alla ja tajusimme, että kaikki mitä teimme tutkittiin perin pohjin. Koska asuimme Cobacabanan alapuolella, meillä oli tapana käydä kerhossa nauttimassa esityksistä. Meillä oli tapana käydä siellä rentoutumassa.’ Sen ajan pääesiintyjä oli Frank Sinatra. Ryhmä paitsi nautti hänen esityksestään, myös ystävystyi itsensä Frankin kanssa. Ilta illan jälkeen he kävivät hänen näytöksissään, ja ilta illan jälkeen Frank pysähtyi rupattelemaan heidän pöytänsä ääreen. He saivat selville jo varhaisvaiheessa, että katolinen italialainen, jolla oli paljon juutalaisia ystäviä, ei ollut unohtanut, että juutalaiset olivat olleet kilttejä hänelle Hobokenissa. Frank innostui heidän asiastaan ja suhtautui siihen myötämielisesti, ja Kollek alkoi aprikoida, voisiko hän mahdollisesti taivutella Frankin auttamaan heitä. Paitsi että Frank saatiin taivutelluksi asian taakse, hän myös ajoi sitä innokkaammin kuin he olivat uskoneet mahdolliseksi. He kertoivat hänelle ongelmastaan: heillä oli miljoonan verran rahaa, joka heidän täytyisi saada heti useille merentakaisille asekauppiaille. Voisiko Frank auttaa? ’Ilman muuta’, hän vastasi. ’Mitä te haluatte minun tekevän?’ Hänen täytyi viedä Yhdysvaltain sionistien tukijoilta salaa kerättyä rahaa täynnä oleva olkalaukku New Yorkin satamalaiturille… ’Emme unohtaneet koskaan, miten Sinatra auttoi meitä’, sanoi Kollek… Siitä tuli alku Sinatran ja Israelin valtion väliselle yhteydelle, joka on aina säilynyt tärkeänä hänelle…
Lainaus sivulta 337: ”Hän lähti vuonna 1962 Lasten maailmankiertueena tunnetulle matkalle ja kävi eri paikoissa Hong Kongissa Italiaan asti esittelemässä sitä, että hänen ’ylietuoikeutettuna aikuisena piti auttaa kovaosaisia lapsia’. Hän kävi sairaaloissa, lasten keskuksissa ja kodeissa ja antoi myös konsertteja edistääkseen erilaista nuorison hyväntekeväisyystyötä. Missä hän kävikin, hän maksoi paitsi omat kulunsa, myös orkesterinsa ja kaikkien muiden mukana olleiden kulut. Israelissa hän tapasi pääministeri David Ben-Gurionin ja istutti puun vanhan ystävänsä ja entisen agenttinsa Bert Allenbergin muistoksi. Ja hän avasi Nasaretiin nuorisokeskuksen sekä arabi- että juutalaisnuorten käyttöön. Keskus oli saatettu tarkoittaa kahden kansan yhteiskäyttöön, mutta arabikansakuntia huolestutti se, että Sinatra oli nimenomaan Israelissa ja puhui päälle päätteeksi hyvää maasta. Hänet pantiin välittömästi Arabiliiton pitämälle mustalle listalle.”

Lähetystyö Israeliin

Liisa Komulainen ”Lähetys oli kutsumuksemme” (Suomen Lähetysseura 1985) lainaus sivulta 133: ”Talon, johon Rauha Moisio saapui, oli Suomen Lähetysseura vuokrannut vuonna 1939. Asukkaita Sylvesterinpäivänä 1946 siinä oli 12: Aili Havas, juutalaiskristitty rouva Margot Moses sekä 10 lasta… Koulun Aili Havas oli aloittanut vuonna 1945 viidelle kouluikäiselle lapselle omassa huoneessaan.”

Juutalaisten ja kristittyjen suhde

Kristityt ovat saaneet juutalaisilta Jumalan Sanan Raamatun. Mooseksen laki on yhä voimassa (ei ole kumottu, vaan täytetty) ja se osoittaa juutalaiseen Jeesukseen, mutta pelastus tulee ainoastaan uskomalla Jeesukseen. Juutalaisten kutsu on yhä voimassa noudattamalla Mooseksen rituaalilakia, joka profetoi edelleenkin messiaan tulemuksesta esikuvillaan, eli juutalaiset uskoviksi tultuaankin eivät ole vapaita juutalaisuuden seremonioista, sen vuoksi on olemassa messiaanisia seurakuntia (juutalaisia jotka uskovat Jeesukseen). Pakanauskovat on ainoastaan vapautettu noudattamasta Mooseksen rituaalilakia ympärileikkauksineen jne. Juutalaisten kutsua eivät kristityt ole korvanneet.
Pauli Rahkonen ”Israel, heprean kieli ja Raamattu” (KKJMK Oy 2009), josta lainaus sivulta 60: ”Juutalaisten kannalta ehkä kohtalokkain kristillinen teologi on ollut Martin Luther (1483-1546). Ehkä olisi aika kritisoida Lutheria muutenkin. Hän puhuu Raamatun arvovallasta, mutta hylkää määrätyt Raamatun osat ’olkikirjeinä’ (esim. Jaakobin kirje), koska niitä ei voinut pakottaa hänen teologiaansa tai koska hän ei oikeastaan ymmärtänyt niitä. Luther oli myös sangen tuomiohenkinen kirjoittaen mm. ’me kiroamme uudelleenkastajat’. Kirjassaan ’Uskon puolesta’ James Kittelson kirjoittaa aivan oikeutetusti: Luther tuomitsi kaikki, jotka opettivat vastoin evankeliumia sellaisena kuin hän sen ymmärsi, eikä hänellä ollut mitään suosikkeja. Hänelle kaikki nuo muut (reformoidut uskonpuhdistajat) olivat saatanan välikappaleita, myös Zwingli, Oecolampadius ja uudestikastajat (Kittelson 1996:278)… Luther kirjoitti joukon kirjoja juutalaisia vastaan: v. 1538 Kirje sapattilaisia vastaan, v. 1543 Juutalaisista ja heidän valheistaan… Hän neuvoi ruhtinaita aktiiviseen politiikkaan juutalaisten maasta karkottamiseksi. Heidän synagoogansa ja kirjansa oli poltettava. Heidät oli pakotettava lähtemään kaupungeista ja luopumaan liiketoimistaan. Luther piti juutalaisia ’myrkyllisenä hiivana kristityssä leivässä’. Kaikki tämä opetus otettiin Saksassa käyttöön 400 vuotta myöhemmin 1930-luvulla. Natsit tekivät juuri niin kuin Luther oli neuvonut ja paljon enemmänkin.”


Julia Fisherin kirjasta ”Israelin uudet opetuslapset – Miksi niin monet Juutalaiset valitsevat Jeesuksen?” (Päivä osakeyhtiö 2010) sivulta 83 lainaus: ”Mitä tulee Israelin olemiseen valona kansoille, niin ensinnäkin matkustaessani ulkomaille ja tavatessani muiden maiden kristittyjä huomaan, että ihmisillä on kasvava nälkä saada tietää enemmän uskonsa juurista. Kun kristityt pyrkivät takaisin uskonsa juurille, siihen liittyy suuri vaara: monet päätyvät rabbiiniseen juutalaisuuteen – mutta siellä meidän juuremme eivät ole!”

Peter Tsukahira vietti lapsuutensa USA:ssa, että Japanissa ja on nykyään Israelin kansalainen. Hän tuli uskoon vuonna 1973 ja on siitä lähtien toiminut kutsumuksensa mukaisesti sekä pastorina että liikemiehenä jo yli 30 vuoden ajan. Peter ja hänen vaimonsa Rita muuttivat Tokioon, Japaniin vuonna 1982 ja johtivat siellä kasvavaa kansainvälistä seurakuntaa. Vuonna 1987 Tsukahirat muuttivat Haifaan, Israeliin. Persianlahden sodan jälkeen, vuonna 1991 Peter oli mukana perustamassa Kehilat HaCarmel -seurakuntaa Karmel-vuorelle ja hänestä tuli yksi seurakunnan pastoreista sekä raamatunopettajista. Nykyään hän johtaa Or HaCarmel (Karmelin valo) -palvelukeskusta ja Karmel-vuoren raamattukoulua (Mount Carmel School of Ministry). Peter Tsukahiralta on julkaistu Valtakunnan kulttuuri – paluu alkuperäiseen (Päivä 2017) ja Jumalan hyökyaalto (Päivä 2011).

Ruth Ward Heflin ”Kirkkaus – Taivaan ilmapiirin kokeminen maan päällä” (McDougal Publishing 1998).  Lainaus sivulta 29: ”Tietyt meille vieraat itämaiset käsitteet auttavat meitä ymmärtämään Jumalaa. Miten Salome pystyi saamaan Johannes Kastajan pään? Hänen tanssinsa miellytti kuningasta niin, että tämä oli valmis antamaan mitä tahansa. Äitinsä yllytyksestä hän pyysi Johanneksen päätä. Tässä tapauksessa tanssia käytettiin kielteisessä tarkoituksessa. Tanssia voi käyttää myös myönteisessä tarkoituksessa ja ylistyksemme miellyttää Kuningasta, me voimme saada mitä ikinä haluamme. Ylistys luo ilmapiirin, jossa tapahtuu ihmeitä. Kun tanssin, tunnen aina voitelun jaloissani, ja muistan lupauksen, että mihin ikinä jalallamme astumme, maa on meidän.”
Ja sivulta 51 lainaus: ”Samalla tavalla ylistyksesi voi muuttaa ilmapiirin työpaikallasi. Tahdotko muuttaa ilmapiirin seurakunnassasi. Lakkaa arvostelemasta ja valittamasta ja moittimasta. Mene kirkkoon aikaisin ja ylistä vähän. Jää vähäksi aikaa kokouksen jälkeen ja ylistä taas hiukan. Usein vastuuhenkilöt ovat aivan yhtä huolissaan tilanteesta kuin sinäkin, mutta he eivät tiedä, kuinka sitä voi muuttaa. Ylistys muuttaa ilmapiirin. Mene kirkkoosi ja muuta ilmapiiri täyttämällä kirkko Jumalan ylistyksellä… Miten Daavid pystyi tekemään lukuisat psalminsa? Hän lauloi ne. Hän kuuli ne ensi kerran silloin, kun ne tulivat ulos hänen huuliltaan. Samoin me kuulemme uuden laulun ensimmäisen kerran, kun lausumme sen profetaalisessa voitelussa. Se on Herran profetaalinen laulu, joka tulee julki. Daavid ei istunut miettimään läpi kutakin psalmia, säveltämään musiikkia ja sitten yhdistämään sanoja ja musiikkia. Hänen kielestään tuli ’kerkeän kirjurin kynä’, kun hän alkoi ylistää Herraansa… Seuraava tilanne kuvaa käsitystäni ylistämisen ja palvonnan erosta. Olen mukana Palmusunnuntain kulkueessa. Otamme vaatteita yltämme ja heitämme niitä tielle, niin että Herra voi ratsastaa niiden päällä. Poimimme palmun oksia, huiskutamme niitä ja viskelemme niitä Hänen kulkureitilleen. Huudamme koko joukon kanssa: ’Hoosianna! Hoosianna! Siunattu olkoon Hän, joka tulee Herran nimeen.’ Tämä on ylistystä. Äkkiä havaitsen pienen aasin kulkemassa Palmusunnuntain reittiä. Se jatkaa kulkuaan kunnes on suoraan kohdallani. Se pysähtyy. Jeesus, kuningasten Kuningas ja herrain Herra, istuu tuon aasin selässä. Hän katsoo minuun. Hän sanoo: ’Ruth, minä rakastan sinua.’ Kyyneleet virtaavat poskillani, kun vastaan: ’Herra, minä rakastan Sinua.’ En enää heiluta palmunoksaa enkä huuda ’Hoosianna!’ Minä kumarrun palvontaan sanoen: ’Minun Herrani ja minun Jumalani.’ Näyttää kuin kansanjoukko ei enää olisi läsnä. Todellisuudessa ihmispaljous on edelleen kaikkialla ympärilläni. Muut heiluttavat yhä palmunoksia. He huutavat edelleen ’Hoosianna!’ Mutta minä en enää ollenkaan tiedosta, mitä ympärilläni tapahtuu. Hän katsoo minua, ja sieluni vuotaa iankaikkinen rakkaus kaikessa täyteydessään. Sillä hetkellä ymmärrän, kuinka paljon Hän rakastaa minua. Tunnen Hänen majesteettisuutensa tavalla, jolla en ole koskaan ennen sitä tuntenut. Kenenkään ei tarvitse kertoa minulle, että Hän on Kuningas. Minä tiedän sen, ja minä palvon Häntä kumartuen Hänen eteensä, tunnustaen Hänen majesteettisuutensa, Hänen valta-asemansa. Palvonta on sitä, että sinä sulkeudut omiin oloihisi Jumalan kanssa.” Ruth Heflin asui vuosikymmeniä juutalaisten keskuudessa ja toimi Mt. Zion Fellowship-nimisen yhteisön pastorina Jerusalemissa. Hän oli syntynyt perinteiseen helluntailaiseen perheeseen.

Lance Lambert
Lance Lambert on englantilaissyntyinen juutalainen kristitty julistaja.  Hänen palvelutyönsä kotipaikkana oli vuosien ajan kurssikeskus Britanniassa.  Myöhemmin Lancen koki lähteä Israeliin, ja siellä hän on asunut kymmeniä vuosia opettaen messiaanisia, profeetallisia totuuksia sekä Israelissa että maailmanmatkoilla lupauksen maan rajojen ulkopuolella.

Antisemitismi on uusi sana (ollut käytännössä n. vuodesta 1880), mutta juutalaisvihaa, jota tämä sana tarkoittaa,on ollut jo muinaisina aikoina. Esterin kirjassa esitetään Haamanin syytökset juutalaisia vastaan. Niiden tarkoituksena oli tuhota juutalaiset. Roomalainen historioitsija Tacitus väittää, että juutalaiset opettivat käännynnäisiä halveksimaan isänmaata. Juutalaisten vainoja pantiin toimeen. Apostolien teot Raamatussa 18:2 mainitsee, että keisari Klaudius karkotti kaikki juutalaiset Roomasta, ja Ap. t. 19:33-34 kertoo Efesossa heränneestä kiihkeästä juutalaisvihasta.

Ensimmäinen ristiretki Palestiinaan tapahtui 1096-1099. Turkkilaissukuisten kansan valloitettua 1070-luvulla Palestiinan, niin pyhiinvaellusmatkat kävivät kristityiltä mahdottomiksi. Paavi Urbanus II kirkolliskokouksessa 1095 kehoitti pyhään sotaan. Ensimmäistä ristiretkeä on sanottu myös kansan ristiretkeksi, sillä ensimmäisinä Pyhää maata kohti lähti huonosti varustautunutta rahvasta. Saavuttuaan Vähään-Aasiaan ristiretkeläiset riitautuivat keskenään ja ryöstelivät alueen kristittyjä asukkaita. Kun he kohtasivat turkkilaiset, nämä tuhosivat heidän joukkonsa lähes viimeiseen mieheen. Mutta samaan aikaan oli lähtenyt liikkeelle paremmin varustettu sotajoukko, joka muodostui Pohjois-Ranskan ritareista. Tämä joukko eteni Konstantinopolin kautta Vähän-Aasian halki, valloitti Antiokian ja lopulta heinäkuussa 1099 Jerusalemin, jonka kaikki muslimit ja juutalaiset surmattiin säälimättä. Valloitetusta alueesta muodostettiin läänitysvaltio, Jerusalemin kuningaskunta ja sen johtaja oli ristiretken johtajana toiminut Ala-Lothringenin herttua Gottfried ja otti itselleen arvonimen Pyhän haudan suojelija. Tämän jälkeen tehtiin vielä useita ristiretkiä.

Alkuseurakunnan jälkeen nousi uusia sukupolvia joiden Raamatun tuntemus ja sen tutkiminen oli vähentynyt tai Raamattu katsottiin kansalle jopa tarpeettomaksi, vaikka Raamatun kautta voi vain oppia tuntemaan Jumalan, Hän tahtonsa ja tien Hänen luokseen. Kun kristityillä ja kirkkojen johtajilla ei ollut henkilökohtaista suhdetta Jumalaan, niin kaikki muu korvasi tämän suhteen, kuten kirkolliset toimitukset ja uskonnolliset suoritukset (hyvät teot). Itse toiminta ja sen pyörittäminen tuli kirkon tärkeimmäksi asiaksi ja sitä kautta Jumalan Sanan auktoriteetin hyväksikäyttäminen erilaisiin omiin tarkoituksiin. Tämän vuoksi tuli mukaan ihmisten pakkokäännyttäminen ja muut lieveilmiöt keinoja kaihtamatta kirkolle tärkeäksi asiaksi, vaikka se ei ole Raamatun Jumalan tahto, vaan ilosanoman (evankeliumin) julistaminen kaikille luoduille, jotta he voisivat tarttua siihen uskolla kiinni ja tulla uusiksi luomuksiksi eli Jumalan lapsiksi.

Työväenliikkeen läpimurron yhteydessä voimistui omituinen salaliittoteoria, joka levisi Venäjän vallankumouksen jälkeen. Salaliittoteoria perustui väärennettyyn asiakirjaan ”Siionin viisaitten pöytäkirja”, jonka väitettiin olevan juutalaisten vuonna 1897 pitämästä maailmankongressista ja sen avulla pyrittiin osoittamaan suurpääoman yhteydet kommunismiin. Kommunismin ja rahan avulla juutalaisten muka piti hallita maailmaa. Natsismi käytti kaikkia näitä aineksia propagandassaan, mutta liitti mukaan rotuteoriansa. Natsit eivät pitäneet juutalaisia ali-ihmisinä, vaan vihamielisenä rotuna, joka jo syntymästään lähtien oli arjalaisen rodun vannoutunut vastustaja. Tällä tavoin juutalaiset saatiin sopimaan historiakäsitykseen, jota kutsutaan yhteiskunnalliseksi darvinismiksi ja joka natsivaritaation mukaan oli oppi rotujen kamppailun historiasta, jossa vahvin voittaisi ja heikko kuolisi yhteiselämän ollessa ajan oloon mahdotonta.
Kristalliyöksi kutsuttu tapahtuma oli marraskuun 9. päivänä vuonna 1938 Saksan ja Itävallan alueella, kun hyökättiin juutalaisten omistamien kauppojen, synagogien ja asuntojen kimppuun, jotka ryöstettiin ja tuhottiin ja joiden ikkunat rikottiin, mistä Saksan natsihallinto keksi alun perin vähättelevän pilkka-nimen ”Kristallnacht”, Kristalliyö. Lähes kaikki Saksan valtakunnan alueen synagogat poltettiin ja noin sata juutalaista menetti henkensä.
Toisen maailmansodan aikaan Babi Yar´n vainot Kievissä, jossa saksalaiset olivat myös tuhonneet juutalaisia, sillä SS-rynnäkköjoukot tuhosivat 33 000 juutalaista, jotka marssitettiin jyrkänteen reunalle ja amuttiin jolloin ruumiit putosivat avoimeen louhokseen. Tähän oli mennyt aikaa kaksi päivää.

Simon Wiesenthal s. 31.12.1908 Buczaczis Itävalta-Unkarissa kuoli syyskuussa 2005 kirjoittamista teoksista on suomennettu Tappajat joukossamme 1967.

Algoth Niska s. 1888 Viipurissa ja tutustui vuonna 1938 itävaltalaiseen juutalaiseen liikemieheen Albert Amtmaniin, joka oli paennut natsien vainoja Suomeen. Niska auttoi juutalaisia ja pelasti 150 juutalaista toisen maailmansodan aikana. Niska on saanut nimensä israelilaiseen muistomerkkiin muiden juutalaisia pelastaneiden joukkoon.
Juutalaisia asuu eri puolilla maailmaa, kuten Venäjän juutalainen toimittaja Anna Politkovskaja, joka oli syntynyt New Yorkissa 1958 Neuvosto-Ukrainalaiseen YK-diplomaattiperheeseen. Hänet murhattiin Moskovassa 2006.

Valituissa Paloissa Toukokuussa 2006 oli artikkeli: ”Kenelle taivas aukeaa?” ABC-televisioyhtiön uutisankkuri Barbara Walters oli haastatellut 21-vuotiasta Jihad Jarraria, joka oli yrittänyt räjäyttää seitsemäntoistavuotiaana pommin tappaakseen monia. Barbara Walters oli kysynyt eikö Jihad ole kaivannut toisenlaista elämää, kuten naimisiin menoa ja lapsia, sekä normaalia elämää. ”Kyllä minä sitä mietin, mutta halusin tappaa juutalaisia”. Palkaksi siitä Jihad uskoo pääsevänsä paratiisiin, jossa häntä odottaa seksuaalinen hurmio silkkivuoteilla maitoa ja hunajaa solisevien jokien keskellä. Walters oli kysynyt, olisiko hän ei-muslimina tervetullut paratiisiin, tyly vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: ”Ette. Te joudutte tietenkin helvettiin”. Jotkut islamilaiset kirjoitukset lupaavat marttyyreille pääsyn niiden hurskaiden joukkoon, jotka palkitaan seksuaalisilla riemuilla seitsemänkymmenenkahden neitseen kanssa.

Vuosisatojen ajan juutalaiset säilyttivät identiteettinsä ja haaveilivat paluusta Palestiinaan. Vähittäistä muuttoa tapahtuikin, kunnes 1897 perustettiin sionistinen maailmanliike asetti tavoitteeksi oman valtion perustamisen ja britit lupasivat sen Balfourin julistuksessa 1917. Vuonna 1947 YK teki päätöksen vuodesta 1920 brittien mandaattina olleen Palestiinan jakamisesta arabien ja juutalaisten kesken. Arabit eivät hyväksyneet jakoa, mutta juutalaiset perustivat 1948 Israelin valtion, kun britit vetivät joukkonsa alueelta. Tämän jälkeen juutalaisten maahanmuutto lisääntyi rajusti. Seurauksena oli arabivaltioiden ja Israelin välinen sota 1948–49, joka päättyi YK:n välitykseen. Naapurivaltioihin sijoittui 750 000 arabipakolaista, ja arabiliitto otti tehtäväkseen Israelin tuhoamisen. Vuonna 1956 Israel hyökkäsi Egyptiin Suezin selkkauksen aikana, mutta YK painosti sen vetäytymään. Kun Egypti valmisteli hyökkäystä Israeliin, otti Israel aloitteen. Kuuden päivän sodassa se löi vastustajansa ja miehitti Siinain, Gazan, Jordanin länsirannan sekä Golanin. Lokakuun sodassa 1973 Israelin onnistui torjua Egyptin ja Syyrian hyökkäys. Vuodesta 1969 pääministerinä ollut työväenpuolueen Golda Meir joutui kuitenkin eroamaan syytettynä vihollisen sotavoiman aliarvioimisesta. Työväenpuolueen Jitzhak Rabin toimi pääministerinä vuoteen 1977, jolloin vaalit voittaneen oikeistolaisen Likud-ryhmittymän johtajasta Menachem Beginistä tuli pääministeri. Egypti ja Israel solmivat 1978 Yhdysvaltain välityksellä ns. Camp Davidin sopimukset, jotka 1979 johtivat rauhansopimukseen ja Israelin vetäytymiseen Siinailta 1982 .  

Messiaaninen juutalaisuus

Messiaaniseksi juutalaisuudeksi kutsuttu liike alkoi muodostua 1800-luvulla englanninkielisessä maailmassa luoden pohjan nykyajan messiaanisille liikkeille.
Apostolien teoissa juutalainen apostoli Paavali oli ensimmäinen messiaaninen juutalainen ja hän kuvaa itseään näin Ap.t. 24:14-15: ”Mutta sen minä sinulle tunnustan, että minä sitä tietä vaeltaen, jota he lahkoksi sanovat, niin palvelen isieni Jumalaa, että minä uskon kaiken, mitä on kirjoitettuna laissa ja profeetoissa, ja pidän sen toivon Jumalaan, että on oleva ylösnousemus, jota nämä itsekin odottavat, sekä vanhurskasten että vääräin. Sen tähden minä myös ahkeroitsen, että minulla aina olisi loukkaamaton omatunto Jumalan ja ihmisten edessä.'”

Kai Kjær-Hansen ja Ole Chr. M. Kvarme ”Messiaaniset juutalaiset – Kristitty vähemmistö Israelissa” (Suomen Lähetysseuran julkaisu Kirjaneliö 1979) lainaus sivulta 18: ”Ensimmäiset kristityt juutalaiset eivät pitäneet itseään entisinä juutalaisina. Vaikka kirkkohistoria on suurelta osaltaan pakanallista alkuperää olevan kirkon historiaa, kirkko syntyi Jerusalemissa juutalaisessa ympäristössä, tai toisella tavoin sanottuna: Kristillisen kirkon alkuna oli messiaaninen seurakunta Jerusalemissa. Tästä näkökulmasta katsottuna on aivan luonnollista, että messiaaniset juutalaiset eivät pidä itseään uutena, ennen näkemättömänä keksintönä. He pitävät itseään juutalaisina, koska he ovat juutalaisia. Näin tehdessään he seisovat ensimmäisten kristittyjen rinnalla, jotka myös pitivät itseään juutalaisina, koska olivat juutalaisia. Vaikka kristinuskon juutalaisia piirteitä on tällä vuosisadalla enemmän korostettu, jopa niin, että tällä perusteella on vastustettu evankeliumin viemistä juutalaisille, toistamme muutamia usein esitettyjä näkökohtia: Jeesus oli juutalainen, hänen äitinsä oli juutalainen, hän oli kasvanut juutalaisessa ympäristössä ja juutalaiset kirjoitukset olivat hänen Raamattunsa. Apostolit olivat juutalaisia, jotka olivat kohdanneet Messiaansa juutalaisessa Jeesuksessa. Myös apostoli Paavali – pakanoiden apostoli – oli syntyään juutalainen ja piti itseään jatkuvasti juutalaisena. Hän ei koskaan olisi hyväksynyt väitettä, että hän ei enää olisi ollut juutalainen tultuaan Jeesus-uskoon. Hän piti itseään sataprosenttisena juutalaisena. Me pidämme tätä näkökohtaa oikeana, vaikka juutalaiset ja jotkut juutalaiskristityt ryhmät erosivat hänestä, koska hän toimi pakanoiden parissa ja koska hänellä oli erilainen käsitys lain merkityksestä pakanakristityille. Ensimmäiset kristityt olivat juutalaisia. Uuden testamentin pohjalta emme missään tapauksessa voi kieltää, ettei heissä olisi tapahtunut muutosta heidän tullessaan Jeesus-uskoon. Mutta he elivät jatkuvasti juutalaisina juutalaisten tavoin. Heidän uskonsa ei erottanut heitä Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalasta. Se ei tehnyt Moosesta tarpeettomaksi, vaan asetti hänet uuteen yhteyteen, hänet tulkittiin nyt Kristus-kokemuksen valossa. Tämä kokemus vei heidät lähemmäksi heidän isiensä Jumalaa. Se, että he uskoivat ja julistivat, että vain Jeesuksen nimessä oli pelastus (Apt 4:12), ei tehnyt heistä entisiä juutalaisia. Uskoessaan Jeesukseen Messiaana heistä ei ollut tullut entisiä juutalaisia, joilla oli uusi Jumala.”
Ja sivulta 105 alkaen toinen lainaus: ”Jotta ymmärtäisimme tämän paremmin, toistamme keskustelun, joka käytiin Yhdysvalloissa messiaanisen ja ortodoksisen juutalaisen välillä. Tämä keskustelu oli yhtä hyvin voinut tapahtua Israelissa. Ortodoksinen juutalainen (A): ’Juutalainen voi tulla pelastetuksi ja pyhäksi Jumalan edessä vain täyttämällä lain. Sen vuoksi noudatan kaikkia tooran käskyjä.’ Messiaaninen juutalainen (B): ’Oikein. Toivoisin vain, että minäkin voisin pitää kaikki käskyt.’ A: ’Mitä? Miksi sinä tahdot noudattaa lakia? Etkö sinä juuri ole luopunut siitä.’ B: ’En ole koskaan luopunut siitä. Jeesus sanoi, että hän ei tullut tekemään lakia turhaksi, vaan täyttämään sen. Tiedän, että Jumala iloitsee jokaisesta juutalaisesta, joka noudattaa lakia, mutta minä en vielä ole tavannut ketään, joka olisi sen tehnyt. Sano, etkö koskaan ole tehnyt työtä sapattina tai muutoin jättänyt pyhittämästä sitä?’ A: ’En koskaan.’ B: ’Silloin olet eräs niistä harvoista, jotka pystyvät siihen. Mutta sapattikäskyt ovat hyvin mielenkiintoisia. Se, joka ei niitä pidä, saa rangaistuksen.’ A: ’Tiedän sen… Se rangaistaan kuolemalla.’ B: ’Mutta jos nyt juutalainen ei noudata sapattilakeja, noudatatko sinä silloin sitä lakia, joka käskee sinua rankaisemaan häntä?’ A: ’En ole koskaan surmannut ketään, joka ei ole pyhittänyt sapattia, jos sitä tarkoitat. Pidän kaikki säädökset, joita ortodoksiset juutalaiset noudattavat tänään. Joitakin lain kohtia on mahdotonta noudattaa.’ B: ’Minun tarkoituksenani on sanoa, että sinä et noudata kaikkia säädöksiä, jotka Jumala antoi kansallamme. Onko tämä oikein?’ A: ’Teknisesti katsoen olet oikeassa.’ B: ’Mutta Jumala vaatii, että meidän on pidettävä kaikki lain käskyt ja määräykset, eikä niin?’ Esimerkiksi 3 Moos 19:37.’ A: ’Niin, hän vaatii sen.’ B: ’Mihin tämä silloin vie:’ A: ’Eikö olisi oikeampaa kysyä, mihin se vie sinut. Sinä olet juutalainen ja kiivailet lain pitämisen puolesta. Mutta samalla myönnät, että jätät suurimman osan siitä pitämättä. Minä ainakin yritän. Kukaan ei ole täydellinen. En usko, että Jumala vaatii täydellisyyttä.’ B: ’Hän vaatii juuri sitä. Vain lain täydellinen noudattaminen kelpaa hänelle. Jos juutalainen rikkoo yhtä lain kohtaa vastaan, hän on langennut Jumalan silmissä. Pyhimmätkin keskuudessamme tekevät syntiä. Me teemme kaikki syntiä. Mitä meille silloin tapahtuu. Luulen, että Jumalan on valmistanut meille tien. Ja se on Jeesus, luvattu Messias, ainoa täydellinen, joka kuoli meidän syntiemme tähden. Kun luotamme häneen, olemme täydellisiä hänen edessään. Toisin sanoen: Jeesus tekee meidät puhtaiksi (kosher).'”

James W. Goll ”Tuhkasta syntyi herätys” (Kuva ja Sana 2014) sivulta 69 lainaus: ”Kishinevissä JosephRabinowitz ja neljäkymmentä perhettä perustivat maailman ensimmäisen heprealais-kristillisen tai messiaanisen seurakunnan nimeltä Uuden liiton israelilaiset. Hänen työllään ja kirjoituksillaan oli suuri vaikutus Venäjällä ja Euroopassa, ja ne tunnettiin ympäri maailmaa. Vuonna 1888 Rabinowitz totesi: ’Olen syventynyt kahteen asiaan: ensimmäinen on Herra Jeesus Kristus ja toinen Israel.’ … Rabinowitzin Kishineviin perustama messiaaninen seurakunta oli merkki kalastajien ajan alusta ja heidän lähettämisestään Euroopan juutalaisten luokse, ja aivan erityisesti pohjoiseen maahan… Jeb Zabotinsky oli yksi kalastaja. Hän oli ensimmäisiä Israelin pioneereja ja matkusteli vuonna 1933 ympäri Eurooppaa – ja eritoten ympäri Saksaa – ja varoitti: ’Teillä ei ole täällä minkäänlaista tulevaisuutta. Tulkaa takaisin omaan maahanne vielä kun ovet ovat auki.’ Tuhannet noudattivat Zabotinskyn kehotusta, toiset taas pakenivat pohjoiseen, mutta miljoonat Saksassa, Itävallassa ja Balkanilla asuvat juutalaiset jäivät paikoilleen.”
Kaikki kristinuskoa tunnustavat juutalaiset eivät suinkaan samastu messiaaniseen juutalaisuuteen, eivätkä kaikki messiaaniset juutalaiset samastu historialliseen kristinuskoon. Nimitystä ”juutalaiskristitty” käytetään tavallisesti perinteisten kristillisten kirkkojen piirissä uskoaan harjoittavasta syntyperäisestä juutalaisesta, kun messiaanisilla juutalaisilla tarkoitetaan synagogassa kokoontuvia ja juutalaista kalenteria ja juutalaisia tapoja noudattavia Jeesukseen uskovia, olivatpa nämä etnisesti juutalaisia tai eivät. Termejä käytetään kuitenkin osin epäselvästi rinnakkain kun tarkoitetaan yleisesti Jeesukseen uskovia juutalaisia.

Messiaanisen liikkeen kannattajien lukumäärä oli vuonna 1998 noin 250000 ympäri maailman. Se on kasvanut voimakkaasti varsinkin Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa sekä Israelissa.

Useimmat messiaaniset seurakunnat noudattavat perinteistä juutalaista synagogapalveluksen mallia esineistöineen, rukouksineen ja Tooran lukuineen, poikalapsille suoritetaan ympärileikkaus ja juutalaiset juhlapäivät vietetään perinteiden mukaisesti. Sen sijaan Tooran ohella pyhänä kirjana luetaan Uutta Testamenttia, hepreaksi Brit Hadasha. Toiset seurakunnat taas sitoutuvat väljemmin juutalaisiin perinteisiin ja ovat jumalanpalvelusmuodoissaan lähempänä vapaita kirkkokuntia.

Useimmat messiaaniset seurakunnat pidättäytyvät perinteisten kristillisten symbolien kuten ristin käytöstä ja sunnuntain sijasta juhlapäivänä vietetään sapattia. Kristillisen kirkon juhlia kuten joulua tai pääsiäistä ei vietetä seurakunnissa, joskin yksityiset jäsenet saattavat juhlia niitä perhepiirissä. Uskoville suoritetaan kristillisen käytännön mukainen upotuskaste ja ehtoollista vietetään UT:n asetuksen mukaisesti. Liikkeen hengelliset johtajat ovat koulutukseltaan pääosin eri evankelisten vapaiden suuntien pastoreita.

Julia Fisher on kirjoittanut ”Israelin uudet opetuslapset – Miksi niin monet juutalaiset valitsevat Jeesuksen?” (Päivä Oy 2010).

Jakov Damkani on kirjoittanut kirjan ”Miksi juuri minä?”, jossa hän kertoo kuinka oli syntynyt uskonnolliseen juutalaiseen perheeseen Israelissa ja tuli Yhdysvalloissa evankelioinnin seurauksena uskoon.

Kaija Taival on kirjoittanut kirjan ”Iloa tuhkan sijaan – messiaanisen juutalaisen Michael Yaranin tarina” (Päivä 2015).

Jouko Piho !Ihmeellinen Israel – Jouko Pihon 141 raporttia Israelista syksyllä 2015″ (Neos 2017) lainaus sivulta 74: ”King of Kings -seurakunta… lauantaina kokoontuvista messiaanisista eli Jeesukseen uskovista juutalaisseurakunnista poiketen sunnuntaina klo 17. Kokoustila on Jaffa-kadun 97 varrella olevassa Klal-rakennuksessa. King of Kings on yksi Israelin suurimpia messiaanisia seurakuntia, ellei suurin. Kokouksessa oli arvioni mukaan läsnä noin 500 ihmistä. Messiaanisia juutalaisia arvioidaan olevan noin 15 000 yli 8 miljoonan asukkaan Israelissa eli toistaiseksi aika vähän… Seurakunnalla on kokouksien lisäksi monia eri toimintamuotoja lapsille ja nuorille sekä King’s Kindness niminen sosiaalinen auttamistyö, jossa annetaan raha- ja ruoka-apua sekä neuvontaa köyhille ja tarpeessa oleville.”

Israelin jakaantuminen

Kuningas Salomo oli viimeinen jakamattoman Israelin kuningas. 1 Kuningasten kirjassa luvussa 10: ”Kun Saban kuningatar kuuli, mitä Salomosta kerrottiin Herran nimen kunniaksi, tuli hän koettelemaan häntä arvoituksilla. Hän tuli Jerusalemiin sangen suuren seurueen kanssa, mukanaan kameleja, jotka kantoivat hajuaineita, kultaa ylen paljon ja kalliita kiviä. Ja kun hän tuli Salomon luo, puhui hän tälle kaikki, mitä hänellä oli mielessänsä. Mutta Salomo selitti hänelle kaikki hänen kysymyksensä; kuninkaalle ei mikään jäänyt ongelmaksi, jota hän ei olisi hänelle selittänyt. Kun Saban kuningatar näki kaiken Salomon viisauden, linnan, jonka hän oli rakentanut, ruuat hänen pöydällänsä, kuinka hänen palvelijansa asuivat ja hänen palvelusväkensä palveli ja kuinka he olivat puetut, ja näki hänen juomanlaskijansa ja hänen polttouhrinsa, jotka hän uhrasi Herran temppelissä, meni hän miltei hengettömäksi. Sitten hän sanoi kuninkaalle: ”Totta oli se puhe, jonka minä kotimaahani sinusta ja sinun viisaudestasi kuulin. Minä en uskonut, mitä sanottiin, ennenkuin itse tulin ja sain omin silmin nähdä; ja katso, ei puoltakaan oltu minulle kerrottu. Sinulla on paljon enemmän viisautta ja rikkautta, kuin minä olin kuullut huhuttavan. Onnellisia ovat sinun miehesi, onnellisia nämä palvelijasi, jotka aina saavat olla sinun edessäsi ja kuulla sinun viisauttasi. Kiitetty olkoon Herra, sinun Jumalasi, joka sinuun on niin mielistynyt, että on asettanut sinut Israelin valtaistuimelle. Sentähden, että Herra rakastaa Israelia ainiaan, hän on pannut sinut kuninkaaksi, tekemään sitä, mikä oikeus ja vanhurskaus on.” Ja hän antoi kuninkaalle sata kaksikymmentä talenttia kultaa, hyvin paljon hajuaineita ja kalliita kiviä. Niin paljon hajuaineita, kuin mitä Saban kuningatar antoi kuningas Salomolle, ei sinne ole sen jälkeen tullut. Myöskin Hiiramin laivat, jotka kuljettivat kultaa Oofirista, toivat Oofirista hyvin paljon santelipuuta ja kalliita kiviä. Ja kuningas teetti santelipuusta kalustoa Herran temppeliin ja kuninkaan linnaan ja kanteleita ja harppuja laulajille. Sellaista santelipuumäärää ei ole tuotu eikä nähty tähän päivään asti. Kuningas Salomo taas antoi Saban kuningattarelle kaiken, mitä tämä halusi ja pyysi, ja sen lisäksi hän antoi muutakin kuninkaallisella anteliaisuudella. Sitten tämä lähti ja meni palvelijoineen omaan maahansa.”

Myös 2 Aikakirjassa luvussa 9 puhutaan Salomonin luona vierailleesta Saaban kuningattaresta. Josefus (Antiquities VIII, 165) sanoo, että Saban kuningatar oli Egyptin ja Kuusin naisfaarao HatsepsutJosefuksen (Antiq. II,10) mukaan Saba oli Etiopian / Kuusin (Sudan) kuninkaan kaupunki, jolle Persian kuningas Kambyses maan valloitettuaan oli antanut nimen Meroe. Josefuksen (Antiq. VIII 6:5) Saban kuningatar oli Egyptin ja Etiopian / Kuusin hallitsijatar. Etiopialaisen Kebra Negast-tarinan mukaan hän oli Etiopian kuningatar, josta Salomon lapsena syntyi maan ensimmäinen keisari MenelikHatsepsut (Hatsepsowe) Thutmosis I tytär, joka hallitsi Amunin temppelin rikkauksien turvin oli Egyptin suurin naishallitsija. Hän kuvautti itseään patsaissa miehisin arvomerkein. Hän on kuuluisan Der el-Bahrin Amunin temppelin rakennuttaja ja hän sai mainetta myös retkikunnasta, jotka lähetti Pwene-maahan. Jeesus mainitsee lääkäri Luukkaan ja Matteuksen evankeliumissa Etelän kuningattaren. Matteus 12:42 ”Etelän kuningatar on heräjävä tuomiolle tämän sukupolven kanssa ja tuleva sille tuomioksi; sillä hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja katso, tässä on enempi kuin Salomo. ” Ainut ongelma tässä on vain, että Israelin kuningas Salomo hallitsi n. 972-n.931/930 eKr. ja Egyptin faarao Hatsepsut hallitsi nykykäsityksen mukaan 1479-1425 eKr., eli ajanlaskussa on jokin ongelma. Tutankhamonin haudasta on löydetty mm. ruokomatto ja palmunsiemeniä joiden iäksi on saatu radiohiili-menetelmällä n. 846 ja 899 eKr. Tämä osoittaa, että Amarna-kausi oli 800-luvulla eKr., eikä silloin olisi näitä aikaan liittyviä ongelmia. Helsingin Sanomissa 25.9.2007 oli STT-AFP:n uutinen Tutankhamonin haudasta löytyi 3 000 vuotta vanhoja hedelmiä. Kairossa Egyptiläisten argeologien ryhmä on löytänyt Tutankhamonin haudasta kahdeksan hedelmäkoria. Korit ja niiden sisältämät luumarjahedelmät ovat säilyneet Kuninkaiden laaksossa Luxorissa Etelä-Egyptissä sijaitsevassa haudassa yli 3 000 vuotta. Dum-palmujen soikeita luumarjahedelmiä tarjottiin faaraoiden aikaan useasti hautajaisissa. Tämäkin tieto sijoittaa Tutankhamonin 1000 – 900 eKr. aikoihin. Brittiläinen egyptologi David M. Rohlin mukaan egyptiläisessä ajanlaskussa on n. 300 vuoden virhe. David M. Rohl on kirjoittanut kirjan A Test of Time: The Bible – from Myth to History 1995; US edition Pharaos and Kings: A Biblical Quest 1996 ISBN 0609801309.

Paul Herrmannin kirjassa ”Suuntana tuntematon” (Gummerus 1956) kerrotaan, että kuningas Salomon (972-939 eKr.) oli saanut vaimon Egyptin faarao Psusennes II:n tyttärestä, joka olisi kertonut Salomolle Puntinmaan sijainnin ja jonne (Raamatun 1 Kuningastenkirjan luvussa 9:n puhutaan Oofirista) hän lähetti retkikunnan yhdessä foinikialaisen Hiiramin kanssa. Kirjassa arvellaan, että Puntinmaa eli Oofir olisi sijainnut nykyisessä Zimbabwessa Sambesi virran varella. Hieronymus ja Septuaginta sijoittivat Oofirin Intiaan. Kaikki mainitut kauppatavarat ovatkin Intiassa yleisiä. Jo toiselta vuosituhannelta eKr. tunnemme vilkkaan meriliikenteen Intiasta Arabiaan ja Persian lahteen. Lähes 100 km pohjoiseen Bombaystä sijaitsee muinainen satamakaupunki Upara, joka voi olla samaa sanajuurta kuin Oofir.

Maija Hurrin kirjassa ”Ensi vuonna Jerusalemissa!” (RV -kirjat 1992) kerrotaan useita tarinoita kuinka eri puolilta maailmaa asuvat juutalaiset palaavat Israeliin mm. Falasaperhe jne… Falašojen perimätiedon mukaan he polveutuvat Menelik I, kuningas Salomonin ja Saban kuningattaren pojasta. Juutalaisista Etiopiassa mainitaan antiikin kreikkalaisissa lähteissä 200 eKr. 100-luvulla jaa. Etiopian juutalaiset kuuluivat Aksumin kuningaskuntaan, jossa kristinuskosta tuli varhain valtionuskonto. 300-luvulla jKr. juutalaisuus oli laajalle levinnyt uskonto falašojen alueella. 950-luvulla falašat kapinoivat Aksumia vastaan kuningatar Judithin johdolla. Aksumin kuningaskunnan Zagwe dynastian aikana falašoilla oli suuri vaikutusvalta maassa. 1200-luvun lopulla valtaan nousi amharalainen hallitsijasuku, jonka jäseniä sanottiin salomonideiksi. 1450-luvulla Etiopia valloitti falašojen maat ja heitä alettiin vainota. Falašat kapinoivat 1500-luvulla ja 1616 Etiopialaiset suorittivat keisari Susneyosin johdolla falašojen joukkomurhia. 1800-luvulla Falašoiden luona työskenteli eurooppalaisia lähetyssaarnaajia, jotka kertoivat, että juutalaisessa uskossa odotettu messias oli jo elänyt Jerusalemissa. Vuonna 1862 joukko falašoja lähti vaellukselle kohti Palestiinaa tarkistamaan asiaa. Taudit ja nälkä pakottivat kuitenkin falašat hylkäämään retken jo Axumissa. Keisarien asema heikentyi 1700- ja 1800-luvulla, kunnes paikallinen johtaja ras Kasa kruunattiin 1855 keisariksi, kuninkaiden kuninkaaksi (negus negesti). Menelik II tunnusti Eritrean Italian siirtomaaksi 1889, mutta voitettuaan 1896 Aduan taistelun hän esti Italiaa valtaamasta koko maata. Valtion johtoon nousi 1928 Haile Selassie, joka julistautui keisariksi 1930. Italia valtasi Etiopian 1935–1936, ja keisari pakeni maasta, mutta palasi 1941 brittijoukkojen vapautettua alueen. Eritrea liitettiin takaisin Etiopiaan 1952. Israel julisti vuonna 1975, että falašoilla oli oikeus Israelin kansalaisuuteen. Etiopian sisällissodan aikana tuhannet falašat joutuivat pakolaisleireille Sudaniin. Sieltä noin 6 00 falašaa pääsi Israeliin vuosien 1979 – 1984 välillä. Sisällissodan pahetessa Israel käynnisti operaatio Mooseksen vuosina 1984 – 1985, jolloin 7 000 falašaa kuljetettiin ilmateitse Israeliin. Vuonna 1991 kuljetettiin 14 000 falašaa Addis Ababan lentokentältä Israeliin.

Ussherin ajanlaskun mukaan luominen oli vuonna 4004 eKr., vedenpaisumus oli vuonna 2348 eKr., Abrahamin kutsuminen vuonna 1921 eKr., Exodus Egyptistä oli 1491 eKr., Jerusalemin temppelin perustaminen vuonna 1012 eKr ja Jerusalemin tuho babylonialaisten toimesta 586 eKr.

Kuningas Rehabeamin Salomon pojan päästyä valtaistuimelle pohjoiset heimot nousivat kapinaan. Vain Benjamin suku pysyi Daavidin suvun yhteydessä. Temppeli antoi leeviläisille mahdollisuuden seurata juudan heimoa. Valtakunta jakaantui pohjoiseen Israelin ja eteläiseen Juudan valtakuntaan.

Pohjoiset heimot, joihin liittyivät Jordanin itäpuoliset, valitsivat Jerobeamin kuninkaakseen. Hän oli palannut pitkästä maanpakolaisuudesta Egyptistä, jonne oli paennut Salomoa. Hän toi maahan sekä Beeteliin että Daaniin vasikanpalvelun. Pohjoinen Israelin kuningaskunta oli sangen vähän vakiintunut; Jerobeamin, Baesan ja Omrin hallitsijasuvut vuorottelivat. 1 Kun. 14:6-16 ” ja kun Ahia kuuli hänen askeleensa hänen tullessaan ovessa, sanoi hän: ”Tule sisään, Jerobeamin vaimo; miksi sinä tekeydyt tuntemattomaksi? Minä olen saanut ilmoittaakseni sinulle kovan sanoman. Mene ja sano Jerobeamille: ’Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Minä olen korottanut sinut kansan seasta ja asettanut sinut kansani Israelin ruhtinaaksi ja reväissyt valtakunnan Daavidin suvulta ja antanut sen sinulle. Mutta sinä et ole ollut niinkuin minun palvelijani Daavid, joka noudatti minun käskyjäni ja seurasi minua kaikesta sydämestänsä, niin että hän teki ainoastaan sitä, mikä oli oikeata minun silmissäni. Vaan sinä olet tehnyt enemmän pahaa kuin kaikki sinun edeltäjäsi: sinä olet mennyt ja tehnyt itsellesi muita jumalia, valettuja kuvia, ja olet vihoittanut minut ja heittänyt minut selkäsi taakse. Katso, sentähden minä annan onnettomuuden kohdata Jerobeamin sukua ja hävitän Israelista Jerobeamin miespuoliset jälkeläiset, kaikki tyynni, ja minä lakaisen pois Jerobeamin suvun, niinkuin saasta lakaistaan, kunnes siitä on tullut loppu. Joka Jerobeamin jälkeläisistä kuolee kaupungissa, sen koirat syövät, ja joka kuolee kedolle, sen syövät taivaan linnut. Sillä Herra on puhunut.’ Niin nouse nyt ja mene kotiisi. Kun sinun jalkasi astuu kaupunkiin, kuolee lapsi. Ja koko Israel on pitävä valittajaiset hänelle, ja hänet haudataan. Sillä Jerobeamin jälkeläisistä on hän yksin tuleva hautaan, koska Jerobeamin suvussa on vain hänessä havaittu jotakin Herralle, Israelin Jumalalle, otollista. Mutta Herra on herättävä itsellensä Israeliin kuninkaan, joka hävittää Jerobeamin suvun. Se on se päivä; ja mitä sitten? Herra on lyövä Israelia, niin että se tulee ruovon kaltaiseksi, joka häilyy vedessä. Ja hän kiskaisee Israelin irti tästä hyvästä maasta, jonka hän on antanut heidän isillensä, ja hajottaa heidät tuolle puolelle Eufrat-virran, koska he ovat tehneet itsellensä asera-karsikkoja ja siten vihoittaneet Herran. Ja hän antaa alttiiksi Israelin niiden syntien tähden, jotka Jerobeam on tehnyt ja joilla hän on saattanut Israelin tekemään syntiä.”


Juutalaiset pitivät tarkkaa huolta sukuluetteloistaan, eivätkä vähiten ne, jotka olivat kuninkaallista sukua. Vanhan Testamentin selitysopin professori Arthur Hjelt kirjassaan ”Israelin kansan historia” (WSOY 1913) mainitsee mm., että Rehabeam aloitti sodan Jerobeamia vastaan jota kesti niin kauan kuin hän eli (1 Kun. 14,30). Jerobeamin oli pakko vetäytyä Jordanin itäpuolelle, jossa hän varusti itselleen asuntopaikaksi Penuelin (1 Kun. 12, 25). Ja farao Siisak (on arveltu hänen olleen Sosenk eli Shosenq I mutta hän ei vallannut Jerusalemia tai Ramses II joka oli vallannut Jerusalemin ja sopisi paremmin Siisakiksi) tuli Jerobeamin avuksi. Farao Sosenk (Shosenq I) on ikuistanut sotaretkensä kuuluisassa kivipiirroksessa, joka on Karnakin temppelin seinässä. Siinä mainitaan hänen valoittaminaan enemmän kuin puolitoista sataa kaupunkia, niistä lukuisia Keski-Palestiinasta. Jisreeliin lakeudelle saakka farao näkyy ulottaneen retkensä palauttaakseen Jerobeamille Rehabeamin valloittaman alueen.

Israelin kadonneet heimot

Israelin jakaantumisen jälkeen Israelin kymmenen heimoa siirrettiin pakkosiirtolaisuuteen ja Juudan ja Benjaminin heimo myöhemmin siirretiin Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen, josta he palasivat takaisin luvattuun maahan säilyttäen identiteettinsä ja jumalanpalveluksensa, sekä Vanhan testamentin kirjoitukset, mutta kymmenen Israelin heimoa on kadonnut kansojen mereen, josta tähän olen yrittänyt löytää selvyyttä lainaamistani kirjoituksista.
Assyria murskasi Pohjoisvaltio Israelin v.734-716.Kolme eri aaltoa pakkosiirtolaisia asutettiin eli pakotettiin muuttamaan uusille asuinalueille Assyriassa ja Persiassa. Heitä ei pyritty tuhoamaan. Raamattu kertoo asiasta lyhyesti; 1 Aikak.5:26,2 Kun.15:29,2 Kun.17-luku. V.701 eKr. Assyria hyökkäsi Etelävaltio Juudaan ja vei sieltäkin väkeä pakkosiirtolaisuuteen.2 Kun. 18:13., eli 46 kaupunkia. Babylonia hyökkäsi Juudaan v. 602-587 ja vei väkeä pakkosiirtolaisuuteen. Osa väestä siirtyi myös Egyptiin, jonne oli muuttanut israelilaisia jo ennen vuotta 722 eKr. Syntyi käsite kadonneet heimot. Tämä on myös nykytilanne. Jos on löydetty kadonneita israelilaisia oikeasti, he ovat kadonneita juutalaisia. Esran kirja kertoo takaisinpaluusta Esra 1:5. Tässä jakeessa mainitut heimot ovat nykyjuutalaisten esi-isiä. Muut kuuluvat ns. kadonneisiin heimoihin. Heistä Ruben, Dan, Naftali, Gad, Asser, Isaskar, Sebulon, Joosef= Efraim ja Manassen kaksi aluetta muodostavat pohjoiset heimot. Leevi asui osittain myös heidän alueellaan. Etelävaltiosta katosi Simeon Näin kadonneita heimoja on 10.

Ariel Livson ”Israel luvattu maa” (2016) lainaus sivulta 346: ”Vuonna 1165 rabbi Benjamin Tudelainen lähti kotikaupungiistaan Tudelasta Espanjasta pitkälle merimatkalle, jonka aikana hän vieraili monissa juutalaisissa yhdyskunnissa sekä idässä että lännessä. Me emme tiedä hänestä palkoakaan. Mutta hän ikuisti matkansa kirjassaan Book of Travels. Vieraillessaan Persiassa (nykyisen Iranin ja Pakistanin raja-alueella) ja Arabian niemimaalla hän tapasi useita muslimiheimoja, jotka hänen mielestään olivat varmasti kadonneitten israelilaisten jälkeläisiä… Benjamin Tudelaisen päiväkirja, joka on käännetty monille kielille, innosti monia ’Kymmenen Kadonneen Sukukunnan” etsinnässä… Portugalilainen tutkimusmatkailija Antonio Montezinoksen (marraano juutalainen) raportti 120 vuotta myöhemmin herätti valtavasti kiinnostusta: Tein jännittävän matkan Etelä-Amerikkaan. Nyt kun olen palannut Amsterdamiin, minun on jaettava kanssanne muutamia uskomattomia uutisia. Andien vuoristolaaksoissa elää juutalainen intiaaniheimo. Todellakin, minä itse kuulin heidän lausuvan Sem’aan, joka on juutalaisten uskontunnustus, ja näin heidän noudattavan juutalaisia rituaaleja… Hollanninjuutalaisella tutkijalla Menasse ben Israelilla, joka oli erittäin arvostettu sekä kristillisissä että juutalaisissa piireissä, oli keskeinen rooli Amerikan intiaanien yhdistämisessä Israelin kadonneisiin sukukuntiin. Häneen oli syvästi vaikuttanut Montezinoksen raportti. Hän kirjoitti kirjan ’The Hope of Israel’. Vuonna 1655 Menasse ben Israel tapasi Oliver Cromwelin. Hän omisti kirjansa parlamentille ja jätti anomuksensa Englannista karkotettujen juutalaisten palauttamiseksi.”

Roberts Liardonin kirjasta ”Jumalan kenraalit – parantajaevankelistat” (Uskon Sanan Kustannus Oy 2011) sivulta 39 lainaus: ”… Bosworth alkoi kannattaa kiistanalaista näkemystä, jota kutsuttiin brittiläiseksi israelismiksi. Käsite tuli suosituksi 1920-luvun alussa, ja jotkut hyväksyvät sen vieläkin. Brittiläinen israelismi väittää, että länsieurooppalaiset, erityisesti, isobritannialaiset, ovat niiden kymmenen Israelin kadonneen sukukunnan suoria jälkeläisiä, jotka assyrialaiset ottivat vangeiksi. (Ks. 2. Kun. 17:19.) Uskomusta pidettiin esillä eniten Englannissa ja Yhdysvalloissa…” Ja sivulla 71: ”Jeffreysin huomion oli jonkin aikaa vallannut brittiläisen israelismin oppi – uskomus jonka mukaan Länsi-Euroopan ja erityisesti Ison-Britannian väestö oli Israelin kadonneen sukukunnan suoria jälkeläisiä. Yksi varhaisimmista aiheesta kirjoitetuista kirjoista oli The Rights of the Kingdom (Valtakunnan oikeudet), jonka John Sadler julkaisi vuonna 1649. Brittiläinen israelismi saavutti suosionsa huipun 1900-luvun alussa, ja monet eurooppalaisen yhteiskunnan älyllisen eliitin edustajista omaksuivat sen…”

Monet ovat kiinnostuneita Raamatussa olevan tiedon paikanssapitävyydestä ja Raamatussa mainitun Israelin kansan historian todenpohjaisuudesta. Tämän lisäksi on todella vaikea asia ymmärtää Israelin jakaantumista Israeliin ja Juudaan eli juutalaisiin, sillä monet ajattelevat niiden tarkoittavan samaa, mutta näin ei ole, sillä Israelin heimojen siirryttyä pakkosiirtolaisuuteen ennen Juudan kansaa, niin se on kadonnut kansojen mereen, vai onko? Tätä tällä selvityksellä pyritään selventämään ja saamaan tarkempi kuva Israelista. Jukka Rokan kirjassa ”Helmenkalastajat” (RV-kirjat 1990) kerrotaan japanilaisten harjoittamasta Sinto- Buddhan palvonnasta ja esimerkkinä kerrotaan lapsen nimenantotilaisuudesta, jonka yhteydessä Jukka Rokka toteaa alaviitteessä näin: ”Vertaa näitä seremonioita juutalaiseen tapoihin, esimerkiksi kun Jeesus kahdeksanpäiväisenä ympärileikattiin ja 40-päiväisenä vietiin temppeliin.” Jukka Rokka on ollut Japanissa tekemässä lähetystyötä. Toinen asia mikä kiinnitti huomiota lukiessani tätä kirjaa oli vanhempien kunnioitus, mikä tulee kymmenessä käskyssä ja muutenkin Vanhassa testamentissa esille.

B. Barrat toteaa kirjassaan ”Minä uskon Pyhään Henkeen” (Ristin Voitto ry. 1962) näin: ”1 Moos. 12. luvusta luemme, mitä Herra sanoi Aabrahamille: ’Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka Minä sinulle osoitan. Niin Minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet oleva siunaukseksi.’ Tämä on tapahtunut siinä, että Kristus tuli maailmaan, mutta se on epäilemättä Aabrahamin kansaan, juutalaisiin sidottu siunaus. Mutta ei ainoastaan Juudan heimoon, vaan myös niihin kymmeneen heimoon. Missä ne ovat, ei ole helppo osoittaa. On sellainen käsitys, että ne ovat hajallaan siellä täällä, mutta Jumalan sana sanoo, että eräänä päivänä ne kaikki yhdistyvät (Hes. 34:16-28).”

Pauli Rahkonen kirjassaan ”Israel, heprean kieli ja Raamattu” (www.kkjmk.net 2009) on ottanut kielteisen kannan kadonneiden heimojen olemassaoloon.

Martti Haavio toteaa kirjassaan ”Karjalan jumalat” (WSOY 1959) mm. ”Pohdin seuraavassa mm. kysymystä siitä, miten on mahdollista, että Euroopassa ensimmäisenä Kristuksen syntymän jälkeisinä vuosisatoina kristinuskon kanssa kilpaileva alkuperältään iranilainen uskonto, mithraismi, on voinut jättää selviä jälkiä karjalaisten perinteeseen… Juutalainen pésahin eli vuodenvaihteen rituaali vastaa läheisesti karjalaista kekri-rituaalia… Suomen Historiallisen Seuran kokouksessa huhtikuun 25. päivänä 1866 luki Yrjö Koskinen kirjeen; jonka oli kirjoittanut tammikuun 2. päivänä 1762 muudan Antti Planman valtaneuvos, kreivi Kustaa Bondelle. Planman oli, kertoo kirjoittaja, matkallaan Savossa ja Karjalassa saanut tiedon kekrikaritsan teurastamisesta ja arvelee tämän muinaistavan vahvistavan kreivi Bonden mietteitä, että muka suomalaisten alkuperää olisi etsittävä Israelin kymmenen sukukunnan joukosta…” (Lähde: Koskinen 1866, s. 154.)  Ja ”Lähin vastine karjalaisen Kekrivirren faabelille on löydettävissä persialaisperäisen Mithrasuskonnon keskeisestä myytistä, myytistä, joka sääteli tämän uskonnon riittien normit…” ”Ison sonnin virsi on, hieman liioiteltua sanontaa käyttääkseni, erään Karjalan uskonnon peruskirja, charta, niin kuin Mithras-myytti on mithraismin peruskirja.”

Marsalkka Mannerheimin tutkimus matkallaan kävi kiinassa, jossa hän sai tietää ettei juutalaisia sanota olevan enempää kuin viitisenkymmentä perhekuntaa, enimmäkseen köyhää väkeä, joka harjoittaa jotakin vähäistä kauppaliikettä. Kolmen eri kiinalaisen kanssa kävi katsomassa juutalaisperheitä ottaakseni muutamia valokuvia. Ei kuitenkaan löytänyt ainoatakaan täysiveristä juutalaista. Kaikilla oli, kellä minkäkin verran, kiinalaista verta suonissaan, enkä nähnyt tyypillisiä juutalaispäitä. Tästä päättelen, että juutalaiset itse asiassa ovat sulautuneet kiinalaiseen väestöön. – Kuuluisat juutalaiskivet ovat haisevassa paikassa keskellä roskaläjiä, jos ei halua käyttää asioista niiden oikeita nimityksiä. (3.6.1908).

Monet muutkin tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota shintolaisten ja juutalaisten tapojen ja jumalanpalvelusmenojen samankaltaisuuteen, mikä voi olla merkki siitä, että Japanissakin asuisi Israelin kadonneita heimoja tai juutalaisia. Internetistä löytyy monia selvityksiä ja jopa Amerikassa syntyi harhaoppeja, joissa on lisättynä jotakin Raamatun ilmoitukseen kadonneista heimoista, minkä vuoksi onkin tärkeää käydä Raamatun ja historiallisen faktatiedon perusteella läpi tätä vaikeaa asiaa.

Ymmärtääkseen Israelin historiaa, niin tulee tutustua Kaksoisvirran maan, Foinikian ja Persian historiaan. Ensimmäiset Kaksoisvirran (Eufrat ja Tigris) maan asukkaista, jotka ovat jättäneet kirjallisia muistiinpanoja ovat sumerit. He asettuivat n. 4000 vuotta eKr. asumaan Eufratin ja Tigriin alajuoksulle. Tämän jälkeen Babylonin kaupunki kasvoi muita mahtavammaksi ja valloitti muut. Raamatussa Babyloniaa sanotaan Sinearin maaksi ja Kaldean maaksi. Pohjoisessa Babyloniaa rajoitti Assyria. Huomattavin babylonialainen kuningas oli Hammurabi, joka hallitsi 1700-luvulla eKr. Babylonian valtakunnan kukistivat vuonna 700 eKr. pohjoisesta saapuneet assyrialaiset. Assurbanipal oli Assyrian kuningas 669-627 eKr. ja häntä pidetään Assyrian viimeisenä suurena kuninkaana. Assurbanipal kuvailee piirtokirjoituksissaan nuoruuttaan näin: ”Omaksuin itselleni kätketyn aarteen, koko taulunkirjoittajien taidon, tunnen enteet taivaalla ja maan päällä, pohdin ongelmia oppineiden kokouksessa, yhdessä taitavien maksasta ennustajien kanssa…, ratkaisten monimutkaiset, ratkaisemattomilta vaikuttavat jako- ja kertolaskutehtävät, luin aina vain taidokkaasti kirjoitettuja nuolenpäätauluja, joiden kieli oli vaikeasti ymmärrettävää sumeria ja vaivalloisesti selvitettävää akkadia, yhdessä valiojoukon kanssa minulla on hyvä yleiskäsitys muuten täysin käsittämättömistä kivikirjoituksista ajalta ennen vedenpaisumusta. jne.”


Assyrin kaupungin rauniot on löydetty Tigriin oikealta rannalta n. 100 km päästä Ninivestä etelään. Assyrialaisten pääkaupunki oli Ninive. Raamatussa Miikan kirjassa 5:5 nimitetään Assyriaa Nimrodin maaksi. Mahtavin Lähi-idän valtakunnista sai alkunsa 500-luvulla eKr., joka oli Persia, kun Kyyros-niminen persialainen ruhtinas lähti taistelemaan heitä hallinneita meedialaisia vastaan. Hänen valtakuntansa ulottui lännessä Traakiaan ja Egyptiin, idässä Indus-jokeen. Tutkijoiden on ollut vaikeampi oppia lukemaan Babylonian ja Assyrian kirjoitustauluja kuin Egyptin hieroglyfeja, sillä Rosetten kiven kaltaista tulkkia ei ollut, kunnes kolmen Persian kuninkaan Daarejaves eli Dareios (521-486 eKr.),Kserkses (486-465) ja Artakserkses II (404-359) laatimat muistokirjoitukset kolmella kielellä rinnakkain, eli Persian, Eelamin ja Baabelin kielillä nuolenpäämerkkejä käyttäen saivat selityksen. Raamatussa Esterin kirjassa kerrotaan Juutalaisten pakkosiirtolaisuuden ajasta Ester 1:1-2 ”Ahasveroksen aikana – sen Ahasveroksen, joka hallitsi Intiasta Etiopiaan saakka, sataa kahtakymmentä seitsemää maakuntaa – siihen aikaan, kun kuningas Ahasveros istui kuninkaallisella valtaistuimellansa, joka oli Suusanin linnassa, tapahtui tämä.” ja Ester 10:1-3 ”Kuningas Ahasveros saattoi työveron alaiseksi sekä mannermaan että merensaaret. Ja kaikki hänen valta- ja urotyönsä ja kertomus Mordokain suuruudesta, johon kuningas hänet korotti, ne ovat kirjoitettuina Meedian ja Persian kuningasten aikakirjassa. Sillä juutalainen Mordokai oli kuningas Ahasveroksen lähin mies ja oli suuri juutalaisten keskuudessa ja rakas lukuisille veljillensä, koska hän harrasti kansansa parasta ja puhui koko heimonsa onnen puolesta.”

Persia, Iran, Lähi-idän suurvalta vanhalla ajalla. Persian historia alkaa varsinaisesti Kyyros II:sta (hallitsi 559-529 eKr.), joka yhdisti valtakuntaansa mm. Meedian, Lyydian ja Babylonian ja salli juutalaisten palata Palestiinaan ”Baabelin vankeudesta”. Hänen poikansa Kambyses (529-522 eKr.) ulotti valtansa Egyptiin. Dareios I (522-485 eKr.) uudisti hallintoa, rakennutti laajan tieverkon ja teki uusia valloituksia. Kreikkalaiset kuitenkin voittivat Dareioksen joukot persialaissodissa  490 eKr. Marathonissa ja torjuivat Dareioksen pojan Kserkses I:n (485-465 eKr.) hyökkäykset Salamiissa ja Plataiaissa. Kalliaan rauhassa 448 eKr. Persian alaisuuteen jääneet Vähän-Aasian kaupungit saivat itsehallinnon, mutta alistettiin uudelleen 387 eKr. Makedonian Aleksanteri Suuri voitti Dareios III:n (335-330 eKr.) 331 eKr. Gaugamelassa ja valloitti koko Persian. Aleksanterin kuoltua 323 eKr. hänen vallanperijänsä, diadokit, kävivät sotaa keskenään 323-280 eKr., ja valtakunta hajosi vähitellen Seleukos I:n kuoltua 280 eKr. Room. Pompeius kukisti 64 eKr. seleukidien valtakunnan jäännökset.

Nyky Israelia asuttaa pääsääntöisesti Juudan ja Benjaminin heimot. Israelin heimot ovat saaneet alkunsa Jaakobin pojista. Juuda on Jaakobin ja Leean poika. Mooseksen 4 kirja luku 36 ja jakeet 8 ja 9 kertovat kuinka tarkkaan oli säädetty kunkin heimon asuma-alueet ja kuinka ne periytyivät, eikä ollut suotavaa, että tietyn heimon alue olisi perinnön kautta joutunut toiselle heimolle. Vuonna 1975 Israelissa on perustettu Amishav yhdistys jonka tehtävänä on löytää ja tunnistaa kadonneita heimoja http://www.shavei.org. Leo Meller on puhunut opetuspuheita Israelin kadonneista heimoista. Erään Pohjanmaalla asuvan henkilön eräässä profetaalisessa sanomassa Suomen kansalle on tällainen kohta: ”Oi Suomi, sinä, joka olet valittua Israelin sukukuntaa, sinä, jonka keskuudessa on Israelin sukukunnan Isaskarin heimoa.”

Hal Lindsey kirjoittaa kirjassaan ”Tuleva uusi maailma” (Ristin Voitto 1977) otsikolla ”Viimeisen vuoron sijaiset näin”: ”Lukiessasi lävitse luetteloa kahdestatoista sukukunnasta jakeista (Ilm. 7:5-8) huomasit varmaan, että kaksi alkuperäistä heimoa, Daan ja Efraim, puuttuvat. Niiden tilalla on kaksi muuta sukukuntaa. Monet tutkijat arvelevat Daanin puuttumisen johtuvan siitä, että juutalainen antikristus (väärä profeetta) tulee siitä. Tätä todella näyttääkin merkitsevän se vanha ennustus, jonka Jaakob antoi Israelin heimoista viimeisinä hetkinään: ’Daan on käärmeenä tiellä, on polulla kyynä, joka puree hevosta vuohiseen, niin että ratsastaja syöksyy selin maahan.’ (1 Moos 49:17). Efraim on jätetty pois siitä syystä, että se johti Israelin kansalaissotaan, joka jakoi sen sukukunnat kymmeneen pohjoiseen ja kahteen eteläiseen. Daanin ja Efraimin heimot olivat ensimmäisinä viettelemässä Israelia epäjumalanpalvelukseen. Näiden heimojen yksityiset jäsenet voivat varmasti päästä Jumalan valtakuntaan uskon kautta, mutta yhdellekään näiden heimojen edustajalle ei suoda kunniaa olla ahdistuksen ajan suurten Jumalan evankelistojen joukossa. Daanin tilalla on Leevin pappisheimo ja Efraimin tilalla Joosef (Efraimin isä).”

Hollannissa Amsterdamissa Manasse ben Israel (s. 1604, k. 1657) perusti ensimmäisen heprealaisen kirjapainon, sillä kirjapainotaito toi uuden merkittävän alueen juutalaisten rajoittuneeseen elämään ja vuonna 1650 hän kirjoitti sekä painoi ”Israelin toivo” nimisen kirjan, jossa Manasse todistaa, että silloin äskettäin löydetyt Amerikan intiaanit ovatkin oikeastaan juutalaisia. Israelin Toivo kirjan Manasse käänsi englanniksi ja omisti Britannian parlamentille. Oliver Cromwell kutsui Manassen käymään Lontoossa, jossa Manasse kävi vuonna 1655. Taidemaalari Rembrant on maalannut Manassesta kuuluisan muotokuvan. (Oliver Cromwell (1599-1658) loi Englantiin tasavallan, joka kesti vuoteen 1660. Cromwellin aikana Englannin asema Euroopassa parani, sillä hän oli taitava valtiomies. Cromwell oli suvaitsevainen juutalaisia ja kveekareita kohtaan. Cromwell kuoli syyskuun 3 päivä 1658 ja hänen poikansa Richard nimitettiin lordiprotektoriksi 1658. Kuninkuus palautettiin Englantiin kaksi vuotta Cromwellin kuoleman jälkeen ja hänen ruumiinsa kaivettiin haudasta ja ripustettiin hirsipuuhun.)

Assyrian ja Babylonian hallitsijoilla oli tapana vaihtaa valloittamiensa maiden asukkaita sulattaakseen siten valtakuntansa eri osat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Niinpä Tiglat Pileser III ja Sargon siirsivät 733 ja 722 eKr. osan Pohjois-Israelin asukkaista (Sargon mainitsee omalta osaltaan 27 290 henkeä), kaupunkien ydinjoukon, Assyriaan, Mesopotamiaan ja Meediaan. Mesopotamian Kannu’sta löydetystä nuolenpääkirjoitussopimuksesta vuodelta 650-606 eKr. näkyy, että siellä asui heprealainen siirtokunta, joka harjoitti kauppaa ja jolla oli oma Jahve-pyhäkkönsä. Raamatussa Ensimmäinen Aikakirja luku 5:25-26 ”Mutta he tulivat uskottomiksi isiensä Jumalaa kohtaan ja juoksivat haureudessa maan kansojen jumalain jäljessä, niiden kansojen, jotka Jumala oli hävittänyt heidän edestänsä. Niin Israelin Jumala herätti Puulin, Assurin kuninkaan, hengen ja Tillegat-Pilneserin, Assurin kuninkaan, hengen ja kuljetutti heidät, ruubenilaiset, gaadilaiset ja toisen puolen Manassen sukukuntaa, pakkosiirtolaisuuteen ja antoi viedä heidät Halahiin, Haaboriin, Haaraan ja Goosanin joen rannoille, missä he tänäkin päivänä ovat.”

Sanherib kirjoitti vuonna 686 eKr. kuusikulmaiseen saviprismaan, joka on British Museumissa (www.britishmuseum.co.uk). Tapahtumat, joita Sanherib piti tärkeimpinä elämässään, mm. Jerusalemin piirityksen vuonna 701 eKr. jolloin Assyrian kuningas sulki silloin juutalaisen kuninkaan Hiskiaan kreikaksi Esekias ”kuin linnun häkkiin” Tästä voi lukea Vanhasta Testamentista Toisesta Kuningasten kirjasta 19:34-36. Assyrian kuningas Sanherib teetätti tapahtumia kuvaavia reliefejä Ninivessä sijainneen palatsinsa seinille, joissa eräässä Assyrialaiset kuljettavat juutalaisia vankeja pois valloitetusta Lakishin kaupungista. Lakishin puolustus kesti Juudan kaupungeista Jerusalemin lisäksi kauimmin Assyrian armeijan piiritystä mutta murtui lopulta 701 eKr.

British Museumissa olevaan savitauluun on uurrettu babylonilainen nuolenpääkirjoitusteksti, joka kertoo Karkemiin taistelusta, jossa Nebukadressar vuonna 605 eKr. voitti faarao Nekon ja 598 tapahtuneesta Jerusalemin valloituksesta. Kirjoituksessa mainitaan myös, että Nebukadressar asetti Sidkian vasallikuninkaakseen Jerusalemiin erotettuaan Joojakinin ja annettuaan viedä hänet Babyloniin.

Assyrian suurvallan heikentyessä tuli uusi suurvalta Babylonia, joka saavutti suuruutensa Nebukadressar II:n hallituskaudella (605-562 eKr.). Jerusalemista ja Juudasta Nebukadressar II vei 597 ja 586 eKr. vankeja Baabeliin, 597 eKr. 10 000 jerusalemilaista ja 3 023 maaseutulaista (joukossa kuningas Joojakim, virkamiehiä, upseereita, sotilaita, pappeja ja käsityöläisiä), 586 Jerusalemista 832 sekä muualta Juudeasta 745 henkeä. Armas Salosen kirjassa ”Kaksoisvirranmaa” WSOY 1945 sanotaan ”juutalaiset… Nebukadnesar II kuljetti Jerusalemin kukistettua Nippur kaupungin ympäristöön Kabaru-kanavan varsille. Siellä heistä muutamassa vuosikymmenessä ja -sadassa kehittyi Babylonian liikeneroja, suuria rahamiehiä ja pankkiirejä, jotka osasivat korottaa vuokrat ja korot ja joilla ei suinkaan ollut mitään halua profeettainsa kehotuksista palata isiensä maahan.”

Juutalaisesta maaseutuväestöstä jäi suurin osa jäljelle. Näistä maaseudulle jääneistä juutalaisista Raamatun Jeremian kirjan luvut 39-45 kertovat. Baabelin kuningas oli asettanut Gedaljan, Ahikamin pojan käskynhaltijaksi Juudan maahan, mutta hänet murhattiin ja osa juudan jäljelle jääneistä kansan tähteistä halusivat mennä Egyptiin, vaikka profeetta Jeremia kielsi heitä tekemästä niin. Jeremia nuhteli Egyptiin paenneita ja ennusti heille Jumalan rangaistusta. Baabelin vankeus oli suuri vaara, että juutalaisetkin vangit samoin kuin pohjoisisraelilaiset, häviäisivät kokonaan. Heidän taloudellinen ja valtiollinen asemansa ei ollut huono. He asuivat kyläyhteiskunnissa esim. Tell-Aabibissa. Siellä vasta syntyikin varsinainen juutalainen kauppiaskunta. Armas Salosen kirjassa ”Itämaisia hallitsijoita ja kansanjohtajia” kerrotaan, että ”Baabelin kaupungista on nimittäin löydetty Nebukadressarin ajalta nuolenpääkirjoituksella kirjoitettuja hallinnollisia asiakirjoja, joissa Juudan kuningas Joojakin mainitaan nimeltä. Babuloniaksi hänen nimensä on kirjoitettu Ja’ukin ja Ja’kin. Häntä tituloidaan Juudan (babyloniaksi Jahudu) kuninkaaksi. Hänet mainitaan yhdessä muiden juutalaisten, askalonilaisten, tyyrolaisten, bybloslaisten, arvadilaisten ynnä muiden, jopa kreikkalaistenkin kanssa luetteloissa, joissa ilmoitetaan heidän saamansa ruoka-annokset. Niistä määristä mitä kukin sai voimme hyvin helposti huomata, että Joojakinia on kohdeltu kuninkaallisesti.”

Don Espositon kirjan ”The Chosen People” kertoo Steve Collinsia lainaten, että monet halusivat muuttaa Israelin kuningaskunnasta. Foinikialaiset olivat merenkulkijakansaa ja heillä oli useita alusmaita Pohjois-Afrikassa, Espanjassa ja muissa Välimeren maissa, Brittein saarilla ja ehkä jopa Pohjois-Amerikassa. Profeetta Elian kuivuuden aikana yhdeksännellä vuosisadalla eKr. pakolaisia oli niin paljon, että oli löydettävä kokonaan uusi siirtomaa. Tällainen oli Karthago Pohjois-Afrikassa. Israelilaisilla oli hyvät suhteet Tyyron ja Siidonin hallitsijoiden kanssa, ja näistä kaupunkivaltioista juutalaisia purjehti heidän laivoissaan ulkomaille.

Psalmissa 137:1-9 on Baabelin vankeusajan tunnelmia: ”Baabelin virtain vierillä – siellä me istuimme ja itkimme, kun Siionia muistelimme. Pajuihin, joita siellä oli, me ripustimme kanteleemme. Sillä vangitsijamme vaativat meiltä siellä lauluja ja orjuuttajamme iloa: ”Veisatkaa meille Siionin virsiä.” Kuinka me voisimme veisata Herran virsiä vieraalla maalla? Jos minä unhotan sinut, Jerusalem, niin unhota sinä minun oikea käteni. Tarttukoon kieleni suuni lakeen, ellen minä sinua muista, ellen pidä Jerusalemia ylimpänä ilonani. Muista, Herra, Jerusalemin tuhopäivä, kosta se Edomin lapsille, jotka sanoivat: ”Hajottakaa se, hajottakaa perustuksia myöten!” Tytär Baabel, sinä häviön oma, autuas se, joka sinulle kostaa kaiken, minkä olet meille tehnyt! Autuas se, joka ottaa sinun pienet lapsesi ja murskaa ne kallioon!”

Raamatussa Esterin kirjassa kerrotaan pakkosiirtolaisuuden ajasta: ”Tämä tapahtui kuningas Kserkseen (Ahasveroksen) aikana, sen Kserkseen, joka hallitsi sataakahtakymmentäseitsemää maakuntaa Intiasta Nubiaan saakka. Kserkses piti siihen aikaan hoviaan Susan kaupungissa”.

Vuonna 538 eKr., jo 70 vuoden kuluttua, pakkosiirtolaiset saivat luvan palata kotimaahansa. Mutta vain osa palasi. Jäljelle jäi sekä taloudellisesti menestyneitä että myös valioväkeä. Sillä kun Jerusalemin juutalaiset n. 100 v. myöhemmin joutuivat suuriin vaikeuksiin, toivat valtiomies Nehemia ja lainoppinut Esra Baabelista uutta elämää ja voimaa. Esra perusti mukanaan tulleiden hurskaiden juutalaisten avulla 433 eKr. juutalaisen seurakunnan.
Raamatussa Nehemian kirjassa luvussa 7 on seuraava maininta: Niin Jumala antoi minun sydämeeni, että minun oli koottava ylimykset, esimiehet ja kansa sukuluetteloon merkittäviksi. Silloin minä löysin niiden sukuluettelon, jotka ensin olivat tulleet sinne, ja huomasin siihen kirjoitetun: ”Nämä ovat tämän maakunnan asukkaat, jotka lähtivät pakkosiirtolaisten vankeudesta, johon Nebukadnessar, Baabelin kuningas, oli heidät vienyt, ja palasivat Jerusalemiin ja Juudaan, kukin kaupunkiinsa, ne, jotka tulivatSerubbaabelinJeesuanNehemianAsarjanRaamianNahamaninMordokainBilsanin,MisperetinBigvainNehumin ja Baanan kanssa. Israelin kansan miesten lukumäärä oli: Paroksen jälkeläisiä kaksituhatta sata seitsemänkymmentä kaksi jne.

Juudan sukukuntaan kuuluva Daniel vietiin jo nuorena (605 eKr.) pakkosiirtolaisuuteen Baabeliin. ”Juudan kuninkaan Jojakimin kolmantena hallitusvuotena hyökkäsi Babylonian kuningas Nebukadnessar Jerusalemia vastaan ja saartoi sen. Herra antoi hänen käsiinsä Jojakimin, Juudan kuninkaan, sekä osan Jumalan temppelin pyhistä esineistä. Nebukadnessar vei saaliinsa Sinearin maahan ja sijoitti sen siellä jumalansa temppelin aarrekammioon. Kuningas käski eunukkiensa päällikön Aspenasin valita israelilaisten joukosta, sekä kuninkaallisesta suvusta että ylimysperheistä, kauniita poikia, joissa ei ollut mitään vammaa ja jotka olivat viisaita, älykkäitä ja oppivaisia, niin että he pystyisivät palvelemaan kuninkaan hovissa, ja käski opettaa heille kaldealaisten kieltä ja kirjallisuutta.” Hän kuului ylhäiseen juutalaiseen sukuun ja pääsi kuningas Nebukadressarin hoviin, missä hän selvitti kuninkaan unien merkityksen ja saavutti ystävineen huomattavan aseman valtakunnan palveluksessa. Daniel ”oli siellä kuningas Kooreksen ensimmäiseen vuoteen asti”, siis vuoteen 538 eKr. saakka. Daniel joutui tekemisiin myös kuningas Belsassarin, ja Ahasveroksen pojan, kuningas Daarejaves Meedialaisen kanssa.

Danielin kirjassa 5:10-17 ”Kuninkaan (Belsassarin) äiti tuli kuninkaan ja hänen ylimystensä puheen tähden pitohuoneeseen. Kuninkaan äiti lausui ja sanoi: ”Eläköön kuningas iankaikkisesti! Älkööt sinun ajatuksesi peljättäkö sinua, älköötkä kasvosi kalvetko. Sinun valtakunnassasi on mies, jossa on pyhien jumalien henki ja jolla sinun isäsi päivinä havaittiin olevan valistus ja ymmärrys ynnä viisaus, samankaltainen kuin jumalien; hänet asetti isäsi, kuningas Nebukadnessar, tietäjäin, noitien, kaldealaisten ja tähtienselittäjäin päämieheksi – sinun isäsi, kuningas – sen tähden, että erinomainen henki ja tieto ynnä myös taito selittää unia, arvata arvoituksia ja ratkaista ongelmia havaittiin juuri hänessä, Danielissa, jolle kuningas oli antanut nimen Beltsassar. Kutsuttakoon nyt Daniel, niin hän ilmoittaa selityksen.” Silloin Daniel tuotiin kuninkaan eteen. Kuningas lausui ja sanoi Danielille: ”Oletko sinä Daniel, joka on niitä juutalaisia pakkosiirtolaisia, mitkä minun isäni, kuningas, on tuonut Juudasta? Minä olen kuullut sinusta, että sinussa on jumalien henki ja että sinussa on havaittu valistus, taito ja erinomainen viisaus. Ja nyt tuotiin minun eteeni viisaat ja noidat lukemaan tätä kirjoitusta ja ilmoittamaan minulle sen selitys, mutta he eivät voineet sen selitystä ilmoittaa. Mutta sinun minä olen kuullut voivan antaa selityksiä ja ratkaista ongelmia. Nyt siis, jos voit lukea kirjoituksen ja ilmoittaa minulle sen selityksen, niin sinut puetaan purppuraan, ja kultakäädyt pannaan sinun kaulaasi, ja sinä olet oleva yksi valtakunnan kolmesta valtamiehestä.” Silloin Daniel vastasi ja sanoi kuninkaalle: ”Lahjasi pidä itse, ja antimesi anna toiselle. Mutta kirjoituksen minä luen kuninkaalle ja ilmoitan hänelle sen selityksen.”

Mutta jo aiemmin pakkosiirtolaisuuteen joutuneet Israelin kymmenen heimoa eivät ole palanneet koskaan takaisin, vaan ovat kadoksissa siitä saakka, vaikka osa asuu Samariassa, joita ei siirretty pakkosiirtolaisuuteen.

Arvostettu tutkija ja rabbi Yair Davidy on tehnyt useita kirjoja Israelin kadonneista heimoista. Yksi Yair Davidy kirjoista on The Tribes, The Israelite Origins of Western peoples. Jerusalem Russell – Davis Publishers. Brit-Am Israel P.O.B. 595 Jerusalem 91004 Israel. (Tässä kirjassa tekijä selvittelee mistä löytyy nämä kadonneet heimot ja Suomessa asuisi hänen mukaansa: Simeon, Gad, Issachar.) ” 


Örjan Svensson on kirjoittanut kirjan ”Scandinavian Secrets The Hebrew Code of the Runes” (A Brit-Am Publication). Aapeli Saarisalo toteaa kirjassaan ”Elämäni mosaiikkia” WSOY 1977: ”Euroopassa meillä (Suomalaisilla) on sukulaiskieli unkari ja Aasiassa kaukaisempi sukukieli turkki – näillä on enemmän tai vähemmän yhteinen erikoinen rakenne perintonsä.

Rabbi Yaakov Kleiman ”DNA & tradition” http://www.devorapublishing.com ja http://www.Cohen-Levi.org

Israelin kadonneista heimoista on Pekka Lyyrasen artikkeli, josta seuraava lainaus: ”Kun puhutaan kadonneista Israelin heimoista, on hyvä muistaa, että aikojen kuluessa monet juutalaiset ovat kadottaneet juurensa. Yksi merkittävä ryhmä olivat ne juutalaiset, jotka alkuseurakunnan ajoista alkaen kääntyivät kristityiksi. Tällaiset suvut ovat ajan myötä täysin sekoittuneet kristittyyn väestöön. Euroopan juutalaisessa historiassa on myös yksi suuri valkea alue. Kun saksalaiset kauppiaat aikoinaan perustivat Hansa-liiton, jäivät juutalaiset virallisen historiankirjoituksen mukaan sen ulkopuolelle. Näin siitä huolimatta, että perustajakaupungeissa asui juutalaisia. Näin siitä huolimatta, että perustajakaupungeissa asui juutalaisia kauppiaita, jotka kävivät kauppaa koko maailman kanssa. Mutta nyt he eivät mitenkään ottaneet osaa Hansa-kauppaan. Kun saksalaiset Hansa-kauppiaat ja heidän perässään monet muutkin saksalaiset levittäytyivät Itämeren alueelle, mukana ei tullut muka juutalaisia tai juutalaista syntyperää olevia ihmisiä. Tähän historiateoriaan en pysty uskomaan.”

”Apogryfinen Toinen Esran kirja kertoo, että Arzareth oli noin ”1,5 vuoden vaellusmatkan päässä oleva asumaton erämaa” (2. Esra 13:14) , mikä ei voinut enää olla Irakissa eikä Iranissa vaan jossain kauempana ehkäpä Volgan mutkassa Venäjällä, ”minne 10 rauhaa rakastavaa Israelin heimoa olivat paenneet.” Sieltä Suomeen asti ulottuvilla ankarilla pohjoisilla alueilla Arkangelin (=arkkienkeli) ympärillä asuu hajallaan suomensukuisia kansoja: hantit, mansit, marit, mordvalaiset, komit, udmurtit, muromat, mestserat, merjat, tsuudit, vepsät, liivit, lyydit, vatjat, inkerikot, karjalaiset ja inkeriläiset, joita on kaikkiaan noin 3-4 miljoonaa. Israelia suojelee arkkienkeli Miikael (Dan. 12:1)”

Elijahu Avichail on yksi israelilaisista rabbeista, jotka uskovat että jotkut Afganistanin muslimeista ovat kadonneiden heimojen jälkeläisiä, sillä 772 eKr. assyrialaiset valloittajat veivät Israelin 10 heimoa maanpakoon ja kaikki yhteydet heihin kadotettiin. Vuosien tutkimus vei hänet pashtujen eli pataanien pariin. Nimi pashtu tulee heprean sanasta pasht, joka tarkoittaa hajotettua. Mitä juutalaisia tapoja pataanit ovat säilyttäneet? He antavat usein lapsilleen nimeksi Israel. Heidän heimojensa ja alaheimojensa nimet ovat käännöksiä kymmenestä kadonneesta heimosta: Reuben on RabbaniAsher on AsheriGad Gadon ja Bnei Josef (Joosefin pojat hepreaksi) Jussef Sai. Nimi Bnei Moshe (Mooseksen lapset) kääntyy Mussa Sai. He ovat säilyttäneet monia juutalaisia symboleita ja rituaaleja. Muistelmissaan Afganistanin juutalainen Avrahman Benjamin kirjoitti joidenkin pataanien uskovan, että muinaisen perimätiedon mukaan he ovat Efraimin heimon jälkeläisiä.
Tällä hetkellä Israel ottaa, mm heimoja ja niitä Juudaa joita ei halachan mukaan (eli sääntöjen mukaan) lasketa juutalaisiksi, ns. B´nei Manashena eli Manashen heimolaisina ja he saavat Israelissa käydä käännytysohjelman läpi ennen kuin heidät voidaan hyväksyä juutalaisiksi Israeliin.

Jeremia 3:12 ja 18. ”Mene ja julista nämä sanat pohjoiseen päin ja sano: Palaja, sinä luopiovaimo Israel, sanoo Herra; minä en enää synkistä teille kasvojani, sillä minä olen armollinen, sanoo Herra, enkä pidä vihaa iankaikkisesti. Niinä päivinä on Juudan heimo kulkeva Israelin heimon kanssa, ja he tulevat yhdessä pohjoisesta maasta siihen maahan, jonka minä annoin teidän isillenne perinnöksi.” Mikä maa on Israelista ja Jerusalemista katsottuna suoraan pohjoisessa Raamatun kirjoitusten aikaan ja tänä päivänä, niin ne maat ovat Venäjä ja Suomi. Jeremian kirjan lukua 3 voi kokonaisuudessaankin tutkia tämän asian suhteen tarkemmin. Jeremia 16:14-15 ”Sen tähden, katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin ei enää sanota: ’Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta’, vaan: ’Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin hän oli heidät karkoittanut.’ Sillä minä palautan heidät heidän omaan maahansa, jonka minä annoin heidän isillensä. ”Jesaja 11:12-16 ”Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä. Silloin katoaa Efraimin kateus, ja Juudan vihat häviävät. Efraim ei kadehdi Juudaa, eikä Juuda vihaa Efraimia. Ja he lentävät länteen päin filistealaisten niskaan, yhdessä he ryöstävät Idän miehiä. Edom ja Mooab joutuvat heidän käsiinsä, ammonilaiset heidän alamaisikseen. Ja Herra vihkii tuhon omaksi Egyptin merenlahden ja vihansa hehkussa kohottaa kätensä Eufrat-virtaa vastaan, lyö sen hajalle seitsemäksi puroksi ja tekee sen kengin kuljettavaksi. Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niinkuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.” Ja Jesajan kirjan luvussa 43:5-7 ” Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi; minä tuon sinun siemenesi päivänkoiton ääriltä, päivän laskemilta minä sinut kokoan. Minä sanon pohjoiselle: Anna tänne! ja etelälle: Älä pidätä! Tuo minun poikani kaukaa ja minun tyttäreni hamasta maan äärestä – kaikki, jotka ovat otetut minun nimiini ja jotka minä olen kunniakseni luonut, jotka minä olen valmistanut ja tehnyt.”

Uuden testamentin apostoli Jaakob kirjeessän 1:1 sanoo ”Jaakob, Jumalan ja Herran Jeesuksen Kristuksen palvelija, tervehtii kahtatoista hajaannuksessa elävää heimokuntaa.” Raamatun Ilmestyskirjassa luvussa 7:4-8 puhutaan vielä tulevaisuudesta: ”Ja minä kuulin sinetillä merkittyjen luvun, sata neljäkymmentä neljä tuhatta merkittyä kaikista Israelin lasten sukukunnista: Juudan sukukunnasta kaksitoista tuhatta merkittyä, Ruubenin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Gaadin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Asserin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Naftalin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Manassen sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Simeonin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Leevin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Isaskarin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Sebulonin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Joosefin sukukunnasta kaksitoista tuhatta, Benjaminin sukukunnasta kaksitoista tuhatta merkittyä.” Jossain vaiheessa tulevaisuudessa löytyvät nämä kadonneet Israelin heimot, jotta heidät voidaan merkitä. Toinen vielä toteutumaton kohta on Ilmestyskirja 13: 15-18. ”Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin. Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.”

Apostolien teoissa (koskee aikaa n. 34 jKr.) luvussa 2 jakeissa 5-39: ”Ja Jerusalemissa asui juutalaisia, jumalaapelkääväisiä miehiä, kaikkinaisista kansoista, mitä taivaan alla on. Ja kun tämä ääni kuului, niin kokoontui paljon kansaa; ja he tulivat ymmälle, sillä kukin kuuli heidän puhuvan hänen omaa kieltänsä. Ja he hämmästyivät ja ihmettelivät sanoen: ”Katso, eivätkö nämä kaikki, jotka puhuvat, ole galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin sen maan kieltä, jossa olemme syntyneet? Me parttilaiset ja meedialaiset ja eelamilaiset ja me, jotka asumme Mesopotamiassa, Juudeassa ja Kappadokiassa, Pontossa ja Aasiassa, Frygiassa ja Pamfyliassa, Egyptissä ja Kyrenen puoleisen Liibyan alueilla, ja täällä oleskelevat roomalaiset, juutalaiset ja käännynnäiset, kreetalaiset ja arabialaiset, me kuulemme kukin heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.” Ja he olivat kaikki hämmästyksissään eivätkä tienneet, mitä ajatella, ja sanoivat toinen toisellensa: ”Mitä tämä mahtaakaan olla?” Mutta toiset pilkkasivat heitä ja sanoivat: ”He ovat täynnä makeata viiniä.”…
Israelin kymmentä heimoa kutsutaan Efraimiksi ja  Hesekielin kirjassa 37:15-23 ”Minulle tuli tämä Herran sana: ”Ihminen, ota puusauva ja kirjoita siihen: ’Juuda ja häneen liittyneet israelilaiset.’ Ota sitten toinen sauva ja kirjoita siihen, Efraimin sauvaan: ’Joosef ja häneen liittyneet Israelin heimot.’ Aseta ne toistensa jatkeeksi, niin että ne kädessäsi yhdistyvät kuin yhdeksi ja samaksi sauvaksi. Kun maanmiehesi sanovat sinulle: ’Kerro meille, mitä tällä tarkoitat’, anna heille vastaus: Näin sanoo Herra Jumala: Minä otan Joosefin ja hänen johtamiensa Israelin heimojen sauvan, sen, joka on Efraimin hallussa, ja liitän sen Juudan sauvan jatkeeksi, yhdistän ne kädessäni yhdeksi ja samaksi sauvaksi. ”Sauvojen, joihin sinä kirjoitat, tulee olla kädessäsi niin, että maanmiehesi näkevät ne, ja sinun tulee sanoa heille: Näin sanoo Herra Jumala: Minä otan israelilaiset niiden kansojen keskeltä, joiden sekaan he ovat joutuneet, minä kokoan heidät joka taholta ja tuon heidät omaan maahansa. Siinä maassa, Israelin vuorilla, minä teen heistä yhden kansan. Heillä kaikilla on oleva hallitsijanaan yhteinen kuningas, enää he eivät elä kahtena kansana eivätkä kahden kuninkaan alaisina. He eivät enää myöskään saastuta itseään epäjumalillaan ja iljettävillä patsaillaan eivätkä paljoilla rikkomuksillaan. Minä pyyhin pois heidän syntinsä ja rikkomuksensa, minä puhdistan heidät, ja heistä tulee minun kansani ja minä olen heidän Jumalansa.”

Juutalaiset säilyttivät pakkosiirtolaisuuden aikana identiteettinsä koska heillä oli synagoogansa johon kokoontuivat palvomaan Jumalaansa ja oppimaan kirjanoppineiltaan Jumalastaan kirjoituksista. Toisin oli muiden heimojen, sillä heillä ei ollut synagoogia, vaan epäjumalien alttareita ja he hävisivät kansojen mereen kadottaen identiteettinsä.
Internetistä löysin oheisen selvityksen Hesekielin 4. luvun jakeista 4- 6, kerrotaan Hesekielistä, joka joutui makaamaan vasemmalla kyljellään 390 päivää ja kantamaan Israelin syntivelkaa saman luvun päiviä kuin heidän syntivelkansa vuosissa kestää vuosissa, sekä sen jälkeen 40 päivää oikealla kyljellään kantaen Juudan heimon syntivelkaa päivän kutakin heidän syntivelkansa vuotta kohti.
3 Moos. 26:18 Jos ette sittenkään kuule minua, niin minä vielä kuritan teitä seitsenkertaisesti teidän syntienne tähden .
3. Moos. 26:21 Ja jos te sittenkin käytte minua vastaan ettekä tahdo kuulla minua, niin minä lyön teitä vielä seitsenkertaisesti, teidän syntienne mukaan.
3. Moos. 26:24 niin minäkin käyn teitä vastaan ja lyön teitä seitsenkertaisesti teidän syntienne tähden.
3. Moos 26:28 niin minäkin kiivastuksessani käyn teitä vastaan ja kuritan teitä seitsenkertaisesti teidän syntienne tähden .

Näin ollen Israelin (pohjoisvaltakunnan heimojen) rangaistusaika oli seitsemän kertaa kolmesataayhdenksänkymmentä vuotta, eli yhteensä 2730 vuotta (7×390=2730 vuotta). Assyrialaiset tekivät kolmannen ja viimeisen sotaretkensä Israelin pohjoisvaltakuntaan vastaan 721 tai 722 e.Kr. Tällöin Samaria tuhottiin ja kansan viimeiset henkiin jääneet (joitain köyhiä lukuun ottamatta) vietiin pakkosiirtolaisiksi Assyriaan. Kun tästä lasketaan 2730 vuotta, tullaan vuosiin 2007 – 2008! Näin ovat laskeneet Israelilaiset rabbit.

Profeetta Hesekiel oli huomattavimpia profeettoja. Hän oli Buusi-nimisen papin poika ja itsekin pappi. Sen tähden hän oli pienimpiä yksityiskohtia myöten uskollinen temppeliä ja papillisia tehtäviä koskeville asetuksille. Tämä käy ilmi hänen kirjastaan. Vuosisata aiemmin oli 10 Israelin sukukuntaa viety Assyriaan. He eivät piitanneet profeetta Aamoksen ja Hoosean varoituksista. Vuonna 597 eKr. Hesekiel vietiin vankina Jerusalemista Babyloniaan, luultavasti Juudan kuninkaan Joojakinin mukana. Hän asettui asumaan Kebarjoen varrelle yhdessä monien muiden juutalaisten pakkosiirtolaisten kanssa. Hän oli naimisissa ja omisti talon. Pakkosiirtolaisuutensa viidentenä vuotena hän sai Kebarin varrella kutsun profeetan tehtävään, valtavassa näyssä. Hesekiel teki hyvin arvokasta työtä juutalaisten keskuudessa maanpakolaisuuden aikana. Hän opetti heitä näkemään kansansa kohtalon muuttumisen profetian valossa. Hänellä oli hyvä maine pakkosiirtolaisten parissa, ja usein juutalaisten vanhimmatkin kysyivät häneltä neuvoa.

Samaria

Samaria (vartiopaikka), Omrin perustama ja Israelin pääkaupunki (Raamatussa ensimmäisessä Kuningasten kirjassa luvussa 16 ja jakeessa 24 tämä mainitaan), sijaitsi erinomaisen kauniilla paikalla, 100 m laakson yläpuolelle kohoavalla hedelmällisellä kukkulalla. Israelin kuningas Omri hallitsi 887-875 ja hän oli ensimmäinen Israelin kuningas, joka mainitaan assyrialaisten kivikirjoituksessa. Samaria oli pohjoisvaltakunnassa myös epäjumalanpalveluksen keskus. Suurista assyrialaisista hallitsijoista Tiglat-Pileser III (Puula) (745-724 eKr.) teki useita sotaretkiä Syyriaan ja Palestiinaan. Hän omaksui järjestelmän, jossa voitetut valtakunnat liitettiin Assyriaan maaherrojen hallitsemina provinsseina, kun ensin oli viety suuret määrät paikallista väestöä pakkosiirtolaisuuteen. 
Ester Toivonen-Siirlan kirjassa ”Israelissa tapahtuu” Kuva ja Sana 1970 mainitaan: ”Sen lisäksi, että samarialaisia on surmattu kymmenintuhansin, heitä on myyty myös orjiksi. Esimerkiksi Intiaan ja Persiaan myytiin v. 521 eKr. käydyn sodan jälkeen kaksikymmentätuhatta miestä, naista ja lasta Samariasta.”

Werner Kellerin kirjassa ”Raamattu on oikeassa” (WSOY 1957) todetaan: ”Kahdessa suuressa kaivauskampanjassa on käyty Samarian rauniokummun kimppuun. Vuodesta 1908 vuoteen 1910 olivat puuhassa amerikkalaiset George A. ReisnerClarence S. Fisher ja D. G. Lyon Harvardin yliopistosta, vuodesta 1931 vuoteen 1935 amerikkalais-brittiläinen miehistö englantilainen arkeologin J. W. Crowfootin johdolla. Israelin pääkaupungin perustukset lepäävät koskemattomassa maaperässä. Omri oli hankkinut todellisen uudismaan… Omrin jälkeen täällä piti hovia hänen poikansa Ahab, uusi kuningas. Hän rakensi edelleen isänsä suunnitelmien mukaisesti. Rakennelmat on tehty huomattavan taidokkaasti; vain mahtavat ja huolellisesti hakatut kalkkikivimöhkäleet ovat kelvanneet. Rauniomaata pois korjattaessa herätti kaivajien huomiota sangen pian lukematon joukko murentunutta norsunluuta olevia sirpaleita. Norsunluulöydöt eivät Palestiinassa merkitse sinänsä mitään epätavallista. Miltei jokaisella kaivauspaikalla tavataan kallisarvoista norsunluuta, mutta aina vain yksittäisinä kappaleina. Mutta Samariassa maaperä oli kerrassaan sitä täynnä. Kaikkialta, joka neliömetriltä löydettiin kellastuneita, ruskehtavia palasia ja pikku laattoja, niiden ohella fragmentteja, joista yhä oli havaittavissa ihastuttava tekotapa, siroja reliefejä, foinikialaisten mestarien veistämiä. Näille löydöille oli vain yksi selitys: tämä palatsi oli kuningas Ahabin kuuluisa ’norsunluinen palatsi’! (1 Kun. 22:39)… Efesoksen Menanderilta, foinikialaiselta historiankirjoittajalta, on saatu todisteet kuivuuskauden ja Ahabin siidonilaisen apen Etbaalin historiallisuudesta. Raamatullinen Etbaalin foinikialainen nimitys oli Ittobaal, ja tämänniminen kuningas hallitsi Ahabin aikoihin Tyroksen rannikkokaupungissa. Menander kertoo katastrofaalisesta kuivuudesta, joka kuuluu kuningas Ittobaalin aikana saaneen valtaansa koko palestiinan ja Syyrian ja kestäneen koko vuoden…”

Ensimmäisessä Aikakirjassa luvussa 5:25-26 ”Mutta he tulivat uskottomiksi isiensä Jumalaa kohtaan ja juoksivat haureudessa maan kansojen jumalain jäljessä, niiden kansojen, jotka Jumala oli hävittänyt heidän edestänsä. Niin Israelin Jumala herätti Puulin, Assurin kuninkaan, hengen ja Tillegat-Pilneserin, Assurin kuninkaan, hengen ja kuljetutti heidät, ruubenilaiset, gaadilaiset ja toisen puolen Manassen sukukuntaa, pakkosiirtolaisuuteen ja antoi viedä heidät Halahiin, Haaboriin, Haaraan ja Goosanin joen rannoille, missä he tänäkin päivänä ovat.”

Tiglatpileser III:nen nuolenpääteksti: ”Hänen kansansa ylhäiset seivästin elävältä ja esitin tämän näytelmän hänen maalleen. Hänen lukemattomat puutarhansa ja hedelmäviljelyksensä löin maahan. Damaskolaisen Resonin (Resinin) kotikaupunkia piiritin ja valloitin sen. Kahdeksansataa ihmistä sekä heidän omaisuutensa vein pois. Damaskoksen alueen kuusitoista kaupunkia hävitin kuin vedenpaisumus kummun.” (Sotaretki länteen 734-733 eKr.) ”Beet-Omri (Israel), jonka kaupungit olin lukenut kaikki maani alueeksi aikaisemmilla sotaretkilläni ja jättänyt jäljelle vain Samarian kaupungin – – – Laajan Naftalin voitin Assyrian maan alueeksi. Virkamieheni asetin niiden käskynhaltijoiksi. Beet-Omrin maan, koko sen kansan ja tämän omaisuuden vein pois Assyriaan.” (Sotaretki länteen ja sotaretki Gasaa ja Damaskosta vastaan 734-733 eKr.) ”Pekahin, kuninkaansa, he kukistivat, ja Hosean asetin kuninkaaksi heidän ylitseen.” (Sotaretki Gasaa ja Damaskosta vataan).

Hoosea teki kapinan vuonna 724 eKr. Vuonna 724 eKr. alkoi Salmaneser V (724-722 eKr.) piirittää Samariaa, ja hänen kuolemansa jälkeen Sargon II valloitti sen 722 eKr. ja lähetti pakkosiirtolaisuuteen 27 900 kaupungin asukasta ja rakensi sen uudelleen assyrilaisen provinssin hallituskaupungiksi. Pakkosiirtolaisuuteen viedyt israelilaiset siroteltiin hajalleen Assyrian maakuntiin, ja he menettivät kokonaan kosketuksen omaan kansaansa. Assyrialaisten kohokuvissa näkyy pakkosiirtolaisten vaellusta, eli säkeillä kuormitetut naiset ja raskaita taakkoja kantavat tytöt laahustavat väsyneinä jalan miesten ajaessa härkien vetämiä ja viljalla kuormattuja rattaita, joissa pienet lapset saivat istua. Sargon II annaaleissa mainitaan seuraavaa: ”Hallitukseni alussa ja ensimmäisenä hallitusvuotenani valloitin Samarian — voitto, 27290 henkeä, jotka siellä asuivat, kuljetin pois; 50 vaunua minä valitsin sieltä kuninkaallista sotajoukkoani varten —, minä panin jälleen kuntoon ja tein sen entistään paremmaksi. Minä sijoitin sinne väkeä maista, jotka olin valloittanut. Asetin käskynhaltijani hallitsemaan heitä. Määräsin heille verot ja maksut, niinkuin assyyrialaisille.”
Toisessa Kuningasten kirjassa luvussa 17:5-41 ”Ja Assurin kuningas hyökkäsi koko maan kimppuun ja meni Samariaan ja piiritti sitä kolme vuotta.”

Sen jälkeen kun assyrialaiset olivat valloittaneet Galilean v. 734 eKr. ja 12 vuotta myöhemmin jäännöskin oli joutunut heidän käsiinsä, alettiin Efraimin ja Manassen vanhoja Jordanin länsipuolella olevia alueita nimittää Samariaksi. Tämä alue oli tunnettu Jeesuksen aikana keskimmäisenä Palestinan kolmesta maakunnasta. Samaria oli ensin assyrialaisten, sitten lyhyen aikaa Juudalla ja sen jälkeen Baabelille, edelleen persialaisille, kreikkalaisille, Egyptin Ptolemaiokselle ja Syyrian seleuukideille. Kun makkabiakaiset olivat vapauttaneet Juudan, he alistivat myös Samarian valtansa alle. Kun Pompeius v. 63 eKr. valloitti Palestinan, Samaria joutui Syyriassa toimineen Rooman maaherran alaisuuteen.
Ylhäisin luokka ja vaikutusvaltaisin kansan osa vietiin maanpakoon ja heidän tilalleen tuotiin muukalaisia Babyloniasta. Ja vaikka näitä myöhemmin tuotiin vielä lisää, näyttävät israelilaiset kuitenkin olleen enemmistönä. Kun juutalaiset torjuivat samarialaisten tarjouksen osallistua temppelin uudelleen rakentamiseen, aiheutti se katkeruutta. Vuonna 331 eKr. Aleksanteri Suuri tuhoaa Samarian ja sijoitti varuskunnan sinne, jonka vahvuus oli 600. Aleksanteri Suuri antoi luvan rakentaa temppelin Garissim-vuorelle.
Ariel Livson kirjoittaa ”Israel luvattu maa” (2016) sivulla 342, josta lainaus: ”Nehemia sai myös Persian kuninkaan vakuuttuneeksi siitä, että Juudean alue erotettaisiin Samarian poliittisesta hallinnasta. Tämä ja pappi Esran uskonnolliset uudistukset saivat samarialaiset takajaloilleen, ja lopputulos oli se, että he rakensivat kilpailevan temppelin Gerissimin vuorelle (II Makk. 6:2). Siitä lähtien he ovat väittäneet, että profeetta Elia olisi varastanut liitonarkun Gerissimin vuorelta ja vienyt sen Moorian vuorelle. Lopullinen välirikko syntyi vuonna 120 eKr., kun JohannesHyrcanus hävitti samarialaisten temppelin Gerissimin vuorella ja pakotti samarialaisia noudattamaan Jerusalemin juutalaisuutta (Josefus, sota, 1:62-6). Kun roomalainen kenraali Pompeius vuonna 64 eKr. vapautti samarialaiset Jerusalemin alaisuudesta, heillä ei sen jälkeen ollut enää mitään yhteyksiä juutalaisten kanssa.”

Herodes Suuri, joka sai kaupungin lahjaksi keisari Augustukselta, muutti sen nimen kreikkalaiseksi Sebasteksi. Nykyisessä Sebastien kylässä on paljon raunioita herodilaiselta ajalta. Herodes Suuri oli Antipaterin poika ja nimitettiin vuonna 40 eKr. Juudan kuninkaaksi. Idumealainen Antipater oli Juudean maaherra ja Caesarin nimittämä. Edomilaiset valloittivat Juudan eteläosan, sen jälkeen kun heidät oli ajettu pois Petrasta (Seela). He perustivat Juudaan Idumean, pääkaupunkina Hebron. Kaivaukset ovat paljastaneet myös vanhan israelilaisen kuninkaankaupungin jäännöksiä OmrinAhabin ja Jeehun aikakausilta. Kaupungista sai nimensä myös valtakunta. Puhutaan Samarian maasta, ja Samarian kaupungeista. Kun Samarian kaupunki lakkasi olemasta, Samaria tuli maakunnan nimeksi.

Ristiretkeläiset rakensivat Samariaan Johannes Kastajan muistoksi kirkon. Kirkkoisä Hieronymuksen mukaan Johannes Kastaja oli haudattu Samariaan. Samarialaisten historiatietoja on niukasti, mutta VT:n apokryfikirjojen, Josefuksen maininnat ja Talmudin ja Mishnan antamat tiedot antavat tietoa samarialaisista Raamatun lisäksi.
Samarialaiset pitelivät usein pahoin niitä juutalaisia, jotka Samarian kautta matkustivat juhlille Jerusalemiin. Sen vuoksi tulikin tavaksi välttää Samarian kautta kulkua ja kuljettiin Jordanin itäpuolitse. Juutalaisilla ei ollut mitään tekemistä samarialaisten kanssa. Juutalaisten kapinan aikana Cerealis surmautti 11 600 samarialaista. Muutamia vuosisatoja heidän lukunsa näyttää olleen melko suuri ja he olivat laajalle levinneet. Nykyään heitä on vain muutamia satoja; he asuvat Garissim-vuoren juurella sijaitsevan synagoogansa ympärillä Nabluksen kaupungissa sekä Jaffassa. Samarialaiset väittävät vielä nytkin viettävänsä pääsiäistä ikivanhaan tapaan. Kaksi päivää ennen ensimmäistä täyttäkuuta Niisan-kuussa juliaanisen ajanlaskun mukaan samarialaiset siirtyvät vuorelle, jonne aivan ”uhripaikan” viereen pystytetään teltat

Leeviläiset

Jaakobin poikien jälkeläiset asettuivat Pyhään maahan heimoalueittain, leeviläiset saivat Israelissa pappeuden ilman erityistä asuinaluetta. Leevin heimon jälkeläisiä, eräänlaisia temppelin vahtimestareita ja suntioita, temppelin hallinnon sihteereitä ja ovenvartijoita, asemaltaan pappien alapuolella.

5 Mooses 10:8-9 kerrotaan, kun Israel oli menossa Egyptistä luvattuun Kanaanin maahan näin: ”Siihen aikaan Herra erotti Leevin sukukunnan kantamaan Herran liitonarkkia, seisomaan Herran edessä, palvelemaan häntä ja siunaamaan hänen nimeensä, niin kuin tähän päivään saakka on tapahtunut. Sen tähden Leevi ei saanut osuutta eikä perintöosaa veljiensä rinnalla, sillä Herra on hänen perintöosansa, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on hänelle puhunut.”

1 Aikakirja 16:1-40 Ja hän (Daavid) asetti Herran arkin eteen leeviläisiä palvelemaan ja kunnioittamaan, kiittämään ja ylistämään Herraa, Israelin Jumalaa: Aasafin johtajaksi, toiseksi Sakarjan, sitten Jegielin, Semiramotin, Jehielin, Mattitjan, Eliabin, Benajan, Oobed-Edomin ja Jegielin soittamaan harpuilla ja kanteleilla, Aasafin helistäessä kymbaaleja ja pappien, Benajan ja Jahasielin, soittaessa yhtämittaa torvia Jumalan liitonarkin edessä. jne.
Apostolien teoissa luvussa 4:36 ”Niinpä Joosef, jota apostolit kutsuivat Barnabaaksi – se on käännettynä: kehoittaja – leeviläinen, syntyisin Kyprosta.”

Talmud

(Talmud on hepreaa ja tarkoittaa oppimista), kaksi isokokoista kokoelmaa eri juutalaisten rabbiinien opetuksia ajanlaskumme kuudelta alkuvuosisadalta. Toinen niistä on syntynyt Palestinassa (Palestiinan Talmud) ja toinen Baabelissa (Baabelin Talmud). Jälkimmäisestä, joka on kooltaan edellistä laajempi, on vähitellen tullut juutalaisuuden tärkein ohjekirja. Molemmissa on kaksi pääosaa: Mishna (hepreaa ja tarkoittaa toistamista), kokoelma sääntöjä kaikkia elämän tilanteita varten esitettynä systemaattisessa järjestyksessä, sääntöjä, joita ovat laatineet farisealaiset kirjanoppineet. Tällainen Mishna oli olemassa jo Jeesuksen aikana, UT:ssa sitä mainitaan nimellä ”vanhinten perinnäissääntö”, ”isien perinnäissäännöt”. Kummassakin Talmudissa esiintyvän Mishnan on lopulliseen muotoonsa saattanut Jehuda ha-Nasi, n. 200 jKr. Koska farisealaiset kirjanoppineet pyrkivät saattamaan kaikki elämän tilanteet, Jumalan tahdon hallittaviksi, sisältää Mishna sekä uskonnollisia määräyksiä että siviili ja rikosoikeuden alaan kuuluvien tapausten käsittelyä. Lisäksi siihen kuuluu temppelin ja temppelijuhlamenojen kuvausta ynnä kokoelma eetillisiä mietelauseita. Mishna jakautuu 6 pääosaan, jotka taas sisältävät yhteensä 63 ”traktaattia”.
Talmudin toinen osa Gemara (on hepreaa ja tarkoittaa täydennystä) on edellistä paljon laajempi ja sisältää eri rabbiinien keskusteluja ja lausuntoja Mishnan säädöksistä, niiden tulkintaa. Mishnaa ynnä näitä Gemaran selityksiä nimitetään yhteisesti halaka eli elämänohjeita. Mutta Gemara sisältää myös joukon muita kirjanoppineitten lausuntoja, varsin erilaisia laadultaan: rabbiinista dogmatiikkaa, kosmologiaa sekä lääketieteellisiä havaintoja ja neuvoja. Lisäksi teoksessa on lukemattomia kertomuksia, vertauksia ja muuta esitystä valaisevaa. Tämän kaiken yhteisenä nimenä on haggada. Mishna ja Gemara on siten yhdistetty, että aluksi esitetään pala Mishnasta (5-20 riviä) ja sitten seuraa monta foliosivua Gemaraa. Sitten esitetään uusi kappale Mishnaa ja uusi osa Gemaraa.
Gemarakin jakautuu samanlaisiin osiin ja traktaatteihin kuin Mishna. Baabelin Talmud käsittää 6000 isokokoista sivua enemmän kuin 2000 rabbiinin lausuntoja. Midrashit ovat Talmudin kaltaisia sisällöltään ja eroavat niistä oikeastaan vain aineistonsa järjestyksessä, sillä näissä rabbiinien lausunnot liittyvät Raamatun teksteihin, etenkin Mooseksen kirjoihin, yhtäjaksoisina selityksinä. Tosiasiallisesti Midrash sisältää Talmudin jokaisen kappaleen. Vanhimmat Midrashit ovat Mekhilta (selittää osan 2. Moos.), Sifra (selittää 3. Moos.) ja Sifre (selittää 4 ja 5. Mooseksen kirjoja). Traktaatti Berakhot sisältää rukousta koskevia määräyksiä, mm. määrättyjä ylistyskaavoja.

Juutalaisten pakkosiirtolaisuuden jälkeen syntyi erityinen opettajakunta kirjanoppineet opettamaan kirjoitettua lakia, sillä silloin Raamattu (Vanha testamentti) ei ollut kaikkien saatavissa. Kansalla ei ollut kirjoja, ei lukutaitoa eikä heprean kielen tuntemusta, koska tämä kieli ei enää ollut kansan kielenä. Tämän takia muodostui oppineiden miesten piiri, joka otti kirjoitusten tutkimisen elämäntehtäväkseen ja johon kuuluvia pidettiin niiden etevinä selittäjinä. Ensimmäisenä kirjanoppinut nimitystä Raamatussa käyttää Esra 7:6 ja Nehemia 7:4.

Talmudin tuntemuksesta on paljon hyötyä UT:n ymmärtämiseen. Siinähän on niitä ”vanhinten sääntöjä”, joista usein puhutaan UT:ssa. Traktaatti Berakhot esim. valaisee juutalaisuuden ja synagogapalveluksen rukouselämää. Traktaatti Shabbat sisältää sapattia koskevia määräyksiä, joiden tunteminen tietenkin on omansa helpottamaan Jeesuksen ja farisealaisten välisten sapattia koskevien taistelujen ymmärtämistä. Traktaatti Pesahim sisältää pääsiäisen viettoa koskevia säädöksiä ja se siis auttaa ymmärtämään kertomuksia Jeesuksen viimeisestä pääsiäisateriasta ja Ehtoollisen asettamisesta. Traktaatissa Sanhedrin on suurta neuvostoa koskevia säädöksiä tuota hallintoelintä, joka julisti Jeesukselle kuolemantuomion.

Tel Aviv

Tel Aviv perustettiin vuonna 1909. Nimi tarkoittaa kevään kukkulaa ja tulee alun perin Hesekielin kirjasta. Tel Aviv perustettiin alun perin Jaffan esikaupungiksi, mutta uusien maahanmuuttajien saapuessa Puolasta, Venäjältä ja Saksasta siitä tuli nopeasti suurkaupunki. Holokaustin jälkeen monet Euroopan juutalaiset asettuivat juuri Tel Aviviin, josta tuli kulttuurin ja kaupan kaupunki.

Tel Aviv tarjoaa jokaiselle jotakin. Pitkä valkea hiekkaranta on sen suurin houkutus. Rannan ohella Tel Avivissa on useita markkinoita, ravintoloita kaikkialta maailmasta, kahviloita ja jäätelöbaareja. Tel Aviv tunnetaan kaupunkina, joka ei nuku koskaan. Lämpiminä kesäöinä ranta ja katukahvilat ovat täynnä ihmisiä aamuun saakka. Tel Avivissa on David Ben-Gurionin koti, Haganahin eli Israelin armeijan historian museo ja Etzel-museo, joka kertoo brittejä vastaan taistelleen maanalaisen liikkeen historian. Yksi merkittävimmistä museoista on Beit Hatefutsot eli Diasporan museo. Se kertoo juutalaisista yhteisöistä eri puolilla maailmaa, vaikeuksista, vainoista ja toisaalta loistavasta kulttuurista. Sää Tel Avivissa on talvellakin leudon kostea, kylmempään Jerusalemiin verrattuna erittäin miellyttävä, kesällä kosteus tekee kaupungista todella kuuman.

Voitto Viron kirjasta ”Pyhän maan matkaopas” (WSOY 1963) pari lainausta: ”Tel-Avivin vanhan osan muodostaa Jaffa. Niinkuin Tel-Aviv on maailman nuorimpia kaupunkeja, Jaffa on sen vanhimpia. Pliniuksen mukaan se perustettiin 40 v. vedenpaisumuksen jälkeen. Jotkut arvelevat kaupungin nimenkin viittaavan Nooan poikaan Jaafetiin. (Toinen selitys: hepr. ’yafe’ = kaunis. Jaffa (hepr. Yafo) oli vanha foinikialainen siirtola filistealaisten alueella. Se mainitaan n. v. 1500 eKr. Thotmes III:n valloittamien kaupunkien luettelossa. Kanaanin maahan saavuttuaan Israel ei kyennyt valloittamaan Jaffaa. Alue kuului Daanin sukukunnalle. Kreikkalaiset sijoittivat tänne Andromedan tarun tapahtumapaikan. Kun Joona pakeni Herran kasvoja, hän ’meni alas Jaafoon ja löysi laivan, joka oli lähtevä Tarsiiseen’ (Joon. 1:3). Salomon aikana Jaffa oli Jerusalemin satama, jonne Tyyron kuningas Hiiram lähetti Libanonin setrejä Jerusalemin temppelin rakentamiseksi (2 Aik. 2:16, vrt. Esr. 3:7). Sanheribin voittoja julistavassa kirjoituksessa Jaffa mainitaan nimellä Ya-appu. Makkabialainen Simon Hanassi (Juudan veli) valtasi Jaffan lopullisesti kreikkalaisilta kauppiailta, jotka olivat valinneet Jaffan asuinpaikakseen sen sataman takia. Juutalaissodan aikana v. 70 jKr. Jaffa hävitettiin. Se rakennettiin uudelleen, mutta Vespasianus hävitti sen koska siitä oli tullut merirosvojen tyyssija. Synodien osanottajaluetteloissa mainitaan useita Jaffan piispoja. Arabit valtasivat Joppen (kreikankielinen nimitys) v. 637, mutta ristiretkeilijät perustivat sinne uudelleen bysanttilaisen piispanistuimen. Kaupungin valtasi ja hävitti Saladdinin veli Melik el-Adil 1187. Sen jälkeen se oli vähän aikaa Rikhard Leijonamielen hallussa, mutta joutui uudelleen muhamettilaisolle. 1251 Ludvig Pyhä laski siellä maihin. Sen jälkeen kun Baibars el Bendukar hävitti Jaffan 1267, se oli 17. vs:lle saakka kuollut kaupunki. Napoleon valtasi sen 3.3.1799. Monien valtausten ja hävitysten tähden Jaffan vanhasta kaupungista ei ole paljoa jäljellä. Mikään sen nähtävyyksistä ei ole 350 vuotta vanhempi…

Eilat

Eilatista löytyy mainintoja muinaisegyptiläisistä kirjoituksista kuparikaivosalueena, sekä Raamatussa 1 Kun. 16:6 ”Syyrian kuningas Resin palautti tuolloin Eilatin Syyrialle ja karkotti Juudan heimoon kuuluvat kaupungista.” Itsenäisyyssodan aikaan Punaisen meren rantaan lähetettiin pieni joukko, joka otti haltuunsa rantakaistaleen ja vastaperustetun Umm Al-Rashrashin arabikylän. Egypti yritti estää Israelin meriyhteydet Eilatiin sulkemalla Suwzin kanavan ja Siinain eteläkärjessä sijaitsevan Tiraninsalmen, mikä oli myös sotien yksi syy 1956 ja 1967. 

Eilat on Israelin lomakohde, jossa aurinko paistaa varmasti. Eilatissa voi mm. sukeltaa, snorklata ja surffata. Turisteille järjestetään retkiä Siinaille ja Jordanin puolella olevaan Petran rauniokaupunkiin. Linja-autolla voi tulla mm. Tel Avivista, joka kestää n. 5 ja puoli tuntia.

Toivo Rapeli ”Näin taistelevan Israelin” (Kirjapaja 1969), josta lainaus sivulta 18: ”Eilatista kerrotaan Raamatussakin. Mooseksen kirjassa puhutaan israelilaisten erämaavaelluksesta Egyptistä luvattuun maahan. Eelat (nyk. Eilat) mainitaan Herran kansan leiriytymispaikkana. Jo silloin se antoi erämaan matkaajille lepoa ja virkistystä. 1. Kuningasten kirjassa (9:26) se mainitaan tärkeänä satamapaikkana. Israelin kuninkaat olivat yhteydessä Punaiselle merelle Eilatin kautta… Kuningas Salomon kaivosten sijainti on ollut kauan ratkaisematon arvoitus. Se selvisi 1930-luvulla, kun amerikkalainen professori Nelson Glueckin retkikunta löysi sen alueen, missä Salomon kaivokset ovat olleet. Siellä oli vanha linnoituskin, josta käsin Salomon sotilaat ilmeisesti olivat valvoneet kaivoksissa työskentelevien orjien työtä. Ilmeistä on, että Raamatun Eelat on nykyinen Eilat. Siellä oli Salomon satama, josta hän lähetti kuparikaivoksista louhitun metallin eri puolille maailmaa. Samat laivat, jotka kuljettivat kuparia eteläisiin maihin, mm. Afrikkaan, toivat tullessaan kultaa, norsunluuta, apinoita, hopeaa ja riikinkukkoja. Kaivokset olivat kuningas Salomon rikkauden perusta… Eilat on vanha paikka. Kaupunki on kuitenkin nuori. Tämän alueen valtaus oli edellisen sodan viimeinen sotatoimi 10.3.1949. Silloin liitettiin Eilat Israeliin… Siitä alkoi Eilatin kasvu. Israelilaiset leiriytyivät rannikolle. Ennenpitkää he pystyttivät sinne majoja uudisasukkaita varten, joita alkoikin pian saapua… Saadakseen tänne lisää asukkaita valtio myönsi tulijoille vero- ja tullivapauden. Asutus kasvoi päivä päivältä… On muistettava, että tämä oli täydellistä autiomaata v. 1949, kuten maa on vieläkin ympäristössä.” 

Beerseba

Toivo Rapeli ”Näin taistelevan Israelin” (Kirjapaja 1969), josta lainaus sivulta 126: ”Sain kuulla, että Beerseba on arabiasutuksen keskuspaikkoja Israelissa… Beerseban kaupunki on iältään yksi maailman vanhimpia. Se mainitaan jo patriarkkain historiassa. Siellä Aabraham teki Gerarin kuninkaan Abimelekin kanssa liiton, jonka nojalla hän sai Beerseban pysyväisesti omaksensa (1. Moos. 21:22). Beersebaan Aabraham kaivoi kaivon, ja juuri sen kaivon äärellä hän ja Abimelek solmivat liittonsa. Siitä johtuu paikan nimi: Beerseba merkitsee ’valakaivo’. .. Beerseban asukasluku on nykyisin noin 60 000. Näytti siltä kuin kaupungin asukkaat olisivat kerääntyneet linja-autoaseman aukiolle. Lukemattomat kaupustelijat tyrkyttivät tavaroitaan varsinkin ulkomaalaisille. Myyntikojut, joita oli vieri vieressä, olivat täynnä rihkamaa. Kauppiaat eivät säästäneet ääntänsä kehuessaan tavaroitaan. Beerseballa on selvästi itämainen leima: se on värikäs, äänekäs ja vilkas. Väestö vaikutti kuitenkin kaikessa kirjavuudessaankin hyvin köyhältä… Kaupungin itämaista leimaa korosti kerjäläisten runsaus. Heitä oli kaikkialla.”

Tiberias

Tiberiaksen kaupunki on nimetty keisari Tiberiukselle ajanlaskun alussa. Tiberias on tunnettu kuumista lähteistä ja on ainoa kaupunki Genesaretinjärvellä. Tiberiaksen kuusikymmenasteiset kuumat lähteet ovat ikivanhoja ja todennäköisesti yksi syy kaupungin perustamiseen.

Netania

Netania on hyvä vaihtoehto Tel Aviville. Netanian historia alkaa 1900-luvulla, vaikka läheisessä Polegissa asutusta on ollut muinaisajoista alkaen. Netania on sionistinen pioneerikaupunki. Kaupunki on nimetty amerikkalaisen Nathan Straussin nimen mukaan. Netania on kuuluisa timantinhiontateollisuudestaan. Netaniassa on neljätoista kilometriä hiekkarantaa. Netania on 30 km Tel Avivista. Eggedin bussi 641 liikennöi Tel Avivista Netaniaan.

Haifa

Hilary Falk, Helene Johansson, Vibeke Lukatz, Ulla-Maija Saarilahti ja Pirkko Said ”Muistakaa Hänen ihmetyötään – Ebenezer-koti ensimmäiset 40 vuotta” (The Ebenezer Home 2016 Lähetysyhdistys Kylväjä) josta lainaus sivulta 104: ”Palestiina oli ottomaanien imperiumin laiminlyöty etuvartioasema saksalaisen temppeliyhteisön asettuessa vuonna 1868 Haifaan. Kaupungissa oli siihen aikaan vain 4000 asukasta. Templerit toimivat Haifassa lähes 79 vuotta. He saapuivat sinne viisikymmentä vuotta ennen brittiläisen mandaatin syntyä ja poistuivat Israelin valtion perustamisen jälkeen. Heidän omintakeinen kaupunkisuunnittelunsa ja arkkitehtuurinsa jätti jälkeensä Haifaan, Jaffaan, Jerusalemiin ja Galileaan…  Christoph Hoffman (1815-1885) ja George David Hardegg (1812-1879) perustivat temppeliyhteisön vuonna 1862 Württembergissä, Saksassa… Yhteisön päämääränä oli edistää Jumalan valtakunnan tulemista… Templerit eivät olleet evankelistoja eikä Haifassa ollut kirkkorakennuksia. Pääasiallisena kokoontumispaikkana toimi yhteisön kulttuurikeskus. Hoffman uskoi, että ’Jumalan uuden kansan’ oli määrä korvata Raamatun juutalaiset Pyhän maan perillisinä… Saksan keisari Wilhelm II:n vierailu vuonna 1898 edisti saksalaisten siirtolaisten toimintaa sekä poliittisesti että kaupallisesti… Ensimmäisen maailmansodan puhjettua vuonna 1914 nuoret saksalaiset miehet kutsuttiin Saksaan asepalvelukseen… Vuonna 1917 brittiarmeija voitti Turkin, minkä johdosta 850 siirtokuntalaista lähetettiin internointileireille (kokoamis- ja eristysleiri) Egyptiin. Heistä 350 karkotettiin lopulta Saksaan… Adolf Hitlerin tultua Saksan liittokansleriksi vuonna 1933 Palestiinan mandaattialueella asui yli 2000 ei-juutalaista saksalaista. Noin kolmannes heistä liittyi jäseneksi natsipuolueeseen.”

Petra

Sveitsiläinen Johan Ludwig Burckhardt löysi Petran muinaisen kaupungin 1812, joka oli antiikin kahdeksas ihme. Petra oli ollut kadoksissa 1300-luvulta lähtien, vaikka siellä ovat o0lleet Raamatun Mooses ja Aaron. Petran alueen arkeologisiin aarteisiin kuuluvat Aaronin vuori eli Jabal Harun jossa on bysanttilainen luostari. Näillä vuorilla on Mooseksen lähde Ain Musa, missä Mooses Vanhassa testamentissa löi kepillä kalliota ja sai vettä kansalle. Wadi Musa tarkoittaa Mooseksen laaksoa.

Kirjallisuutta:

Maija ja Hannu Nyman ”Tapani Oksanen – Tammelantorilta Toiviomatkoille” (Kuva ja Sana 2019)
Leon Leyson ”Poika joka pelastui – Schindlerin listan kuopus” (Tammi 2013)
Juhani Aitomaa ”Messiaan Israel” (Kuva ja Sana 1993)

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

One thought on “Israelin matkoistani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: