Turvapaikkapolitiikka

Turvapaikkapolitiikka koskettaa myös kuntia ja kuntalaisia mm. vastaanottokeskuksissa, kotouttamisessa jne., sekä tuottaa kustannuksia kunnille ja kuntalaisille. Pakolaisia syntyy erilaisten sotien ja ihmisryhmien keskinäisten vihanpidon seurauksina, kun joutuvat jättämään asuinsijansa vainojen tähden tai sotien aiheuttamien hengenvaaran vuoksi. Pakolaisten vastaanottamiseen liittyy kansainvälisiä sopimuksia, kuten Sopimus pakolaisten oikeudellisesta asemasta eli Geneven pakolaissopimus on Yhdistyneiden kansakuntien vuonna 1951 laatima ja vuonna 1967 laajennettu sopimus pakolaisten oikeudellisesta asemasta. Sopimuksessa on määritelty yksityiskohtaisesti, kuka on pakolainen ja minkälaiset oikeudet ja velvollisuudet hänelle kuuluvat sopimuksen allekirjoittajavaltioissa. Ensimmäinen asiakirja keskittyi suojelemaan lähinnä eurooppalaisia pakolaisia toisen maailmansodan jälkeen, mutta vuonna 1967 sopimus laajennettiin kattamaan kaikki maailman pakolaiset. Näitä asioita tulee tutkia monelta suunnalta ja käydä rakentavaa keskustelua, jotta löytyy hyviä ratkaisuja esille tulleisiin ongelmiin.

Katso lisää…

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pakolainen

Risto Uimonen ”Tulos tai ulos” (WSOY 2019), josta lainaus sivulta 143: ”Sipilä yllätti kertomalla Ykkösaamussa uutisen, joka levisi nopeasti myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Sipilä lupasi antaa tilavan, itse rakentamansa omakotitalon turvapaikanhakijoiden käyttöön vuodenvaihteesta lähtien. Kempeleessä Oulun eteläpuolella sijaitseva talo oli enimmäkseen tyhjillään pääministerin kiireiden takia. Sipilöillä oli asunto Helsingissä… Sipilä lensi vielä samana päivänä Ouluun tutustumaan Heikinharjun vastaanottokeskukseen. Hän halusi perehtyä siihen, miten hyökyaallon lailla Haaparannan ja Tornion kautta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden käsittely sujui. Viranomaiset ja avustustyöntekijät paiskivat töitä kapasiteettinsa äärirajoilla. Myös hallitus oli helisemässä tulijoiden tulvan vuoksi. Suomi ei ollut osannut varautua tällaiseen tulijamäärään, kuten eivät olleet tehneet muutakaan EU-maat… Yhden vakuuttavalta kuulostaneen todistajalausunnon esitti eräs Irakista Suomeen tullut mies Yleisradion Oulun toimituksen tekemässä jutussa marraskuussa 2017. Hän kertoi päätyneensä Suomeen nimenomaan Sipilän lupauksen rohkaisemana. Mies oli paennut vuonna 2015 perheensä kanssa Isisin hirmuvaltaa Irakin Tikritistä Turkkiin. Hän kertoi höristäneensä korviaan syyskuussa katsellessaan Turkissa Irakin televisiota. Suomen pääministeri kertoi siellä avaavansa Kempeleen talonsa ovet turvapaikanhakijoille. Sipilän tarjouksesta uutisoitiin myös arabiankielisessä maailmassa laajasti seuratun Al-Jazeeran verkkosivuilla. Uutinen lähti leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. ’Uutiset kertoivat, että tervetuloa Suomeen. Me tulimme tänne juuri siksi. Suunnaksi otettiin Suomi ja Oulu’, irakilaismies sanoi Ylen jutussa… Viesti meni väärään osoitteeseen, kun Irakista saapui pakolaisia, joilla ei ollut mitään edellytyksiä saada turvapaikkaa… Maltillisesti tulijoihin suhtautuneiden keskuudessakin epäiltiin, olisiko muukalaisilla muitakin motiiveja kuin turvan tarve. Jokainen tiesi, että kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden joukkoon mahtui kaikenkarvaisia ihmisiä. Kunniallisia, rehellisiä ja aidosti turvaa tarvitsevia, mutta myös onnenonkijoita, työn vieroksujia, huijareita, naisten hyväksikäyttäjiä, sotarikollisia sekä terrorismiin taipuvaisia. Siis sellaisia ihmisiä, jotka eivät olleet valmiita sopeutumaan suomalaisen yhteiskunnan arvoihin ja Suomen lakeihin.”

Mikä olisi ratkaisu ongelmiin?

Hyvä valhe (The Good Lie, USA/Kanada 2014) elokuva on tosipohjainen elokuva sudanilaisista sotaorvoista (pakolaisista), jotka pääsevät aloittamaan uuden elämän Yhdysvalloissa Kansas Cityssä. Elokuvan on ohjannut Philippe Falardeau. Elokuva esittää havainnollisesti kuinka pakolaiset kotiutetaan Yhdysvalloissa heti toteamalla heille, että heistä on syntynyt kuluja ja heidän tulisi löytää viranomaisten avulla työpaikka päästäkseen elämässä eteenpäin ja kouluttautua ammatteihin, jolloin paikka yhteiskunnassa löytyy. Ehkä meidän Euroopassa täytyisi ottaa mallia tästä, ettei euttaminen tulisi ylivoimaiseksi tehtäväksi. Elokuva löytyy katsottavaksi: https://areena.yle.fi/1-60964182

Marja Tiilikainen ”Arjen Islam – Somalinaisten elämää Suomessa” (Vastapaino 2003), josta lainaus sivulta 236: ”Somaliassa henget ovat olleet luonnollinen osa paikallista islamilaista järjestystä, mutta Suomessa niiden asema on muuttunut, somalit ovat jopa saattaneet kyseenalaistaa niiden olemassaolon. Henkiä on kuitenkin myös Suomessa ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Osa Suomessa olevista hengistä on suomalaisia, osa taas on seurannut naisia (ja miehiäkin) Somaliasta saakka.Hengistä puhuttaessa islamissa tunnetut jinnit ja somalilaiset saar-henget usein sekoittuvat, vaikka niiden välillä näyttääkin olevan selvä perusteellinen ero: Jinneistä somalinaiset puhuvat usein pahansuopina henkinä, joita yritetään välttää ja joista yritetään päästä eroon Koraania lukemalla. Saar-hengen ja ihmisen välille syntyy sen sijaan yleensä elinikäinen suhde, jota täytyy hoitaa jatkuvasti muun muassa tiettyjen tanssien ja suitsukkeiden avulla. Kun ihmisen ja hengen välinen suhde on kunnossa, ihminen voi hyvin… Naiset ovat kertoneet, että Suomessa henget pyytävät transsin aikana samoja asioita kuin Somaliassakin: Joskus ne pyytävät kauniita vaatteita tai teurastamaan lampaan. Joskus ne ovat vihaisia, jos tarjottava ruoka ei ole riittävän hyvää tai vaatteet eivät ole riittävän kauniita. Joskus henget saattavat käskeä uhriaan juomaan alkoholia tai alkoholipitoisia parfyymejä. Joskus henget vaativat, että ihminen matkustaa Suomesta Somaliaan ja järjestää siellä juhlan hengille… Suomessa saar-henget muistuttavat somalinaisia velvollisuuksistaan omia henkiään kohtaan. Jos suhdetta henkiin ei hoideta riittävän hyvin, seurauksena on sairaus, jopa kuolema… Taputus, rummutus ja laulu ovat Somaliassa vahvoja, ja transsiin meno helpompaa kuin Suomessa… Vaikka osa naisista ei ollut aikaisemmin edes nähnyt henkitransseja, he saattoivat mennä transsiin Suomessa järjestetyn rituaalin aikana.”

Syitä pakolaisuuteen

Chris Mitchell CBN News:ta, joka on Lähi-idän toimiston päällikkö ja kirjoittaa kirjassaan ”ISIS marssii Jerusalemiin” (Kuva ja Sana 2015) mm. näin: ’Radikaalit muslimit eivät enää pelkästään haaveile kalifaatista, Isis on perustanut sellaisen ja julistautunut islamilaiseksi valtioksi. Tämä aiheutti hengellisen ja geopoliittisen shokkiaallon, joka tunnettiin kaikkialla maailmassa. Nämä terroristit pakottivat kymmeniätuhansia kristittyjä pakenemaan muinaisilta kotiseuduiltaan sen jälkeen, kun olivat ensin antaneet heille neljä vaihtoehtoa: maksakaa vääräuskoisille määrätty islamilainen vero, lähtekää, kääntykää islaminuskoon tai kuolkaa miekan kautta.’ … ’Radikaalit muslimit eivät enää pelkästään haaveile kalifaatista, Isis on perustanut sellaisen ja julistautunut islamilaiseksi valtioksi. Tämä aiheutti hengellisen ja geopoliittisen shokkiaallon, joka tunnettiin kaikkialla maailmassa. Nämä terroristit pakottivat kymmeniätuhansia kristittyjä pakenemaan muinaisilta kotiseuduiltaan sen jälkeen, kun olivat ensin antaneet heille neljä vaihtoehtoa: maksakaa vääräuskoisille määrätty islamilainen vero, lähtekää, kääntykää islaminuskoon tai kuolkaa miekan kautta.’ … Sivulta 30 lainaus: ”Tapaamme Sha’alan-nimisen irakilaissotilaan. Hän on luultavasti hiukan päälle kolmenkymmenen. Hän on yksi niistä irakilaisista sotilaista, joita lähes kaikkialla parjataan asemapaikkansa jättämisestä, aseensa pois heittämisestä ja taistelualueelta pakenemisesta. Suurin osa heistä pakeni Isisin tieltä. Sha’alan väittää kuitenkin taistelleensa urhoollisesti, kunnes hänen komentavat upseerinsa pakenivat. ’Mitä muuta olisin silloin voinut tehdä?’ hän kysyy meiltä. Niniven (Mosul) sortumisen jälkeen hän on maaton mies. Hän ei voi palata Niniveen (Mosuliin), Isis tappaisi hänet. Mutta hän ei voi myöskään paeta Bagdadiin, eikä hänellä ole vaadittavia papereita päästäkseen kurdikaupunkiin Erbiliin… Hän kertoo, että monet Isis-taistelijat ovat lähtöisin Saudi-Arabiasta, Jemenistä, Qatarista ja muista muslimivaltioista. Asiantuntijat varoittavat, että nämä kovapintaiset taistelijat saattavat olla seuraava aalto jihadisteja, jotka suuntaavat kulkunsa kohti Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Irakin tiedustelupalvelussa palvellut Sha’alan kuulusteli vangiksi jääneitä Isisin taistelijoita ja sai kuulla, että heidän agendansa ulottuu paljon Irakia laajemmalle. Hän varoittaa meitä, etteivät Isisin suunnitelmat ole pelkästään maanlaajuisia tai aluekohtaisia. Hänen vakaviin sanoihinsa liittyy varoitus: ’Me tiedämme, ettei Isis haaveile pelkästään Irakin hallitsemista, vaan he haaveilevat Eurooppaan siirtymisestä ja koko Euroopan mantereen ja lopulta koko maailman herruudesta.’ … Uusi maailmanjärjestys” … Chris Mitchelin kirjasta lainaus sivulta 106: ”Maailman juutalaiskongressin presidentistä Ron Lauderista on tullut vainottujen kristittyjen puolustaja. Lauder, eräs maailman vaikutusvaltaisimmista juutalaisista, puhui Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön (ICEJ) sponsoroimilla lehtimajajuhlilla… Hän kirjoitti tilanteesta kolumnin New York Timesiin: ’Miksi maailma vaikenee, kun kristittyjä teurastetaan Lähi-idässä ja Afrikassa? Euroopassa ja Yhdysvalloissa on järjestetty mielenosoituksia niiden palestiinalaisten traagisten kuolemien vuoksi, joita Gazaa hallitseva terrorijärjestö Hamas on käyttänyt ihmiskilpinä. Yhdistyneet kansakunnat on suorittanut tutkimuksia ja kohdistanut suuttumuksensa Israeliin sen vuoksi, että se puolustaa itseään tätä samaa terrorijärjestöä vastaan. Mutta tuhansien ja taas tuhansien kristittyjen raakalaismaisiin teurastuksiin on suhtauduttu jokseenkin välinpitämättömästi… Voi olla, että tätä aikaa tarkastellessaan historioitsijat kerran ihmettelevät, miksi ihmiset joutuivat eksyksiin. Ani harvat lehtimiehet ovat matkustaneet Irakiin kirjoittaakseen natsien kaltaisesta, koko maan yli pyyhkivästä terroriaallosta. Yhdistyneet kansakunnat on suurimmaksi osaksi vaiennut… Tämä yleinen piittaamattomuus Isisistä ja sen suorittamista kristittyjen joukkoteurastuksista ja sen harjoittamasta Israel-politiikasta ei ole pelkästään väärin; se on julkeaa… Hyvien ihmisten täytyy liittyä yhteen ja pysäyttää tämä kauhistuttava väkivallanaalto. Tämä ei johdu siitä, että olisimme voimattomia…”

Matti Paloheimo ”Matkamiehen muistelmat” (Tammi 2001), josta lainaus sivulta 60: ”Aivan uusi uhka sekä kristityille että juutalaisille nousi 600-luvulla idästä, Arabian aavikolta: islam. Profeetta Muhammedin luoma uusi uskonto rakensi sekä juutalaisuuden että kristinuskon peruskertomuksille; Muhammedillehan molemmat olivat Arabian nimimaalla asustavien kristittyjen ja juutalaisten yhteisöjen ansiosta tuttuja, mutta lähinnä kuulopuheina. Vaikuttavampia olivat kuitenkin ikivanhat beduiinien uskonnolliset perinteet. Islam on epäilemättä lähempänä juutalaisuutta kuin kristinuskoa, joskin se on alueillaan sietänyt kohtuullisesti molempia; tärkeintähän olivat verotulot. Sadan vuoden aikana islam valloitti koko silloisen tunnetun maailman Rooman valtakunnan ydinaluetta lukuun ottamatta. Myös Palestiina, juutalaisten luvattu maa ja kristinuskon kehto, muuttui islamilaiseksi… Osmanivallan alla eläessään Lähi-idässä muslimit sovelsivat kristittyihin ns. millet-järjestelmää. Se mahdollisti eräänlaisten kristillisten saarekkeiden muodostumisen islamilaiseen yhteiskuntaan. Saarekkeiden sisällä kristityt saattoivat harjoittaa omaa uskontoaan ja pitää yllä koulujaan, jopa omia oikeusistuimiaan. Tärkeintä oli, että he maksoivat säännöllisesti veronsa.”

Atik Ismail ”Pelimies – omaelämäkerta” (Minerva Kustannus Oy 2016), josta lainaus sivulta 130: ”Syyskuussa maailma pysähtyi. Kaksi lentokonetta törmäsi jättimäisiin rakennuksiin New Yorkissa. Pitkin päivää lähetetyt uutiset tarkentuivat tunti tunnilta. Terrorismi iski syvästi. Tuho oli valtava, tuhansia kuolleita ja haavottuneita. Vaikka itse tapahtumapaikka oli kaukana Pitäjänmäen lähiöstä, järkytys iski ihoni alle. Olin aina pitänyt islamilaisuutta rauhan uskontona. Opetuksessa, jota äitimme meille antoi, ei ollut sijaa väkivallalle… Lueskelin suomennettua Koraania, alleviivasin siitä lauseita, etsin tekstistä näiden raukkamaisten murhaajien motivaatiota. Itsemurhaiskuja tehdessään nämä fanaatikot huutavat kovaan ääneen ’Allahu Ekber’, suomennettuna ’Jumala on suuri’. Mutta Jumala ei varmasti kehota tappamaan. Jumala saattaa olla suuri, mutta minä uskon hyväntahtoiseen ja rauhaa rakastavaan Jumalaan! Häpesin juuriani, tunsin suurtavihaa näitä fundamentalisteja kohtaan.”

Nadia Murad ja Jenna Krajeski ”Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina” (Otava 2018, josta lainaus sivulta 68: ”Isis saapui Kochon liepeille varhain 3. elokuuta 2014 jo ennen auringonnousua… Isis valloitti Sinjarin helposti ja kohtasi vastarintaa ainoastaan muutamalla sadalta jesidimieheltä, jotka puolustivat kyliään omilla aseillaan mutta joilta ammukset loppuivat jo alkumetreillä. Pian saimme tietää, että monet sunniarabinaapureistamme toivottivat taistelijat tervetulleiksi ja jopa liittyivät heidän riveihinsä, sulkivat tiet estääkseen jesidejä pääsemästä turvaan, sallivat terroristien vangita kaikki paitsi sunnit Kochon lähimmistä kylistä ja ryöstivät sitten tyhjät jesidikylät terroristien kanssa. Järkytyimme kuitenkin vielä enemmän kurdien käytöksestä, sillä he olivat vannoneet suojelevansa meitä. Vakuuteltuaan kuukausitolkulla taistelevansa meidän puolestamme viimeiseen mieheen peshmerga häipyi täysin varoittamatta Sinjarista myöhään eräänä iltana. Sotilaat nousivat kuorma-autoihin ja ajoivat turvaan ennen kuin Isisin taistelijat saivat heidät kiinni… Isis piti meitä vankeina kodeissamme sillä välin kun jatkoi kansanmurhaa muualla Sinjarissa. Järjestöllä ei ollut aikaa hoidella meitä – toistaiseksi. Taistelijoilla piti kiirettä takavarikoidessa jesidien koteja ja sulloessa heidän korjujaan, autonavaimiaan ja kännyköitään kasseihin ja paimentamaan lehmiämme ja lampaitamme ikään kuin ne olisivat olleet heidän omaisuuttaan Nuoria naisia jaeltiin seksiorjiksi irakilaisille ja syyrialaisille Isis-joukoille ja itsepuolustukseen kykenevät miehet murhattiin… Niniven lähellä sijaitseva kristityn enemmistön asuttama Qaraqosh oli kukistunut ja lähes kaikki kaupungin asukkaat olivat paenneet Irakin Kurdistaniin, missä he elivät pakolaisina keskeneräisissä ostoskeskuksissa ja kirkkojen puutarhoihin pystyteyissä teltoissa… Bagdadissa vallitsi kaaos. Barack Obaman mukaan jesidien kohtaloa voitiin luonnehtia ’kansanmurhaksi’… Elokuun 12. päivä Isis-komentaja kävi jevatissa esittämässä uhkavaatimuksen: joko käännyimme islamiin ja meistä tulee kalifaatin jäseniä tai kärsimme seuraukset. ’Meillä on kolme päivää aikaa päättää’… Myöhemmin sain tietää, että Isis oli yrittänyt aivopestä pojat – mukaanlukien veljenpoikani Malikin – taistelemaan terrorijärjestön riveihin. Sodan jatkuessa vuosien mittaan Isis käytti poikia ihmiskilpinä ja itsemurhapommittajina… Jesidityttöjä pidettiin vääräuskoisina, ja Isis-taistelijoiden Koraanin tulkinnan mukaan orjan raiskaaminen ei ole synti… Orjamarkkinat aukesivat yöllä… Isis-taistelijat utelivat kauneimpien tyttöjen ikää ja tutkivat heidän hiuksiaan ja hampaitaan. Niin sanotut asiakkaat kyselivät vartijoiltamme, olimmeko neitsyitä… Omistaja voi harrastaa seksiä orjan kanssa jo ennen teini-ikääkin, mikäli tämä on ’sopiva yhdyntääb’, mutta ellei ole, ’hänestä voi nauttia ilman yhdyntää’. Suurin osa perusteluista on peräisin Koraanin jakeista tai keskiajan islamilaisista laeista, joita Isis soveltaa valikoiden ja joita se odottaa seuraajien noudattavan kirjaimellisesti.”

Maita joista pakolaisia lähtee

Liisa Lilja ”Äiti, kuulin ukkosen äänen! Arkea Afganistanissa” (Perussanoma Oy 2017), josta lainaus sivulta 8: ”Afganistanin alue on ollut asuttu jo ainakin 4000 vuotta. Jo 2500 vuotta sitten Afganistanin valloitti Persian valtakunta, parisataa vuotta myöhemmin kreikkalainen Aleksanteri Suuri, jonka aikaa seurasivat 200-luvulla eKr. seleukidien ja baktrialaisten valtakunnat. Legendat kertovat Jeesuksen opetuslapsi Tuomaan saarnanneen ajanlaskun alussa Afganistanissa, ja kristillisyys levisi tuolloin varsin laajalle. Myös budhalaisuus alkoi levitä idästä 100-luvulla jKr., mitä seurasi jälleen Persian valtakausi. Edelleen vaikutusvaltaisesta Heratin kaupungista kasvoi noihin aikoihin Idän kristillinen eli nestorialaisen kirkon merkittävä keskus, johon perustettiin piispanistuin 400-luvulla. Tuolta ajalta Afganistanissa on edelleen esimerkiksi kaupunki nimeltä Injil, joka tarkoittaa paikallisilla kielillä evankeliumia. Arabivalloittajien mukana islam levisi maahan 600-luvulta lähtien, ja sittemmin maata hallitsivat vuoroin turkkilaiset, mongolit ja persialaiset, joiden hallitsijat omaksuivat islamin uskon. Idän nestorialainen kirkko säilytti kuitenkin elinvoimaisuutensa vielä satoja vuosia. Kristinuskon vaikutteita tiedetään uuden ajan alusta vain se, että 1500-luvulla Afganistanissa saarnasi muutamia jesuiittoja ja 1700 – 1800-luvuilla alueella vaikutti pieni joukko armenialaisia kristittyjä kauppiaita. Afganistan itsenäistyi 1700-luvun lopulla Persian vallasta, mutta 1900-luvun alkuun mennessä se kävi useita sotia brittejä vastaan, jotka yrittivät estää Venäjän pyrkimyksiä alueella. Afganistan joutui vuosiksi luovuttamaan ulkopoliittisen vallan Iso-Britannialle, mutta lyhyt sota vuonna 1919 maiden välillä päättyi siihen, että sotimiseen jo kyllästynyt Iso-Britannia taipui ja Afganistan itsenäistyi lopullisesti samana vuonna.”

Tarja Laitinen ”Taksi Kabuliin” (Otava 2006), josta lainaus sivulta 32: ”Kun Afganistan mainitaan, monelle tulee ensimmäisenä mieleen al-Qaida ja al-Qaidan terrorismi. Miksi tämä järjestö tekee terroritekoja? Mitä niillä yritetään saada aikaan? Miten taliban sopii tähän kuvaan? Ovatko hekin terroristeja? Käsitteenä terrorismi on ongelmallinen, eikä sitä ole pitkään jatkuneista yrityksistä huolimatta saatu määritellyksi kansainvälisesti. Kysymys on kovin politisoitunut; yhdelle siviiliuhreja aiheuttava väkivaltaa käyttävä järjestö on terroristiryhmä, toiselle he ovat vapautustaistelijoita. Varsinkin syyskuun 2001 jälkeen islaminuskoiset ovat valittaneet, että islam ja terrorismi on länsimaisessa keskustelussa käsitteinä leimattu toisilleen läheisiksi… Afganistanin lähihistoriassa radikaalit islamistit ovat näytelleet tärkeää roolia. Radikaalit, joista al-Qaida on tyyppiesimerkki, perustavat toimintansa ajatusrakenteelle, jonka mukaan islam on yleismaailmallinen, kaikkia koskeva. Radikaalit katsovat, että islamin tulisi hallita maailmaa, jotta rauha vallitsisi ja ihmiset voisivat elää onnellisina. Vallitsevasta materialistisesta elämäntavasta tulee päästä eroon niin yksilön, valtion kuin maailmankin tasolla. Kaikki keinot ovat sallittuja tähän päämäärään pyrittäessä. Radikaalit ovat antaneet itselleen oikeuden määritellä, kuka on uskova ja kuka ei, mikä on oikein ja mikä väärin. Ei-uskovia saa kohdella miten haluaa, ja maallisuus tulee tuhota keinoilla millä hyvänsä. Keinovalikoimaan kuuluu terroritekojen käyttö. Koska kohteena voi olla kuka tahansa, ei radikaalien islamistien ongelmana ole viattomien uhrien lukumäärä, päinvastoin. Näkyvyys on heille eduksi, jotta kannattajien usko taistelun etenemisen mahdollisuus pysyy yllä. Liike pohjautuu taistelijoihin (mujahidinit), joita kunnioitetaan ja joille on luvattu pääsy paratiisiin, mikäli he kuolevat taistellessaan oikean asian puolesta… Taliban puolestaan sai jalansijan Afganistanissa 1990-luvun sisällissodan sekasorron johdosta. Maassa ei ollut järjestystä eikä lakeja. Kovilla otteillaan taliban toi kaaokseen järjestystä, minkä tavallinen kansa toivotti tervetulleeksi. Taliban ammensi ohjeensa islamista ja tulkitsi shariaa hyvin vanhakantaisella tavalla halutessaan muokata Afganistanista esimerkillisen islamilaisen valtion.”

Ihmiskauppa

Suomen vuonna 2006 voimaansaattaman YK:n lisäpöytäkirjan mukaan ihmiskauppaa on:

  1. hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa henkilöiden värväystä, kuljettamista, siirtämistä, kätkemistä tai vastaanottamista voimankäytöllä uhkaamisen tai voimankäytön tai muun pakottamisen, sieppauksen, petoksen, harhaanjohtamisen, vallan väärinkäytön tai haavoittuvan aseman hyödyntämisen avulla, taikka toista henkilöä vallassaan pitävän henkilön suostumuksen saamiseksi annetun tai vastaanotetun maksun tai edun avulla.
    Hyväksikäytöksi katsotaan vähintään toisen hyväksikäyttö seksimyyntitarkoituksessa tai muut seksuaalisen hyväksikäytön muodot, pakkotyö tai pakollinen palvelu,  orjuus tai muu orjuuden kaltainen käytäntö, orjuuden kaltaiset olot tai elinten poistaminen.
  2. ihmiskaupan uhrin suostumuksella edellä tarkoitettuun hyväksikäyttöön ei ole merkitystä, jos sen saamiseksi on käytetty jotakin edellä mainituista keinoista
  3. alle 18-vuotiaan (eli lapsen) värväys, kuljetus, siirtäminen, kätkeminen tai vastaanottaminen hyväksikäyttötarkoituksessa katsotaan ”ihmiskaupaksi” myös silloin, kun siihen ei liity mitään edellä mainituista keinoista.

Ylen aamussa Prostituutiota ja ihmiskauppaa Aurinkorannikolla Espanjassa:

https://areena.yle.fi/1-50802835

Kehitysapu

Ulla Silvast ”Kehitys avusta kumppanuuteen – Fida International kehitysyhteistyötä 30- vuotta” (Aikamedia Oy 2004), josta lainaus sivulta 7: ”Fida International ry (Fida) perustettiin vuonna 1927 nimellä Suomen Vapaa Ulkolähetys ry (SuVUL). Nimen muutimme Fidaksi 2001. Lähetyksen Kehitysapu (LKA) perustettiin vuonna 1974. LKA toimi alusta lähtien SuVUL:n osastona. Käytämme kirjassa vuoteen 2000 saakka nimiä SuVUL ja LKA, ja vuodesta 2001 lähtien Fida-nimeä. Fida on suurimpia suomalaisia kehitysyhteistyöjärjestöjä, ja sillä on 25 maassa yli 50 hanketta ja ohjelmaa. Lisäksi alueellisissa ja temaattisissa ohjelmissa on mukana useita muita maita.”

Matti Kääriäinen ”Kehitysavun kirous” (Into 2014), jossa Ulkoasiainneuvos ja eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen kirjoittaa kehitysapubisneksen karusta todellisuudesta juhlapuheiden takana. Siinä todellisuudessa rikkaat maat ovat antavinaan apua ja kehitysmaiden eliitti on ottavinaan sitä vastaan.

Linkkejä:

https://um.fi/kehitysyhteistyon-evaluointiraportit-laajat
https://um.fi/kehitysyhteistyon-evaluointiraportit-hanke-ja-ohjelmakohtaiset-evaluoinnit

https://penttimattila.net/2021/01/05/avustustyon-tarkeys/

Kirjallisuutta:

Reko Ravela ”Afganistanin loputon sota” (Like 2011)
Åsne Seierstad ”Kabulin kirjakauppias” (WSOY 2003)
Leena Kaartinen ”Talebaanien takana – Naisten ja lastenlääkärinä Afganistanin Hasaramaassa” (Perussanoma Oy 2002)

Opinnäytetöitä:

Esa Auvinen, Sanna Kahari, Johanna Kilpeläinen ”Ihmiskaupan ja uhrin tunnistaminen” (Saimaan ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2010)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/13280/Oppari_250410_FINAL_PDF2.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tuomas Lehti ”Kansainvälinen ja suomalainen kehitysyhteistyö sekä niiden liiketoimintamallit” (Turku AMK, opinnäytetyö 2016)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/113539/Lehti_Tuomas.pdf?sequence=1

Sofia Antosalo ”’Ihmisenä ihmiselle’ Asenteita ja mielipiteitä kehitysapua kohtaan sekä yksilön mahdollisuudet auttaa” (Laurea ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2017)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/129976/Antosalo_Sofia.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Lauri Oksanen ”Sotilaallisessa kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa saadun koulutuksen ja kokemuksen hyödyntäminen poliisin tehtävissä” (Poliisiammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2020)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/346635/ON%20Oksanen.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Nooa Saari ”Afganistanista Eedeniin – Hazarapakolaisten kristinuskoon kääntymisen prosessi, syyt ja seuraukset” (Itä-Suomen Yliopisto, Pro gradu -tutkielma 2020)
https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/21799/urn_nbn_fi_uef-20200036.pdf?sequence=-1&isAllowed=y

Juha-Matti Kulppi ”Yhdysvaltojen ja koalition joukkojen tappiot Afganistanin sodassa” (Maanpuolustuskorkeakoulu, pro gradu -tutkielma 2011)
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/74450/SM649.pdf?sequence=1

Laura Kainulainen ”Ihmiskaupan uhrin auttaminen Suomessa” (Oulun seudun ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2011)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/31507/Kainulainen_Laura.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.kd.fi/2015/03/15/sauli-ahvenjarvi-oulussa-onko-seurakunnat-unohdettu-kiintiopakolaisia-valittaessa/

Julkaissut Pentti Mattila

Koko elämäni ajan olen ollut kirjapainoalan eri tehtävissä alan yrityksissä Helsingissä. Painajaksi valmistuin 1974 Käpylän ammattikoulusta. Kirjapainoalan teknikoksi valmistuin 1985 Helsingin teknillisestä koulusta. Olen toiminut vuodesta 1990 painoviestintäalan opettajana, eli media-alan. Jyväskylässä pätevöidyin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opettajaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: