Miksi ihmiset luottavat ennustelijoihin?

Raamatussa ennustelijat on käännetty sanalla ”tietäjä”, esim. Joos. 13:22, Jes. 32, 5 Moos. 18:14:ssä se on käännetty sanalla ’merkeistäennustaja’. Tästä kohdasta käy ilmi, että pakanallinen merkeistäennustajien ja tietäjien käyttäminen oli Israelissa ankarasti kielletty. Karkottaessaan vieraat kansat lupauksen maasta israelilaisten piti myös hävittää kaikki merkeistä ennustelu, mutta ihmiset ovat eksyväisiä.

Selvänäköisyys tarkoittaa paranormaalia kykyä, jonka haltija väittää voivansa saada tietoja esineistä tai tapahtumista käyttämättä aisteja tai johdonmukaista päättelyä. Selvänäkijät kertovat voivansa nähdä tulevaa ja mennyttä. Selvänäkijä voi väittää näkevänsä myös omia henkioppaita, suojelusenkeleitä jne. Yleiskielessä selvänäkijöiksi kutsutaan myös ennustajiksi. Varsinaisesti ennustaminen tarkoittaa selvänäkemistä välineiden avulla, esimerkiksi tarot-korteilla.

Juho Saari ”Kuuluisan kuoleman varjo – Miksi Kyllikki Saaren murha ei unohdu?” (Gaudeamus 2020), jossa kerrotaan, kuinka selvännäkijät yrittivät ratkaista Kyllikki Saaren murhaa, tässä lainaus sivulta 173: ”Isojokiset uskoivat selvänäkijöihin, ja näiden palveluksia osti keräysvaroilla myös Kyllikki Saaren isä. Kyllikki Saaren vanhemmat uskoivat, että heidän tyttärelläänkin oli ollut selvännäkijän taitoja ja että hän oli nähnyt näkyjä omasta tulevasta kohtalostaan, mikä taas oli aiheuttanut hänessä pelkotiloja. Selvänäkijöistä monet olivat alueellisesti hyvin tunnettuja. Pian Kyllikki Saaren katoamisen jälkeen, kesäkuun alussa, kykyjään palkattuna selvännäkijänä koetteli Lapuan laajalti kuulu tietäjä Sanna Foss (oikealta nimeltään Sanna Mäki-Fossi, 1892-1959). Hänen erityisalansa oli viinaan katsominen… Elokuun lopulla Kyllikki Saaren isä palkkasi lahjoitusvaroin Vilppulassa asuneen ’tietäjäseppä Hurstisen’ (oikealta nimeltään Heikki Hurstinen, 1886-1972) selvittämään tyttärensä katoamista… Kirjoituksessa haastateltiin lyhyesti selvänäkijä Ekku Mattilaa, jonka laajan haastattelun Ultra julkaisi kaksi vuotta myöhemmin. Ultra vei noidaksi kutsumansa näkijän Kyllikki Saaren suohaudalle tasan 40 vuotta Saaren kuoleman jälkeen. Haudalla syvään huokaillut noita kertoi näkynsä perusteella Kyllikki Saaren kuolevan vahingossa kahden nuoren miehen pelleilyn seurauksena ja miesten isän hautaavan ruumiin.”

Mauno Saari ”Minä, Christopher Wegelius” (Gummerus 1992), josta lainaus sivulta 230: ”Saksassa, Shirbrokissa, Christopher Wegelius keksii, että hän menee tapaamaan ennustajaeukkoa, meediota. Kyllä meedio sen tietää mitä heidän pankkinsa spesialistit tai nämä muut kotimaiset ekonomistit! Hän kysyykin siltä. Sitten voi viedä neuvotteluun paperin ja sanoa, että tässä olisi tällainen kansainvälisen erikoisasiantuntijan näkemys. Että jos tehdäänkin tällä tavalla. Niin hän sitten tekeekin, synkän huvittuneena, oman elämänsä kanssa tuskastuneena, neuvottomana. Vanha nainen sanoo, että säteily on hyvin voimakasta, hänen on helppo kertoa mistä on kysymys. Kysymys on siitä, että mies, jota hän ensin luuli saksalaiseksi, kantaa useita ristejä, suuria vaikeuksia. Mutta yhtenä päivänä aurinko taas paistaa. Mutta jos jatkaa tähän malliin, ei kohta saa nauttia edes hyvästä terveydestä. Ei pitäisi ottaa vastuuta kaikesta mikä menee vikaan. Jatkuva hermopaine tulee liian suureksi. Ei pidä ottaa kaikkea syyllisyyttä itselle, vaan sitä pitää jakaa kuin leipää. Viranomaisten kanssa on suuria vaikeuksia, mutta kyllä nekin siitä sitten. Pitkä on elämä edessä, ei tämä heti kohta pääty, erittäin hankalaa on, mutta sitten seestyy.”

Hanna-Liisa Ryti-Erkinheimo ”Gerda Rytin elämäkerta I (WSOY 1998), josta lainaus sivulta 452: ”Gerda oli alkuvuodesta 1938 edistynyt spiritualismissa pitkän askeleen. Tiistaina huhtikuun 19. päivänä hän oli ensimmäisen kerran kuullut Guidensa eli henkioppaansa puhuvan. Näin oli tapahtunut pitkän, yli puolenyön venyneen istunnon aikana… Gerda oppi pian, että ääni yritti jotenkin kouluttaa häntä. Kaikki äänen antamat käskyt eivät olleet ihan hulluja, vaan joukossa oli täysin järkeviäkin ohjeita… Gerda oli hyvä oppilas. Hän ymmärsi hyvin nopeasti, että hänen piti ehdottomasti totella äänen, hyvän henkensä, antamia käskyjä ja ohjeita. Palkkioksi hän sai neuvoja yhtä lailla arkipäivän kysymyksissä kuin henkisyyden opin tiellä kilvoitellessaan… Niin onnellinen kuin olikin, Gerda ei elämöinyt uudella ihmeellisellä kyvyllään. Hän kyllä puhui siitä Ristolle ja lapsilleen kahden kesken… Hänen lisäkseen Gerda ei alkuvaiheessa keskustellutkaan perusteellisemmin asiasta muiden kuin Ruthin ja Helmi Krohnin kanssa, sillä vaikka asia näiden neljän mielestä tuntuikin aivan selvältä, oli sitä kovin vaikea selittää sellaiselle, jotka eivät olleet perehtyneet spiritualismiin. Helmillä oli oma henkiopas nimeltään Ispahan… Isahan saneli tekstejä, jotka Helmi sitten kirjoitti muistiin ns. automaattikirjoituksella… Yksi sanelemista kirjoista oli vuoden 1937 alussa ilmestynyt Uusi usko… Gerda oli jo hyvin vakaumuksellinen spiritualisti kun hän marraskuussa 1938 tapasi Suomessa vierailevan amerikkalaisen meedion Mrs Gertrud Irwingin ja tuttavuus merkitsi Gerdan vakaumuksen syvenemistä entisestään. Aivan uudenlainen ja antoisa kokemus oli toimia meedion tulkkina istunnoissa. Tähän tehtävään Gerda joutui useita kertoja amerikkalaismeedion kaksiviikkoisen Suomen-vierailun aikana.”

Stanley Sjöberg ”Näin toimii usko” (Lähetysnuoret ry. 1983), josta lainaus sivulta 32: ”Raamattu varoittaa selvästi, että ’älköön keskuudessanne olko ketään, joka kysyy vainaja- tai tietäjähengiltä tahi kääntyy vainajien puoleen’ (5 Moos 18:11)… Olen lukenut ja kuullut muita tämän kaltaisia esimerkkejä. Uuden ’Scientologi’ -kirkon (Kristillinen tiede) perustaja on nimeltään Ron Hubbard. Hän väittää eläneensä aikaisemmin maan päällä. Hän oli useita satoja vuosia sitten merikapteeni ja tapasi käydä epäjumalantemppelissä, missä hän oli papittaren suosikkirakastaja. Temppeli sijaitsi Sardinian rannikolla. Ron Hubbard saattoi kertoa sellaisista rakennuksen ympärillä olevista yksityiskohdista, joista ei kukaan aikaisemmin tiennyt. Siellä oli esimerkiksi maanalaisia käytäviä, jotka Ron Hubbardin kuvauksien perusteella kaivettiin esiin! Tiedot pitivät paikkansa, ja niitä käytetään todisteena jälleensyntymisopin tukemiseksi. Scientologikirkossa käytetään tällaisia esimerkkejä mielenkiinnon herättämiseksi dianetiikka tutkimusta kohtaan jokaisen yksilön elämässä. On kysymyksessä jonkinlainen psykoanalyysi, jossa etsiydytään ajassa taaksepäin, aikaisempiin olotiloihin luvaten sisäinen selvyys sille, joka läpikäy käsittelyn… Raamatun selitys jälleensyntymisopin ’todisteisiin’ löytyy Jeesuksen puhuessa Luuk 11:24-26. Siinä Jeesus kertoo, kuinka jotkut ihiset voivat joutua demonisten voimien valtaan. Jätettyään ruumiin demonit etsivät itselleen uutta asuinsijaa. Se, mitä tapahtuu, voi olla selitettävissä seuraavasti: Demonit eivät ole meidän elämänpituuteemme rajoitettuja. Ne elävät ikuisesti. Paha henki on voinut asua merikapteenissa. Se on ajanut hänet elämään siveettömästi epäjumalan temppelin papittaren kanssa Sardinian rannikolla. Sama henkivalta asuu tätä nykyä Ron Hubbardissa, joka ylellisesti sisustetusta aluksestaan käsin johtaa uuden uskonnon leviämistä maailmassa. Tämä oli vastaukseni keskustellessani erään buddhalaisen kanssa Colombossa. Pahan henkivalloilla on selviä muistikuvia, ja päästyään asumaan uuteen ihmiseen ne välittävät tietonsa kyseisen henkilön persoonallisuuteen.”

Graham Turner ”Messiaan paluu” (Päivä Oy 2010), josta lainaus sivulta 13: ”Useimmat meistä ovat uteliaita tulevaisuuden suhteen. Aina antiikin kreikkalaisista, jotka kävivät Delfoin oraakkelin luona tekemässä tiedusteluja, ja Nostradamuksen opetuslapsista nykyisiin selvänäkijöiden luona käviöihin me kaikki haluamme tietää, mitä elämässämme ja ihmiskunnan historiassa on tapahtuva… Voiko kukaan tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Kristityt uskovat sen olevan mahdollista, koska Jumala tietää sen. Raamatun ilmaisema Jumala tuntee tulevaisuuden, koska hän on ajan ulkopuolella. Se, mikä meille on vähitellen avautuva tapahtumaketju, on hänelle valmis kertomus. Hän tietää lopun – alusta alkaen. Raamattu kertoo Jumalasta enemmänkin kuin tämän – hänet esitetään kaikkivoipana ja siten kykenevänä saamaan tapahtuvaksi sen, minkä hän on tarkoittanut tapahtuvaksi. Hän ei ainoastaan tunne tulevaisuutta, hän saa sen aikaan!”

Neil T. Anderson ”Enemmän kuin voittaja” (Päivä Oy 2006), josta lainaus sivulta 136: ”Kuuntelin intensiivisesti kanssani yhtä aikaa tohtoriopintoja suorittavan jatko-opiskelijan esitystä siitä, millaiselta koulutus tulevaisuudessa näyttäisi mielemme kannalta. Häntä oli kuuntelemassa rehtoreita, koulutuksen hallinnosta vastaavia, opettajia ja useita yhteiskunnallisia päättäjiä. Esityksen pitäjä, alakoulun rehtori, kuvasi sellaisia ilmiöitä kuin astraali heijasteet, telekinesia, selvänäkeminen ja telepatia. Tämä ei olisi kovin yllättävää nykypäivän jatko-opintojen osana, koska New Age on päässyt erittäin merkittävään asemaan maallistuneessa koulutuksessamme. Mutta elettiin 1980-lukua, eikä tällaisia aiheita yleensä käsitelty tohtoriohjelmissa. Hänen New Age-esittelynsä aivan varmasti kiihotti muiden opiskelijoiden uteliaisuutta; he kuuntelivat herkeämättä. He olivat innokkaina vuorovaikutuksessa luennoitsijan kanssa ja esittävät kysymyksiä. Tiedon ja voiman viettelys on aina viehättänyt niitä, jotka ajattelevat, että on olemassa jotakin sellaista, mitä ei pystytä havannoimaan viidellä aistillamme. En puhu nyt kurinalaisten opintojen tai tutkimuksen kautta saatavasta tiedosta. Esoteeristä, salaista, tietoa voidaan havannoida vain kuudennen aistin (tai henkisen aistin) avulla ja se on tarkoitettu vain asiaan vihkiytyneille (tai voidelluille). Meedioilla on erityisvoimia, jotka eivät ole kaikkien saatavilla. On olemassa jopa laillistettuja tai valtuutettuja meedioita, jotta oikeat voidaan erottaa huijareista. Kaksi Yhdysvaltojen presidentin puolisoa on viime vuosina kysynyt neuvoa meedioilta. Poliisin tiedetään turvautuneen meedioiden apuun etsiessään kadonneita tai jopa selvittäessään rikoksia, kun tieteelliset menetelmät eivät ole riittäneet. Lähes jokaisessa sanomalehdessä ja aikakauslehdessä on horoskooppi. Ja yleisön kiinnostus enkeleihin on ylittänyt kaikkien aikojen ennätykset. Elämme todellakin uutta aikakautta, ja New Age saattaa hyvinkin olla hallitseva uskonto Yhysvalloissakin.”

Profeetallisuudesta jotakin

Minua on kiinnostanut mitä profetoiminen on. Tämän vuoksi olen kerännyt aineistoa tästä aiheesta. Profeettoja ei tavata ainoastaan siellä, missä Jumalaa palvellaan Raamatun mukaan, vaan kyseessä on yleinen uskonnollinen ilmiö. Eri uskontojen piirissä tavataan miehiä ja naisia, joiden katsotaan voivan nähdä tulevaisuuteen ja ennustaa tulevia asioita ja tapahtumia.

Raamatussa profetoiminen ilmenee hyvin monimuotoisena. Se hallitsee vanhan liiton ilmoitushistoriaa. On tärkeätä ymmärtää Raamatun mukaisen profetoimisen erilaisuus verrattuna sellaiseen profetoimiseen, mikä ei ole lähtöisin Herran Hengestä. Raamatun ilmoitushistoriassa käydään ankaraa kamppailua oikean (Jumalalle uskollisen) ja väärän ennustamisen välillä.

Suomen sana profeetta tulee kreikan sanasta, joka merkitsee puhua edessä, sanoa julki; ennustaa, joka usein on käännetty se, joka sanoo edeltäpäin (näkijä), se jolla on jumalallinen kyky nähdä tulevaisuuteen. Kreikkalaisessa kulttuuripiirissä nämä sanat liittyvät Kreikan oraakkelilaitoksen käsitteistöön. Profeetta on henkilö, joka julistaa ja ilmoittaa jumalallisen tahdon vastauksena esitettyihin kysymyksiin. Hän tuo julki oraakkelisanoman ja toimii siten välittäjän tehtävässä. Oraakkeliprofeetat antoivat hurmostilassa tavoittamansa inspiraation (innoituksen) vallassa jumalallisia vastauksia kysymyksiin, jotka koskivat elämän eri aloja: yksityisasioita, politiikkaa ja uskontoa. 

Ensimmäisessä Korinttolaiskirjeessä apostoli Paavali opettaa luvussa 14 näin: ”Tavoitelkaa rakkautta ja pyrkikää saamaan hengellisiä lahjoja, mutta varsinkin profetoimisen lahjaa.
Sillä kielillä puhuva ei puhu ihmisille, vaan Jumalalle; ei häntä näet kukaan ymmärrä, sillä hän puhuu salaisuuksia hengessä. Mutta profetoiva puhuu ihmisille rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi. Kielillä puhuva rakentaa itseään, mutta profetoiva rakentaa seurakuntaa. Soisin teidän kaikkien puhuvan kielillä, mutta vielä mieluummin soisin teidän profetoivan; sillä profetoiva on suurempi kuin kielillä puhuva, ellei tämä samalla selitä, niin että seurakunta siitä rakentuu.”

Steve Thompson ”Tunnista Jumalan ääni – Käytännön ohjeita profeetalliseen palvelutyöhön” (Itätuuli-Kustannus), josta lainaus sivulta 7: ”Profetia käsittää sellaiset hengelliset lahjat kuin tiedon sanat, viisauden sanat, henkien erottamisen lahjan ja profetian lahjan… Raamattu ei ainoastaan sano, että Jumala rakasti Jaakobia; se sanoo myös, että Hän vihasi Eesauta. Missään muualla Raamatussa ei kerrota Jumalan vihaavan jotakuta. Luonnolliset asiat täyttivät Eesaun mielen niin, että hän halveksi hengellisiä asioita. Inhimillisessä järkeilyssämme arvostamme niitä, jotka ovat vanhoillisia, tasapainoisia ja asiallisia. Jumalan mittapuu on toisenlainen. Hän vihaa niiden ihmisen asennetta, joiden mielestä Hänen voimansa, läsnäolonsa tai siunauksensa eivät ole heidän huomionsa arvoisia. Ihmisen luomisesta lähtien Jumala on halunnut jakaa luonteensa, kirkkautensa ja voimansa. Tämä oli Hänen alkuperäinen tarkoituksensa. Hän on ikävöinyt ihmisiä, jotka janoaisivat Hänen voimaansa, läsnäoloaan, voiteluaan, auktoriteettiaan ja siunaustaan niin, että tavoittelisivat niitä Häneltä. Liian monet sukupolvet ovat olleet Eesaun kaltaisia ja halveksineet Jumalan siunausten rikkautta. He ovat kiinnittäneet sydämensä ajallisiin asioihin ja menettäneet tilaisuuden päästä osallisiksi Hänen kirkkaudestaan ja voimastaan… Joosef tiesi olevansa kykenemätön tulkitsemaan faaraon unta. Aivan kuin Jeesus kykeni tekemään ihmeitä, koska tiesi, että ei voinut tehdä mitään omin neuvoin (Joh. 5:19), Joosef kykeni tulkitsemaam unia, koska hän tiesi, että ei pysty siihen. Tämä nöyryys mahdollisti sen, että hän sai vastaanottaa tulkinnan Jumalalta. Myös Danielilla oli tämä sama sydämen nöyryys. Häntä ei kuitenkaan valmistettu sellaisten orjuuden, koettelemuksien ja vainon vuosien kautta, joita Joosef joutui kokemaan. Vaikuttaa siltä, että Daniel oli yksi niistä harvoista ihmisistä, joka kykeni valitsemaan nöyryyden sen sijaan, että olisi oppinut sitä vaikeuksien kautta… Kun Daniel etsi Jumalaa, Jumala paljasti salaisuuden. Jumalan etsiminen on nöyryyttä. Nöyryys on ylpeyden vastakohta. Ylpeyteen liittyy se, että elämme riippumattomina Jumalasta, kun taas nöyryys on sitä, että tunnistamme riippuvuutemme ja lähestymme Häntä (Jaak. 4:6-8). Nöyryys, tai riippuvuus Jumalasta, on tärkein tulkinnan perustan osatekijä… Koska profeetallinen palvelutyö on sellaisten asioiden kertomista ihmisille, joista meillä itsellämme ei ole tietoa, aina profetoidessamme on kuin kävelisimme veden päällä. Jos emme ole varmoja siitä, että Herra haluaa suojata meitä, kamppailemme  antaessamme profeetallisia sanoja. Usko ja nöyryys ovat kaksi profeetallisen palvelutyön ensisijaista edellytystä. Voit kiertää nämä edellytykset kahdella tavalla: älä profetoi lainkaan tai huijaa, kun teet niin. Huijaaminen on sitä, että profetoit asioita, jotka jo luonnostaan tiedät, ja tämä on väärien profeettojen ominaispiirre. Vaikka useimmat uskovat välttävät tätä jälkimmäistä kiusausta, monet lankeavat ensimmäiseen. He eivät profetoi, koska pelkäävät tekevänsä virheitä… Puhuessani tässä kirjassa vääristä profeetoista en puhu astrologeista, meedioista tai ennustajista. Vaikka nämä ovatkin selvästi  vääriä profeettoja, en usko, että kukaan tätä kirjaa lukeva ihminen on vaarassa toistaa näitä virheitä. Vääriä profeettoja seurakunnassa ovat pikemminkin ne, jotka saavat aikaan tuhoa; ne, joilla on todellinen profeetallinen lahja, mutta ei profeetallista luonnetta. Väärien profeettojen hedelmä on hajaannus, riita ja epäsopu niissä seurakunnissa, jotka joutuvat heidän vaikutuksensa alaisiksi… Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, Bileam jatkoi matkaansa Mooabia kohti. Hän kertoi enkelille palaavansa takaisin, jos hänen matkansa Baalakin luo oli Jumalan tahdon vastainen. Jos se oli Jumalan tahdon vastainen? Se, että Jumala lähetti enkelin tappamaan hänet enemmän kuin antoi ymmärtää, että Jumala ei halunnut matkan toteutuvan! Kuuluisuuden ja rikkauden epäjumalien ajamana Bileam oli sokaistunut eikä nähnyt Jumalan tahtoa. Huomattavaa on, että hän kysyi edelleen Jumalalta lupaa mennä. Vielä huomattavampaa on, että Herra vastasi jälleen Bileamille hänen sydämensä epäjumalien mukaisesti ja kehoitti häntä menemään… Kun yhteiskuntamme auktoriteettirakenteet ovat tulleet sallivammiksi, monet ovat eksyneet uskomaan, että Jumala on myös tullut sallivammaksi ja muuttaa tahtoaan toveidemme mukaisesti… Vaikka Jumala puhui Bileamille epäjumalien mukaisesti, Hän todisti silti enkelin kautta, että Baalakin luo meneminen oli Hänen ilmoitetun tahtonsa vastaista… Tämän olisi pitänyt osoittaa Bileamille selvästi, että se, mitä hän kuuli, oli hänen omien toiveittensa saastuttamaa.”

Veli Andreas ”Veljiä etsimässä” (Kuva ja Sana 1998) lainaus sivulta 39 alkaen: ”Jos haluamme muuttaa maailmaa Jumalan tahdon mukaan. meidän on aloitettava kuuntelemalla Hänen Sanaansa, jonka Hän on puhunut Raamatun kautta. Monta kertaa luen Vanhasta testamentista: ’Ja Herran sana tuli’ jollekin profeetalle. Profeettojen työnä oli kuunnella, mitä Jumala sanoi, ja sitten julistaa sitä sekä sanoin että teoin, minne ikinä Jumala heidän käskikin mennä. Useimmat Raamatun profeetat eivät olleet saaneet varsinaista koulutusta eivätkä olleet sivistyneitä miehiä, jotka saivat kutsumuksen viimeisenä opiskeluvuotenaan. Valtaosa heistä oli tavallisia ihmisiä – kuten sinä ja minä – jotka seurasivat Jumalaa jokapäiväisessä elämässään. Mutta kun he julistivat Jumalan lähettämää viestiä, he kykenivät silti nousemaan ja murskaamaan kokonaisia valtakuntia. Heidän julistustyöllään oli suuri vaikutus. Tämän päivän profeetallisuus ei vaadi sitä, että saamme kuulijoiksemme maailman johtajia. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että noudatamme Jeesuksen suurta lähetysnäkyä ’menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni’ (Matt. 28:19). Me teemme sen Raamatun kautta saamastamme Pyhän Hengen kehotuksesta. Olemme toisin sanoen profeetallisia, kun täytämme kolme ehtoa:

  1. Tunnemme Jumalan ja Hänen ominaisuutensa Raamatun opetusten mukaan.
  2. Meillä on viesti, joka vaikuttaa ihmisten elämään
  3. Meillä on paikka, jossa se on sanottava

Koska Vanhan testamentin profeetoilla ei ollut Raamattua, heidän oli kuultava viestinsä suoraan Jumalalta. Nykyään me voimme lukea Hänen kirjoitettua Sanaansa, jotta tuntisimme Hänet ja Hänen tahtonsa meitä kohtaan. Kun tyydytämme tarpeemme Raamatun sanan ja rukouksen avulla, suhteemme Kristukseen syvenee, ja Raamatun kautta Hän alkaa vaikuttaa meihin ja osoittaa, miten ja missä Hän haluaa meidän ilmoittavan Hänen viestinsä. Jumala puhui minulle ensimmäisellä matkallani kommunistimaailmaan kahden Ilmestyskirjan 3. luvun jakeen kautta. ’Vahvista jäljellejääneitä’. Hän sanoo Sardeen kamppailevalle seurakunnalle jakeessa 2. Jakeessa 8 Hän ilmoitti Filadelfian seurakunnalle: ’Minä olen avannut sinun eteesi oven, eikä kukaan voi sitä sulkea.’  Kummassakaan näissä jakeessa ei sanota: ’Andreas, määrään sinut salakuljettamaan Raamattuja Venäjälle.’ Mutta koska jo tutkin Raamattua, rukoilin ja kerroin uskostani ympärillä oleville ihmisille ja olin halukas menemään, minne ikinä Jumala sitten halusikin minun menevän, nuo jakeet herättivät minut tajuamaan kristittyjen suunnattomat tarpeet rautaesiripun takana.”

Olen itsekin kokenut jotakin vastaavaa, sillä keväällä 2010 koin sisälläni puhetta Intiaan menosta, joka toteutuikin kesällä 2010 aivan uskomattomasti, eli otin sanan vastaan ja toimin sen mukaan, jolloin ovet avautuivat ja Jumalan tahto pääsi toteutumaan.
Jotkut ovat varsin kriittisiä väärien profetioiden suhteen, mutta profetiat pitää koetella, ovatko Raamatun ilmoituksen mukaisia vai eivät, jolloin saatu profetia tulee hylätä. Eihän me heitetä rahojamme pois, jos kuulemme, että väärää rahaa on liikkeellä, vaan tutkimme rahat tarkemmin, jotta emme ottaisi vastaan väärää rahaa, emmekä levittäisi niitä eteenpäin.

Ritva ja Kristian Sand ”Löydä elämäntehtäväsi” (KKJMK Oy 2010) lainaus sivulta 118: ”Henkilökohtaiset profetiat ovat aina ehdollisia. Henkilökohtaisten profetioiden toteutuminen riippuu jokaisen ihmisen vastauksesta ja elämästä! Riippumatta siitä, miten suuren profetian tai lupauksen Jumala on jollekin antanut, sen toteutuminen on aina kiinni siitä, miten tuo ihminen seuraa Jumalaa. Raamattu osoittaa meille monia profetioita, jotka ovat toteutuneet, mutta se osoittaa myös joitakin, jotka eivät toteutuneet. Jumala lupasi Moosekselle ja Israelin kansalle, että molemmat pääsisivät pois Egyptistä Kanaanin maahan. Mutta me kaikki tiedämme, ettei Mooses päässyt Kanaanin maahan (hän ainoastaan näki Nebon vuorelta) ja kyseinen Israelin sukupolvi kuoli erämaahan. Raamattu osoittaa meille monia suuria Jumalan miehiä, jotka tiedostivat kuollessaan elämäntehtävänsä täyttyneen (Aabraham, Iisak, Jaakob, Joosef, Joosua, Daavid jne). Mutta se osoittaa myös ihmisiä, jotka kuolivat hyvin surullisen ja nöyryyttävän kuoleman kaukana Jumalan suunnitelmista. Kuningas Saul aloitti hienosti mutta päätti elämänsä tottelemattomana, kapinallisena, kovasydämisenä, kateellisena, murhanhimoisena ja pahan hengen vaivaamana miehenä. Salomo nousi ensin suurempiin korkeuksiin kuin kukaan toinen Israelin kuningas, mutta myöhemmin hän hylkäsi Herran ja palvoi epäjumalia! Ensin mainitut täyttyivät Jumalan suunnitelmat, kun taas jälkimmäiset epäonnistuivat.”Sivulta 148 lainaus: ”Kun Jumala johdatti meitä aloittamaan työn aasialaisten siirtolaisten parissa Nottinghamissa ja Derbyssä, Hän johdatti meidät lähtemään Missionuorista ja tekemään työtä paikallisten helluntaiseurakuntien kanssa. Mutta se ei toiminut meidän kohdallamme kovin hyvin. Yhteistyö noiden seurakuntien kanssa oli hyvin vaikeaa, sillä niitä sitoi suuresti pelko ja epäusko sen suhteen, mitä Jumala voisi tehdä meidän kaltaisemme nuoren skandinavialaisen pariskunnan kautta. Heidän näkynään meille oli, että meidän pitäisi istua paikallamme mukavien pienten seurakuntalaisten tavoin ja käyttäytyä miellyttävästi ja vaisusti. Seurakuntien pastorit eivät koskaan ajatelleet, että mekin olimme Jumalan palvelijoita, jotka osaavat saarnata heidän laillaan. Meitä kohdeltiin ikään kuin olisimme olleet heitä paljon alemmassa luokassa. Se oli hyvin tuskallista, nöyryyttävää ja turhauttavaa nuorelle pariskunnalle, joka oli täynnä tulta ja uskoa. Sellaisella kohtelulla oli meihin huono vaikutus. Koimme, että meidän täytyi vetäytyä heistä ja aloittaa oma palvelutyömme…”

Claude Duvernoy ”Ruhtinas ja profeetta” (Kuva ja sana 1979) sivulta 74 lainaus: ”William Hechleriä pidettiin omalaatuisena ja harhaoppisena henkilönä koko hänen elämänsä ajan. Silloinkin kun hän toimi tunnetun Lontoon raamattuseuran, tavallisuudesta poikkeavan lähetysliikkeen ja kaikenkielisten raamattujen ainutlaatuisen levittäjän, jäsenenä ja sihteerinä. Kun ajattelee hänen työtään Venäjällä ja Romaniassa, niin pastoria ei kiehtonut juutalaisten tulo anglikaanisen kirkon piiriin, vaan heidän tulonsa luvattuun maahan. Epäilemättä tämä asenne niin hänen maallisten kuin hengellistenkin esimiestensä silmissä näytteli huomattavaa osaa hänen kokiessaan tappion Jerusalemin piispanvirkaa täytettäessä. Hechlerin näkemys Israelin arvoituksesta teologisesti oli seuraava: Israel ei ole samanlainen kansa kuin muut kansat. Noita ja näkyjennäkijä Bileam tajusi sen. Vain Israelissa yhdistyy samalla kertaa kansa, kansakunta ja uskonnollinen kokonaisuus. Synagoogaa ei ole tarkoitettu sulautumaan kansojen joukkoon eikä kirkko pysty sitä hävittämään. Jumala ei halua Israelin lasten kadottavan ’juutalaisuuttaan’ sulautumalla kristittyjen massaan kaukana synagoogasta (missä Kristus oli syntynyt). Jumala haluaa kansansa tulevan jälleen luokseen palaamalla Pyhän Sanan äärelle ja tiedostamalla, että Messias, joka on kerran tuleva loistossa, on jo tullut tuntemattomana, kärsivänä ja kuolevana. Jumalan toivomus on, että löydettyään jälleen raamatullisen kotimaansa Israel valmistaisi tietä kirkastetulle Messiaalle, josta Sakaria julistaa: ’Hänen jalkansa seisovat Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla’. Hän on oleva Israelin kuningas mutta myös kirkon voittamaton valtias… Hechler halusi palauttaa tämän messiaanisen kaipuun ystävänsä Herzliin, Israelin ruhtinaan sydämeen.”

Smith Wigglesworth ”Kasva usko” (Ristin Voitto 1958), josta lainaus sivulta 130: ”Jos olet vastaanottanut Hengen lahjoja ja käyttänyt niitä siunaukseksi, niin muista, ettei koskaan eikä missään olosuhteissa pidä käyttää niitä, jollei Jumalan voima pakota lahjaa palvelemaan. On ollut ihmisiä, jotka ovat käyttäneet profetian armolahjaa ilman tätä pyhää pakkoa, ja he ovat päättäneet vaikutuksensa lihassa, saaneet aikaan raunioita ja tyytymättömyyttä, särkyneitä sydämiä ja pilalle menneitä seurakuntia. Älä etsi lahjoja, ellet aio pysyttäytyä Hengessä. Ne saavat tulla käytäntöön vain Pyhän Hengen voiman kautta… Parempi on kunnioittaa Jumalaa kuin jumaloida lahjoja.”

Raamatun Vanha ja uusi liitto ovat sisäiseltä olemukseltaan yhtä. Siksi UT:ssa viitataan jatkuvasti VT:n profeettoihin ja heidän sanoihinsa, etenkin silloin kun kyseessä ovat ennustukset ja niiden täyttyminen.

UT:n profetia on samanlaista kuin VT:n siinä suhteessa, että sen pääpaino ei ole suinkaan ennustuksissa, vaan Jumalan tahdon julistamisessa kulloinkin käsillä olevassa ajassa. Paavali ja Barnabas kutsuttiin tehtäväänsä profetian välityksellä, Ap.t. 13:2. Timoteus asetettiin virkaansa profeetallisin sanoin, 1Tim. 1:18, ja hän sai tällöin armolahjan, profetoimisen armolahjaa selostettaessa korostetaan, että rakentaminen, kehottaminen ja lohduttaminen kuuluvat tämän lahjan sielunhoidolliseen puoleen ja ovat sille ominainen piirre – vanhatestamentillisen linjan mukaisesti. UT:n profeetallinen julistus voi olla myös tuomitsevaa, kun se paljastaa salattuja syntejä,

Myös UT:ssa profetoiminen, samoin kuin kielillä puhuminen, voi tapahtua hurmostilassa. Ei ole kuitenkaan kyse siitä, että minätietoisuus sammuisi ja että profeetan minä samastuisi jumaluuteen. Profeetta on itsenäinen persoona, joka on pelkkä vastaanottaja suhteessa Jumalaan. Hän ottaa vastaan Jumalan sanan ja välittää ilmoituksen seurakunnalle. Paavalin mukaan profeetta hallitsee omaa tietoista minäänsä. Hän voi profetoidessaan keskeyttää puheensa heti, kun joku toinen saa ilmestyksen. Kun kaksi tai kolme profeettaa on puhunut, saavat muut profetoida, että kaikki saisivat opetusta ja kaikki kehoitusta, 1Kor. 14:29-33. Profeetta ei voi määrätä ilmoituksen sisältöä, mutta sanoman esille tuomisen ajankohta on välittäjän vallassa, jotta järjestys säilyisi seurakunnassa.

Korinttolaiskirjeessä apostoli Paavali opettaa luvussa 14:23-31 ”Jos nyt koko seurakunta kokoontuisi yhteen ja kaikki siellä puhuisivat kielillä ja sinne tulisi opetuksesta tai uskosta osattomia, eivätkö he sanoisi teidän olevan järjiltänne? Mutta jos kaikki profetoisivat ja joku uskosta tai opetuksesta osaton tulisi sisään, niin kaikki paljastaisivat hänet ja kaikki langettaisivat hänestä tuomion, hänen sydämensä salaisuudet tulisivat ilmi, ja niin hän kasvoilleen langeten rukoilisi Jumalaa ja julistaisi, että Jumala totisesti on teissä. Kuinka siis on, veljet? Kun tulette yhteen, on jokaisella jotakin annettavaa: millä on virsi, millä opetus, millä ilmestys, mikä puhuu kielillä, mikä selittää; kaikki tapahtukoon rakennukseksi. Jos kielillä puhutaan, niin puhukoon kullakin kertaa vain kaksi tai enintään kolme, ja yksi kerrallaan, ja yksi selittäköön; mutta jos ei ole selittäjää, niin olkoot vaiti seurakunnassa ja puhukoot itselleen ja Jumalalle. Profeetoista saakoon kaksi tai kolme puhua, ja muut arvostelkoot; mutta jos joku toinen siinä istuva saa ilmestyksen, vaietkoon ensimmäinen. Sillä te saatatte kaikki profetoida, toinen toisenne jälkeen, että kaikki saisivat opetusta ja kaikki kehoitusta.”

Profetointi on alistettava seurakunnan arvioitavaksi. Sen hengellinen luotettavuus tulee voida vahvistaa, jotta vältyttäisiin vääriltä profetioilta. Tämä voi tapahtua nimenomaan siten, että toiset läsnäolevat profeetat arvostelevat äänessä olevan profeetan sanoman. Uuden Testamentin kirjoituksista saa kokonaisuutena ottaen voimakkaasti sen vaikutelman, että profeetoilla on ollut alkuseurakunnassa suuri merkitys. Ilmestyskirja eroaa selvästi muista UT:n kirjoista profeetallisen sisältönsä ansiosta. Myös apostolisen ajan jälkeiset lähteet kertovat profeettojen asemasta ja merkityksestä. Samalla ne kuitenkin viittaavat väärien profeettojen yhä suurempaan vaikutukseen. Tämä heikensi profetian lahjan arvostusta, kun taas opetusviran merkitys kasvoi.

Jukka Rokka (Kuva ja Sana 2003) josta lainaus sivulta 121 otsikolla Profeetta ja profetiat: ”Kun Jumala asetti seurakuntavirat. Hän ei tahtonut jättää seurakuntaa myöskään ilman profeettaa. 1. Kor. 12:28 profeetat mainitaan heti apostolien jälkeen. 

Profeetta (hebreaksi näbi, julistaja) on Jumalan tahdon julistaja. Nimi johtuu kreik. sanasta, joka merkitsee tulkkia, puolesta puhujaa, ennustajaa. – A. Saarisalo: Raamatun sanakirja.

Jumalan profeetat ovat siis miehiä tai naisia, joita Hän tahtoo käyttää seurakunnan rakentamiseksi. He ovat Jumalan pasuunoita, totuuden torvia, joita Hän käyttää ’puolesta puhujina’, kun Hän erityisellä tavalla tahtoo lähestyä ihmisiä. Herra itse panee sanat profeettojensa suuhun (5. Moos. 18:18; Sak. 1:6; Jer. 1:4, 5, 9; Hes. 3:16-17). Hän antaa äänensä kuulua usein hyvinkin halveksitun ja vähäpätöisen lapsensa kautta. Hän ei katso muotoon. Kunhan vain profeetta on altis ottamaan vastaan Herran sanan ja välittämään sen tosille, niin kyllä Herra puhuu. Profeetta on saanut viran Jumalalta ja palvelee tässä virassaan seurakuntaa (1. Kor. 12:28)…”

Rick Joyner ”Soihtu ja miekka” (Itätuuli-Kustannus 2004), josta lainaus sivulta 16: ”Sanomien julkaiseminen ajoissa oli se perustehtävä, jonka Herra antoi minulle aloittaessani MorningStar -julkaisutoiminnan, ja sain sen Matteuksen evankeliumin jakeiden 24:45-47 kautta, Herra haluaa palvelusväkensä saavan ruokansa ’ajallansa’, ja ajoitus oli jo silloin yksi suurimmista heikkouksistani… Minulla on taipumusta tulla varsinkin palvelutyössäni niin kiireiseksi, että tärkeät ohjeet, sanomat ja tapaamiset jäävät minulta huomaamatta enkä tuo ajoissa tarjolle sitä ruokaa, jonka Herra on antanut meille palvelusväkeään varten. Minun olisi pitänyt palata hengelliseen työhön silloin, kun Hän kutsui minua ensimmäisen kerran, sen sijaan että olisin perustanut lentorahtiyrityksen. Olin melkein menettänyt tehtäväni jollekulle toiselle epäröintini ja riittämättömyyden tunteiden tähden. Sitten reagoin liian voimakkaasti ja tulin niin kiireiseksi, että tehtäväni oli jäädä minulta huomaamatta, koska tein liian paljon. Elämän tien kummallakin puolella on oja, ja olin langennut siihen molemmin puolin. Jaan joitakin näitä henkilökohtaisia asioita siitä syystä, että kristityt tekevät yleisesti samoja virheitä, varsinkin ne, jotka ovat johtavissa asemissa seurakunnassa. Se on myös jotain, mikä on korjattava, tai seuraukset tulevat vakavammiksi lähetystyessämme tämän maailmanajan loppua. Nämä ovat tärkeimpiä syitä siihen, miksi useimmat kristityt eivät toteuta kutsuaan tai saavuta päämääräänsä ja tarkoitustaan. He jäävät paitsi molemmilla samoilla tavoilla kuin minulle melkein tapahtui. Monet jäävät paitsi, koska he epäröivät liikaa lähteä liikkeelle. Toiset ryhtyvät hengelliseen työhön, ja pian heistä tulee niin kiireisiä tekemään asioita Herralle, etteivät he lähesty Häntä. Menestyksekäs kristillinen elämä ei perustu niinkään siihen, miten paljon työtä olemme tehneet, vaan siihen, miten lähelle Herraa olemme päässeet ja miten kuuliaisia olemme olleet… Seuraavina vuosina minulle näytettiin monia asioita tulevasta viimeisten päivien palvelutyöstä ja lopun aikojen seurakunnasta; siitä, miten se tulisi olemaan apostolinen seurakunta. Minulle näytettiin, miten Herra ilmestyisi omissaan ennen kuin Hän palaisi hallitsemaan maata. Näin maailmassa seurakunan, joka oli todella tahraton. Se oli puhdas, pyhä ja täynnä sellaista armoa ja voimaa, että kaikki kansat tulisivat tuntemaan kunnioittavaa pelkoa sitä kohtaan. Seurakunnan sanoma tulevasta valtakunnasta tulisi ravistelemaan jokaista maailman valtakuntaa. Lopullinen osuuteni seurakunnan valmistamisessa kutsuunsa liittyi opetuskeskukseen ja profeetalliseen yhteisöön. Siitä tulisi paikka, josta käsin profeetallisia sanomia ja opetuksia levitettäisiin kaikkialle maailmaan.”

Tottelemattomuus saadulle Jumalan sanalle

Jumalan puhe meille ei ole aina mielemme mukaista, joten saatamme kieltäytyä tottelemasta, mikä on syntiä. Jeremian kirja luvut 42-43: ”Silloin astuivat esiin kaikki sotaväen päälliköt ja Joohanan, Kaareahin poika, ja Jesanja, Hoosajan poika, ynnä kaikki kansa, pienimmästä suurimpaan, ja sanoivat profeetta Jeremialle: ”Langetkoon rukouksemme sinun eteesi, ja rukoile puolestamme Herraa, Jumalaasi, kaiken tämän jäännöksen puolesta; sillä suuresta luvusta on meitä jäänyt jäljelle vähän, niinkuin omat silmäsi näkevät meitä olevan. Ja Herra, sinun Jumalasi, ilmoittakoon meille, mitä tietä meidän on kuljettava, ja mitä meidän on tehtävä.” Silloin profeetta Jeremia vastasi heille: ”Minä kuulen. Katso, minä rukoilen Herraa, teidän Jumalaanne, niinkuin sanotte, ja kaiken sen, mitä Herra teille vastaa, minä ilmoitan teille; en salaa teiltä mitään.” Ja he sanoivat Jeremialle: ”Olkoon Herra totinen ja luotettava todistaja meitä vastaan, jollemme tee aivan sen sanan mukaan, jonka Herra, sinun Jumalasi, lähettää sinut meille tuomaan. Olkoon se hyvä tahi paha: Herran ääntä, meidän Jumalamme, jonka tykö me sinut lähetämme, me tottelemme, että meidän hyvin kävisi, kun tottelemme Herran, meidän Jumalamme, ääntä.” Kymmenen päivän kuluttua tuli Herran sana Jeremialle, ja hän kutsui Joohananin, Kaareahin pojan, ja kaikki sotaväen päälliköt, jotka olivat tämän kanssa, ynnä kaiken kansan, pienimmästä suurimpaan. Ja hän sanoi heille: ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala, jonka tykö te lähetitte minut laskemaan rukouksenne hänen eteensä: Jos te jäätte tähän maahan, niin minä rakennan teidät enkä hajota maahan, istutan teidät enkä revi pois, sillä minä kadun sitä onnettomuutta, jonka olen tuottanut teille. Älkää peljätkö Baabelin kuningasta, jota te nyt pelkäätte. Älkää peljätkö häntä, sanoo Herra; sillä minä olen teidän kanssanne, minä autan teitä ja pelastan teidät hänen käsistänsä. Ja minä annan teille armon, niin että hän teitä armahtaa ja antaa teidän palata takaisin maahanne. Mutta jos te sanotte: ’Me emme jää tähän maahan’, ettekä tottele Herran, teidän Jumalanne, ääntä, vaan sanotte: ’Ei! Me lähdemme Egyptiin, jossa meidän ei tarvitse nähdä sotaa, ei kuulla pasunan ääntä eikä kärsiä leivän nälkää, ja sinne me jäämme asumaan’ – niin kuulkaa siis nyt Herran sana, te Juudan tähteet: Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Jos te todella käännätte kasvonne Egyptiä kohti ja menette sinne asumaan muukalaisina, niin miekka, jota te pelkäätte, on saavuttava teidät siellä Egyptin maassa, ja nälkä, joka teitä huolettaa, seuraa kintereillänne Egyptiin, ja sinne te kuolette. Ja kaikki ne miehet, jotka kääntävät kasvonsa Egyptiä kohti asuakseen siellä muukalaisina, kuolevat miekkaan, nälkään ja ruttoon, eikä ainoakaan heistä pääse pakoon eikä pelastu siitä onnettomuudesta, jonka minä annan heille tulla. Sillä näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Niinkuin minun vihani ja kiivastukseni on vuodatettu Jerusalemin asukasten ylitse, niin minun kiivastukseni on vuotava teidän ylitsenne, jos te menette Egyptiin, ja te tulette kiroukseksi ja kauhistukseksi, kiroussanaksi ja häväistykseksi ettekä enää saa nähdä tätä paikkaa. Herra sanoo teille, te Juudan tähteet: Älkää menkö Egyptiin.”  


Se tietäkää, että minä olen tänä päivänä teitä varoittanut. Te eksytitte itsenne, kun lähetitte minut Herran, teidän Jumalanne, tykö sanoen: ”Rukoile puolestamme Herraa, meidän Jumalaamme; ja kaikki, mitä Herra, meidän Jumalamme, sanoo, ilmoita meille, niin me teemme sen.” Minä olen sen tänä päivänä teille ilmoittanut, mutta te olette tottelemattomat Herran, teidän Jumalanne, äänelle kaikessa, mitä varten hän on lähettänyt minut teidän tykönne. Nyt siis tietäkää, että te kuolette miekkaan, nälkään ja ruttoon siinä paikassa, johon te haluatte mennä, siellä muukalaisina asumaan. Kansan tähteet siirtyvät Egyptiin. Jeremia ennustaa, että Baabelin kuningas on valloittava Egyptin. 
Mutta kun Jeremia oli loppuun asti puhunut kaikelle kansalle kaikki Herran, heidän Jumalansa, sanat, jotka Herra, heidän Jumalansa, oli lähettänyt hänet tuomaan heille – kaikki ne sanat, – niin Asarja, Hoosajan poika, ja Joohanan, Kaareahin poika, ja kaikki julkeat miehet sanoivat Jeremialle: ”Sinä puhut valhetta; Herra, meidän Jumalamme, ei ole lähettänyt sinua sanomaan: ’Älkää menkö Egyptiin, siellä muukalaisina asumaan’; vaan Baaruk, Neerian poika, kiihoittaa sinua meitä vastaan antaakseen meidät kaldealaisten käsiin tapettaviksi tai vietäviksi pakkosiirtolaisuuteen Baabeliin.” Ja Joohanan, Kaareahin poika, ja kaikki sotaväen päälliköt ja kaikki kansa olivat tottelemattomat Herran äänelle eivätkä jääneet Juudan maahan. Niin Joohanan, Kaareahin poika, ja kaikki sotaväen päälliköt ottivat kaikki Juudan tähteet, jotka olivat kaikista kansakunnista, jonne heidät oli karkoitettu, palanneet asumaan Juudan maahan: miehet, naiset ja lapset, kuninkaan tyttäret ja kaiken sen väen, jonka Nebusaradan, henkivartijain päällikkö, oli jättänyt Gedaljan huostaan, joka oli Saafanin pojan Ahikamin poika, sekä profeetta Jeremian ja Baarukin, Neerian pojan. Ja he menivät Egyptin maahan, sillä he eivät kuulleet Herran ääntä. Ja niin he tulivat Tahpanheeseen. Ja tämä Herran sana tuli Jeremialle Tahpanheessa: ”Ota käsiisi suuria kiviä ja kätke ne muurilaastiin, tiilikivipenkereeseen, joka on faraon linnan oven edustalla Tahpanheessa, juutalaisten miesten nähden. Ja sano heille: Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Katso, minä lähetän hakemaan palvelijani Nebukadressarin, Baabelin kuninkaan, ja asetan hänen valtaistuimensa näiden kivien päälle, jotka minä olen kätkenyt, ja hän on levittävä loistomattonsa niiden yli. Ja hän tulee ja lyö Egyptin maata: joka ruton oma, se ruttoon, joka vankeuden, se vankeuteen, joka miekan, se miekkaan! Ja minä sytytän Egyptin jumalien temppelit tuleen, ja hän polttaa ne ja vie jumalat pois saaliinansa. Ja hän puhdistaa Egyptin maan syöpäläisistä, niinkuin paimen puhdistaa vaatteensa syöpäläisistä, ja lähtee sieltä vammatonna. Ja hän murskaa patsaat Egyptin maan Beet-Semeksestä, ja Egyptin jumalien temppelit hän polttaa tulella.” 

Lähteet:

Digi IRT

Kirjallisuutta:

Rick Joyner Petos, Taistelu, Voitto (Itätuuli-Kustannus)
Rick Joyner Kutsu (Itätuuli-Kustannus) 
John Bevere Näinkö sanoo Herra (KKJMK)
Sid Roth Yliluonnollista (Kuva ja Sana 2011)

Linkkejä:

http://www.ilmestysmaja.fi/fi/material
https://www.fullnessministries.org/media
https://www.morningstarministries.org/
https://www.tv7.fi/vod/player/66583/
https://hemi.org/
http://www.kristiansandbooks.fi/

Kirjallisuutta:

Tapio Kopponen ”Tietäjä Heikki Hurstisen toiminnan tarkastelua”

Linkkejä:

https://perussanoma.fi/p/758-e-kirja-idan-tietajat/

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

2 vastausta artikkeliin “Miksi ihmiset luottavat ennustelijoihin?

  1. En ole ns Tietäjä. Isä on armossaan käyttänyt minua monien ihmisten parantamiseen. Eka kerta oli kun arkilla, n 14v sitten pyysin Isältä terveyttä n 2 vuotiaalle pojalle. Hän parani kaikista ruokaine allergioistaan. Sen jälkeen hänen isoveli oli myös saanut kokea saman. Noin kolme vuotta sitten ruoilin puhelimessa serkkuni jalkojen puolesta, jalat parani. On myös muitakin lähes vastaavia juttuja, kiitos kaikista kuuluu Herrallemme. Kiitos Jeesus!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: